Šta je novo?

Razni projekti

fino, al moze i bolje, naravno po mom nmisljenju, jer mi ova narandzasta bas nekako uvek ubije sve sto treba. u sv slucaju, za taj kraj je jako dobro, i taj kraj se fino razvija...

hm, a evo necega sto mi se ne svidja bas mnogo....

deneza_dnz_1_010708.gif
deneza_dnz_2_010708.gif

deneza_dnz_3_010708.gif
deneza_dnz_4_010708.gif

U pitanju je poslovna zgrada koju gradi Deneza M, odmah ispred Interexa u Tosinom bunaru. Prvo sto bode oci jeste proporcija zgrade, na renderima deluje mnogo visa nego sto jeste, a zapravo ima samo 7 spratova (ako sam dobro izbrojao). Tako da deluje smesno tanko, narocito tako usamljena.

Fasada na slikama takodje deluje lose i odmah sam pomislio - ijoj, opet aluminijumske ploce. No, ako je verovati tekstu na ekapiji, fasada ce biti od stakla i granita (cini mi se da to staklo nece biti lose). No, sam zgrada mi se i dalje ne svidja, narocito ova nadstresnica na vrhu - totalno suvisan detalj.

Iako je u pitanju svakako mali objekat - dobar polozaj i gotovo "monopolska" pozicija u tom delu grada mu "dizu cenu", tj "eye of the beholder" ne moze da je promasi ako gleda Tosin bunar.

Opsirnije: http://www.ekapija.com/website/sr/page/180322

„Blic“ istraŽuje: Ko će i gde graditi najviše zgrade u Beogradu?
Kula od 36 spratova uz „Hajat“
Autor: S. Palić | 10.07.2008 - 09:32

Svetski bum izgradnje visokih poslovnih zgrada sa 50, sto i više spratova primiče se i Beogradu. Sve je više investitora koji bi da zidaju višespratnice, najčešće uz obale reka. Beograd se tom trendu niti opire niti ga prihvata. Generalno, urbanisti prihvataju solitere u gradu, ali ne u svim delovima, i ne više od 50 spratova.

Ovako će izgledati soliter kod „Hajata“

Za otprilike tri godine, Poslovni centar „Ušće“ više neće biti najviša zgrada u Beogradu sa svojih 134 metra visine i 25 spratova.
Za desetak metara nadmašiće je nova kula u neposrednom komšiluku. Između hotela „Hajat“ i poslovne zgrade „Delta holding“, u Ulici Milentija Popovića, gradiće se „Delta tauer“, visoka 144 metra sa 36 spratova. To je kula za koju se, od svih najavljenih novobeogradskih visokih zgrada, najdalje odmaklo u prikupljanju dokumentacije za gradnju.
- U svetu je pravi bum gradnja visokih zgrada. Evropa se tome opire, a donekle i mi. U Barseloni, na primer, nije dozvoljeno da se zida zgrada viša od katedrale Sagrada Familia. Evropski gradovi imaju tradiciju dugu u po 2.000 godina i ne može se u njima zidati kao u Dubaiu, gde do pre 150 godina nije bilo ničeg osim peska - kaže za „Blic“ Antonije Antić, direktor Urbanističkog zavoda Beograda.

Budući izgled solitera kod Autokomande

Tranzicioni period u kojem je Srbija, pogodan je ambijent za izgradnju visokih zgrada. Brojni investitori, naročito strani, privučeni unosnim profitima, želeli bi da na malom prostoru zidaju što više poslovne zgrade. Pre nekoliko godina jedna belgijska firma bila je zainteresovana da zida zgradu visoku 333 metra sa sto spratova, u Bloku 26 u Novom Beogradu.
- Od tog projekta se odustalo jer je bolje na lokaciji u Bloku 26 zidati nekoliko nižih zgrada, sa po 40 spratova, nego jednu od sto spratova koja bi zahtevala ogroman prazan prostor oko sebe i bila, praktično, sama na placu. Meni se čini da je zauzimanje tako velikog placa za samo jednu zgradu besmisleno - kaže za „Blic“ Đođe Bobić, gradski arhitekta.
U međuvremenu, konkurs za Blok 26, koji je tražio gradski arhitekta, predvideo je četiri niže kule. Istovremeno, gradski arhitekta inicirao je i promene Generalnog urbanističkog plana kojim bi se donekle odredilo gde i koliko visoke zgrade mogu da se zidaju u Beogradu.

