stf":31n8mx8r je napisao(la):
spatiotecte":31n8mx8r je napisao(la):
Kako mozete da izjavite da je ova kuca sasvim fino legla u taj prostor?
1: Ne uklapa se gabaritno sa ostalim zgradama i ako postoji prorez izmedju zadnjeg sprata i dela ispod
2: Koriscenje alukobond panela u urbanom jezgru gde ga nema uopste.
3: Bela boja koja totalno sljasti u odnosu na ostale(da se samo ja vidim u ovom sivilu, ja sam izuzetak, ja sam taj bitan faktor u celom kraju, tu sam, gledajte svi u mene!!!!)
4: Potpuno ravna fasada bez ikakvog reljefa u okruzenju gde su fasade veoma zive i razradjene
5: Postoje zaista lepse realizacije cak i na ovoj strani, tako da ne vidim sta je spektakularno u ovoj zgradi.
Nema potrebe padati u lake zamke i hvaliti nesto samo iz razloga sto je moderno i potpuno drugacije, to ne mora da znaci da je kvalitetno i da se lepo uklopilo.
Ух....
1. а Крунска је складна улица од почетка до краја? Све зграде су исте висине? Ова зграда је испоштовала суседну управо одвојеним горњим спратом. Осим тога, ова улица има улични фронт са прекинутим низом, те овај један спрат више никако не смета. Да је улица са затвореним уличним фронтом, овде би постојали калкани, и то би било ружно.
2. па шта ако га нема? Па шта ако је алукобонд? Да није можда требала да буде пикована фасада у 21- веку?
3. шљашти зато што се остале зграде не одржавају, а не зато што је неко "битан". Ова кућа поред ње сигурно није била чађава када је саграђена....
4. аха, значи недостају дорски стубови....
5. ништа није спектакуларно, али ништа није ни тако црно као што се представља...
Такође не треба пљувати по свему новом само зато што нема колонаде.
Da pojasnim neke stvari:
Ja uopste nisam za kolonade i onske stubove u novogradnji, ja to samo podrzavam kad je u pitanju rekonstrukcija jednog vrednog objekta koji je postojao i koji je bio od neke arhitektonske vrednosti.
STF znas da podrzavam rekonstrukciju poste br 2 pored zeleznicke stanice, zamka iz 15og veka na kalisu, u objektima koji su imali jednu veliku arhitektonsku vrednost i koji bi trebali da se rekonstruisu bi dodao i potkovicastu zgradu izmedju starog i novog dvora, narodnu biblioteku i jos po koji objekat srusen u 2gom svetskom ratu.
No sto se tice ove bele zgrade ne bi nikad tu zamislio kopiju iz 19og veka.
Kad kazem da fasada nije u reljefu to ne znaci odmah da mislim na kolonade i arabeske, vec je moglo to mnogo subtilnije da se uradi.
Kad vidim ovaj izvedeni projekat kao da vidim radove studenata druge godine arhitektonskog fakulteta u Parizu, od prilike je taj nivo.
I naravno da sljasti beli alukobond, pa i kad bi se okrecile sve fasade pored i dalje bi se samo video taj beli objekat.
Kao sto se digla buka oko crkve u bloku 26 zato sto se ne uklapa u moderno okruzenje, tako se i digla buka oko ove zgrade koja se takodje ne uklapa u ovo starije okruzenje.
Ne pljuje se sve sto je moderno, naprotiv, lepo je da se grade moderne stvari, kritikuje se samo degradiranje nasledja.
Problem nekih arhitekata u beogradu je sto hoce po svaku cenu da svojim projektom naprave neki dogadjaj tako sto ce ga napraviti da se sto vise razlikuje od ostalih zgrada i na taj nacin naprave neki "gradski heppening" da bi se pricalo o njima. Ovaj sto je projektovao ovu belu zgradu sigurno nije isao u smer da postuje okruzenje i da se uklopi u postojece tako sto bi mozda izabrao neku manje upadljivu boju ili mozda kad bi obradio svoje fasade umesto sto je nabacio jedan obican kubus preko drugog kubusa, dodao neke zelene panele da kaze, eto imam neku "hajp" fasadu i to je to.
Mnogo subtilnosti fali ovom projektu, previse je zdepast i osmisljen bez mnogo razmisljanja.
A rezultat se vidi, silovanje urbane matrice od strane jednog projektanta koji je zeleo po svaku cenu da bude "in" i da se prica o njegovom projektu.
Trash i skandali nisu samo rezervisani muzickoj estradi, ima toga i u arhitekturi.
Nije bitno kako ce da ispadne objekat, vazno je da se prica o njemu.
Nazalost, uspeo je u tome...