Šta je novo?

Razne gradske vesti, Topic II

Rekonstruisan Taš je otvoren 2016. tako da je stara vest.
 
Formula 1 u Beogradu.
Bolid Sebastijana Fetela iz 2011.
IMG-b0e9a76e6ee090a54a472b4a6953ce47-V.jpg
IMG-732568462b7edd65ac032c10ce71e0d8-V.jpg
IMG-0ba14323ec699f89b6a6160ee1cfe755-V.jpg
IMG-9601c12609753645076a943dd748eed1-V.jpg
IMG-e7553aab1d83f6efa3ddbf2eb60e10c2-V.jpg
 
Сад ме @Посејдон подсети да објавим вест од пре месец дана.
На улицама Београда ће бити организована представа формуле 1 "Ред Бул Шоу Ран" тима Ред Бул тркачког тима, 17.септембра 2022.године, а у част прве "формула1" трке у Београду 1939 . године. Болид Ред Бул тима из 2011.године ће улицама београда возити бивши шампион Дејвид Култард.
Биће ту и дрифтери, мотоциклисти, ..........
 
U duhu te vesti...


A info za "noja" odozgo, nije noj nego....

Međutim, u ZOO vrtu Blicu je rečeno da je u pitanju ptica nandu, koja je inače jako slična noju, ali ipak malo manja.
„Ova velika ptica nije pobegla iz Zoo vrta, jer se ne nalazi u njihom vlasništvu“, kažu u ZOO vrtu i dodaju da su kod njih sve ptice na broju.
Inače, nandu je južnoamerička vrta ptice neletačice, a svojim izgledom podsećaju na noja. Nandui su ptice trkačice, imaju veoma duge noge, i najveće su američke ptice, visina koju dostižu ide i do 1,75 metara.
 
Prvi koraci hibridnog rata protiv Srbije, očigledno zbog našeg političkog stava prema sankcijama Rusiji. Čitav sistem katastra i GISa (sistema geoprostornih podataka Srbije) je od utorka u 10 sati stavljen u off-line režim. Čak ni zaposleni više nemaju pristup. Ne samo zbog prevencije prodora u tekućem napadu, nego se sada i detaljno proverava da li je neko već ušao u sistem i tamo ostavio ko zna šta. Ili bar to proizilazi iz saopštenja. Prvo uporne dojave o bombama, a sad i očigledno ozbiljni hakerski napad na katastar. A on jeste, ili bar trebao biti, veoma čvrsto i profesionalno zaštićen. Pa ako postoji sumnja o uspešnom prodoru, a teško da bi zaustavili sve da ta sumnja nije dovoljno osnovana, onda se sam po sebi nameće zaključak da to nisu obični hakeri nego neko sa malo više znanja i mogućnosti.

To znači da je zaustavljeno sve što zavisi od katastra i čitavog sistema geoprostornih podataka. Nema kupoprodajnih transakcija, izdavanje građevinskih dozvola, uzimanje listova nepokretnosti, davanja hipotekarnih kredita, ostavinskih rasprava, sudskih ročišta vezanih za nepokretnosti ... A bog zna ko sve sada zavisi od raznih specijalizovanih GIS sistema, za koje je vrlo moguće da se mnogi već oslanjaju na centralnu GIS bazu podataka, tj da više nisu nezavisni kao što su bili na početku.PS.
Po ovome izgleda da je virus uspešno ubačen i da ga sada čiste ili vraćaju sistem sa bekapa:

"Tu se radi o softverima i zbog toga je bilo neohodno da se spreči širenje tog štetnog softvera kroz sistem RGZ-a i da bi se dalje pristupilo povratku na normalan režim rada, mi to moramo vrlo pažljivo da radimo i zaista je neohodno da damo vreme našim inženjerima", dodala je Radovićeva

Podsetila je da je infrastruktura geoprostornih podataka prema UN označena kao važna karika koja predstavlja suverenitet jedne države.
"Napad na RGZ i njegove baze podataka predstavlja ustvari napad na suverenitet Republike Srbije i stoga je veoma važno da se ovo zaštiti", naglašava Radovićeva.
Još jednom je apelovala na strpeljenje.
"Najvažnija je u ovom trenutku bezbednost podataka, a sve kupoprodajne aktivnosti će se nastaviti odmah po uspostavljanju sistema", dodaje.
Smatra da ovo neće utiacati na pad tržišta nepokretnosti. "Vreme se da nadoknaditi, gubitak podataka ne tako lako", zaključuje Radovićeva.