Kule u planovima
1. Blok 26, četiri kule sa oko 40 spratova
2.“Delta Tauer“, Ulica Milentija Popovića.
Jedna kula 36 spratova
3. „Delta Planet“, Autokomanda,
dve kule preko 30 spratova
4. „Delta Siti Apartmani“ kod Zvezdinog
stadiona, jedna kula do 25 spratova
5. Četiri kule u Bloku 41a, sa 25 spraova
6. Ušće II, 25 spratova
Izvor: www.beobuild.net

- Predložene izmene, koje je Urbanistički zavod prosledio Planskoj komisiji Skupštine grada, u najkraćem, sadrže preporuku urbanista da nove zgrade ne budu više od 50 spratova - kaže za „Blic“ Miodrag Ferenčak, direktor Sektora za generalno i prostorno planiranje Urbanističkog zavoda.
Urbanisti, u principu, ne žele da ograniče visinu višespratnica u Beogradu, i traže da se GUP-om ostavi otvorena mogućnost da se o svakoj lokaciji pojedinačno odlučujue, ali ima nešto što smatraju da bi trebalo da se uvede kao pravilo.
- Naše je mišljenje da zgrade preko 25 spratova ne treba graditi unutar granica Unutrašnjeg magistralnog poluprstena, već izvan i na njegovim obodima gde bi takve zgrade mogle da budu infrastrukturno dobro opskrbljene. Mi, naravno, ne želimo da budemo „veći katolici od Pape“, i ne sprečavamo projekte visokih zgrada koje su do sada, ranijim regulacionim planovima, pripremljeni - kaže Ferenček.
Ukoliko Planskla komisija i nova gradska vlast usvoje predložene izmene GUP-a kako to vide urbanisti Urbanističkog zavoda, od visokih solitera (preko 25 spratova) biće sačuvan i Savski i Dunavski amfiteatar (popularno nazvan Treći Beograd).

Najviše zgrade u Beogradu
1. Poslovni centar „Ušće“ (bivša zgrada CK) visoka 134 metra
(sa antenom 141metar) u Bloku 16. Građena od 1962. do 1964. godine.
Ima sedam liftova. Za koju godinu dobiće kulu bliznakinju
2. Zapadna kapija Beograda, zgrada „Geneksa“ u Ulici Narodnih heroja,
uz autoput u Novom Beogradu. Arhitekta Mihajlo Mitrović.
Visoka 115 metara, ima 35 spratova, građena u socrealističkom stilu 1980. godine.
3. „Beograđanka“ u Masarikovoj 7. Visoka 101 metar,
ima 24 spratova, građena od 1969. do 1974. godine
prema projektu arhitekte Branka Pešića.
Izvor: Blic
Link: http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=48748

Izvor i forma teksta nisu pravilno navedeni, ispravljeno.

Moderator

Mislim da je ovaj tekst iz Blica uveo nepotrebnu paranoju medju forumase.

Kao prvo, 50 spratova je, po mom miseljnju, poprilicno visoko.

Takodje, smatram i da 25 spratova nije isuvise nisko.

Ipak naglasavam da su ovo i dalje razmatranja, a ne konacne odluke.

Cini mi se ipak, kao forumasu koji vec dugi niz godina trosi svoje vreme raspravljajuci o slicnim temama na netu, da je vecini ljudi u prvom planu kvantitet nego kvalitet. Narocito se to primetilo na jednom mestu gde su ljudi iz regiona imali bili primorani da o izgradnji u njihovim gradovima i pisu na istom podforumu.

I tada je bilo najvaznije pitanje "ciji je veci". Danas neretko cujete recenicu "a Avaz u SA".... Uz svo duzno postovanje prma Sarajevu, ali avaz je poprilicno bezvezan toranj, iako je poprilicno visi, ne bih menjao Usce za njega.

U tekstu "Blica" je pomenuta Barselona. Nije doduse jasan taj deo za Sagrada familiju, jer neke kule u Barsi cini mi se jesu vise od pomenute crkve (no, ona je jos u izgradnji i centralna kupola bi trebalo da dosegne neku nenormalno veliku visinu). No, opet, kule koje su izgradjene u Barseloni, koliko ja znam, nisu vise od 30-ak spratova. Svejedno, taj grad i dalje vazi za jedan od najlepsih u Evropi.

Tako da bih ja radije u BG-u video jedan Agbar, nego jedan Besix. Jes' da ima "samo" 144m, ali predstavlja makar jednu smislenu gradjevinu, a ne 333m stakla i betona naslaganih k'o seoska svadbena torta.

Mozemo ici i dalje, i pomenuti Prag, Atinu ili Budimpestu, u kojima se kule ni ne grade (u Atini su kategoricno zabranjene), a opet bih rado voleo da Beograd u evropskim razmerama ima znacaj i ugled tih metropola.

