Beograd - nova zvezda Evrope
Autor: Karina Ljungdahl, Jovan Radomir | 01.09.2009. - 05:00
Trend vikend putovanja sve više ide ka Istoku i izazov na listi je Beograd, grad pun samopouzdanja. Švedski magazin „Escape 360” poslao je u srpsku prestonicu reporterku kojoj je vodič i saradnik bio Jovan Radomir, poznati švedski TV voditelj srpskog porekla. Evo kako su oni doživeli Beograd.
Krajnje je vreme da se prestane sa posmatranjem Beograda kao jednog sivog i dosadnog mesta. Iza ove uvrežene slike očekuje vas jedan novi i uzbudljiv Beograd koji čeka da ga otkrijete. Pun života, muzike, kulture i fantastičnih gastronomskih doživljaja i sa toplim ljudima već je viđen kao sledeća zvezda Evrope. Ime Beograd znači beli grad i potiče iz daleke prošlosti kada su ljudi sa brodova koji su plovili Dunavom ugledali veliku belu tvrđavu Kalemegdan visoko iznad reke. Ona je i danas jedan od simbola Beograda. Jovan i ja stižemo u Beograd u petak i oboje želimo da izađemo i osetimo puls grada. Što se mene tiče, ja sam prvi put ovde, a Jovan je šetao beogradskim ulicama ranije. Prvo me je iznenadilo što smo naišli na ljude koji govore švedski jezik.
- Beograđani veoma vole Švedsku i Šveđane. Švedska je jedna vrsta uzora za mnoge Srbe i ima više ustanova gde se uči švedski - kaže Jovan.
U više navrata dobijam pitanje odakle dolazim i reakcija na moj odgovor je svaki put ista: svi imaju švedskog poznanika ili prijatelja koji studira švedski. Prilično sam iznenađena. Sledeća stvar koju primećujem je da ja u stvari šetam beogradskim ulicama u pratnji lokalne zvezde. Mnogi prepoznaju Jovana i zaustave nas na ulici kako bi nas pozdravili, pružili ruku ili popričali. Nekoliko puta je naš račun u restoranu odbijen uz obrazloženje: „Ne, ne ti ovde nećeš platiti.” Očigledno je da je Jovan omiljen u Beogradu.
Da bi se opisao Beograd neizbežno je da se vratimo u njegovu istoriju. Da je Beograd bio bombardovan četiri puta u poslednjih sto godina vidljivo je na više načina. Istorija grada urezana je u zidove u obliku rupa od bombi. Osećaj u gradu je starinski, moderan, pitoreskan, setan i romantičan u isto vreme. U delu grada koji se zove Novi Beograd puno se uložilo u renoviranje i izgradnju hotela i šoping centara, ali je srce grada i puls i dalje u starom delu. Zahvaljujući ratu promenili su se i ljudi. Prema rečima samih Beograđana, turbulentne godine dovele su do toga da su ljudi postali bliži jedni drugima. Isti fenomen su izgleda doživeli građani Njujorka nakon 11. septembra: postali su otvoreniji, brižniji i pomažu više jedni drugima, što se vidi u oba grada i dan-danas. Nije neobično da ljudi koji se ne poznaju počinju da pričaju na ulici kao da se već znaju.
- Ovde se živi u sadašnjosti i ne razmišlja se šta će biti sledećeg dana. Sutrašnji dan dolazi kad dođe. To su topli i brutalno iskreni ljudi koji grad čine ponosnim, glasni ljudi koji ne dopuštaju da ih bilo ko impresionira, ali oni ionako sve znaju najbolje - kaže Jovan kroz smeh i nastavlja zanimljivom konstatacijom: -
Ovaj grad može da te zeza do besvesti, kao nezgodni mlađi brat koji želi da pokaže da je u najmanju ruku isto toliko dobar kao ti!
Izvor:Blic
http://www.blic.rs/reportaza.php?id=108669
Boldovano je ubedljivo najbolja definicija Beograda koju sam ikada čuo
bilo bi lepo da neko pregleda i švedske medije, verovatno su opširniji izveštaji