Šta je novo?

Razne gradske vesti, Topic II

1402_ocp_w380_h300.jpg


Novi znakovi - putokazi na srpskom i engleskom jeziku
Za lakše snalaženje na Vračaru
AUTOR: A. N.
Snalaženje građana kao i turista na ulicama Vračara neće više predstavljati problem, jer je ova opština postavila nove saobraćajne znakove na osnovu kojih će orijentacija i obaveštenost stanovništva, ali i putnika biti olakšana. U okviru pilot - projekta koji finansira ova opština postavljeni su novi znakovi- putokazi. Probne table mogu se naći na dva kvarta ove teritorije objasnio je za Danas Branimir Kuzmanović, predsednik Opštine Vračar i dodao da se table nalaze u Krunskoj, Beogradskoj, Lozničkoj ulici, kao i u Bulevaru Kralja Aleksandra... na sugestiju građana.


- Dobijali smo brojna pisma i pozive. Većina njih se odnosila na loše snalaženje u pronalaženju ulica na našoj opštini. Tome su umnogome doprineli stari znakovi sa slabijim obeležjima. Dok su novi dvojezično ispisani latiničnim pismom na srpskom i engleskom jeziku- naglašava Kuzmanović. On kaže da namerno nisu obavestili medije o ovoj akciji opštine u nadi da će građani sami primetiti promenu i o njoj dati svoje mišljenje putem ankete. Ali i nju takođe, sprovodi opština Vračar.

http://www.danas.rs/danasrs/srbija/beograd/za_lakse_snalazenje_na_vracaru_.39.html?news_id=211216
 
O tim tablama sam govorio iskombinovati sa tablom koju postavlja grad vucko mozes li prebaciti tekst i u odgovarajucu temu u radionici :kafa:
 
Odlično!
Mada bimi se više dopadalo da su i naziv oštine pored tog grba uglavili negde.

Da nam je grad podeljen na sektore kao glupi Bukurešt, pa da i bude nevažno, al' meni je bilo jako zanimljivo u Budimpešti znati na kojoj se opštini nalazim, zanimljivi su im nazivi. Možda nekome i naši budu zanimljivi. :D
 
direktor":12i3s10j je napisao(la):
O tim tablama sam govorio iskombinovati sa tablom koju postavlja grad vucko mozes li prebaciti tekst i u odgovarajucu temu u radionici :kafa:
Ne mogu naci temu.daj linak i prebacujem :)
 
Treba da bode, ali ne da ih iskopa. Podržavam, mada dosta bljaks izgleda - i font je malo igramo se vorda.
 
a sto mora da piše ulica ta i ta zar nije dovoljan naziv i broj ,
bez obzira da li je štampano na limu ili liveno ili font bio ovakav ili onakav ili je u pitanju boja
. Osim toga što manje ne potrebnih reči doprinosi jasnoci svima a dobija se i prostor za veca slova tako da je vidljivije i izdaleka da ne moram da prelazim drugu stranu ulice kako bi pročitao natpis ili stariji da stavljaju naočare
 
kako onda znati je li bulevar ili ulica? mora bit označeno.

a bolje engleski naziv, nego latinični repeat
 
Deklarisanje sokak, ulica bulevar, je opis stanja tj vrste saobracajnice a to se vidi ,
pa čak teško danas da pod tim poštanskim brojem imamo i sokak i bulevar sa istim imenom...
U vremen M Tita bilo je teoretskih mogucnosti za takve situacije isto ime dodeljivano svemu i svačemu ali ni u to vreme nisu se dešavalo da se ne zna gde se nalazi ili na koju se adresu odnosi...
To više služi da istakne veličinu imena kada dobije tako veliku ulicu u situacijama kada to ime i nije tako veliko...ali ne smeta u svakodnevnoj upotrebi sokak tog i tog, bulevar tog i tog...
Nek ostane za sokake i bulevare ako su takvi, ima ih inače malo ,
ali za obična ulice se p o d r a z u m e v a da je ulica ako nije drugačije navedeneo kao na primer put , auto put, pa može da bude navedeno i trg i sl..
ono što je bitno a da što uočljivije jasno i lako ( svako bez obzira odakle dolazi i na svoje godine ) se orjetiše a dopisivati ono što se podrazumeva samo to otežava
 
GUŽVE NA BEOGRADSKIM ULICAMA
Haos u saobraćaju zbog radova na Gazeli

G. A. - M. S. | 15. 03. 2011. - 09:19h 14:55h | Foto: D. Milenković | Komentara: 68
Zbog početka radova na mostu “Gazela“ od ranog jutra stvorile su se velike gužvi u saobraćaju u većem delu Beograda. Iako se saobraćaj normalizovao u pojedinim ulicama, gužvi i dalje ima.

