Meni je najpre neverovatno da Kailan napiše nešto lepo o SFRJ.
No dobro, lepo, pohvalno.
I ja sam za to da se s nekim fasadama na NBG probaju varijante sa zelenilom- Ako Kailan i ja mislimo na isto? Ja mislim i na vertikalna zelenila, na onim fasadama koje su ružne ili nisu ništa posebno. To jest mislim na one strane zgrada gde nema prozora nego samo beton i beton. Ima par takvih na NBG, ne mogu da se setim sad pojedinačno ali znam da ih ima.
Komično mi je da su baš blokovi 23 i 28 proglašeni za zaštićene, jer su meni baš oni najružniji. ALI, razumem rezon iza toga, jer iako su meni ružni, jesu jedni od najneobičnijih i najupečatljivijih.
Treba imati u vidu da mnogi blokovi na NBG, a i generalno, naselja iz doba SFRJ, pate od problema u vidu da imaju pločice kao podloge između zgrada, ili recimo betonske klupe, betonske staze i da su pravljeni od takvih materijala, i na takav način, da to kad pukne ili okloca se, ne može više da se popravi nego mora da se zameni novim. A takve podloge, klupe, objekte, staze... više niko ne pravi, iz više razloga. Tako da ne znam šta i kako raditi kad jednog dana dođe vreme za obnovu ne samo zgrada, nego i međuzgradnih prostora u blokovima poput 23, ili recimo blok-naselja na Dorćolu, sa sve bordo pločicama i izlivenim betonskim klupama, stubovima, prilazima, rampama... a nema više ko da pravi replike toga. A i većini ljudi su danas te kombinacije boja malo... ugh...
P.S.
Ovo vertikalno a prirodno i spontano zelenilo na zgradi u bloku 29 je stvarno nadrealno i super.