Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=825043#p825043:lzzk9vav je napisao(la):
Milan7725 » Sub Feb 20, 2021 7:29 pm[/url]":lzzk9vav]Ponudila mi firma Alkon za profile od 2 godine. To mi je nesto malo. Na pitanje da ostali daju 5 do 10 godina kazu dzabe vam garancija ako firma prestane da postoji. Oni postoje vec preko 20 godina.
Koliko se otprilike krecu cene okova? Stublina,gu,maco i siggenia..
Kako mogu da prepoznam koje marke su okov sta ili u prozor kada ga donesu?
I kako mogu da razlikujem kakvu unutrasnju drvenu oblogu su doneli, da se uverim da je od hrasta a da nije camovina?
Šta Vam nudi Alkon? Aluminijum +drvo? Ako je Alumil ili Tehnomarket, to je nešto najlošije na tržištu. Ne treba da se opterećujete okovima. Drvena obloga mora da bude hrast, eventualno jasen. Ako ne možete da razlikujete i nemate poverenja, menjajte firmu.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=825056#p825056:3qp23lox je napisao(la):
Nikola vg » Sub Feb 20, 2021 8:32 pm[/url]":3qp23lox]Za Deku u akciji,
Pvc stolarija je generalno jeftinija od stolarije izrađene od drugih materijala, međutim kada smo u polju kliznih vrata (podizno kliznih) situacija je drugačija. Da li je moguće da je Vekaslide skuplji od Elvial 6800. Razlika u ceni 1080 € u korist Elviala 6800. (da li je opravdana cena Vekaslajda)? Šta bi ste mi vi preporučili, neko drugo (tj. treće) rešenje možda?
Pozdrav
PVC je definitivno najbolji izbor za prozore, balkonce, otklopno klizne . Za sve drugo, aluminijum. Ulazna vrata, klizne varijante, podizno klizne, fasade, roletne, grilje....

Ok, vratio sam par stranica unazad i iscitao komentare vezane za stakla i ako zanemarimo tabele sa sajta advdoo, znaci po vama je najbolji staklopaket - 4mm četiri godišnja doba /16mm lajsna argon 90 %/6mm extra float clear /16mm lajsna argon 90 %/4mm low-e ili niskoemisiono, ima Ug=0,6 W /m2K. I to sa čeličnim ili aluminijumskim lajsnama od 16 mm. E sada, mene zanima da li na sve prozore da se ugradjuje taj staklopaket, najvise me to zanima zbog svetlosti koja ce biti u kuci, posto za ovaj staklopaket niste napisali procenat prolaza vidljive svetlosti? Tj najvise me zanima da li postoji staklopaket koji ima slicne karakteristike Ug ~ 0.7 ili 0.8 a da je procenat prolaza vidljive svetlosti veci tipa za 10ak procenata...
I ako moze odgovor za Gaelan ponudu, gde je samo drugaciji staklopaket uticao na povecanje celokupne ponude za 15%, gde ispadne da je troslojni staklopaket pa sigurno vise od 40-50% skuplji od dvoslojnog staklopaketa, nemam zasebnu ponudu za staklopaket pa ne znam tacno da izracunam, al mi deluje da su to neki procenti u pitanju, da li je to ok srazmera ili tu nesto ne stima?

Poštovani, ovaj troslojni staklopaket koji ste naveli od par stranica unazad, je naveden kao najbolja kupovina, sa Ug=0,6 W /m2K. Naravno, 4 godišnja doba nešto umanjuje prolaz sunčeve svetlosti, ne znam egzaktnu vrednost. Ako Vam treba što više svetlosti, recite to firmama koje Vam daju ponude, oni će Vam dati adekvatnu ponudu.
Razlika u ceni za dvoslojno i troslojno staklo je otprilike tih 15 %, naravno ta razlika je manja što je više prozora, tj što je veća ponuda.
Od navedenih profila ne bih mogao da izdvojim jedan ili drugi, svi su veoma dobri.