Tako da prst na celo, pre nego sto krene histerija.

PS - Za ogranicenje u savskom amfiteatru na desnoj obali se slazem (po meni bi cak bilo 12 spratova), dok smatram da leva obala Save i Dunavski mafiteatar ne treba da imaju limite. Ipak, obratite paznju da je taj podatak zakljucak novinara, nakon informacije da unutar UMP-a nece biti zgrada visih od 25 spratova. Amfiteatri su unutar UMP-a => u mafiteatru ne moze iznad 25. ali ne mora da znaci :)

Prebačeni postovi sa 'Campus41' jer je ovde jedna opšta tema, pa ću ih ovde i komentarisati.

stefanbg":2f9pp4u5 je napisao(la):
Dakle sta nam govori clanak iz blica-u blizini ump bice dozvoljena visina do 75m,zato su skresali i delta autokomanda na 70m i zato i campus nece preci 75m,a ono sto je ostavilo najveci utisak na mene kad cika iz zavoda kaze da se sa bobicem dogovorio da savski i dunavski amf zastite od visoke gradnje kao da je to neka posast sa trulog zapada-oni su komunjare u dusi-navikli su da ne rade nista i da ih debelo podmazuju za to,inache ja sam student prava a profesori su nam pricali o zakonu o planiranju i izgradnji i da ga je upravo donela ta urbanisticka mafija u zavodu kojoj je pretilo kresanje administracije pa su doneli komplikovan zakon da bi te vozali 4 godine sa jednog mesta na drugo ....ajde Dragane demantuj me molim te:)
Homer Jay":2f9pp4u5 je napisao(la):
eto, opet moram da ulazim u bezveznu raspravu sa tobom.

Dakle sta nam govori clanak iz blica-u blizini ump bice dozvoljena visina do 75m,zato su skresali i delta autokomanda na 70m i zato i campus nece preci 75m
25 spratova ima i Usce, a ono je visoko 104m. Tako da ta matematika ne pije vodu. Zatim, Delta vec pokusava da izmuze vise od 21 sprat na Autokomandai (ne zaboravimo koliko je to uticajna kompanija, cisto da ne budemo kontradiktorni u raspravi jer na threadu o Bellevillu ispada da drzava brani Deltu u njenom "lopovluku", dok ovde ispada da drzava ostecuje Deltu). Dalje, obrati paznju da takva odluka (o ogranicenju visine) jos nije doneta, te da se trenutno radi po vazecim pravilima, koja vaze i za Campus 41 Kao pravnik verovatno si ucio nesto o retroaktivnosti, te da se zakoni i ostala akta ne mogu primenjivati retroaktivno.

ono sto je ostavilo najveci utisak na mene kad cika iz zavoda kaze da se sa bobicem dogovorio da savski i dunavski amf zastite od visoke gradnje kao da je to neka posast sa trulog zapada-oni su komunjare u dusi-navikli su da ne rade nista i da ih debelo podmazuju za to
udzbenicki primer preovladavanje emocija nad racijom. dakle, cika kaze da postoji ideja da se unutar UMP-a uvede visinski limit, sto je novinar logicnim zakljuckom preneo i na Dunavski i Savski amfiteatar, sto ne znaci da se te lokacije, koa one od izuzetnog znacaja, nece posebno promatrati. Zatim u tekstu se nigde ne pominje da su oni "komunjare", niti covek kazse da su kule "posast trulog zapada". to je zakljucak koji ti neargumentovano iznosis. Vec sam na drugoj temi pomenuo Atinu, Prag i Budimpestu, a ovde je pomenuta i Barselona - nisu pomenuti Peking, Pjong Jang i Havana.

inache ja sam student prava a profesori su nam pricali o zakonu o planiranju i izgradnji i da ga je upravo donela ta urbanisticka mafija u zavodu kojoj je pretilo kresanje administracije pa su doneli komplikovan zakon da bi te vozali 4 godine sa jednog mesta na drugo
znas kako, mnogi profesori sa Pravnog tvrde da su srbi nebeski narod, da je seselj nevin kao beba, te da se u Srebrenici nije dogodilo nista. ali da ne ulazim u te teme, ja o urbanistickoj mafiji ne znam nista, sto ne znaci da ne postoji. mada logika mafije je sledeca- da zeli vise, a ne manje. poznato je da sumnjivi investitori cesce prelaze gabarite dozvoljene izgradnje, a nikada nisam cuo da je neko sagradio manje nego sto mu je dozvoljeno. Ipak, ako se oslanjamo striktno na drzavnu administraciju - da, teoretski je moguce da su razna ogranicenja uvedena ne bi li se komplikovanom procedurom za ukidanje istih investitori stimulisali na korupciju.

