Интервју: Милан Поповић, председник општине Звездара
Одбрана булевара, шуме и „Петог паркића”
Фото Д. Јевремовић
За седам година колико је на челу општине Звездара председник Милан Поповић са упорним инспекцијским екипама успео је да искорени чувену препродају на Булевару краља Александра и заустави бесправну градњу објеката од неколико хиљада квадрата. Тврди да чувени „Пети паркић” никада више неће постати градилиште, али и да ниједно дрво у Звездарској шуми неће бити посечено зарад урбанизације. У борби против корупције и искорењивања нелегалне изградње није се, како каже, либио да удари и на оне које бије глас да су опасни, а истиче да тога и још много чега не би било да у вишестраначкој коалицији нема људе који, упркос различитим политичким опредељењима, мисле слично као он и не одустају када нешто започну. Зато у шали каже да се при сусрету са градоначелникомЂиласом често понашају као два „овна на брвну” – јер су истог темперамента, вредни и радохоличари, па се сваки држи своје замисли.
Где у општини има највише нелегалне градње и да ли је било рушења објеката?
Има је и биће увек, али се свела на дозиђивање тераса, проширивање просторија, а бесправне градње великих објеката нема откад смо порушили објекте неких власника које „бије глас” да су опасни. Срушили смо две зграде од око 5.000 квадрата у Малом Мокром Лугу и неколико мањих.
Булевар је деценију и по био упориште уличне продаје. Како сте успели да је искорените?
„Битка” је трајала годину и по. Није било заштићеног препродавца кога инспектор „не види”. Инспекција је пропатила, али је радила „ни по бабу ни по стричевима”. Велику улогу су имали град, полиција, једино у целој причи није довољно радила републичка тржишна инспекција.
Да ли се сече Звездарска шума због ослобађања простора за градњу и шта се дешава са „Петим парком”?
Звездарску шуму чува регулациони план. Чак се одустало од идеје да се шума изнад Градске болнице прореди за отприлике петину, како би изградили болнички објекат. Градиће га у дворишту. Недавно сам видео да је исечено дрво, а житељи тог крајасу ми рекли да га је посекао комшија, за огрев. Што се тиче „Петог парка”, ту сам остао на страни грађана, а противно мишљењу градске власти чији сам део. Тамо сигурно неће бити зидано, иако прича није завршена јер још у документима не пише да је ту парк.
Општина је преузела два предузећа – „Вук” и „Олимп”. Шта сте учинили да она боље послују?
Схватио сам да ће културну установу „Вук Караџић” да откупи неки богаташ и потпуно промени намену тог простора, а да ће на 5,5 хектара зеленила „Олимпа” сазидати стамбени блок. Убедио сам 19 стално запослених у „Вуку”, а нисам их познавао, да угасе фирму, на тренутак буду незапослени, како би општина преузела установу и опет их запослила. Послушали су ме. Сада је „Вук” међу најпосећенијим позориштима у Београду. Иста прича је са „Олимпом”, где је већ у предвечерје било опасно проћи од манијака, наркомана и разбојника. Управо завршавамо комплетну реконструкцију базена, биће најбољи у престоници.
Од свега што сте урадили у протеклих седам година, на шта сте посебно поносни?
Поносан сам на јединство у коалицији на власти, нисмо имали ниједну кризу или аферу, једногласно доносимо све одлуке. И то не само у општини, већ и у месним заједницама, општинским предузећима… То се види на пројекту „Повежимо заједницу” где једанпут месечно окупљамо представнике институција битних за функционисање општине. Разматрамо проблеме и заједнички их решавамо.
Шта сте замислили, а нисте успели да урадите?
Због канализације у Великом Мокром Лугу патим и патићу. Не волим да лажем, а слагао сам житеље Великог Мокрог Луга, рекавши да ће им у Улици Цветанова ћуприја ове године градитиканализацију. Рекао сам то јер су мени обећали, па слагали. Почели су и стали, нисам сигуран да ћемо да нађемо решење. Веома споро тече и израда регулационог плана за део Малог Мокрог Луга,где су сада ливаде. У последње време ту ствар је с мртве тачке покренуо градоначелник Ђилас. Борим се да се престане са ревизијама регулационих планова за центар Београда, јер се они мењају због интереса богатих инвеститора којима се више исплати да ту граде. Боље је да се плански уреди обод града па да народ добије канализацију, воду и струју.
----------------------------------------------------
Људи су се жестоко отуђили
Живите више од 62 године на Звездари. Колико се она данас разликује од Звездаре ваше младости?
Поништени су сви системи вредности, људи су се жестоко отуђили. Дружили смо се по кућама и на улици, играли фудбал у Захумској, којом је пролазио један аутомобил недељно, а сада деца не могу да пређу улицу од саобраћаја. Кад сам био дете, за наш кварт био је задужен полицајац Дакић, кад бисмо га видели да иде у време поподневног одмора Захумском, морали смо да се утишамо, да не узнемиравамо комшије. Тога данас нема.
Д. Јокић-Стаменковић
објављено: 27.06.2011.
http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Odbrana-bulevara-sume-i-Petog-parkica.sr.html
Aha