Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Pozdrav svima!
Potrebna mi je pomoc oko izbora ponude za stolariju na kuci koja je u izgradnji.
Dobila sam ponudu za aluminijumsku stolariju Alutech i Cortizo stolariju i Rehau i Kommerling PVC stolariju, obe u atracit boji.

Profil: ALUTECH serija ALT W 72
Okov: GU-BKS
Staklo : Clima Guard Solar4+16+4+16+4 LOW-E argon
Profil je sa 6 komora, sa 3 dihtung gume.

Profil: Cortizo COR 70 INDUSTRIAL(Spania)
okov: Cortizo
Staklo: ClimaGuard 4+12+4+12 4 LOW-E argon

Profil: Rehau Synego
Okov: GU-BKS
Staklo: Clima Guard Solar4+12+4+9+4 LOW-E argon

Profil: Kommerling 76 profine
Okov: SIGENIA TITAN
Staklo: ClimaGuard 4+12+4+12+4 LOW-E argon

-deka u akciji- molim vas za mišljenje. Za firmu koja je ponudila Alutech i Rehau imam preporuku. Ali nisam našla puno informacija o Alutech profilima. Da li je bolje ugraditi aluminujumsku stolariju sa Alutech profilom ili proverenu Rehau PVC stolariju?
Poštovana,
ALUTECH je velika firma iz Belorusije, dok je CORTIZO isto tako velika firma iz Španije. Ni jedni ni drugi nemaju magacin profila u Srbiji. Ne znam koliki su vam rokovii dati.
Aluminijumski profili nemaju komore, tako da vas lažu, a sad nešto nisam siguran ni u 3 dihtunga.
Od svih ponuda, samo uz ALUTECH je dobro troslojno staklo dato. U Rehau Synego može sigurno da stane bolje staklo, kao iz ALUTECH ponude. Tražite da vam ažuriraju ponudu.
CORTIZO nema svoj okov.
Što se aluminijuma tiče, ja bih pre birao ALUTECH nego CORTIZO.
Što se pvc profila tiče, REHAU pre Kommerling-a.
Definitivno pvc profili imaju bolje karakteristike što se tiče toplotne i zvučne izolacije.
Trebalo bi i da su niži sa cenom od alu ponuda, bez obzira što je antracit boja u pitanju.

Pozdrav svima, ja sam pre nekih 6 meseci na spratu kuce ugradio pvc stolariju koju prodaje i ugradjuje moj prijatelj...on prodaje gotovu pvc stolariju, brend je Quadroform, a okovi vidim pise Accado... E sad ja sam na google a i na samim prozorima video da je firma nemacka, imaju i ozbiljan sajt, vidim da u nemackoj im je headquarters itd, da radi jos od 1955 godine itd, ali vidim da su turska imena dosta u toj firmi, i da imaju proizvodni pogon i u turskoj, i u rumuniji, a i ovi Accado okovi su turski izgleda... Jel imao neko iskustva sa ovim brendom... Ja sam kod prijatelja video presek ovog profila gde se vidi unutra celicno ojacanje solidne debljine, i ovako dosta masivnije i teze su npr ulazna vrata prozori itd od onih sto sam gledao u vip i europvc itd sto nude te gotove prozore, izgleda da je ovaj Quadroform od tih gotovih varijanti ozbiljnija prica, ima i 7 komora i 3 dihtung gume itd, ali i cenovno je skuplji, za oko 300e vise za ceo sprat je ispalo u odnosu na one jeftinije turske varijante, a po meri npr imao sam opciju pvc e sad ne znam koji profili itd, oko 800+ eura skuplje ispadalo u odnosu na ovaj quadroform, mozda sam to trebao, al sad je kasno...za sad quadroform deluje kao prvog dana, mada se ne koristi cesto, pa videcemo...
Nadam se da ste i platili ovu reklamu sajtu.
Pošto TURSKI QUADROFORM I TURSKI ACCADO nisu videli Nemačku, a i u Turskoj nisu među prvih 5.