Gazela jutros: Saobraćajni haos

Za saobraćaj su zatvorene dve trake na mostu “Gazela“ u smeru od Novog Beograda ka Nišu, pa vozila mogu da se kreću u preostale četiri trake, tako što su za svaki pravac obezbeđene dve.

Ekipe Hitne pomoći
nemaju većih problema
Vozila Hitne pomoći, prema rečima portparolke dr Nade Macure, nisu imala većih problema zbog saobraćajnih gužvi.
- Ekipe su se rano ujutru rasporedile u raznim delovima grada, pa saobraćajna gužva na njih nije mnogo uticala. Jedino je izlazak vozila iz Hitne pomoći i njihovo uključivanje u saobraćaj išao malo sporije - rekla je dr Macura.
Iako je trenutno na ulicama oko 15 odsto manje vozila nego u prvobitnom jutarnjem špicu, prema procenama dežurnog dispečara Žutog taksija, grad je i dalje zakrčen.

- Na Slaviji gužve nastaju u talasima, a veliki broj automobila i dalje je na Autokomandi, "Gazeli", ali i na Brankovom mostu. Bulevar Mihaila Pupina u pravcu grada je zakrčen, kao i autoput i Mostarska petlja. Gužvi ima kako u užem tako i u širem delu gradskog jezgra. Ceo grad je usporen od jutros i tako se očekuje i u narednom periodu dok građani ne naviknu na alternativne pravce. Ali, trenutno alternativni pravci i ne postoje - kaže dežurni dispečer Žutog taksija.

Saobraćaj je normalizovan u Nemanjinoj i Resavskoj ulici, kao i na Savskom trgu. Međutim, zbog gužvi u drugim delovima grada saobraćaj se otežano odvija i na Banjici.

Prema informacijama koje smo dobili od čitalaca jutros se od Autokomande do Sava centra putovalo minimum 45 minuta gradskim prevozom.

Slična situacija je i u suprotnom pravcu, gde ogromna kolona vozila praktično stoji od kule “Geneks“ do uključenja na most, a i na mostu.

Osim preko mosta, velike gužve zabeležene su i u pravcu Ustaničke ulice, na Južnom bulevaru, u Ulici vojvode Stepe. Takođe, saobraćaj se otežano odvija i na Bulevaru oslobođenja i Bulevaru kralja Aleksandra.

info sa - http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/241489/Haos-u-saobracaju-zbog-radova-na-Gazeli
 
JohnnyLee":3gc7pbsl je napisao(la):
па кад' су сви кренули колима. а у колима по један човек
Управо. И заузели жуте траке. И онда им је изговор да је јавни превоз неефикасан. Па нееикасан је управо због њих.
 
Jutros je stvarno bila gužva, ali meni je neverovatno koliko zatvaranje samo jedne trake na Gazeli napravi krkljanac u saobraćaju.
 
Divlji taksisti prave nered na Aerodromu

Blic | 17. 03. 2011. - 20:13h | Komentara: 0
Aerodrom Nikola Tesla i dalje je na meti divljih taksista, koji voze ne poštujući nov sistem prevoza s fiksnim cenama uveden pre tri i po meseca, prenosi Studio B.

Uz to divlji taksisti ne poštuju ni red na stajalištu ispred zgrade kod dolaznog terminala, otimaju se oko putnika i naplaćaju vožnju po svojoj, višestruko skupljoj tarifi.


Na to se žale i putnici i drugi taksisti, a u Direkciji za javni prevoz najavljuju nove mere za sprečavanje takvog ponašanja i jaču kontrolu inspekcije i komunalne policije.

info sa - http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/242192/Divlji-taksisti-prave-nered-na-Aerodromu
 
SPORNA KARTONSKA AMBALAŽA IZ CRVENKE
"Jafa" povlači proizvode iz Hrvatske i Slovenije

Beta | 17. 03. 2011. - 15:21h | Komentara: 76
CRVENKA - Srpska konditorska kompanija "Jafa" (Jaffa) saopštila je danas da će povući sve proizvode u spornoj kartonskoj ambalaži sa tržišta Slovenije i Hrvatske.

Kako se navodi u saopštenju, takva odluka je doneta da bi se sprečila bilo kakva sumnja vezana za visoki kvalitet proizvoda kompanija "Jafa".

Krajem februara u Sloveniji i Crnoj Gori iz prodaje je povučen "jafa keks" koji proizvodi konditorska fabrika iz Crvenke, jer je utvrđeno da kartonska ambalaža sadrži materije opasne za zdravlje.

