Šta je novo?

Razne gradske vesti, Topic II

jovanovm":1lzkegqf je napisao(la):
@relja
Ne znam, mislim dosta o tome. Meni je svaki rat glupost, ne zato što nisam hrabar, već zato naprotiv, zato što jesam, da kažem NE ludilu. Nemam nameru da učestvujem u bilo kojoj vojsci ikada, i uradiću sve što je u mojoj mogućnosti da nikad ne budem prisiljen da drugom ljudskom biću oduzmem život... ali sad već skrećemo sa teme.

Mislim da je ovo insistiranje na Gavriloviću (kao osobi koja je naredila smrt vojnika, i koja je, ranjena, preživela rat), a ne na onima koji su poginuli licemerno i šalje pogrešnu poruku. Takođe, uopšte ne bih insistirao na onima koji su poginuli (dosta nam je mučenika i pseudo-Lazara u istoriji), već bih dao naglasak na onima koji su branili grad. Ovaj grad je branilo mnogo ljudi koji su ga voleli, živeli u njemu, koji su branili svoje domove.. ne samo vojska. Mislim da bi spomenik bio primereniji ukoliko ne bi odvajao jedne branioce od drugih.

Mislim da malo previse (i ti i relja) analizirate celu stvar, i prilazite previse intelektualno i mozda sa previse politicke korektnosti.

Gavrilovic nije (samo) major Gavrilovic, on je simbol. Taj govor, taj juris, to je simbol otpora. To se uvek desava u takvim situacijama - kompleksne stvari svedu se na pojednostavljene simbole, koji se ponekad "skupe" u jednom coveku ili manjoj grupi ljudi. Taj je juris je jedna "herojska scena" koja dosta toga i neverbalno komunicira.

Da je ovo doba male pismenosti i narodnog predanja, taj Gavrilovic bi u secanju mutirao u nekog novog Obilica. Ono sto se percipira kao herojski cin pojedinca ili manje grupe "odabranih" cesto vise komunicira i ostavlja utisak na nekoga nego kolektivni cin velike mase ljudi. Fazon je upravo u tom uproscavanju. To je simbolicno. Naravno da istoricari treba da pricaju "pravu" pricu, i da u skoli deca treba da uce i siru sliku odbrane grada, ali ne znam zasto taj Gavrilovic, kao simbol, toliko smeta?

Ma nemam ja protiv njega ništa, čovek je radio svoj posao onako kako treba da se radi.

Ono što je naknadno napravljeno od toga je ono što mi smeta. Izdvaja se jedan momenat, onda se vadi iz konteksta i ćiribu ćiriba, kroz par generacija se izgubi smisao i ispada da svi treba da budemo mučenici koji se žrtvuju. I onda su generali 1999 govorili pilotima "hoćete činove a nećete da ginete". Ma važi.

A koliko je tek zaboravljenih heroja?

Šta su Britanci uradili sa Bitkom za Britaniju?
Napravili mit, ali mit o kolektivnom otporu celog društva.
Ali ni tamo većina ne ume da navede ime niti jednog pilota ili komandanta, ali svi znaju za Denkerk, "The Few", za Radar, devojke za planšetom, vartogasce, civilnu zašitu, tipove aviona.
I zato imaju i lepe spomenike, na lepim mestima, koje svi poštuju.

Ma, meni je dosta mitova, simbola i drugih stvari koji slave smrt i ubijanje ljudi. Nije bilo ništa moralno u tom prvom svetskom ratu, njega je celog trebalo bojkotovati (kao što su se i zalagali socijalisti).

Da ne širim priču, samo ću vam ovo reći - da li bi postojao rat ukoliko bismo svi dezertirali?

I još nešto da vam kažem - uvek ću radije biti kukavica nego ubica. Ali, to je moj lični stav (kao što sam više puta pisao).

Poenta je da nemamo spomenik braniocima Beograda, ali imamo (praktično) spomenik jednom čoveku (muškarcu, Srbinu, brkatom, koji je preživeo borbu u kojoj je druge ljude slao u smrt). Znate li ime nekog drugog iz tog puka?

