Šta je novo?

Razvoj novobeogradskih blokova

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=682332#p682332:1rqb1v9f je napisao(la):
astrodule » 22 Нов 2019 12:24 pm[/url]":1rqb1v9f]Pre par nedelja (meseci) je ovaj ćošak raščišćen i skoro su se pojavile mašine. Zna li neko šta se gradi pored Teretane u Marka Čelebonovića? Sve je to jedna parcela u katastru (do balona) i ne može se ništa zaključiti odatle

f6ea7052f072a97db96e95c35b06d570.jpg
a48cf345cc0ca769ed06c19e1ca2e98f.jpg

file.php
@Дуле, та парцела на углу Марка Челебоновића и Сурчинског пута је почела да се расчишћава негде почетком октобра. Пратио сам и сликао све то, јер сам мислио да се коначно почело са сређивањем и овог дела Блока 51. Одустао сам са постављањем слика јер сам начуо да ће ту бити угоститељски објекат или ти кафана модерног типа !!! То се потврдило, кад сам видео из даљине док сам чекао аутобус на стајалишту преко пута, типа/лика кога лично знам (није јавна личност), већ има сличну кафану модерног типа овде на Бежанијској коси, где се окупљају разноразне естрадне "турбо звезде", па не бих још да износим у јавност, док не почну "озбиљнији радови". За сад је насут ситан шљунак-јуче су поново насипали. Толико за сад, а мислим да није вредно помена !

Иначе на другом крају овог Блока 51, на углу Марка Челебоновића и Партизанске авијације од летос стоји ограђена парцела са зеленом пластичном оградом, где је постављен грађевински контејнер и то тако стоји. Чак има и капија са катанцем, која је окренута према улици Партизанске авијације ! Шта ће ту бити, ко зна, а бавим се мишљу да то пријавим инспекцији, али све одлажем данас - сутра.

@Дуле, ако си у могућности да пријавиш, сликај и пријави, ја нећу бити у могућности то да урадим једно извесно време.
:sesir:

Da li će tu biti hotel ili poslovna zgrada? Čitao sam da pored Rodića treba da se gradi hotel.

Платани су шибље ? На том углу, у делу некадашњег фабричког круга до појаве хипермаркета није била некаква шикара, него једна богата разноврсним врстама дрвећа и другог растиња - велика природна целина. Поред платана који су једини поштеђени после више крчења тог простора, ту је било и кестена, јавора, липа, багрема, борова и других врста - али очигледно не постоји баш нико ко је могао да ту природну вредност препозна да јој утврди статус и заштиту и тако је сачува за добробит свих.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683271#p683271:2uw5knnz je napisao(la):
Пантограф » 26 Nov 2019 18:07[/url]":2uw5knnz]Stambeno-poslovne:
https://www.ekapija.com/news/261328...rsine-90000-m2-u-planu-na-novom-beogradu-foto
:kk: A da li će se graditi uopšte hotel u blizini Rodića ili je to samo neko pogrešno napisao za ovu zgradu?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683278#p683278:2uw5knnz je napisao(la):
ГЛАС ПРИРОДЕ » 26 Nov 2019 18:28[/url]":2uw5knnz]Платани су шибље ? На том углу, у делу некадашњег фабричког круга до појаве хипермаркета није била некаква шикара, него једна богата разноврсним врстама дрвећа и другог растиња - велика природна целина. Поред платана који су једини поштеђени после више крчења тог простора, ту је било и кестена, јавора, липа, багрема, борова и других врста - али очигледно не постоји баш нико ко је могао да ту природну вредност препозна да јој утврди статус и заштиту и тако је сачува за добробит свих.
Bilo je tu i drveća, i šiblja , a bogami i pasa lutalica, od kojih su neki i bili agresivni.

Та природна целина је због вредног и разноврсног дрвећа и растиња могла да постане уређена природна целина, некад је била зарасла, некад раскрчена, али је битно да није била само жбуњак. А паса луталица је својевремено пуно било и у Кнез Михајловој.