Nadam se da ste i platili ovu reklamu sajtu.
Pošto TURSKI QUADROFORM I TURSKI ACCADO nisu videli Nemačku, a i u Turskoj nisu među prvih 5.
Ma kakvi, samo se tesim da se nisam zeznuo, astvarno mi deluje kvalitetnije i teze kad podignem njihov prozor ili ulazna vrata u odnosu na one koje gledah jos tipa baumanm, wido, dm, weiss profil, weru plast i ostali anonimusi, a sad kad malo istrazih, izgleda da je ovaj quadroform samo brend koji je registrovan u nemackoj sediste jeste u nemackoj, ali je to ustvari turski Europen, vidim da je isti direktor neki Hatipoglu, jbg ko zna sta se tu radi, ja sam cuo i da kod poznatih brendova kod nas u srbiji nije isto, npr trocal, kao u nemackoj... Samo sam trebao dati 1000e vise da mi po meri uradi covek, mada sam i za njega cuo da radi s nekim bugarskim profilima...

Poštovana,
ALUTECH je velika firma iz Belorusije, dok je CORTIZO isto tako velika firma iz Španije. Ni jedni ni drugi nemaju magacin profila u Srbiji. Ne znam koliki su vam rokovii dati.
Aluminijumski profili nemaju komore, tako da vas lažu, a sad nešto nisam siguran ni u 3 dihtunga.
Od svih ponuda, samo uz ALUTECH je dobro troslojno staklo dato. U Rehau Synego može sigurno da stane bolje staklo, kao iz ALUTECH ponude. Tražite da vam ažuriraju ponudu.
CORTIZO nema svoj okov.
Što se aluminijuma tiče, ja bih pre birao ALUTECH nego CORTIZO.
Što se pvc profila tiče, REHAU pre Kommerling-a.
Definitivno pvc profili imaju bolje karakteristike što se tiče toplotne i zvučne izolacije.
Trebalo bi i da su niži sa cenom od alu ponuda, bez obzira što je antracit boja u pitanju.
Poštovani,
Hvala puno na odgovoru. Trenutno se dvoumim izmedju Alutech i Rehau (naravno trazila bih bolje staklo, kao sto ste predlozili). Obe su u atracit boji, i nije velika razlika u ceni, Alutech je 10% posto skuplji. Ukoliko bih uzimala bele PVC Rehau profile, razlika je 40%, ali bela nam nije opcija.
Samo da napomenem da smo fleksibilni sa rokovima, tako da nam nije problem i da sacekamo isporuku.

Dilema mi je da li ugraditi Alutech, koji je korektan sa cenom (a cini mi se da je i kvalitet zadovoljavajuci) ili traziti ponudu sa Alumil, za koji se bojim da nam ipak cenovno nece odgovarati.

Pozdrav svima, mučim i ja muku. Ne mogu da se odlučim za stolariju. PVC u svakom slučaju. Imam nekih 14 otvora sa otprilike 23 kvadrata ukupno. Jurim antracit boju.

Imam ponudu za profil Deceuninck Iskra sa Climaguard dvoslojnim staklom, Siegenia okovi u paketu sa spoljnim ALU roletnama i Komarnicima , ulaznim Alu vratima za nekih 6600 eura. Sa montazom. Međutim dobio sam ponude sa Decco 83 profilima, 3 slojnim staklom ,ali okovi su u jednoj ponudi VABIS(domaće), a u drugoj VORNE (turske). Razlika u ceni je nekih 1100-1200 eura.
Radi se o novoj kući.

Konsultovao sam se sa ChatGPT i savetovala je da ta razlika u ceni je isplativa sa obzirom da je teoslojno staklo u pitanju, 3 dihtunga, i veća ugradna dubina što ga čini boljim izborom sa obzirom da je nova gradnja u pitanju.

Imam naravno i ponude roloplast za oko 4200e, rehau za oko 6400e, veka za oko 7200 ali su sve 70mm ugradne dubine i dvoslojnim staklo.

Neki savet?

Zdravo svima a posebno deki u akciji koji sakom i kapom deli dragocene savete.

