Šta je novo?

Razne gradske vesti, Topic II

Srusena je rezidencijalna vila u Uzickoj 15 koja je stradala 1999
 

Prilozi

 • vila uzicka 15 2020.jpg
  vila uzicka 15 2020.jpg
  407,1 KB · Pregleda: 12.866
 • vila uzicka 15.jpg
  vila uzicka 15.jpg
  492,9 KB · Pregleda: 12.854
Bila rezidencija Franz Neuhausen vojnog komandanta za Srbiju, pa se uselio general der Luftwaffe Hermann Löhr, koji je izvrsio naraedenje Hitlera da bombarduje Beograd 6. Aprila 1941. Od 1945 je sluzila Jsoipu Brozu koji je ovde ziveo 35 godine, od 1997 Slobodanu Milosevicu. 23 aprila 1999 bila meta NATO.
[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=oGQ2VxbqFa4[/youtube]
 

Prilozi

 • uzicka 15.JPG
  uzicka 15.JPG
  65,3 KB · Pregleda: 12.788
Koliko puta vam se samo desilo da dok čekate autobus, on vas okupa od glave do pete! Meni se to danas desilo hiljaditi put! Stvarno nema više smisla neka vozači autobusa malo pripaze kako staju! Definitivno u ovom periodu ne treba ići autobusom. Odlučila sam dok ne bude lepo vreme idem isključivo taksijem, jer zaista neću podneti da me autobus ponovo okupa... Drugarica mi je još pre par dana lepo rekla da instaliram YandexGo app, pozovem taksi preko aplikacije i još ako ukucam kod novi50 imam 50% popusta na prvu vožnju kao novi korisnik, ali ja sam se pravila pametna i nisam je slušala.
 
Pa ako vidiš baru pored sebe dok čekaš bus, samo se malo udaljiš i nećeš biti okupana.
 
bus baca 2,5 m a kola 1,5 m
eto gradske vesti o dometu bezbrojnih Bg ulicnih baruština :lol:
mada moze i više , što zavisi od brzine i majstora za upravljacem :lool:
 
USVOJENA INICIJATIVA: Nebojša Glogovac dobija sokak u Beogradu

KOMISIJA za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda na današnjoj sednici usvojila je inicijativu Jugoslovenskog dramskog pozorišta da se u prestonici imenuje Sokak Nebojše Glogovca.
U inicijativi JDP-a navodi se da je Nebojša Glogovac, kao jedan od najvećih glumaca u istoriji srpskog glumišta, igrajući s pođednakim velikim uspehom klasični repertoar i savremene generacijske uloge u predstavama i filmovima, snažno obeležio period u kome je stvarao.
Navode da njegovo delo ostaje u trajnom nasleđu budućih pokolenja.
Predsednica Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda, Andrea Radulović, istakla je značaj čuvanja sećanja na Glogovca, koji je ostavio veliki pečat na našu kulturu.

-Nebojša Glogovac je svojom pojavom i svojim talentom predstavljao nešto autentično i njemu svojstveno u svetu glume. Svojim neprocenjivim doprinosom razvoju kulturnih vrednosti u prestonici i šire, ostavio je dubok trag, koji nikada neće biti izbrisan i koji će se čuvati za buduće generacije. Imenovanjem ulice ostaće upamćen kao jedan od najvećih u svom, nažalost, kratkom životnom letu - rekla je Radulovićeva.
Članovi Komisije su usvojili i zajedničku inicijativu dnevnog lista "Večernje novosti" i zamenika gradonačelnika Gorana Vesića, da se podigne spomenik junacima Mojkovačke bitke.
-Smatram da je danas, više od čitavog veka nakon Mojkovačke bitke i Prvog svetskog rata, ne samo prikladno već i neophodno da se odužimo crnogorskoj armiji i crnogorskom narodu na skoro jedinstvenom primeru žrtve vojske jedne zemlje za vojsku druge zemlje. Bez ove žrtve, pobeda Srbije u Prvom svetskom ratu i sam opstanak srpstva bili bi dovedeni u pitanje - naveo je Vesić u inicijativi.

