Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Hvala na odgovoru. Trazio sam pri ugovaranju posla da stakla budu blago zatamnjena i receni mi je da ce biti ali izgleda da sam se trebao raspitati sta mi je ponudjeno.

Поздрав свима,
Које је најбоље решење за улазна врата?
Нагласила бих да ми није битна сигурност јер стан је у здради и на међуспрату већ имамо једна врата…тако да су улазна врата од нашег стана фактички друга врата по реду
…али ми је важна звучна и топлотна изолација!
Па ако можете за почетак да ме усмерите на материјал узимајући у обзир горе наведено ( дрво, алуминијум, пвц…)
Унапред хвала

Поздрав свима,
Које је најбоље решење за улазна врата?
Нагласила бих да ми није битна сигурност јер стан је у здради и на међуспрату већ имамо једна врата…тако да су улазна врата од нашег стана фактички друга врата по реду
…али ми је важна звучна и топлотна изолација!
Па ако можете за почетак да ме усмерите на материјал узимајући у обзир горе наведено ( дрво, алуминијум, пвц…)
Унапред хвала
Ako vam je važnija toplotna i zvučna izolacija, predlog je pvc sa tri dihtunga. Ispuna dupli ravni panel od 20 mm, možda sa nekom prečkom po horizontali i vertikali.
Brava može da bravi i po vertikali u nekoliko tačaka, a i u gornjoj horizontali.
Aluminijum u ovakvim performansama je bitno skuplji.
Za drvo isto važi. Ako je neko kvalitetno tvrdo drvo, sa tri dihtunga, cena je čak i veća nego za aluminijum.

Pozdrav @deka u akciji , ja bih Vas zamolio da pogledate ove ponude i kazete svoje misljenje.

1. REHAU SYNEGO MD + MACO -----8.430 e
2. REHAU SYNEGO MD + ROTO NX------7.252 e
3. VEKA SOFTLINE MD + ROTO NX-------7.543 e
4. REHAU SYNEGO + G.U.---------8.310 e
5. TROCAL 76 MD + SIEGENIA-----7.240 e

Razmisljam da li na kucu da stavim ALU ili PVC ulazna vrata, mozete li navesti razlie.
Srdacan pozdrav.
Mile

Pozdrav @deka u akciji , ja bih Vas zamolio da pogledate ove ponude i kazete svoje misljenje.

3. VEKA SOFTLINE MD + ROTO NX-------7.543 e
4. REHAU SYNEGO + G.U.---------8.310 e
5. TROCAL 76 MD + SIEGENIA-----7.240 e

Razmisljam da li na kucu da stavim ALU ili PVC ulazna vrata, mozete li navesti razlie.
Srdacan pozdrav.
Mile
Poštovani, svi ovi pvc profili i okovi su odlični. Rekao bih da je broj 2 odličan izbor. Niste naveli staklopaket, što je najvažniji deo prozora.

Moguće da je razlika u staklopaketu ali koliko se sećam Veka Softline 82MD je svojevremeno bila skuplja od Rehau Synego profila.

@deka u akciji

Nije mi jasna ni ova razlika u ceni pošto je Milentije naglasio da su isti staklopaketi.

@Milentije jesu li ove dve ponude od iste firme i da li su sa pdv-om ili bez.

@deka u akciji

Nije mi jasna ni ova razlika u ceni pošto je Milentije naglasio da su isti staklopaketi.

Da, ovo su neke nenormalne cifre.
MACO jeste dobar okov, ali je za nijansu skuplji od ostalih. A tek GU, trebao bi da je najjeftiniji. ROTO ispade ovde najjeftinija varijanta. Svašta.
Neko je ozbiljno pobrkao lončiće.

@deka u akciji

U pitanju su dve razlicite firme. U ponudama se ne pominje PDV, ali ja mislim da ponudjaci uvek daju cene sa PDV-om, da bi ljudi imali jasnu predstavu koliko kosta. U svakom slucaju oko detalja ( pa i PDV-a ) treba razgovarati. Sto se tice razlike ovde je i napisano " ako prodje, prodje". Ali zato ovde i razgovaramo na temu. :)

A imam i dilemu oko sledece stvari koja me bas sekira. Uselio sam se u stan pre 20 godina, a toliko je stara i PVC stolarija.
Na duplim balkonskim vratima vrata ispadaju u gornjoj tacki ( makazi ) pa nisu ni na kant ni otvorena. Majstor je bio dva puta da ih nasteluje i problem se opet posle nekog vremena pojavi. Okov je Siegenija. Predlozeno mi je da se zameni ceo PVC okvir. Pitanje je - moze li se kupiti samo okov i namontirati na postojeca vrata. Postojeci okov se vise ne proizvodi.

Isto vazi i za jednokrilni balkonac na "francuskom balkonu", majstor mi je skinuo šinu koja bravi do zida-šarki. I radilo je to neko vreme ( osim sto nije dihtovalo ), ali opet isti problem. Predlozeno izbijanje starog krila i zamena novim.
Nije mi logicno, ali je mozda to jedino resenje ( skupo). :)

A imam i dilemu oko sledece stvari koja me bas sekira. Uselio sam se u stan pre 20 godina, a toliko je stara i PVC stolarija.
Na duplim balkonskim vratima vrata ispadaju u gornjoj tacki ( makazi ) pa nisu ni na kant ni otvorena. Majstor je bio dva puta da ih nasteluje i problem se opet posle nekog vremena pojavi. Okov je Siegenija. Predlozeno mi je da se zameni ceo PVC okvir. Pitanje je - moze li se kupiti samo okov i namontirati na postojeca vrata. Postojeci okov se vise ne proizvodi.

