Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

Ma oni su neka nova agencija, Supermarket nekretnine, zvao sam ih za drugi oglas. Agent vrlo neprijatan, čak bi rekao i bahat, informacije kriju ko UDBA, što mi je odmah red flag čim ne žele ništa da podele a cena je 30% veća od okolnih nekretnina. Slažem se, ima mnogo mnogo boljih lokacija i opcija od ove, a od svega navedenog u opisu oglasa iskreno ne vidim šta je vredno te cene. Već u oglasu piše kako je jedan stan rezervisan - čitaj dali vlasniku perionice u zamenu za plac.
Није "власник" (Игор звани "Вучко") сам у тој причи. ;) Иначе аутоперионица + паркинг су једна катастарска парцела (1978/9) и то је градско грађевинско земљиште тј. јавна површина.
к.п. плато бежанија.JPG

Знам да се ово вероватно никад неће спровести у дело, али шта кажете на идеју да се свим факултетима БУ (осим Пољопривредном факултету и ФДУ) понуди да им држава изгради нове зграде факултета на месту ГСП депоа у блоку 66 и делу блока 66А ближем Булевару хероја са Кошара, а они би заузврат држави дали зграде у центру града где им се тренутно налазе факултети и онда би те зграде или држава реновирала и дала им неку другу намену, или би их продала неком инвеститору који би их срушио и на том месту изградио стамбено-пословне зграде, а продајом тих зграда и плацева држава би надокнадила трошкове градње нових зграда факултета. Паралелно с овим завршило би се са изградњом станова за младе научнике у блоку 32, док би у блоку 39 био изграђен Нови студентски град за 10.000 београдских студената који немају решено стамбено питање, а може евентуално и на углу Омладинских бригада и Милутина Миланковића да се изгради нова зграда за неки факултет ако остане места.

А станове у зградама на месту где су сад ти факултети може и држава да изгради и додели станарима оне 3 зграде у уском грлу Булевара деспота Стефана, као станарима Макензијеве и Жичке у замену за њихове куће и станове који би били додељени Граду Београду који би онда могао да прошири уско грло у Булевару деспота Стефана, као и Макензијеву и Жичку.

Знам да се ово вероватно никад неће спровести у дело, али шта кажете на идеју да се свим факултетима БУ (осим Пољопривредном факултету и ФДУ) понуди да им држава изгради нове зграде факултета на месту ГСП депоа у блоку 66 и делу блока 66А ближем Булевару хероја са Кошара, а они би заузврат држави дали зграде у центру града где им се тренутно налазе факултети и онда би те зграде или држава реновирала и дала им неку другу намену, или би их продала неком инвеститору који би их срушио и на том месту изградио стамбено-пословне зграде, а продајом тих зграда и плацева држава би надокнадила трошкове градње нових зграда факултета. Паралелно с овим завршило би се са изградњом станова за младе научнике у блоку 32, док би у блоку 39 био изграђен Нови студентски град за 10.000 београдских студената који немају решено стамбено питање, а може евентуално и на углу Омладинских бригада и Милутина Миланковића да се изгради нова зграда за неки факултет ако остане места.
Звучи примамљиво на први поглед, али ми не изгледа реално.

Правни, Филозофски, Филолошки, ПМФ, Рударски - не требају им веће зграде, а постојеће не могу да се руше за станове.
Медицински, Стоматолошки - морају да буде поред болница.
Машинац, Технолошки, ЕТФ, Архитектура, Грађевина - исто нису за рушење, много је рационалнији већ постојећи пројекат проширења.

Факсови по ободима - Саобраћајни, ФПН, ФОН, Шумарство - сви су на парцелама које су јефтиније од НБГ. Остало је сића.

Да градимо неки потпуно нови универзитет, имало би смисла груписати факултете, али и тада најпре негде у унутрашњости, пре него у Београду. Овако, не видим толико озбиљан проблем у раштрканости факултета по граду који би оправдао толику инвестицију.

Могли су да направе зграде за факултете без зграда (безбедњачки, биолошки, географски) на плочи Прокопа или негде поред. А ваљало би и пероферне изоловане факултете преселити, мада Вождовачки факултети (саобраћајни, виша ЕТШ, фармација, ФОН, ФПН, део улитељског) се ослањају на дом 4. април а ДИФ и Шумарски на дом Кошутњак.

Problem sa fakultetima
1.odrzavanje zgrada
2.nemanje zgrada
3.pravljenje kadra za izvoz
4.dupliranje fakulteta u smislu da svaki univerzitet mora da ima sve nema potrebe
5.....

idealno mesto za to je bio rakovicki imt i dmb. I prevoz i voz i z.stanica i sve ostalo.

Vrh