Elem, potrebna mi je pomoc da odlucim cime cu da zastaklim terasu. Vec smo dosta potrosili na menjanje stolarije u ostatku stana tako da trazim nesto srednje klase sto se nece pokriviti za par godina.

Cini mi se da je izbor za zastakljivanje terase jos nezgodniji jer prva odluka bi morala da bude vrsta sistema.

Konkretno:
- Koji sistemi su se pokazali kao najprakticniji za vece povrsine na terasi? Jedna strana terase je u staklu 8.5m x 1.3m.
- koliki iznos po kvadratu mogu da ocekujem za srednju klasu kliznih sistema? Danas sam dobio ponudu od 220e/m2 za neke alu profile koje tek treba da pogledam.
- Da li je mozda najprakticnije da se odlucim za klasicnu pvc stolariju - kombinaciju fiksnih i obicnih prozora?
- Kakva su iskustva sa ovim sklapajucim sistemima sa silikonom izmedju krila?
- Koliki je problem odrzavanje kliznih sistema spolja? Na 9om smo spratu.

Verovatno se vidi iz posta sam “pogubljen” i da ne znam uopste odakle da krenem sa procesom odlucivanja.

Verujem da je najrealnije da prvo odlucim koji sistem zastakljivanja ima najvise smisla - pre nego sto pocnem da se bavim komorama, brendovima, staklima, firmama…

Poštovani,
Hvala puno na odgovoru. Trenutno se dvoumim izmedju Alutech i Rehau (naravno trazila bih bolje staklo, kao sto ste predlozili). Obe su u atracit boji, i nije velika razlika u ceni, Alutech je 10% posto skuplji. Ukoliko bih uzimala bele PVC Rehau profile, razlika je 40%, ali bela nam nije opcija.
Samo da napomenem da smo fleksibilni sa rokovima, tako da nam nije problem i da sacekamo isporuku.

Dilema mi je da li ugraditi Alutech, koji je korektan sa cenom (a cini mi se da je i kvalitet zadovoljavajuci) ili traziti ponudu sa Alumil, za koji se bojim da nam ipak cenovno nece odgovarati.
Probajte i sa Alumilom.
Ali minimum serija S77. Pa uporedite cenu.

Pozdrav svima, mučim i ja muku. Ne mogu da se odlučim za stolariju. PVC u svakom slučaju. Imam nekih 14 otvora sa otprilike 23 kvadrata ukupno. Jurim antracit boju.

Imam ponudu za profil Deceuninck Iskra sa Climaguard dvoslojnim staklom, Siegenia okovi u paketu sa spoljnim ALU roletnama i Komarnicima , ulaznim Alu vratima za nekih 6600 eura. Sa montazom. Međutim dobio sam ponude sa Decco 83 profilima, 3 slojnim staklom ,ali okovi su u jednoj ponudi VABIS(domaće), a u drugoj VORNE (turske). Razlika u ceni je nekih 1100-1200 eura.
Radi se o novoj kući.

Konsultovao sam se sa ChatGPT i savetovala je da ta razlika u ceni je isplativa sa obzirom da je teoslojno staklo u pitanju, 3 dihtunga, i veća ugradna dubina što ga čini boljim izborom sa obzirom da je nova gradnja u pitanju.

Imam naravno i ponude roloplast za oko 4200e, rehau za oko 6400e, veka za oko 7200 ali su sve 70mm ugradne dubine i dvoslojnim staklo.

Neki savet?
Uvek favorizujem DOBRO troslojno staklo u odnosu na zvučne nemačke pvc profile ili isto tako zvučne brendove okova.
Vabis je korektan, Vorne je odličan.

Zdravo svima a posebno deki u akciji koji sakom i kapom deli dragocene savete.

Elem, potrebna mi je pomoc da odlucim cime cu da zastaklim terasu. Vec smo dosta potrosili na menjanje stolarije u ostatku stana tako da trazim nesto srednje klase sto se nece pokriviti za par godina.

