Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

Ovo cu odstampati i uramiti. Sram bilo sve Novobeogradjane i i sve ostale sto se nisu spremni zrtvovati kako bi neki drugi IMAO. Sebicni jedni nezahvalnici. Samo sebe gledate. Za kaznu cete izgubiti svo zelenilo i vama vam omiljena parking mesta.
Ne moras da se slazes ali u gradu ne zivis sam u svom dvoristu, ako nisi kupio parking mesto ili garazu ko si ti da branis drugim stanovnicima grada da parkiraju na neko mesto?
Da neko gradi na privatnoj parceli gde je dobio odobrenje od grada?

Isti ljudi koji brane divlje parkinge bi protestvovali da sutra se zoniraju ta mesta.
Ako mislis da nije tako ocigledno ne poznajes dosta dobro svoje komsije.

Ne moras da se slazes ali u gradu ne zivis sam u svom dvoristu, ako nisi kupio parking mesto ili garazu ko si ti da branis drugim stanovnicima grada da parkiraju na neko mesto?
Da neko gradi na privatnoj parceli gde je dobio odobrenje od grada?

Isti ljudi koji brane divlje parkinge bi protestvovali da sutra se zoniraju ta mesta.
Ako mislis da nije tako ocigledno ne poznajes dosta dobro svoje komsije.
Au sta vas se nakotilo i ovde...

Kako li se dobija to odobrenje od grada?

Au sta vas se nakotilo i ovde...

Kako li se dobija to odobrenje od grada?
Ko se nakotio?

Imas javni uvid za svaki projekat pre njegovog odobrenja gde se moze angazovati javnost i podneti primedbe, vecina ljudi salje primedbe tek kad investitor zabode asov a do tada mu je grad Beograda sve vec odobrio.

Opet problem je veci sto uprava grada Beograda odobrava projekte koji stete stanovnicima, izborices se za ovaj ili onaj projekat a u pozadini ce da odobre jos 10 komada.

A da imamo ogroman broj licemera u drustvu koji brane zelenilo pod izgovorom dece a koriste ga za parking imamo.
U mojoj viber grupi bloka su pljuvali nepoznatog stanara koji zove pauk da cisti nepropisno parkirane automobile i to masivno, jer "pa svi ostali tako parkiraju", "moram da parkiram u bloku, pa necu valjda da pesacim do kuce", "ostavio sam ga u leru, kome smeta neka ga izgura" itd itd...

A da imamo ogroman broj licemera u drustvu koji brane zelenilo pod izgovorom dece a koriste ga za parking imamo.
U mojoj viber grupi bloka su pljuvali nepoznatog stanara koji zove pauk da cisti nepropisno parkirane automobile i to masivno, jer "pa svi ostali tako parkiraju", "moram da parkiram u bloku, pa necu valjda da pesacim do kuce", "ostavio sam ga u leru, kome smeta neka ga izgura" itd itd...

najjaci argument je ono, ako ne parkiram ja, neko ce drugi

Ko se nakotio?

Imas javni uvid za svaki projekat pre njegovog odobrenja gde se moze angazovati javnost i podneti primedbe, vecina ljudi salje primedbe tek kad investitor zabode asov a do tada mu je grad Beograda sve vec odobrio.

Opet problem je veci sto uprava grada Beograda odobrava projekte koji stete stanovnicima, izborices se za ovaj ili onaj projekat a u pozadini ce da odobre jos 10 komada.
Nakotila se "ekipa" koja, dok mafija u saradnji sa upravom grada Beograda terorise ceo grad, prica na sve strane "Sta se bunite? Sve je po propisu..."

Cuj, imas javni uvid, nismo bas svi tolike veverice. Ovde se prodaju ljudi za 20 evrica, a pricamo o kriminalnim poduhvatima koji se mere u stotinama miliona

Cuj, imas javni uvid, nismo bas svi tolike veverice. Ovde se prodaju ljudi za 20 evrica, a pricamo o kriminalnim poduhvatima koji se mere u stotinama miliona
Eto, lepo si rekao, komsije ti prodaju glas za 20 eura a onda ocekuju da to nema posledica.

Po meni je suludo juriti Peru investitora kome drzava odresi ruke i buniti se za svaku novu zgradu na podrucju opstine a onda kada dodje glasanje komsija ti glasa za ovu garnituru koja planira da ti odobri jos 100 takvih projekata.
Nije nama dovoljno lose ocigledno cim ni NBGD ne moze da smakne Sapica i ekipu.

Ne bih sad da ulazim u predvidjanje ko za koga glasa, samo moram da izrazim bojazan da glasaci sekte retko izlaze na ulicu, cak i kada je njihov "parking" u pitanju jer videce ih neko da tu nesto mitinguju, da izigravaju opaziciju itd itd.