 
Poslednja izmena:
Nema ovde rata, već neodgovornosti pojedinaca koji otvaraju sve i svašta na računarima koji nisu namenjeni za to. Ne može to da se ubaci tek tako, bez toga da je neko zabrljao otvarajući i instalirajući programe/stvari/mail-ove koje verovatno nisu bile potrebne za rad, inače bi bile open source ili namenski spremljene i instalirane.
Potvrđeno je da je ransomware i da je određen broj podataka zaključan. Ako nema backup-a, moraće da se plati koliko je traženo da bi se povratili podaci. Ako taj koji je zaključao ne zna da je katastar, bude obično do 1000e, ali ako su skontali, može da bude i mnogo više.
 
Nestala devojčica (14) u Beogradu: Poslednji put viđena sa starijim muškarcem na Zelenom vencu, otac moli za pomoć

Jovana Stupar (14) nestala je juče oko podneva. Poslednji put viđena je na Zelenom vencu kako odlazi u pravcu Zemuna i od tada joj se gubi svaki trag.

Porodica moli sve koji su videli Jovanu da o tome obaveste policiju.

Otac nestale Jovane, Nikola Stupar, rekao je da je ona viđena između 12.30 i 12.45 u autobusu 88, da je ušla sa nekim momkom koji nosi bele patike, malo starijim od nje oko desetak godina.

„Ona ima 14 godina, napunila pre 12 dana. Viđena je sa jednim licem u Knez Mihailovoj, gde se sa tim licem rastala. To lice je reklo da je ona otišla u pravcu Zemuna. Došli smo do informacije da je možda u tom Zemunu ili da je otišla u Vojvodinu… Ne znam da li je otišla ili oteta, odvedena… Za sve saznajem sada, moje dete je imalo apsolutnu slobodu… Možda sam pogrešio“, rekao je za Nacionalni dnevnik TV Pink otac nestale Jovane.

Pojedini mediji su preneli da je devojčica nestala nakon sastanka sa osobom, koju je upoznala preko interneta.

 
Девојчица је пронађена

ПРОНАЂЕНА ДЕВОЈЧИЦА КОЈА ЈЕ НЕСТАЛА НА ЗЕЛЕЊАКУ: Породица и полиција трагали од јуче за њом​

 
Koliki je procenat zgrada u Beogradu rađen po seizmološkim standardima? Nije bitno poređenje maksimalne moguće amplitude potresa kod nas i drugde, nego koliko je ona kod nas veća od onoga što NAŠE zgrade mogu da izdrže. Jer ova neshvatljivo užasna scena već sutra može biti i vest iz Srbije.

 
Poslednja izmena:
Сликајте и шаљите фотографије Новог Београда

Конкурс за најбољу фотографију Новог Београда

Градска општина Нови Београд, расписала је поводом Дана општине, 11. априла, конкурс за најбољу фотографију са мотивима Новог Београда, снимљену у последње две године.
Конкурс „Бирамо најбољу фотографију Новог Београда“, отворен је од 6. до 21. марта, до када сваки учесник на адресу info@novibeograd.rs може да пошаље највише три фотографије.
https://novibeograd.rs/konkurs-za-najbolju-fotografiju-novog-beograda/
 
Nisam soguran da je baš tako, ako uklonimo ostrašćenost, onda možemo da se prisetimo starijih rasprava na BBu gde smo imali i isplatljivu računicu da prevoz NE da košta 50 din , vec da bude isplatljiv sa cenom od nula din tj. besplatan. Slična matematika može se primeniti i na Bgd bazene.
Tako da stvari treba gledati ne ostrašćeno....
Mozda čovek samo čita i pamti naša BB pisanija, pa ih i ostvaruje 😃
 
Vrh