Koliko je tačan podatak da je argon bacanje para u smislu da će sigurno izaći iz paketa hteli mi to ili ne? Čemu onda uzimati kvalitetna troslojna stakla kada će argon da tako kažem ispariti?
I da od drugog čoveka dobijam informaciju da će cena pvc ići gore 20% od marta jer cena čelika na svetskom tržištu ide gore...

Želim deki javno da se zahvalim na savetima kako u privatnim porukama tako i javnim postovima. Do pre mesec dana nisam imao pojma o pvc mislio sam da je to sve isto. Nakon pročitane cele teme shvatio sam suštinu.na kraju posle x dana čitanja, ponuda majstora, razmišljanja, danas sam Uplatio polovinu novca, dobio priznanicu, ugovor o kupoprodaji.
Odlučio sam se za 6 komorni gealan s8000 iq profil i troslojno staklo 4 godišnja doba, float, niskoemisiono s alu roletnama, pvc kutijom. Zadovoljan i srećan do kraja maja za kad sam ja insistirao da bude ugradnja srdačno vas sve pozdravljam.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=797084#p797084:3ud6b0im je napisao(la):
deka u akciji » Pet Nov 27, 2020 10:28 am[/url]":3ud6b0im]Lim koji je uglavnom pocinkovani čelični pa plastificiran (obojen) se koristi u slučajevima kada je mera dubine okapnice čudna, velika ili ako ima nekih specifičnih ukrajanja, lomova ili slično. Uglavnom se koriste ekstrudirane/vučene aluminijumske okapnice (takođe plastificirane/farbane), kojih ima u nekoliko standardnih veličina i boja - od nekih 5cm pa do 30-tak cm. Uz te takve okapnice idu plastični čepovi sa strane, već u istoj boji i veličini. U principu, i jedna i druga varijanta su dobre, ali je najvažnije da se spoj okapnice i prozora (štoka) dobro zalepi i zadihtuje pored šrafljenja, jer tu ne sme nikako da prođe voda. Takođe, nagib okapnice mora da bude ispravan i dobar, da se ta voda ne zadržava, nego sliva. Takođe, okapnica ne bi smela da se šrafi u špaletnu/zid po horizontali sa spoljne strane , jer je to potencijalno mesto prodora vode u zid ili izolaciju.
Nadam se da sam pomogao.

pošto sam problem oko izbora majstora, profila, staklopaketa rešio došle na red okapnice.
da li valjaju PVC okapnice ili je bolje gledati pocinkovane plastificirane ili aluminijumske? koja varijanta je najbolji odnos cena/kvalitet/dugotrajnost?
ne bih stavio PVC ako će pući posle 10-20 godina, dao bi i više novca za dugotrajniju opciju.
Trenutno nemam izolaciju ali u planu je 10 cm stiropora...

Deki
Alkon mi je nudio tehnomarket profile aluminijum drvo. Ja sam pre za profilati thermo 98 aluminijum drvo. Dok za aluminijum stolariju sa termoprekidom bi uzeo alumil s91 smartiu iki nexto slicnk u tom rangu niskih koeficienata.
Misljenje molim

Okapnica spoljna samo i isključivo aluminijumska vučena/ekstrudirana i plastificirana, pocinkovani čelični lim plastificirani ili eventualno aluminijumski lim plastificirani.
Pvc nikako. Nisam ni znao da bravari to uopšte nude. Sramota.
PVC eventualno samo kao unutrašnja podprozorska daska.

Nude firme, majstori koji ugrađuju pvc. Dobro ste rekli da znam šta da isključim. Unutra ću svakako pvc podprozorsku dasku spolja aluminijumsku ili pocinkovanog lima.hvala na konkretnom savetu.
Živeli

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=828237#p828237:2e9f6a1o je napisao(la):
Milan7725 » Sre Mar 03, 2021 3:00 pm[/url]":2e9f6a1o]Deki
Alkon mi je nudio tehnomarket profile aluminijum drvo. Ja sam pre za profilati thermo 98 aluminijum drvo. Dok za aluminijum stolariju sa termoprekidom bi uzeo alumil s91 smartiu iki nexto slicnk u tom rangu niskih koeficienata.
Misljenje molim
Za aluminijum + drvo ipak je najbolji na tržištu Profilati Thermoplus 98. Tehnomarket je ipak lošija varijanta - tanki zidovi aluminijuma, gume nisu sve epdm, drvene lajsne u ramovima onako, okov dosta problematičan, i još svašta nešto.
S91 je odličan izbor, čak i S77. Samo je pitanje ko uopšte radi, njih nekolicina.
ETEM i Aluminco imaju takođe solidne serije.