Gde su spomenici silovanim ženama? Gde su spomenici mladim vojnicima koji su poginuli ne znajući protiv koga se bore? Gde su spomenici rastavljenim porodicama, ratnoj siročadi, gde je spomenik braniteljima? To nama treba, a Gavrilović nikako.

hazard":23bt267u je napisao(la):
jovanovm":23bt267u je napisao(la):
@relja
Ne znam, mislim dosta o tome. Meni je svaki rat glupost, ne zato što nisam hrabar, već zato naprotiv, zato što jesam, da kažem NE ludilu. Nemam nameru da učestvujem u bilo kojoj vojsci ikada, i uradiću sve što je u mojoj mogućnosti da nikad ne budem prisiljen da drugom ljudskom biću oduzmem život... ali sad već skrećemo sa teme.

Mislim da je ovo insistiranje na Gavriloviću (kao osobi koja je naredila smrt vojnika, i koja je, ranjena, preživela rat), a ne na onima koji su poginuli licemerno i šalje pogrešnu poruku. Takođe, uopšte ne bih insistirao na onima koji su poginuli (dosta nam je mučenika i pseudo-Lazara u istoriji), već bih dao naglasak na onima koji su branili grad. Ovaj grad je branilo mnogo ljudi koji su ga voleli, živeli u njemu, koji su branili svoje domove.. ne samo vojska. Mislim da bi spomenik bio primereniji ukoliko ne bi odvajao jedne branioce od drugih.

Mislim da malo previse (i ti i relja) analizirate celu stvar, i prilazite previse intelektualno i mozda sa previse politicke korektnosti.

Gavrilovic nije (samo) major Gavrilovic, on je simbol. Taj govor, taj juris, to je simbol otpora. To se uvek desava u takvim situacijama - kompleksne stvari svedu se na pojednostavljene simbole, koji se ponekad "skupe" u jednom coveku ili manjoj grupi ljudi. Taj je juris je jedna "herojska scena" koja dosta toga i neverbalno komunicira.

Da je ovo doba male pismenosti i narodnog predanja, taj Gavrilovic bi u secanju mutirao u nekog novog Obilica. Ono sto se percipira kao herojski cin pojedinca ili manje grupe "odabranih" cesto vise komunicira i ostavlja utisak na nekoga nego kolektivni cin velike mase ljudi. Fazon je upravo u tom uproscavanju. To je simbolicno. Naravno da istoricari treba da pricaju "pravu" pricu, i da u skoli deca treba da uce i siru sliku odbrane grada, ali ne znam zasto taj Gavrilovic, kao simbol, toliko smeta?

Јованов...нисам историчар..али колико ја познајем тај говор..није Гавриловић наредио тај јуриш него је пренео наређење врховне команде...
Хазард...+ за пост..апсолутно се слажем да је то симбол целокупне одбране града...
акценат би требао бити стављен на пук..а не на мајора..говор је леп али не би вредео ништа да сви ти јунаци нису кренули у сигурну смрт да би осигурали повлачење главнице наше војске...
А порука која се шаље младима..па шта знам...да ли то значи да грци не би требали да славе Леониду?
Наравно да су се ствари промениле али саможртвовање за виши циљ је мени дефиниција хероја...
а јунаштво је опет по мени ниже у том смислу што не идеш свесно у смрт него са надом да ћеш преживети...али отишао сам у филозофију...
Више сам за то да се узимају симболи и поједини хероји и да се њима дижу споменици него ти колективни...то онда некако изгуби на смислу... од овог говора се увек најежим...а кад имаш спомених свим браниоцима..то је некако безлично...

jovanovm":2mpq58nu je napisao(la):
Ma, meni je dosta mitova, simbola i drugih stvari koji slave smrt i ubijanje ljudi. Nije bilo ništa moralno u tom prvom svetskom ratu, njega je celog trebalo bojkotovati (kao što su se i zalagali socijalisti).