- Bez Mojkovačke bitke oporavak srpske vojske na Krfu, kao i proboj Solunskog fronta, ne bi bili mogući na način na koji su se odigrali. Iako je trajala nepuna dva dana, Mojkovačka bitka jedan je od prelomnih trenutaka u istoriji našeg naroda i samim tim sećanje i razumevanje ovog događaja je od izuzetnog značaja za mlade, kao i za sve građane Beograda i Srbije - istakao je Vesić.

Na sednici Komisije usvojena je i inicijativa Ambasade Indije u Beogradu da se podigne spomenik-bista čuvenom indijskom i svetskom književniku Rabindranatu Tagori u Parku prijateljstva na Ušću.
Rabindranat Tagor bio je prvi književnik iz Azije koji je 1913. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za svoju knjigu "Gitanđali".
U novembru 1926. godine, Tagore je posetio Beograd i održao predavanja na Univerzitetu u Beogradu i Kolarčevom univerzitetu.

Izvor: http://www.novosti.rs
Link: https://www.novosti.rs/kultura/vesti/97 ... k-beogradu
 
Beograd ostade siromasniji za jos jednu svoju legendu .
Ode nam i Zika Obretkovic .... :(
 

Prilozi

 • Zika Obretkovic.jpeg
  Zika Obretkovic.jpeg
  10,9 KB · Pregleda: 7.440
Odabrana je zvanična pesma grada Beograda - “Himna Beogradu” Mihovila Logora https://youtu.be/Wzgh9chv6UU

Lično mi se ne svidja izbor jer je previše u duhu svog vremena tj. zastupljen je velik broj komunističkih motiva pa i da uzmu i izbace poslednji deo pesme koji se odnosi na “Maršala”.
 
Одабрана композиција је по мом мишљењу сасвим коректна.
 
Због квара на делу магистралног топловода (М2) на углу Булевара уметности и Булевара Зорана Ђинђића, од јутрос су без грејања корисници у делу Новог Београда и Земуна, саопштило је ЈКП „Београдске електране”.

Без грејања су потрошачи у делу блока 29, 30, 31, 2, 5, 8, 8а, 32, 11а, 11б, 11ц, 9а, 9б, као и део око Карађорђевог трга и центра Земуна.

Екипе за хитне интервенције су на терену и чине максималне напоре да квар буде отклоњен у најкраћем могућем року, пренео је Танјуг.

Очекује се да ће редовна испорука топлотне енергије потрошачима у овом делу града бити настављена данас око 17 часова, наводи се у саопштењу ЈКП Београдске електране.

Ništa neobično na prvi pogled.

Na drugi pogled, na toj raskrsnici su pre par meseci menjali upravo toplovodne cevi.
 
Ovo je smejurija.

Umesto da se organizovanim programom skaljanja, sterilizacije, udomljavanja, i uspavljivanja smanjuje, broj lutalica u gradu se stimuliše rasipanjem javnog novca na skupe uređaje koji će biti smrdljivo i prljavo ruglo za godinu-dve.
 
Nije javni novac, organizacija 28. jun je finansirala ovo.
 
Мислим да је овде промашај локација. Нема напуштених паса у парку Војводе Вука где су поставили овај аутомат. Можда се један нижи пас попут јазавичара мота на Зеленом венцу и то је то. Боље да су овај аутомат поставили негде на периферији. Али онда имамо проблем територијалности животиња.
 
Govorio sam za novogodišnje izdanje Politike. Izvinite na prljavoj samopromociji, ali sam morao da se pohvalim :)
 

Prilozi

 • politika milos vuckovic.jpg
  politika milos vuckovic.jpg
  344,1 KB · Pregleda: 382
Zdravo svima. Prvi put koristim ovaj forum i nisam sigurna u koju temu da postavim ovo pitanje. Tražim stručne časopise ili neki sličan materijal za čitanje o aktuelnim građevinskim projektima (kod nas, ali može i u svetu) ili građevinskoj industriji. Imam ideju da će mi i učenje ići lakše što se više budem informisala o struci, pa gledam da se okružim nekim zanimljivim štivom, kad već ne mogu da odem direktno na gradilište ili neki biro.
Edit: Materijal može biti i na srpskom i na engleskom :)
 
 
Vrh