Postovani Deko, a i ostali ucesnici. Potrebna mi je bash velika pomoc.
Naime, dobili smo ponude za zamenu stolarije sa vise strana. Uglavnom sam trazila za REHAU - EURO 70. Pored tih ponuda, dobila sam i od preduzimaca ponudu za stolariju koju ja uopste ne razumem (razjasnice on ali da znam da li uopste ima smisla ova usporedba)

Dakle, sa jedne strane imam ovakvu ponudu:
2-krilni ON desni sa putujućom
Sistem: REHAU - EURO 70 ecosol
Dimenzija: 1430 mm
x 1500 mm
Boja Elementa: 159 bela
Staklo: 2 * 24mm-4 Flot+16+4 C.G.Premium
Okov: TITAN AF Sigenia
Tip okova: D Stulp li. GS weiss, DK re. GS weiss
U-Vrednost: 1.4
W/m²K
Težina: 58kg

A sa druge strane imam ponudu:
Okov sistemski,sa otvaranjem prema šemi stolarije. Sistem Q72, štok Q7201, krilo Q7203, boja bela, 24mm eko staklo.

Moje pitanje je sta je ovo drugo i moze li se uporediti sa prvom ponudom?

Inace, u pitanju je stan sa prilicno dobrim centralnim grejanjem i zelimo sto vise svetla u stanu.

Hvala

Čuo sam i ja danas.
Bilo bi stvarno dobro.
Iz iskustva mogu da kažem da je za jedan prosečan stan od upravo 60 m2, pvc stolarija sa roletnama i komarnicima oko 2500 eur. Klot prozori su upravo oko 1500 eur.
Znači, država će pomoći sa oko 50 % za prozore, dok je ovo ostalo dodatna oprema koju će svako pojedinačno da plaća po potrebama i zahtevima.

Zdravo imam preporuku za firmu koja koristi salamander profile okov siegenia
Mozete li mi reci sta je vazno da ima jedan dobar prozor
Koliko sam iz svih predhodnih stranica iscitala je da ima 3 stakla 3 dihtunga 5 komora?
Da li to treba da budu moji uslovi kod trazenja ponude?
I da li je ovo korektan izbor ili treba zaobici
Hvala puno na pomoci

Salamander i Siegenia su dobar izbor.
I ovo, 3 stakla, 3 gume i 5 komora.

Hvala vam na brzom odgovoru
Da li 2 dihtunga prave veliku razliku u kvalitetu?

Tri dihtung gume su bolje i efikasnije kod prolaska toplote, kod prolaska vode, kod produvavanja. Verovatno jedno 30-40%.

Bolje je uzeti 3 stakla u varijanti 4 godišnja doba, float, niskoemisiono nego gledati da li ima 2 ili 3 gume. Hoću reći da na staklo treba najviše obratiti pažnju i tu ne treba štedeti

Hvala vam puno na azurnosti i brzim odgovorima
Puno ste mi pomogli

Zdravo svim clanovima,

Kako nas ocekuje nabavka stolarije za manje od mesec dana, iscitao sam sve stranice na temi, edukovao se sto se tice stolarije i trazio ponude od izvodjaca.
Obratio sam paznju na kljucne stvari, profil, okove, 3 dihtung gume, i staklo paket.
Kako pravimo novi objekat koji ce biti dobro izolovan, zelimo da imamo dobru i kvalitetnu stolariju, a kako imamo oko 25m2 stolarije sa komarnicima i alu roletnama ponude se krecu od 4700-5300eur.
Ponudu za VEKA / SOFTLINE 82 smo morali da otpisemo kako je cena izvan budzeta.