Ne znam, sta se vise ocekuje od ljudi? Sta ja mogu da radim tom komsiji osim da se uclanim u opozicionu stranku i agitujem kao politicar? Ljudi glasaju za opoziciju, prave neke proteste, bore se koliko mogu iako ih i ta opozicija ne zarezuje ni za onu stvar osim pred izbore. Je l treba komsije da na sve to svakog ko glasa za ovu garnituru uzmu i vuku za usi i teraju ga da zaokruzi neki drugi broj osim jedinice?

Ne bih sad da ulazim u predvidjanje ko za koga glasa, samo moram da izrazim bojazan da glasaci sekte retko izlaze na ulicu, cak i kada je njihov "parking" u pitanju jer videce ih neko da tu nesto mitinguju, da izigravaju opaziciju itd itd.

Ne znam, sta se vise ocekuje od ljudi? Sta ja mogu da radim tom komsiji osim da se uclanim u opozicionu stranku i agitujem kao politicar? Ljudi glasaju za opoziciju, prave neke proteste, bore se koliko mogu iako ih i ta opozicija ne zarezuje ni za onu stvar osim pred izbore. Je l treba komsije da na sve to svakog ko glasa za ovu garnituru uzmu i vuku za usi i teraju ga da zaokruzi neki drugi broj osim jedinice?
Necu da sirim previse temu, po meni je samo apsolutno gubljenje vremena protestvovanje protiv projekata koje je grad Beograd odobrio i potpisao dozvolu, narod bi trebao da protestvuje ispred institucije koje odobravaju te projekte ujedinjeno a ne ovaj mesec protestvujemo jedan projekat, kroz 2 meseca drugi, nijedan protest ne uspe i to je to.

Ako ne postoji pravni osnov (ne konstatujem vec pitam) da se ospori neka izdata dozvola ja stvarno ne znam kako ocekujes da se nekome zabrani gradnja na privatnom zemljistu osim da mu drzava isplati to zemljiste i prisvoji preko ekspropriacije?
Ili to ili nek ti isti ljudi kojima smeta projekat skupe pare i otkupe to zemljiste kao stambena zajednica i onda ne moraju da brinu da li ce neko da im zida zgradu tu.

Gde se tu onda postavlja granica, sta ja sutra ako odlucim na svom nekom placu da zidam kucu ili zgradu i pojavi se grupa od 20 komsija i zali se na moj projekat
(smeta im visina, smeta im buka / prasina tokom gradnje, smeta im sto nece moci vise da parkiraju na mom placu, smeta im sto cu da posecem drvece na mom placu i hocu da betoniram, smeta im sto hocu da gradim zgradu a ne kucu, smeta im sto hocu da pravim autoperionicu, smeta im sto hocu pumpu da pravim jer ce da smrdi benzin, itd)
koji je grad potpisao i odobrio i hoce da ga zaustavi? A ja npr vec dogovorio materijale, dogovorio se sa majstorima sve, uzeo kredite itd.

Ako je neka dozvola izdata nasuprot zakonu i propisima apsoluno podrzavam proteste, ali ako projekat ispunjava sve uslove koje ti grad propisuje ja stvarno ne znam sto je tu kriv pojedinac koji gradi ako grad ne obezbedjuje infrastrukturu.
Grad da je hteo mogao je da otkupi parcele, da sagradi dodatne parkinge, da izgradi bolnice i skole, previse se tu po meni juri Pera investitor a za grad Beograd smo apaticni jer "pa oni su svakako primili mito za taj projekat i sta sada to je tako, svi to znamo".

A na tvoj odgovor, ocekuje se da kad neko ti kaze "mene politika ne interesuje" ili "ma svi su oni isti, sta ima da glasam" da se setis da je ta osoba direktno uticala na XYZ projekat zbog koga ti vise nemas parking u bloku.

Možda ima i boljih tema za ovo pitanje ali ih nisam pronašao pretragom.
Da li postoje informacije za veliki poslovni prostor kod Hale sportova, prizemlje pored pekare, gde je nekada bila Tehnomanija? Planira li se otvaranje nečega pošto izgleda kao da neko sprovodiš neke radove?

Da, robna kuća je u pitanju. Nisam primetio radove ali sam primetio ogradu novijeg datuma pa rekoh da neko nije ušao u posed i planira radove i otvaranje nečeg korisnog. Onde bi jako dobro došao neki maloprodajni objekat većeg formata, da bude konkurencija Maxiju.

Možda ima i boljih tema za ovo pitanje ali ih nisam pronašao pretragom.
Da li postoje informacije za veliki poslovni prostor kod Hale sportova, prizemlje pored pekare, gde je nekada bila Tehnomanija? Planira li se otvaranje nečega pošto izgleda kao da neko sprovodiš neke radove?
Misliš na robnu kuću. To je zapelo sa propašću Verana; ali ako ima nekih radova, to je dobar znak.
Da, robna kuća je u pitanju. Nisam primetio radove ali sam primetio ogradu novijeg datuma pa rekoh da neko nije ušao u posed i planira radove i otvaranje nečeg korisnog. Onde bi jako dobro došao neki maloprodajni objekat većeg formata, da bude konkurencija Maxiju.
На подтеми "Робне Куће Београд" поставио сам 20.08.2024. неколико слика бивше робне куће https://forum.beobuild.rs/threads/r...jekti-rekonstrukcija.533/page-14#post-1297654
Нема још никаквих радова и неће их бити скоро, Баја Плави се размишља још увек! Бели застор стоји још увек, није ишаран, али је један део дужно исцепан, од улаза до скоро краја објекта према Хали!