I na kraju, mislim da ovom tekstu iz Blica mesto ovde uopste nije, jer jos uvek nemamo potvrdu direktne veze izmedju Campusa 41 i navoda iz Blica.

No, cak i da takvi limiti zazive na ovom projektu, on i dalje ostaje najlepsi u Beogradu. Ne znam da li bi ti voleo radije npr., sarajevski Avaz ili Bosmal, ili toliko puta pominjani Besix, ili onaj hotel iz Pjong Janga vise samo zato sto su visi, ali ja sigurno ne bih. Visina nije merilo kvaliteta.

Dragane, ae sad ti ;)

stefanbg":3tgm66cf je napisao(la):
Dakle sta nam govori clanak iz blica-u blizini ump bice dozvoljena visina do 75m,zato su skresali i delta autokomanda na 70m i zato i campus nece preci 75m,a ono sto je ostavilo najveci utisak na mene kad cika iz zavoda kaze da se sa bobicem dogovorio da savski i dunavski amf zastite od visoke gradnje kao da je to neka posast sa trulog zapada-oni su komunjare u dusi-navikli su da ne rade nista i da ih debelo podmazuju za to,inache ja sam student prava a profesori su nam pricali o zakonu o planiranju i izgradnji i da ga je upravo donela ta urbanisticka mafija u zavodu kojoj je pretilo kresanje administracije pa su doneli komplikovan zakon da bi te vozali 4 godine sa jednog mesta na drugo ....ajde Dragane demantuj me molim te:)
Prvo da ti dam jednog 'keca' za gramatiku i opštu pismenost, jer jedan student (bilo čega) ne može da piše ovako.
Jedna rečenica u šest redova sa gomilom reči bez velikih slova samo znači da je pisana nabrzinu i pod stresom.

A, sad da vidimo šta nam, ustvari, govori članak u Blic-u ( da ti nisi čitao neki drugi članak?) :

Predložene izmene, koje je Urbanistički zavod prosledio Planskoj komisiji Skupštine grada, u najkraćem,
sadrže preporuku urbanista da nove zgrade ne budu više od 50 spratova - kaže za „Blic“ Miodrag Ferenčak,
direktor Sektora za generalno i prostorno planiranje Urbanističkog zavoda.
Zakone u ovoj državi, kao i u drugim, donosi Skupština, a ne 'Urbanistički zavod Beograda' koji samo
može da predlaže 'Planskoj komisiji' ili Sekretarijatu od kojeg obično dobija posao da crta razne planove.
To bi trebao da zna svaki student prava, a pogotovu njegovi profesori,ako su rekli da je ovaj zavod
doneo 'Zakon o planiranju i izgradnji' iz besmislenih razloga koje si naveo,a koji nisu tačni.
Šta je to 'urbanistička mafija' ti uopšte nemaš pojima, kada misliš da je to Zavod.

Urbanisti, u principu, ne žele da ograniče visinu višespratnica u Beogradu, i traže da se GUP-om ostavi
otvorena mogućnost da se o svakoj lokaciji pojedinačno odlučujue, ali ima nešto što smatraju da bi trebalo
da se uvede kao pravilo.
Ovde vrlo jasno piše da 'ne žele da ograniče visinu' i 'da se o svakoj lokaciji pojedinačno odlučujue', a
neka pravila moraju i trebaju da postoje, kao i u drugim gradovima..... ili treba bez pravila?

- Naše je mišljenje da zgrade preko 25 spratova ne treba graditi unutar granica Unutrašnjeg magistralnog
poluprstena, već izvan i na njegovim obodima gde bi takve zgrade mogle da budu infrastrukturno dobro opskrbljene.
Mi, naravno, ne želimo da budemo „veći katolici od Pape“, i ne sprečavamo projekte visokih zgrada koje su
do sada, ranijim regulacionim planovima, pripremljeni - kaže Ferenček.
Kao i uvek, zavod samo daje 'mišljenje' ili preporuku, a odluke donosi Sekretarijat i Skupiština grada, tj. političari.
Ukoliko Planskla komisija i nova gradska vlast usvoje predložene izmene GUP-a kako to vide urbanisti
Urbanističkog zavoda, od visokih solitera (preko 25 spratova) biće sačuvan i Savski i Dunavski amfiteatar
(popularno nazvan Treći Beograd).
'Dunavski amfiteatar' može da se odnosi samo na desnu obalu Dunava, od marine Dorćol do Ada Huje, a
tzv, 'Treći Beograd' se odnosi na levu obalu u Banatu,tj. Kotež, Borču, Ovču i ostala sela.