Da ne širim priču, samo ću vam ovo reći - da li bi postojao rat ukoliko bismo svi dezertirali?

I još nešto da vam kažem - uvek ću radije biti kukavica nego ubica. Ali, to je moj lični stav (kao što sam više puta pisao).

Poenta je da nemamo spomenik braniocima Beograda, ali imamo (praktično) spomenik jednom čoveku (muškarcu, Srbinu, brkatom, koji je preživeo borbu u kojoj je druge ljude slao u smrt). Znate li ime nekog drugog iz tog puka?

Gde su spomenici silovanim ženama? Gde su spomenici mladim vojnicima koji su poginuli ne znajući protiv koga se bore? Gde su spomenici rastavljenim porodicama, ratnoj siročadi, gde je spomenik braniteljima? To nama treba, a Gavrilović nikako.

Поштујем свачији став...али мој пацифизам би једноставно нестао кад би неко напао мој град и дошао да силује наше жене као што помињеш...

А ако причамо о дезертерима ја се сетим мојих предака из Војводине који су секли прсте или стављали креч у очи да не би ишли да ратују против својих...

relja":2skb8bqm je napisao(la):
A koliko je tek zaboravljenih heroja?

Не треба заборавити да је најважнији споменик Споменик незнаном јунаку на Авали и то је управо споменик посвећен заборављеним херојима. Сама грандиозност овог споменика у одногу на друге може да се схвати као највеће одавање почасти управо тим заборављеним херојима.

Вучко,помисли колико би се пијаних особа гурало горе по зидинама да види бину доле...
можда није толико лоше из безбедносних разлога...

To sto kazes,mozda nije lose.Nego me cudi sto koncert lepo nije organizovan na uscu bez zatvaranja tvrdjave na jedan dan usred turisticke sezone.

Јесте мало бахато...
али ипак мислим да ће и гћица Ејми привући ипак доста туриста нашем лепом граду :pob:

u svakom slucaju se lepo uklapa u nasu estradu ruznih narkomanki sa odvratnim glasom

153022_pobesneli-konj-foto-z-safar-28_origh.jpg

Neobičan incident na Šumicama
Konj povredio dvoje ljudi u Ustaničkoj ulici Foto
S. Ž. | 25. 06. 2011. - 13:30h | Foto: Ž. Šafar | Komentara: 39

Muškarac star oko 78 godina povređen je danas oko 11.20 sati kada je na njega naleteo konj na uglu Ustaničke i Ulice Vojislava Ilića, dok je žena stara oko 65 godina zadobila lakše povrede kolena. Konja su sa mesta nesreće udaljili policajci, a prema nezvaničnim informacijama njegov vlasnik R. K. (32) nije trenutno u Srbiji.

*
*
*
*

Konj je, kako nezvanično saznajemo, galopirao Ustaničkom ulicom nekoliko puta gore-dole, izbegavajući automobile, da bi onda prošao kroz grupu ljudi koja je čekala da pređe ulicu na pešačkom prelazu, na uglu ove i Ulice Vojislava Ilića.

Tada je konj oborio muškarca, koji je sa povredama glave kolima Hitne pomoći u svesnom stanju odvezen u Urgentni centar.

Žena stara oko 65 godina zadobila je lakše povrede kolena pošto se, bežeći od gužve koja je nastala, saplela i pala. Lekari su njene povrede sanirali na licu mesta.

Kako pričaju očevici, ovaj rasni konj došao je iz pravca okretnice autobuske linije 31, a ulicom je galopirao više od 20 minuta. Njega su dvojica prolaznika zadržali i zavezali za obližnje drvo dok nije stigla policija.

http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/262135/Konj-povredio-dvoje-ljudi-u-Ustanickoj-ulici/komentari

Интервју: Милан Поповић, председник општине Звездара
Одбрана булевара, шуме и „Петог паркића”
Фото Д. Јевремовић