Cini mi se da je izbor za zastakljivanje terase jos nezgodniji jer prva odluka bi morala da bude vrsta sistema.

Konkretno:
- Koji sistemi su se pokazali kao najprakticniji za vece povrsine na terasi? Jedna strana terase je u staklu 8.5m x 1.3m.
- koliki iznos po kvadratu mogu da ocekujem za srednju klasu kliznih sistema? Danas sam dobio ponudu od 220e/m2 za neke alu profile koje tek treba da pogledam.
- Da li je mozda najprakticnije da se odlucim za klasicnu pvc stolariju - kombinaciju fiksnih i obicnih prozora?
- Kakva su iskustva sa ovim sklapajucim sistemima sa silikonom izmedju krila?
- Koliki je problem odrzavanje kliznih sistema spolja? Na 9om smo spratu.

Verovatno se vidi iz posta sam “pogubljen” i da ne znam uopste odakle da krenem sa procesom odlucivanja.

Verujem da je najrealnije da prvo odlucim koji sistem zastakljivanja ima najvise smisla - pre nego sto pocnem da se bavim komorama, brendovima, staklima, firmama…
Poštovani,
najvažnije je pitanje da li zastakljujete terasu kako bi je pripojili nekoj dnevnoj sobi, ili zastakljujete tek toliko za neku zimsku baštu sa cvećem ili nešto slično. Znači, pitanje je da li će se na toj terasi sutra boraviti, ili će biti samo onako, sama za sebe.
Ako će se na toj zastakljenoj terasi boraviti kao delu neke sobe, onda pvc profil sa kombinacijom fikseva i otvarajućih normalnih prozora, Naravno, onda neko bolje staklo.
Ako će terasa biti neka zimska bašta, odvojena od sobe i grejanja, tražite ponudu za običan aluminijumski klizni sistem, bez termo mosta. Tu ne očekujte neko dihtovanje, biće duvanja i biće verovatno prolaska vode i kiše, ali je najjeftinije.
Zaboravite sklapajuća krila sa silikonom. Tu takođe nema dihtovanja, mora kaljeno staklo koje je teško i skupo. Jedino što lepo izgleda i mogu sva krila na jednu stranu. Verujte, nije za kuću/stan.
Najlakše održavanje tj pranje spolja je upravo kombinacija otvarajućih i fiksnih krila, recimo u pvc-u. Otvorite krilo, lako ga operete, a fiks koji je pored operete kroz otvoreni prozor. Klizni nije tako zgodan, jer krila idu jedno preko drugog.

Hvala na odgovoru.

U pitanju je klasicna terasa koja ce biti sama za sebe - malo ostava , malo susenje vesa, mesta za ispijanje kafe leti...

Posle vaseg odgovora, cini se da se izbor svodi na klizne sisteme i klasicna krila.
Malo naginje ka kliznim jer su okviri tanji i cini mi se da bi prostor bio "otvoreniji." Onda je pitanje, ako se odlucimo za klizni sistem, kako izabrati neki koji pristojno dihtuje? Da li se klizni sistemi uopste izvode u PVCu?

Sustina je da ne trazim samo najeftiniju opciju - vazno mi je da pristojno dihtuje i ne propusta kisu, ali nije vazno da bude bilo sta premium. Nadam se da cu naci neku sredinu.

Jos jednom hvala na izdvojenom vremenu

Hvala na odgovoru.

U pitanju je klasicna terasa koja ce biti sama za sebe - malo ostava , malo susenje vesa, mesta za ispijanje kafe leti...

Posle vaseg odgovora, cini se da se izbor svodi na klizne sisteme i klasicna krila.
Malo naginje ka kliznim jer su okviri tanji i cini mi se da bi prostor bio "otvoreniji." Onda je pitanje, ako se odlucimo za klizni sistem, kako izabrati neki koji pristojno dihtuje? Da li se klizni sistemi uopste izvode u PVCu?

Sustina je da ne trazim samo najeftiniju opciju - vazno mi je da pristojno dihtuje i ne propusta kisu, ali nije vazno da bude bilo sta premium. Nadam se da cu naci neku sredinu.