Pa bilo je pasa lutalica svuda po Beogradu.
Da je moglo da se uredi, moglo je, ali nije, jer je bilo mnogo lakše raskrčiti prostor i iskoristiti ga kao poslovni prostor. A moglo je i da se drveće izmesti na neku drugu lokaciju, kao što se radi sa onim u okolini rasadnika u Bulevaru patrijarha Pavla ili kako je urađeno tokom izgradnje podzemne garaže ispod skupštine grada.

Дрвеће је на том месту постепено уклањано из више пута током претходних година, преостали су само велики платани и нешто другог растиња до пре неки дан. Тако велико дрвеће које има преко 30 година се не пресађује, али пошто су платани били на самој ивици и близу тротоара две улице на углу, пројектом су сасвим могли да се сачувају - пре свега за добро тих који ће становати ту.

То што се свакодневно догађа са уклањањем дрвећа или планирањем паркинга без и једног стабла као на једном другом ћошку у истом делу Новог Бгд. је сасвим невероватно и парадоксално у време када се толико говори о нарушеном стању животне средине - у планетарним размерама.

Једини одговор који се намеће је да се ради о смени поколења. Једноставно имамо поколења 70их годишта и млађих који су у другој врсти програма у коме природа нема значај која је имала ранијим поколењима, а бизнис, профит, брендови, дневна политика и самодовољност су им омиљене теме још од пубертета... И наравно да нису сви у тој причи као што ни ранија поколења нису била у истој причи.

Takvo drveće od 30 - ak godfina se i te kako može presaditi, jer je to upravo urađeno prilikom izgradnje podzemne garaže ispod skupštine grada.

И то би било боље у сваком случају, али је питање колико је тај подухват успешан. А некада када је дрво маркантно и познато, када је на неком тргу например, пресађивањем на друго место нестаје и мења се слика целог тог места чији је познато и дуговечно стабло - саставни део и део нашег искуства и историје града. Тргови не могу да стану ни у један музеј, али музеји могу да стоје на трговима. Али занимљиво је да су разни предмети из прошлости који и не раде заслужили места у музејима, али стабла која претрају читав век и даље раде, производе кисеоник, праве хлад, снижавају температуру и украс су улице или трга, драга успомена многима - се не сматрају драгоценостима које заслужују да се чувају и имају правну заштиту као споменици природе. Веровали или не тек десетак стабала на целом подручју нашег града има тај статус !

U slučaju ovog drveća pored Rodića, nijedno drvo nije bilo markantno, dugovečno ili igralo neku bitnu ulogu u razvoju Beograda, pa da nije moglo da se premesti negde drugde. Pogotovu što ovde nije reč o nekom trgu, već o zapuštenom prostoru koji su pritom nastanjivali i psi lutalice, od kojih su neki bili i agresivni. Ionako bi celu tu stvar podržao gradonačelnik , koji je izjavio da će se raditi na premeštanju i presađivanju drveća sa lokacija gde je njihovo uklanjanje neophodno , na lokacije gde ne smetaju okolini, a sve u sklopui akcije povećanja površine Beograda pod zelenilom.

Gospode... Deca srecna gledaju u Rodu FOB dok se iza njih okrecu automobili pod drvetom japanske tresnje :bash:

Roda je oglasila prodaju objekta, uz rentu kod budućeg vlasnika inače.

Da li to znači da će da prodaju objekat, pa posle da plaćaju iznajmljivanje istog? Ili to znači rušenje ili prenamenu objekta? Ili pak neštoi četvrto?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683943#p683943:4drfkdpx je napisao(la):
solecar » Čet Nov 28, 2019 11:52 pm[/url]":4drfkdpx]Da li to znači da će da prodaju objekat, pa posle da plaćaju iznajmljivanje istog? Ili to znači rušenje ili prenamenu objekta? Ili pak neštoi četvrto?

Znači da će da prodaju objekat i onda da iznajmljuju taj isti objekat, da, to im je model već neko vreme (lagani phase-out).