Isto vazi i za jednokrilni balkonac na "francuskom balkonu", majstor mi je skinuo šinu koja bravi do zida-šarki. I radilo je to neko vreme ( osim sto nije dihtovalo ), ali opet isti problem. Predlozeno izbijanje starog krila i zamena novim.
Nije mi logicno, ali je mozda to jedino resenje ( skupo). :)
Na žalost, ni taj Siegenia okov, a verovatno ni taj pvc profil se ne proizvode više.
Prva stvar je zameniti okov na problematičnim pozicijama. Možda od starih šarki ostane neka vidljiva rupica na krilu ili štoku, ali je to najmanji problem.
Druga stvar je da se dobro nakajla staklo ponovo.
Treća stvar je da se eventualno stave nove gume, ako su stare slepljene ili ih nema.
Četvrta stvar je da se promeni staklo, jer je moguće da nema niskoemisionog filma, pa i nije kvalitetno.
Prve tri stvari treba uraditi kako bi prozori zatvarali i dihtovali. Četvrta stvar je opcija.
Tako se zadržavaju štok i krilo, i nema zamene prozora, tj nema potrebe za većim ulaganjima.

Imam jedno pitanje.
Meni je lođa "zastakljena" pvc prozorima u dva reda, po tri krila. Od svih 6 krila samo se jedno otvara, a ostali su fiksni. Da li je tom jednom krilu moguće relativno lako/jeftino promeniti smer otvaranja prozora ili mora sve/delimično da se menja?

Imam jedno pitanje.
Meni je lođa "zastakljena" pvc prozorima u dva reda, po tri krila. Od svih 6 krila samo se jedno otvara, a ostali su fiksni. Da li je tom jednom krilu moguće relativno lako/jeftino promeniti smer otvaranja prozora ili mora sve/delimično da se menja?
Najbolje bi bilo da pozovete firmu koja vam je to i radila, pa da ih pitate za ponudu.
U zavisnosti koji je okov, može dosta bezbolno i relativno jeftino da se okrene smer otvaranja. Ako su makaze leve/desne ili ako je tkzv konstantna getriba, moraće dosta novog okova.
Firma koja je radila zna tačno od kog profila su radili, pa se možda isplati da naprave novo krilo i stave novi okov i zadrže i iskoriste staro staklo, nego da okreću okov na licu mesta.
Morate da znate da će vam na štoku ostati rupe u profilu od starih šarki.

Htedoh da pitam ljude koji se bolje razumeju. Naručih stolariju, ali nisam komarnike, pošto solidno podižu cenu stolarije na već skroman budžet.

Verovatno bih ih napravio samostalno, pošto sam to i kod sebe na staroj, a i kod drugara na njegovoj pvc stolariji pravio. Bio bi fiksni sa plastičnim ili alu kanalicama.

Ono što me zanima je da li je moguće to zalepiti naknadno na vodilice roletne sa spoljne strane? Drugar nema roletne, pa je kod njega bilo lako na profil lepiti, dok će u mom slučaju biti vodilice, plus "zub" od fasade, jer su i trenutne, a i naručene roletne unutrašnje. Zato me zanima da li ima na šta da se zalepe horizontalne strane komarnika, pošto se vertikalne lepe na vodilice.

Najbolje bi bilo da pozovete firmu koja vam je to i radila, pa da ih pitate za ponudu.
U zavisnosti koji je okov, može dosta bezbolno i relativno jeftino da se okrene smer otvaranja. Ako su makaze leve/desne ili ako je tkzv konstantna getriba, moraće dosta novog okova.
Firma koja je radila zna tačno od kog profila su radili, pa se možda isplati da naprave novo krilo i stave novi okov i zadrže i iskoriste staro staklo, nego da okreću okov na licu mesta.
Morate da znate da će vam na štoku ostati rupe u profilu od starih šarki.
Hvala na odgovoru.

Postovani,
Sta mislite o profilima za alu-drvo stolariju?
Aluris D9500
Smartia S77
M23000 Forestal
Thermoplus 98

Koji od profila se najbolje pokazao?
hvala

Postovani,
Sta mislite o profilima za alu-drvo stolariju?
Aluris D9500
Smartia S77
M23000 Forestal
Thermoplus 98

Koji od profila se najbolje pokazao?
hvala
Mislim da je najbolji odnos cene i kvaliteta PROFILATI THERMOPLUS 98, zatim Alumil S77W jer je dobar ali nešto skuplji. Aluris je nešto lošiji od ovih gore pomenutih, a Alumil M23000 je loš i ne proizvodi se već sigurno 4-5 godina.

Poštovani, svi ovi pvc profili i okovi su odlični. Rekao bih da je broj 2 odličan izbor. Niste naveli staklopaket, što je najvažniji deo prozora.
Postovani,da li ste mozda upuceni u proverenog proizvodjaca PVC stolarije na podrucju Sombora ili Subotice koji rade sa renomiranim brendovima profila i okova?
Proveren podrazumeva da ono sto platim to i dobijem kao zavrsni proizvod.Ne zivim u Srbiji pa mi je malo otezano istrazivanje ponude,a poznanici laici kao sto sam i sám preporucuju uglavnom na osnovu cene,a ne na osnovu kvaliteta.
Hvala unapred!

Vrh