Jos jednom hvala na izdvojenom vremenu
Postoje i pvc klizni sistemi, ali je dihtovanje na četkice a ne na gumu, kao i u alu varijanti.
Kao što sam napisao, klizni sistemi su najjeftinija opcija, ali nisu baš za naše podneblje.
Mislim da treba da se usmerite ka normalnim klasičnim prozorima. Stavite dobro dvoslojno staklo u neki pristojan, ekonomičan profil.
Tražite ponude, pa uporedite.

Hvala @deka u akciji na odgovoru. Ti okovi mogu da drže i treće staklo bez problema? Jer rečeno mi je jednom da kao treće staklo povećava dosta težinu krila, pa ako okovi ili profil nisu dobri može da se desi da popusti. Decco 83 na papiru deluje baš ok. Jedan prodavac ga je poredio sa deceuninck 84 i da je rešenje srednje gume bolje urađeno.

Prilozi

• Screenshot_20250522-230704.png
    Screenshot_20250522-230704.png
    136,3 KB · Pregleda: 80
Hvala @deka u akciji na odgovoru. Ti okovi mogu da drže i treće staklo bez problema? Jer rečeno mi je jednom da kao treće staklo povećava dosta težinu krila, pa ako okovi ili profil nisu dobri može da se desi da popusti. Decco 83 na papiru deluje baš ok. Jedan prodavac ga je poredio sa deceuninck 84 i da je rešenje srednje gume bolje urađeno.
Onaj slabiji, ekonomični DECCO (ne znam tačno oznaku, ali je bez srednjeg dihtunga) možda i ne bih preporučio, ali je ovaj ok.
Tako je, treće staklo povećava težinu krila za oko 50 %. Okovi su sertifikovani i atestirani na 130 kg u jačoj, boljoj verziji. Skoro je nemoguće da imate problem sa težinom krila, tek ako je krilo veće od 2 m2.

Najveće pozicije su balkanska vrata dvokrilna 180x210, i prozori 140x140, sve ostalo su manje dimenzije.

Deko, imam ponudu za Veka Softline 70 AD i Veka Swingline 70, dve firme ista cena samo je razlika u dizajnu profila. Sad pitanje, Swingline vidim da više nema na zvaničnom sajtu Veke, i u par firmi mi je rečeno da više ne rade sa tim profilom. Jel pametno uzimati nešto što se više ne proizvodi? Za nijansu viš mi se sviđa dizajn zato sam u dilemi.