Једина позитивна ствар је што наш правни систем није до те мере деградиран да се дивљи паркинзи на јавним површинама аутоматски легализују као што је то случај са дивљим некретнинама па не мора да се плаћа експропријација присвајачима да би се та површина икада вратила у јавно власништво.

Но како смо кренули са протестима "забринутих станара" приликом одбрана дивљих паркинга вероватно ћемо доћи и до тога

Verovatno ne bi bilo odbrana tih divljih parkinga da lokalne samouprave vode ikakvu brigu o tome da legalnih parkinga ima dovoljno. Nisu ti "zabrinuti stanari" ništa veći hajduci u odnosu na kriminalne investitore i lokalnu vlast.

Kada je svojevremeno bila rasprava u temi o Makenzijevoj, koja predviða ukidanje jednog dela parking mesta zbog proširenja, došlo se na kraju do toga da ne bi odgovaralo ni da se dobije parking mesto u garaži u Baba Višnjinoj po ceni parking mesta na ulici za mesečni zakup, jer je daleko od stana, a ovako kako je trenutno, mogu da parkiraju pod prozorom.​

Verovatno ne bi bilo odbrana tih divljih parkinga da lokalne samouprave vode ikakvu brigu o tome da legalnih parkinga ima dovoljno. Nisu ti "zabrinuti stanari" ništa veći hajduci u odnosu na kriminalne investitore i lokalnu vlast.

Не може да буде довољно паркинг места па ни да се сво зеленило посече у Београду и замени легалним паркинзима, само би колапс саобраћаја био потпун. Постоји разлог зашто у великим градовима у свету аутомобиле поседују само богати који могу да приуште своје приватне гараже а 70%+ људи се ослања на јавни превоз

Треба под хитно укинути бесплатно паркирање по Београду, наплаћивати свако заузимање јавног простора аутомобилом и од тога улагати у ширење јавног превоза иначе ће Београд изгубити апсолутно све што га чини иоле живљивим и занимљивим за посетити. Јавне гараже и ако постоје треба да буду удаљеније грађанима од станица јавног превоза како би се вожња кола кажњавала иначе нам неки хјустоновски сценарио на +40 степени не гине

downtown-houston-in-the-1970s-was-just-a-massive-parking-lot-v0-cufnn5lgww7c1.jpeg

Odlično, eto može i tako.
Samo se pitam šta je veći problem, da li vlast koja besomučno izdaje građevinske dozvole i proizvoljno menja urbanističke planove ili građani koji se bahate sa svojim 1+ automobilom starim deceniju ili više.
To da se problem parkinga ne može rešiti ne znači da na tome ne može da se radi.
Ja iskreno ne vidim da oni išta na tom planu rade, barem išta efikasno.

Иначе, пре месец дана општина Нови Београд је увела пријем грађана сваке среде од 12 до 15 часова.
Ово је добра ствар, јер сада свако од нас са НБГ ко мучи муку са одређеним проблемима ( ужасан паркинг у блоку 29, распаднута једносмерна уличица у блоку 33, плато код Генекса, лоше стање појединих унутарблоковских саобраћајница...) може да закаже састанак са председницом општине и очи у очи поразговара о одређеним проблемима.
Састанак се може заказати преко мејла kabinet@novibeograd.rs, преко броја телефона 011/3106780 или на писарници.

Za to vreme pored Hale sportova na livadi nastaje parking.
@Дуле, ту ће иначе да се гради званични паркинг Хале спортова. ЈКП Паркинг сервис Београд је у јулу објвио јавну набавку за изградњу паркинга за 230 возила и девет аутобуса. Биће изграђене и четири нове саобраћајнице (Нова1, 2, 3 и 4). Градиће се између хале "Ранко Жеравица, ф.к. "ИМТ" и Графичке школе, а обухватиће к.п.
292/4, 285/13, 285/16, 285/18, 6993, 6994, 6996 и 6997. Урадиће се и нови зелени појас и посадиће се вишегодишње дрвеће.
https://jnportal.ujn.gov.rs/tender-eo/238110

Скоро па заборавих да поставим скице!

Ортофото
ортофото.JPG

Идејно решење
идејно решење.JPG

Фазна изградња
фазна изградња.JPG

Poslednja izmena:
Stanari bloka 5 će biti oduševljeni ovim.
Nadam se da su učestvovali u procesu donošenja odluke.

Evo saobraćajni inženjer na N1 predlaže da ulica Jurija Gagarina dobije po još dve trake u oba smera. Hahaha. Kaže ima prostora.

Vrh