Jedan student prava, mora pažljivo da čita članke i razume šta piše u njima, da vidi sajt urbel.com čime se
bavi zavod, a da nauči šta je to 'urbanistička mafija' i da malo razmisli zašto u Beogradu nema
investitora za gradnju ni objekata od 25 spratova, a pogotovu nekih kula ..... kako bi ispunili nečije želje.

Za objekat kod hotela exYU nema nikakvih najava, ni za gradnju u bl.26, a Delta samo 'obećava' kao i uvek.

Samo neka moja razmisljanja na brzinu.

U Savskom amfiteatru ne bih dozvolio visoku gradnju tog tipa 20 i nesto spratova. Maksimum 12 spratova, a sad koliko je to u metrima neka neko iskusniji napise, ali cenim da je negde oko 35-40 metara.

To sto se kod nas ne gradi toliko koliko bi neki ljudi zeleli nije samo pitanje para i dokumentacije vec je i pitanje kadrova i mehanizacije. Da budem precizniji. Kada bi sada neko imao kesh da gradi sve objekte koji su navedeni na beobuildu jednostavno ne bi mogao to da uradi jer bi bi mu pod a) falilo gradjevinaca b)falilo masina. Ovo pod b se i moze lako srediti, ali stavka pod a je i dalje problem.

Sto se tice kula, tauera, towera u bloku 25/26 videcemo sta ce se desiti, jel' jos niko nije podneo projekat. Dobar deo ljudi na ovom forumu pada u histeriju i euforican je oko nekih stvari, a da prethodno nije razmislio. Ono sto meni najvise smeta u navedenim blokovima jeste ona crkva, za koju i dalje ne kapiram kako se obrela tu, ali vidim da hoce i na adi da prave crkvu tako da me od njih vise nista ne cudi.

eto toliko od mene.......and people, chill

'shmeksi', nemoj da su smeshan :) ... daj ti pare i nebrini za građevince i građ.mašine.

To nije nikakav problem, već što niko neće da uloži novac u izgradnju. ... za sada.

Pazi, ne kazem da gradjevinaca nema, ali za kolicinu izgradnje o kojoj ljudi ovde mastaju na forumu, mi trenutno nemamo ljude. Uostalom tebi to makar ne moram da pricam, recimo kada bi u nadleznosti EP bio svaki od ovih projekata koji su u planu ili su under construction u gradu, da li mislis da biste mogli da nadjete tolike gradjevince koji bi radili na svim tim lokacijama?

Ma, samo daj novce i ima da ti 'nabavim' par hiljada građ.radnika.

U Srbiji ih ima dovoljno, a u CG, BiH i HR je rezerva koja jedva čeka da radi.

PS. .. evo ti primer Belville: kad se plaća - ima ih koliko hoćeš, a gde će sad kad završe?...kući.

E idemo redom.Prvo naravno da mi se vishe svidja campus nego sarajevski avaz i ne tvrdim da je visina jedino sto je bitno(uostalom i ja bih pre voleo da vidim nesto kao orestad downtown u kopenhagenu od 75 m visine nego ona sranja poput burz dubai).sto se tiche besixa ispostavice se na kraju da je on bio mnogo bolje resenje jer smo svi videli sta cee i energoprojekt planiraju da grade.

Sto se tiche retroaktivnosti koliko ja znam za sada je u trecem bulevaru dozvoljeno 4 sprata visine ili tako nesto(ovde mozete da me demantujete,nisam najsigurniji), i zato je u toku izmena gup i svi koji zele nesto da grade stavljaju primedbe.sto se delte autokomanda tiche ona sigurno nece oreci 70m jer na sajtu urbel.com stoji uradjen urbanisticki projekat

.E sad mozda i ja sve ovo previse emotivno dozivljavam,ali kad za bilo sta ozbiljno sto treba da se gradi treba da prodje 3 godine minimum i gde svi koji odlucuju imaju diskreciono ovlascenje tipa moze a ne mora ,tu nastaje ogroman prostor za korupciju.

Ovo za los zakon ne govorim ja nego bivsi ministar parivodic koji je inache napisao jedan od boljih zakona-zakon o hipoteci,a sinoc sam chuo na tv i dinkica da taj zakon mora da se menja-on jednostavno koci razvoj ovog grada.

Sto se tiche tvrdnje da nema investitora koji bi gradili visoke zgrade, signa sa campusom pa cak i besix su dokaz da te tvrdnje ne stoje.NEMA SLOBODNIH LOKACIJA jer su sve u posedu domacih preduzeca poput ovih sto imaju napred i ep ili na primer verano koji ne zapocinje ono chudo kod genexa jer jednostavno nema kapitala za to(inache im skidam kapu za blok 23.

