Evo jednog od mojih postova
Igor » Uto Jul 14, 2020 10:25 pm napisao:
Deko u temi Novi Minel si pomenuo razliku između drvo-aluminijum i aluminijum+drvo. Čini mi se da ljudi to isto percipiraju a da postoji razlika pa ne bi bilo loše da napišeš koju reč o tome.
Prijatelju su pre par dana ugradili spolja alu unutra drvo, imaš li možda iskustva sa Nišlijama
http://smaj.rs/
Razlika postoji, i to bitna. Mada imam kolege koje su dugo u poslu, pa opet greše.
Prvo u imenu što se napomene, to je podatak od čega je prozor.
Kad se kaže drvo-aluminijum, to znači da je prozor DRVENI, i tek sa spoljne strane ima mali opšivni profil od aluminijuma koji sprečava da atmosferski uticaji unište drvo, kako bi to uradili inače. Drvo od kog se prave takvi prozori je uglavnom čamovina, ređe neko laminirano, a najređe hrast ili neko baš kvalitetno drvo, što je naravno, najskuplje, čak skuplje od aluminijum-drveta. Takvi sistemi imaju uglavnom dva dihtunga, vrlo retko tri, i isključivo zavise od kvaliteta drveta od kog se prave. Da li je drvo dobro osušeno, da li je dobro obajcovano, lakirano, itd, takođe je upitno. Znam samo par firmi koje to nešto bolje rade, i SMAJ je jedna od njih, jer dosta izvoze. Ali, cene im nisu male.
Druga situacija je aluminijum-drvo, gde je prozor od ALUMINIJUMA u termomostu (minimum širina termomosta od 30mm može da postigne stvarno dobre rezultate što se tiče koeficijenta toplotne provodljivosti, uz troslojno staklo), a sa unutrašnje strane tog prozora su drvene lajsne sastavljene u ramove od hrasta ili eventualno jasena. Znači, sa unutrašnje strane to izgleda kao drveni prozor. Drvo je tvrdo, kvalitetno, bajcovano, farbano i lakirano. Ne postoji aluminijum-drvo sistem bez tri dihtunga, a ima ih i sa više, što puno znači nkod produvavanja, prolaska vode eventualno, itd.
I jedan i drugi sistem imaju sa spoljne strane aluminijum, koji je izuzetno postojan na sve atmosferilije. I to je bio cilj, da se produži vek drvenih prozora (kod drvo-aluminijum sistema), a da se izuzetno kvalitetni aluminijumski prozori sa unutrašnje strane opšiju kvalitetnim tvrdim drvetom, kako bi se dobio prirodniji i ekološkiji i topliji izgled prozora. Da ne pričam da je aluminijum-drvo mnogo zahvalnije za sve enterijerske zahteve, može da se upari boja sa parketom, laminatom, podom, itd.
To je ukratko elaborat na ovu temu.
Pozdrav svima, deka u akciji