Molio bih uvazene clanove foruma i deku za pomoc prilikom izbora opcija, mada se meni licno najvise svidja Shuco, iako citajuci prethodne stranice sam razumeo da nije bolji od ostala 2 profila, dok mi se najmanje svidja Gealan.
Dodatno, ako imate preporuke za neke firme na teritoriji BG i okoline bio bih Vam zahvalan. Jer za isti paket imam ponude koje se razlikuju i do 500eur.

SCHUCO Living 82 MD 7komora
WinkHaus Activpilot (postoji sansa za Sigenia okove ako budu imali na stanju u tom trenutku bez doplate) moze i MACO ali uz doplatu
44mm, Low-E4+F4+Solar 4 (Argon)
3 dihtung gume
firma X 4770eur / firma Y5150eur (ne znam da li je dozvoljeno navoditi imena pa sam ovako stavio)

Gealan S9000, 6komora, 82mm
GU
4CGS +16Arg+ 4Flot +16Arg+ 4CGP
3 dihtung gume
firma X 4900eur / firma Y5110eur

Trocal 88mm, 7komora
WinkHaus Activpilot
4CGS +16Arg+ 4Flot +16Arg+ 4CGP
3 dihtung gume
firma X 4720eur / firma Y5250eur

Hvala unapred. :)

Poštovani,
sve ove ponude su kvalitetne i dobre.
Kao što znate, WINKHAUS okov sam svrstao u drugu nemačku ligu. Što ne znači da je loš, samo je lošiji od SIEGENIA, ROTO, GU, MACO.
Vidim da je ponuda oko 5000, +/- 5%, što je normalno.
Šta god da odaberete, nećete pogrešiti. Vidite kakvi su Vam ponuđači sa rokovima, jer svi imaju puno posla. Možda i to odluči.
Uz Gelan i Trocal su stakla nešto bolja nega za SCHUCO. Vidite da li mogu i za SCHUCO da Vam daju ista stakla.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=832470#p832470:xpg3wqze je napisao(la):
deka u akciji » Čet Mar 18, 2021 1:41 pm[/url]":xpg3wqze]Poštovani,
sve ove ponude su kvalitetne i dobre.
Kao što znate, WINKHAUS okov sam svrstao u drugu nemačku ligu. Što ne znači da je loš, samo je lošiji od SIEGENIA, ROTO, GU, MACO.
Vidim da je ponuda oko 5000, +/- 5%, što je normalno.
Šta god da odaberete, nećete pogrešiti. Vidite kakvi su Vam ponuđači sa rokovima, jer svi imaju puno posla. Možda i to odluči.
Uz Gelan i Trocal su stakla nešto bolja nega za SCHUCO. Vidite da li mogu i za SCHUCO da Vam daju ista stakla.

Postovani deko, hvala najlepse na brzom odgovoru.
Provericu informaciju za stakla.

Da li Vi ili neko od clanova ima neke preporuke ili iskustva za PVC Dukic / Grasing / MRPVC? Eventualno preporuke za neke druge prodavce?
Trenutno smo najblize izboru Shuco - PVC Dukic ili Grasing - Trocal 88...
Kako sam razumeo da Shuco nije bolji od Trocal profila, onda se sve svodi na prodavca i cenu.

Dodatno, svi su nam rekli da se od Aprila ocekuje drasticno povecanje cena (i to ne samo stolarije vec gradjevinskog materijala) pa smo mislili u toku sledece sedmice vec da sklopimo porudzbinu.

*Jedna ispravka, za Gealan je tacan staklo paket u ponudi, dok je za Trocal isti kao i za Shuco, 44mm Low-E4+F4+Solar 4 (+Argon izmedju stakla).

Hvala unapred. :)

Stiropor je već otišao prošle nedelje je 10-ka bila 400 din u grmeču. Ko zna dokle će ići cene ovo je samo početak. Ima debelo da platim sl godine stolariju za prizemlje a tek izolaciju za 3 god.... To se zove baksuz

Vrh