Izgleda da jedino ti veruješ u bajku o 'Besix'-u i mitovima oko njega.
'Signa' je našla partnera sa lokacijom, što mogu da urade i drugi strani investitori.

A, lokacija ima NEIZGRAĐENIH koje čekaju pare i ta priča da nema lokacija je lažna.
Jednostavno, sada se neisplati graditi poslovni prostor u Bgd. i izgradnjom već
početih i najavljenih, a sigurnih, tržište će se zasititi - nema kupaca ili zakupaca.

PS. .. zašto niko od velikih kao 'Besix' nije učestvovao zadnjih godina na tenderima
na kojima je Direkcija davala/prodavala mnogo odličnih lokacija - koje su 'kupile' naše firme?

Homer Jay":30w5ciec je napisao(la):
(...) Jes' da ima "samo" 144m, ali predstavlja makar jednu smislenu gradjevinu, a ne 333m stakla i betona naslaganih k'o seoska svadbena torta. (...)
:kk: I sa svime što si rekao, samo je veliki psot.
Inače, mislim da opet dolazimo do neznanja novinara, odn. unutar/izvan UMP-a. Mislim da se to odnosi na desnu obalu Save. Uostalom, mislim da u Savskom amfiteatru ni jedna zgrada ne bi trebalo da prelazi visinu Palate pravde, odn. okolnih zgrada u Savskoj. Pokušajte da zamislite bilo šta drugo, i shvatićete koliko bi grozno izgledalo i zaklanjalo pogled na Beograd.
Mislim da je najbolji model za nebodere ono što su uradili u Parizu sa La Defense (http://en.wikipedia.org/wiki/La_Defense), malo dalje od centra grada, visoko, a opet lepo i izdvojena celina. To bi kod nas lepo moglo da ispadne na mestu one fabrike, zaboravih joj ime kod Airportsitija.
A ovaj argument o infrastrukturi mi je više nego logičan, mislim da je dobro da ga je napokon neko spomenuo, i bilo bi dobro ako bi se doseldnije primenjivao!

I da ponovim, mislim da je veliki problem ovog teksta glupost novinara/ke, jer je ono što je izneto više nego logično.

^^ slazem se u potpunosti za visinu u savskom amfiteatru a tu pre svega mislim na desnu obalu, dok na levoj moze da se ide sa izgradnjom nesto visih objekata.

dragan":16yor60d je napisao(la):
Ma, samo daj novce i ima da ti 'nabavim' par hiljada građ.radnika.

U Srbiji ih ima dovoljno, a u CG, BiH i HR je rezerva koja jedva čeka da radi.

PS. .. evo ti primer Belville: kad se plaća - ima ih koliko hoćeš, a gde će sad kad završe?...kući.
sto kazu englezi, "Slozicemo se da se ne slazemo"

belville je trenutno jedan od aktivnih projekata, ali koliko njih stoji u rezervi tj. cekaju da se zavrsi belville?

Meni nista ne smeta sto se na neke objekte toliko ceka, jer dosta njih bi zvrjalo prazno kada bi se sada izgradili, zato i kazem da ne razumem potrebu ljudi da panice oko toga sto se nesto ne gradi, kada trenutno i nema potrebe za tim, a i nema mogucnosti. Kada se zavrsi ova tura objekata krenuce se u nove projekte, moja jedina zamerka jeste ta sto investitotri ili menadzeri projekata ne govore realne rokove zavrsetka vec ispadaju smesni kada ih stalno pomeraju (hint, po prvoj najavi Delta planet je trebalo da bude zavrsen jos 2007.)

Evo ga spisak nekoliko projekata (zgrade + infrastruktura) koje se trenutno grade i koje tek treba da se grade:
- Belville (u izgradnji)
- Savograd (u izgradnji)
- Energoprojekt office building (u izgradnji)
- USC (u izgradnji)
- Obilaznica (u izgradnji)
- Tri lista duvana (u izgradnji)
- MPC-ov objekat kod OTC-a (u izgradnji?)
- Verano blok 23 (u izgradnji)
- GTC-ovi objekti (u izgradnji)
- VIG plaza (u izgradnji?)

sad objketi koji tek treba da se grade, najavljeni i slicno
- Delta planet (neka bude za sad samo mall)
- Delta Tower
- Delta apartments
- Deltin objekat na Adi
- Campus 41
- Usce tower 2
- Belgrade plaza center
- Shopping mall plaza u Visnjickoj
- Most preko Ade
- Stari mlin complex
- Verano business center