Pozdrav svima,

kako je i kod mene doslo vreme za menjanje dotrajale stolarije, u trazenju resenja i saveta dodjoh do ovog foruma na kom postuje i deli zlata vredne savete gosn Deka :), u nastavnku kratki rezime i neki moji komentari.
Kako je menjanje stolarije ozbiljna investicija, a nista do sad nisam znao, resio sam da procitam celu temu, vredelo je, a savete sam belezio u word. Primetio sam da je vecina pored svih dekinih saveta na kraju uradila nesto drugo, dal je do frustracije zbog trazenja prodavca i montazera, hitnosti, finansija...Onda RAL montaza, niko nije napisao da su mu to odradili, ja posto vec pretrazujem firme, od njih vise desetina koliko sam dosad pregledao, po sajtovima, dal su 4-5 stavili ili da rade RAL po zahtevu, ili samo opisali da postoji RAL a ne rade ga. Tako da bice problem i to ukombinovati u ponudu, sad koliki je problem sto nije RAL ne znam, dal je bitniji gde se kuce greju na struju, drva, centralno po potrosnji, nego nama sto imamo fiksno centralno. Isto vazi i za thermix (warm-edge) lajsne, ko to moze nadje da se uklapa sa ostalim zeljama...
Velika nedoumica je resena tek pri poslednjim stranama teme, Clima guard premium vs SOLAR vs izraz 4 godisnja doba. Deka savetuje CG 4 god dob-ali ne solar, a na 99 posto sajtova nude CG Solar 4 god doba. Znaci samo treba izricito traziti PREMIUM , a 4god doba ne pominjati, verujem da ce se onda i slabo informisani prodavci zbuniti i citava zbrka sledi. Premium prolazi 80% svetlosti, a solar 66%, ko bi zeleo da mu bude mracniji stan/kuca, pored ionako malih dimenzija prozora sto je karakteristicno za srpsku gradnju stambenih objekata. Mada kad pogledam zgrade, vecini su roletne zamandaljene vecno i zazidane terase i lodje, kao neke puskarnice...Punjenje argonom, deka savetuje 90%, vecini na sajtu pise 80%, 16mm razmak u lajsni najbolje za argon, ljudi stave 9,12, zasto to...
Za okapnice, citiracu Deku - "spoljna samo i isključivo aluminijumska vučena/ekstrudirana i plastificirana, pocinkovani čelični lim plastificirani ili eventualno aluminijumski lim plastificirani. Pvc nikako. Nisam ni znao da bravari to uopšte nude. Sramota. PVC eventualno samo kao unutrašnja podprozorska daska." i "Spoljne okapnice su obavezne, aluminijumske, montiraju se odmah sa prozorima ili najviše dan dva kasnije. Unutrašnje klupice ili podprozorske daske mogu biti plastične, granitne, drvene, a može uglavnom i bez njih. Kada se montiraju prozori onda se vidi koliko je mesta uopšte ostalo za podprozorske daske, pa se onda odlučuje da li će i šta biti, i to uglavnom sa molerom koji će da izvlači ivice špaletni. To može kasnije, i godinu dana kasnije." - dobro je ovo za unutrasnju da moze posle, jer je meni pvc daska uzasna, a to svi nude uz prozore.
Zastita od sunca - meni je prvo bilo cudno sto svi pominju samo roletne, dal unutrasnje dal spoljanje, pa kad jos deka objasni zasto ne unut, a ljudi opet uzmu unutrasnje, i onda je neko pitao a sta ima jos sem roletni, a deka odgovara - Šta onda preporučujete kao zaštitu od sunca? - (deka) brisoleji, šalukatre ili škure ili žaluzine, spoljna roletna, spoljni venecijaneri, neke tende ili slično, dok sa unutrašnje strane mogu biti unutrašnji venecijaneri, razno razne zavese, draperije itd i Takođe, odavno u svetu je tendencija da se od sunca štitimo na neke druge, lepše, efikasnije, jeftinije načine. Od cele teme ako je 5 puta neko izrazio zelju da stavi nesto od ovoga...opet je sve povezano sa firmom sto prodaje prozore, gde njih bar 90 posto nude samo roletne. Zaluzine, tende, venecijaneri, to mora posebno, i ja cu tako uraditi.

E sad, u vezi staklopaketa, Dekina preporuka je najjaca za termo izolaciona svojstva, citiram Deku:
Best buy varijanta za veoma dobru termoizolaciju je 4mm clima guard premium (4 godišnja doba) /16mm argon 90 % sa thermix pvc lajsnom/6mm float extra clear (ili 4 mm) /16mm argon 90 % sa thermix pvc lajsnom/ 4mm low-e ili niskoemisiono ili clima guard premium.Ovakav staklopaket ima oko Ug=0,5 W /m2K, što je veoma dobro, u stvari izvanredno.
Sa gore pomenutim pvc profilima Uf za ceo prozor će sigurno biti ispod 0,8 što je u vrednostima pasivne kuće. I ova vrednost je bolja kod većih površina, dok je kod manjih površina lošija. Roletna sa unutrašnjom kutijom NIKAKO. Može spoljna kutija. Dobra, kvalitetna montaža sa RAL trakama ili sa ekspandirajućom trakom. Može i pur pena, ali malo i ograničeno. Ovakav odličan prozor ima smisla i svrhe samo ako zid u koji se ugrađuje prozor ima takođe veoma kvalitetnu termo izolaciju.Ovakav prozor će samo delimično i nedovoljno pružiti svoje odlične prednosti i karakteristike u nedovoljno kvalitetno izolovanom zidu.