Kompanija "Jafa" je istakla da su se nalazi koji su pokazivali povećan stepen benzofenona i 4-metilbenzofenona odnosili isključivo na štampu spoljnog dela ambalaže i da nisu mogli da ugroze sam proizvod.

"Tvrdnje da te materije teoretski mogu da prođu kroz dodatnu zaštitnu foliju u kojoj se nalaze proizvodi nisu dokazane i nemaju značaj jer se sporna materija nalazi samo na spoljnom delu kartonske ambalaže", navodi se u saopštenju "Jafe".

info sa - http://www.blic.rs/Vesti/Ekonomija/242130/Jafa-povlaci-proizvode-iz-Hrvatske-i-Slovenije

p.s Da li je Jafa povucena i iz CG ?
 
SRBIJA | PETAK 18.03.2011 | 00:05
Niski udarci "komšija" na našu robu
IZVOR: PRESS
Beograd -- Srpske kompanije godinama ukazuju na neravnopravan položaj i saplitanja na koja nailaze u Sloveniji i Hrvatskoj, dok je naše tržište otvoreno za sve.

Kompanija Jafa iz Crvenke povukla je sa tržišta Slovenije i Hrvatske seriju „jafa" keksa za koju su u tim zemljama tvrdili da ima neispravnu ambalažu.

Ovim potezom, faktički u znak protesta, na koji je srpska kompanija bila prinuđena, svojevrsni trgovinski rat Slovenije i Hrvatske protiv Srbije dobio je novo poglavlje.

Već dugo ovdašnje firme ukazuju na izrazito neravnopravan položaj i saplitanje u tim zemljama, dok s druge strane kompanije iz Slovenije i Hrvatske imaju u Srbiji tretman na kojem bi im pozavidele i mnoge domaće firme.

Prema podacima Privredne komore Srbije u našoj zemlji posluje oko 1.500 slovenačkih kompanija, dok je na njihovom tržištu tek pet srpskih. Ogromna je razlika i u broju proizvoda iz druge zemlje koji se prodaju na oba tržišta.

Kompanija Jafa saopštila je da su se nalazi koji su joj predočeni posle februarske odluke slovenačke inspekcije da zabrani prodaju jedne serije „jafa" keksa, a pokazivali su povećan stepen materija benzofenon i 4-metilbenzofenon odnosili isključivo na štampu spoljnog dela ambalaže, pa nikada nisu mogli da ugroze sam proizvod.

"Iskreno se nadamo da ova vrsta kontrole sprovedena nad našom ambalažom najpre u Sloveniji, a potom i u Hrvatskoj nije namenjena samo najpopularnijem srpskom brendu u ovim zemljama", piše u saopštenju.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije (NOPS) Goran Papović pozdravio je protest kompanije Jafa i podsetio da ovo nije prvi put da države regiona ruše popularne srpske brendove.

"Tako su jula 2007. godine Hrvati u biskvitu 'mančmelou' navodno pronašli salmonelu pa je i taj slatkiš povučen sa tržišta. Sa njom se tada solidarisala Slovenija, a Hrvatska joj sada vraća uslugu", podseća Papović.

Prema njegovim rečima, megabrendovi iz Srbije oduvek su bili na meti niskih udaraca, a srpske kompanije ne mogu da se probiju na njihova tržišta. "Izbrojte koliko naših firmi radi u Sloveniji. Jedna ruka je dovoljna", kaže Papović.

info sa - http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2011&mm=03&dd=18&nav_id=500016
 
Otvoreno tržište ne priznaje reciprocitet, ali kad bi smo ga primenili, opet se naši proizvodi ne bi tamo kupovali.
Tako da to nam je što nam je, u igri bratstva jedinstva mi smo uvek bili Luzeri i uvek smo mi bili ti koji pružaju ruku a na kraju povuku onu stvar :blah:
 
Idiotarija,
treba okrenuti sve to u našu korist , ometanje okrenuti u prednost.... naši ne sposobni...

fenomenalna reklama.... vršimo besplanu zamenu naših prouzvoda svim kupcima ....

pa kako je Tojota i sl. svoje sitne greške pretvarala u najvece b e s p l a t n e reklame , zamene na nekom auto delu-sistemu i sl.
glupsoni :lool: .... poteškoće treba pretvarati u prednosti..... i više se time učvrstiti na njihovom tržištu što bi rezultiralo vecim izvozom...
 
PROVERE PREVOZNIKA IMAJU MALO EFEKTA
Mušterije potkrada svaki sedmi taksista


Goran Svilar | 19. 03. 2011. - 00:02h | Foto: D.Goll | Komentara: 2
U Beogradu više od 1.000 taksista ne vozi po taksimetru i tako krade stranke. Zato većina Beograđana nema baš reprezentativno mišljenje o njima. Grad pokušava, ali još ne uspeva, da stane na put određenom broju vozača koji kaljaju ugled korektnih taksista koji zarađuju pošteno. Inspekciji je od početka godine podneto 33 prijave zbog veće naplate vožnje.