+ trenutne velike rekonstrukcije robnih kuca beograd i slicno

moze se primetiti da objekti koji tek treba da pocnu sa izgradnjom u svakom pogledu deluju glomaznije od ovih koje se trenutno grade

A ako cemo da gledamo u malo dalju buducnost pokusajte da zamislite gde ce se naci ljudstvo za izgradnju savskog i dunavskog amfiteatra, a kad sam vec toliki optimista da ubacimo tu i projekat treceg beograda.

peace :D

shmeksi":160asns6 je napisao(la):
sto kazu englezi, "Slozicemo se da se ne slazemo"
belville je trenutno jedan od aktivnih projekata, ali koliko njih stoji u rezervi tj. cekaju da se zavrsi belville?
O čemu ti ovde uopšte pišeš?! .. kao nema radnika, pa objekti čekaju?!
Rekao sam ti nađi pare i nebrini za radnu snagu! ... jel tražiš lovu? :)

Ne, nego upravo govorim o tome kako dobar deo ljudi na forumu kuka sto se ne gradi sve to odjednom, a realno gledano ne postoji tolika potreba za tim, a ja samo dodajem da i ukoliko bi se gradilo sve odjednom ne bi bilo radne snage (moje misljenje, ti mislis da bi se naslo i to je ok). Razumes sada o cemu pricam?

Građevinske firme nedrže hiljade radnika na platnom spisku, već ih angažuju
prema potrebi za određeni posao ili objekat - kao sezonske ili na određeno vreme.
Zato one imaju mali br.stalno zaposlenih, ali kad raspišu konkurs onda se prijave
oni koji nemaju posla sa 'biro'-a ili čak iz drigih država.

U stranim kompanijama postoje tzv. 'vejting-liste' ( liste čekanja) u comp.bazi, prema
profilu radnika i onda ih angažuju prema potrebi, neki put na samo par meseci.
Kada bi se istovremeno gradilo i više objekata, uvek se može naći radna snaga.
Veliki br.ljudi je napustio građevinu, ali kad bi se dobro i na vreme plaćalo - vratili bi se.

Razumeš'li ti mene šta hoću da ti objasnim : radna snaga nije ono što koči gradnju !

Beograd u zoni Kalemegdana dobija hotel sa 5+ zvezdica, rezidencijalni kompleks i sportski i trgovinski centar namenjen samo – korisnicima ovog kompleksa

Vrednost portfolia grčke investicione kompanije „Lamda Development“ je 700 mil EUR. Jedna od najuspešnijih grčkih kompanija u domenu nekretnina, sve je prepoznatljivija i u zemljama regiona, ali i u Srbiji, u kojoj planira da u dogledno vreme uloži više od 200 mil EUR !

Grčka kompanija „Lamda“ na prostoru nekadašnje fabrike „Beko“ na Dorćolu, koju je prošle godine kupila za 55,8 mil EUR, planira da izgradi hotelsko-rezidencijalni komleks sa pratećim sportsko-rekreativim centrom i i tržnim centrom ukupne površine od 80.000 m2, u koji će ovaj poznati regionalni investitor uložiti oko 200 mil EUR. Prema rečima Zisimosa Danilatosa, International Development Director-a u kompaniji „Lamda Development“, planira se gradnja ekskluzivnog hotela od 25.000 m2, koji će imati 200 do 250 soba, rezidencijalnog komleksa visoke kategorije, površine 50.000 m2, dok će centar za sport i rekreaciju, kao i tržni centar, koji će biti na usluzi isključivo gostima hotela i budućim vlasnicima stanova u rezidencijalnom kompleksu - zauzeti oko 5.000 m2.

Početak gradnje ovog kompleksa ne bi trebalo očekivati pre kraja leta 2009, jer, kako objašnjava Danilatos, to ne zavisi isključivo od kompanije „Lamda“.

- Zemljište se nalazi u zoni Kalemegdana i samim tim je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika. Trenutno smo u fazi izrade urbanističkog plana za ceo kompleks i kada on bude završen, u obavezi smo da ga prosledimo Zavodu na razmatranje. Kako su nas obavesili, procedura u vezi sa odobravanjem ovog plana traje oko godinu dana, tako da se nadamo, s obzirom na to da smo vodili računa da ga uskladimo sa GUP-om, da neće biti probijanja rokova. „Lamda“ kod svih svojih investicija insistira na transparentnom poslovanju, tako da ne želimo u bilo kakav posao da se upuštamo, dok ne dobijemo sve potrebne dozvole – naglašava Zisimos Danilatos.