За седам година колико је на челу општине Звездара председник Милан Поповић са упорним инспекцијским екипама успео је да искорени чувену препродају на Булевару краља Александра и заустави бесправну градњу објеката од неколико хиљада квадрата. Тврди да чувени „Пети паркић” никада више неће постати градилиште, али и да ниједно дрво у Звездарској шуми неће бити посечено зарад урбанизације. У борби против корупције и искорењивања нелегалне изградње није се, како каже, либио да удари и на оне које бије глас да су опасни, а истиче да тога и још много чега не би било да у вишестраначкој коалицији нема људе који, упркос различитим политичким опредељењима, мисле слично као он и не одустају када нешто започну. Зато у шали каже да се при сусрету са градоначелникомЂиласом често понашају као два „овна на брвну” – јер су истог темперамента, вредни и радохоличари, па се сваки држи своје замисли.

Где у општини има највише нелегалне градње и да ли је било рушења објеката?

Има је и биће увек, али се свела на дозиђивање тераса, проширивање просторија, а бесправне градње великих објеката нема откад смо порушили објекте неких власника које „бије глас” да су опасни. Срушили смо две зграде од око 5.000 квадрата у Малом Мокром Лугу и неколико мањих.

Булевар је деценију и по био упориште уличне продаје. Како сте успели да је искорените?

„Битка” је трајала годину и по. Није било заштићеног препродавца кога инспектор „не види”. Инспекција је пропатила, али је радила „ни по бабу ни по стричевима”. Велику улогу су имали град, полиција, једино у целој причи није довољно радила републичка тржишна инспекција.

Да ли се сече Звездарска шума због ослобађања простора за градњу и шта се дешава са „Петим парком”?

Звездарску шуму чува регулациони план. Чак се одустало од идеје да се шума изнад Градске болнице прореди за отприлике петину, како би изградили болнички објекат. Градиће га у дворишту. Недавно сам видео да је исечено дрво, а житељи тог крајасу ми рекли да га је посекао комшија, за огрев. Што се тиче „Петог парка”, ту сам остао на страни грађана, а противно мишљењу градске власти чији сам део. Тамо сигурно неће бити зидано, иако прича није завршена јер још у документима не пише да је ту парк.

Општина је преузела два предузећа – „Вук” и „Олимп”. Шта сте учинили да она боље послују?

Схватио сам да ће културну установу „Вук Караџић” да откупи неки богаташ и потпуно промени намену тог простора, а да ће на 5,5 хектара зеленила „Олимпа” сазидати стамбени блок. Убедио сам 19 стално запослених у „Вуку”, а нисам их познавао, да угасе фирму, на тренутак буду незапослени, како би општина преузела установу и опет их запослила. Послушали су ме. Сада је „Вук” међу најпосећенијим позориштима у Београду. Иста прича је са „Олимпом”, где је већ у предвечерје било опасно проћи од манијака, наркомана и разбојника. Управо завршавамо комплетну реконструкцију базена, биће најбољи у престоници.

Од свега што сте урадили у протеклих седам година, на шта сте посебно поносни?

Поносан сам на јединство у коалицији на власти, нисмо имали ниједну кризу или аферу, једногласно доносимо све одлуке. И то не само у општини, већ и у месним заједницама, општинским предузећима… То се види на пројекту „Повежимо заједницу” где једанпут месечно окупљамо представнике институција битних за функционисање општине. Разматрамо проблеме и заједнички их решавамо.

Шта сте замислили, а нисте успели да урадите?

Због канализације у Великом Мокром Лугу патим и патићу. Не волим да лажем, а слагао сам житеље Великог Мокрог Луга, рекавши да ће им у Улици Цветанова ћуприја ове године градитиканализацију. Рекао сам то јер су мени обећали, па слагали. Почели су и стали, нисам сигуран да ћемо да нађемо решење. Веома споро тече и израда регулационог плана за део Малог Мокрог Луга,где су сада ливаде. У последње време ту ствар је с мртве тачке покренуо градоначелник Ђилас. Борим се да се престане са ревизијама регулационих планова за центар Београда, јер се они мењају због интереса богатих инвеститора којима се више исплати да ту граде. Боље је да се плански уреди обод града па да народ добије канализацију, воду и струју.