Kontrola u dve smene: Na Zelenom vencu

Vožnja taksijem u prestonici postaje veliki rizik. Od Ulice cara Dušana na Dorćolu do Vračara, taksista je naplatio 2.000 dinara čitaocu “Blica”. Drugi čitalac se požalio da je od Brankovog mosta do opštine Novi Beograd platio 900 dinara. Broj “divljih” taksista (sa dozvolom, ali naplaćuju nerealne sume) se ne smanjuje. Postoje punktovi po gradu gde najčešće stoje. Ispred tržnih centara, na Zelenom vencu, kod Autobuske, odnosno Železničke stanice, na Slaviji (na obodu kružnog toka, van taksi stanice). Nije daleko od istine tvrdnja da Grad za sada samo formalno sprečava rad “divljim” taksistima. Potrošeno je dosta novca i vremena na razne ideje, napisano nekoliko studija o autotaksi delatnosti, a broj “divljih” taksista se ne smanjuje. Da li je Grad iscrpeo sve mehanizme za borbu protiv ove pojave?


- Nije problem kada ta pojava ispliva jednom u tri meseca, realno, to je negde oko pet odsto ljudi. Konačno rešenje problema će biti kada budemo mogli da oduzimamo dozvole za obavljanje taksi delatnosti. Za to je neophodno izmeniti zakonske akte, pre svega Zakon o privrednim društvima i Zakon o prevozu u drumskom saobraćaju - kaže Dejan Mali, član Gradskog veća.

Kontrola taksi prevoza sprovodi se svakodnevno u dve smene, uz asistenciju policije, kao i u noćnim akcijama uz pomoć komunalne policije i interventne jedinice.

- Inspekciji je u 2011. podneto ukupno 33 prijave koje se uglavnom odnose na povećanu naplatu. Prijave se podnose na broj 3227–000 i potrebno je inspektorima omogućiti što više podataka o taksisti i vozilu da bi se utvrdio identitet. Nakon utvrđivanja identiteta, inspektor podnosi prekršajnu prijavu protiv taksi vozača - kaže za “Blic” Dragan Ristanović, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove.

U taksi udruženjima naglašavaju da su za kaljanje ugleda delatnosti najviše krivi taksisti koji imaju dozvole, a ne poštuju propise.

- Taksisti bez dozvola nisu problem, njih će iskoreniti nove TX tablice. Taksisti koji imaju dozvole, voze po ugovorenim cenama i naplaćuju abnormalne sume, oni su glavni krivci što ljudi imaju takvo mišljenje o nama. Inspekcija jeste u poslednje vreme malo pojačala kontrole, ali ništa se neće promeniti dok ne bude bilo jasnih zakonskih akata koji će regulistati našu delatnoast - kaže Vlada Ivetić, član izvršnog odbora “Žutog taksija”.

Bez dozvole radi 300 prevoznika
Inspektori su od početka godine podneli 201 zahtev sudu protiv taksista koji nisu imali odgovarajuću taksi dozvolu. U 2010. godini podneto je ukupno 1.328 zahteva.
- Postoji veliki broj ponovljenih prekršilaca. Procenjuje se da na ulicama trenutno postoji od 250 do 300 taksi prevoznika bez dozvole Direkcije za javni prevoz - kaže Dragan Ristanović, pomoćnik sekretara za inspekcijske poslove

info sa - http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/242456/Musterije-potkrada-svaki-sedmi-taksista
 
Nelegalna prodaja u okolini pijace "Banjica"

Blic | 19. 03. 2011. - 18:54h | Komentara: 9
Redakciji "Blica" obratio se čitalac sa Banjice i požalio na komunalni nered i probleme koji stvaraju nelegalni prodavci u okolini pijace „Banjica“.

Po njegovim rečima, nove montažne tezge postavljene su prošle nedelje, a posledice toga su komunalni nered, galama i svađe u ranim jutarnjim časovima.


Takođe, neke tezge zauzimaju mesta za parking, pa stanovnici ovog kraja parkiraju automobile na dečje igralište.

On kaže da iako je komunalna policija nekoliko puta dolazila, problem nije rešen, jer se nelegalni prodavci vraćaju na staro mesto.

Kako kaže, stanovnici ovog kraja obraćali su se različitim komunalnim službama više puta, ali oni skidaju odgovornost sa sebe i upućuju ga na druge.

info sa - http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/242528/Nelegalna-prodaja-u-okolini-pijace-Banjica
 
Vrh