Kako će izgledati kompleks nadomak Kalemegdana, Danilatos nije mogao da kaže, jer, kako je naveo, u toku je i proces sklapanja ugovora sa dve izuzetno prestižne arhitekstonske firme u Evropi, koje će raditi na projektu.

- Ne bih govorio o kojim se firmama radi, jer još zvanično ugovor nije potpisan. Jedino je izvesno da ćemo zadržati staru zgradu fabrike, u kojoj će biti hotel. Ona nije pod zaštitom države, ali i stručnjaci Zavoda su se složili da je ne bi trebalo rušiti, jer doprinosi izgledu tog dela grada. Svakako ćemo je preurediti, tako da će Beograd, kada završimo izgradnju dobiti ekskluzivan hotel. Trenutno smo u pregovorima sa najprestižnijim hotelskim lancima u svetu, tako da je sada jedino sigurno da će hotel imati „5+ zvezdica“ – objašnjava Danilatos i navodi da će „Lamda“ na Dorćolu napraviti kompleks, koji će biti kako ponos kompanije, tako i celog Beograda.

Kako je objasnio, kompleks na Dorćolu neće visoko opasanim zidovima biti pretvoren u „geto“, ali je naglasio da će on funkcionisati kao jedinstvena celina, u kojoj će budući stanovnici rezidencijalnog objekta, moći da koriste sve usluge hotela, a jedan deo stanova biće izuzet iz prodaje i čak brendiran i izdavan kao deo nekog velikog hotelskog lanca. Danilatos navodi da je ideja „Lamda“ da u ovom delu srpske prestonice uradi arhitekstonski specifičan hotelsko-rezidencijalni kompleks u koji će, kako je objasnio, biti „implementiran moderan stil stanovanja, po kome se u Evropi već odavno živi.
izvor: E kapija

Deluje interesantno. Ja bih ceo taj industrijski Dorcol tako oplemenjivao (kao sto je plan sa Muzejom N&T). Mada, u principu mi se ne svidja taj princip zatvorenog kompleksa, ali kontam da investitor gleda ono sto mu se najvise isplati. Ima dovoljno mesta gde mi "obicni" mozemo da blejimo, bitno nam je samo da ovaj buduci kompleks lepo izgleda na oko :)

Pa, onda neki pričaju priče kako nema lokacija za izgradnju u Beogradu.

Samo u i oko kruga "2" treba zameniti stotine starih zgrada sa neiskorišćenim dvorištima.
Neću da nabrajam neke lokacije, da se ne bi zamerao komšijama beograđanima :) , a i
zato što to oni bolje znaju od mene - koliko ima 'šuta od objekata' u širem centru prestonice.

Potrebne su Milijarde € da se renovira stari deo Beograda, tj. sruše stari, pa izgrade novi objekti.

Kompanija "Koling" gradi stambeni kompleks na Dedinju - investicija od 35 mil EUR
Na mestu restorana "Koling" na Dedinju, kompanija "Zeland" uskoro će početi da gradi poslovno-stambeni
kompleks vredan 35 mil EUR.
Kompleks će se nalaziti na mestu sadašnjeg kluba i restorana "Koling" i teniskih terena, na površini od 85 ari i
obuhvataće tri stambene vile i poslovnu zgradu, a ukupna površina biće 20.000 m2.

Izgradnja će biti završena do proleća 2010. godine, pri čemu će Unicredit banka finansirati dve trećine projekta, dok je
jednu trećinu kroz zemljište obezbedila kompanija "Zeland" koju je osnovalo inžinjersko preduzeće "Koling".

- Vile će se sastojati od stanova površine 250 m2 i luksuznih potkrovnih "penthaus" stanova na vrhu vil - kazao je
direktor kompanije "Zeland" Ilija Čanković i dodao da su potencijalni kupci ličnosti iz oblasti sporta, kulture i
šou biznisa, koji sebi mogu da priušte luksuzne stanove na Dedinju.

Rezervisanje će moći da počne od leta 2009. godine, kada se završe grubi radovi i bude utvrđena cena, a
zainteresovanih već ima, naveo je direktor "Zelanda".
Poslovna zgrada sadržaće poslovne apartmane, višenamenske dvorane za sastanke, bankete, prezentacije,
seminare, konferencije i predavanja, prostor za odmor i relaksaciju, restoran i luksuzne VIP salone.

Stanovi će imati po tri parking mesta na podzemnim etažama. Poslovna zgrada imaće garažu od 80 mesta, ulaz
će biti kontrolisan, a korisnici će moći da koriste i rekreativne sadržaje, poput fitnes centra i bazena.
eKapija

jos kad bi lambda dovela mandarin oriental...kao u new yorku i pekingu,a zgradu da radi norman foster :)

Vrh