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=683225#p683225:nv1g5cwq je napisao(la):
astrodule » 26 Нов 2019 02:58 pm[/url]":nv1g5cwq]Nemojte se iznenaditi kada budete prolazili kroz Omladinskih brigada pored Rodića - posekli su svo ono šiblje, izgleda da kreće da se gradi ona zgrada.

Pogledajte prilog 1Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 4
file.php

file.php

file.php

file.php

file.php
Рашчишћава се због "Урбанистичког пројекта за изградњу стамбено-пословног комплекса са хотелом на ГП1 и ГП2 (кат. парцеле 2906/11, 2906/32 и делови 2906/1 и 2906/14) К.О. Нови Београд" о чему сам обавестио још 09.новембра о.г. на теми "Разни пројекти" на страни 266
viewtopic.php?f=21&t=546&p=678465&hilit=%D0%A3%D1%80%D0%B1%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%BE%D0%B3+%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%98%D0%B5%D0%BA%D1%82%D0%B0+%D0%B7%D0%B0+%D0%B8%D0%B7%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%B4%D1%9A%D1%83+%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BC%D0%B1%D0%B5%D0%BD%D0%BE+%D0%BF%D0%BE%D1%81%D0%BB%D0%BE%D0%B2%D0%BD%D0%BE%D0%B3+%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%BF%D0%BB%D0%B5%D0%BA%D1%81%D0%B0+%D1%81%D0%B0+%D1%85%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BB%D0%BE%D0%BC#p678465

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=681342#p681342:3h2dr5ai je napisao(la):
Гага » 19 Нов 2019 12:46 am[/url]":3h2dr5ai]@Ђорано, интересује ме студија зелених површина (непосредна околина стамбених зграда – Блок 38) пошто сам становао у Блоку 38 неких 30-так година, а мајка ми још увек ту живи. Шта каже студија ? Зелених површина у овом блоку има доста, а управо је сад у току реконструкција једне од њих-конкретно великог парка код тржног центра. Поставио сам слике о томе у теми „Паркови“.

Oпсежно је да бих износио у овом формату. :)

Надам се да разумеш да би то захтевало много времена (а зашто бих, побогу, писао цео дан толико дуг пост). А и не видим неки посебан разлог препричавања нечијег рада.

U Zemunskoj ulici u Bežaniji se privodi kraju MOL-ova pumpa na placu između auto servisa Dokinih i Lidla.

Pumpi se pristupa preko pristupne saobraćajnice za Lidl na kojoj je, zbog semafora i gužve na parkingu, skoro uvek kolona vozila.

Mislim da je ovo jedan mikro-saobraćajni problem i prosto ne verujem da nisu isprojektovali neko bolje rešenje za vezu sa Zemunskom...
1d618a6f67eeed91b69fc692f192f18d.jpg

Послато са SM-G950F помоћу Тапатока

Oni se pozicioniraju jer cene da će ta ulica imati još veći promet kad se spoji sa koridorom preko Ostružničkog mosta...
Naeavno grad im izlazi u susret, kao i u mnogo slučajeva, kao i ona NIS pumpa u bloku45, koja sad i širi, a u toku same izgradnje su pribavljai dozvole koje je morala da ima pre početka...

Sent from my moto g(6) play using Tapatalk

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=684390#p684390:1o0802ve je napisao(la):
Giorano Angelo » 30 Нов 2019 09:08 pm[/url]":1o0802ve]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=681342#p681342:1o0802ve je napisao(la):
Гага » 19 Нов 2019 12:46 am[/url]":1o0802ve]@Ђорано, интересује ме студија зелених површина (непосредна околина стамбених зграда – Блок 38) пошто сам становао у Блоку 38 неких 30-так година, а мајка ми још увек ту живи. Шта каже студија ? Зелених површина у овом блоку има доста, а управо је сад у току реконструкција једне од њих-конкретно великог парка код тржног центра. Поставио сам слике о томе у теми „Паркови“.

Oпсежно је да бих износио у овом формату. :)

Надам се да разумеш да би то захтевало много времена (а зашто бих, побогу, писао цео дан толико дуг пост). А и не видим неки посебан разлог препричавања нечијег рада.
У реду, схватам, у сваком случају хвала.

Vrh