----------------------------------------------------

Људи су се жестоко отуђили

Живите више од 62 године на Звездари. Колико се она данас разликује од Звездаре ваше младости?

Поништени су сви системи вредности, људи су се жестоко отуђили. Дружили смо се по кућама и на улици, играли фудбал у Захумској, којом је пролазио један аутомобил недељно, а сада деца не могу да пређу улицу од саобраћаја. Кад сам био дете, за наш кварт био је задужен полицајац Дакић, кад бисмо га видели да иде у време поподневног одмора Захумском, морали смо да се утишамо, да не узнемиравамо комшије. Тога данас нема.
Д. Јокић-Стаменковић
објављено: 27.06.2011.

http://www.politika.rs/rubrike/Beograd/Odbrana-bulevara-sume-i-Petog-parkica.sr.html

Aha :rolleyes:

Kakav hvalospjev a sto neruse zgrade po mijrjevu od 2000m k koje su napravljene na putu :notok:

Predlazem Skupstini grada Beograda da izglasa sledece:

Gradski propis o docecima uspesnih sportista i slicnih javnih licnosti

Svaki docek ima se organizovati na sledeci nacin:

1. Ukoliko sportista(i) to zeli(e), moze se obezbediti otvoreni autobus za prevoz od aerodroma do centra grada.

2. Sportista se docekuje na trgu ili drugom otvorenom javnom mestu, ispod terase neke od javnih zgrada, npr. skupstine grada, narodne skupstine, itd.

3. Sam docek se odvija na sledeci nacin:
a. Najavljivac sportiste(a) moze izgovoriti tokom predstavljanja sportiste iskljucivo sledece reci: "_________ (prigodno obracanje publici: npr., "dame i gospodo", "Beograde", "Srbijo", "Ajde da vas cujemo", itd.), pozdravite naseg/nase sampiona/e, zlatnog/zlatnu/zlatne (ili srebrnog/bronzanog itd. u zavisnosti od osvojene medalje, ako je medalja u pitanju) momka(e)/devojku(e), osvajaca ____________ (osvojeni trofej/dostignuce), ______________ (ime i prezime)!!!!"
b. Sportista ili sportisti izlazi/e na terasu i pozdravlja(ju) okupljene ljude.
c. Svaki sportista moze se obratiti okupljenim ljudima u trajanju ne duze od 20 minuta.

4. Svako pustanje muzike, osim radi ambijentalnih efekata (pri pojavljivanju sportiste, itd.) i osim dobro poznatih navijackih pesama (ako su prigodnog, nevredljivog sadrzaja i ako ih uopste ima takvih) je zabranjeno.

5. Svako pojavljivanje politicara, muzicara, medijskih licnosti ili bilo kojih drugih javnih licnosti nepovezanih neposredno sa sportistom/ima u pitanju nije dozvoljeno.

тачке 1 до 3 и део 5 (везано за политичаре) је ок, али не знам зашто си ставио 4

А која би била поента тога?

Ово си предложио због јучерашњег дочека Ђоковића, али образложи разлоге. Мисли, очиглдно ти је нешто сметало. :)

Zato sto ocigledno niko kod nas ne ume da to lepo organizuje da ne predje granice dobrog ukusa

JohnnyLee":i9gp4xs4 je napisao(la):
може и овде

„Delez“ za mesec dana uplaćuje novac za „Maksi“

да ли ће и нама сванути да купујемо основне потребштине по нормалним ценама?
Ovo je možda bilo aktuelno pitanje pre 5 godina, ali danas je situacija takva, da mi osnovne potrepštine zapravo kupujemo po cenama nižim od naših komšija, a kamoli nekih daljih "normalnih" cena!

Sasvim drugo pitanje su tehnička i tekstilna roba....

не бих баш рекао да је то тако. те ствари не би требало да изађу веће од 1/4 просечне плате, а изађу скоро цела

Vrh