Sta je pasivna kuca - sa neta kopiram jedan od odgovora, izguglajte za vise detalja : ’Pasivne kuće’ se definišu kao zgrade koje za zagrevanje koriste izuzetno malu količinu energije, čak i u uslovima kontinentalne klime koju karakterišu hladne zime, tako da im nisu potrebna aktivna grejna tela. Takve kuće se održavaju toplim na ’pasivan’ način, isključivo zadržavanjem interne toplote koja dolazi od ljudskih tela, rasvete, kućnih uređaja itd . Pet ključnih elemenata pasivne kuće su: termoizolacija, troslojni prozori sa niskoemisionim staklom, adekvatna strategija ventilacije, zaptivenost i izbegavanje termičkih mostova.

Posto vecina nas ne zivi u modernim, dobro izolovanim objektima, pogotovo u zgradama gde smo ograniceni da sami preduzmemo nesto sto bi imalo efekta na termoizolaciju, ova opcija otpada kao overkill iliti bacanje para. Dalje, za slucaj sa gradskim centralnim fiksnim grejanjem (nema podesavanja potrosnje) sto opet vecina ima, da li je onda i stavljanje CG Premium, kao spoljno, potrebno, AKO je centralno grejanje odlicno. Primetio sam da je grejanje u mom naselju u Beogradu od 2019te znatno bolje nego ranije, i to pored drvene stolarije stare vec 35god koja ne dihtuje dobro! Nekad toliko bude suv vazduh da se ujutru budim sa sukrvicom u nosu i suvim grlom. Je li to za Premium ili lowe? Premium ako je neka mala razlika u ceni? Generalno za nas u gradu u lose izolovanim zgradama samo 2slojno?

ALI, tu je za mene veci problem od grejanja, ako mi je ono ikad i bilo problem (ne patim od toga da zimi budem u sorcu i majici u kuci), je BUKA. Blizu sam magistralnog puta, avioni nisko prelecu, igraliste u dvoristu izmedju zgrada, od nedavno u blizini je i gradiliste, u letnjem periodu nocu muzika iz susednih zgrada, komsijina klima koja neprekidno radi, pijane galamdzije i huligani itd. Najbolje dvoslojno protiv buke, deka naravno : Onda eventualno ići sa spoljnim staklom pamplex float extra clear 3.3.2, zatim pvc ili thermix između stakala od 14 ili 16 mm i argonom 90%, pa unutrašnje takođe pamplex ali od niskoemisionog 4mm zalepljenog preko antifonske folije za 4mm float extra clear.- Trebalo bi ovo da ima oko 38 dB. , drugi primer - staklo dvoslojno 4mm četiri godišnja doba ili clima guard /16 mm Argon 90 % ali sa termo lajsnom (plastična lajsna između stakala) i unutrašnje staklo pamplex 4.4.2. sa antifonskom folijom (specijalna sound reduction folija koja lepi dva stakla od 4mm). Svaki ozbiljniji proizvođač staklopaketa može ovaj staklopaket da isporuči. Cena je korektna za ono što Vama treba. Imaćete solidnu termo zaštitu sa Ug oko 1,0 W /m2K (sigurno 80 do 100 % bolju nego kod starih drvenih prozora), a zvučna izolacija umesto nekih 30 do 32 dB za obično dvoslojno staklo biće oko 38 dB, po mojoj proceni.

Najbolje troslojno, termo i buka: staklopaket za jaku buku - spoljno staklo 4mm treba da bude niskoemisiono četiri godišnja doba/clima guard /, srednje staklo 6mm float extra clear, i unutrašnje pamplex 4.4.2 gde je 4mm low-e zalepljeno sa 4mm float extra clear specijalnom antifonskom folijom SR (sound reduction).

A ako hocemo 3slojno zbog buke a ne zbog termo, 4mm float obican/ 6mm float obican/ 442 lowe pamplex ?, lajsne i argon kao i do sad.i cemu extra clear ako je pogled ruzan?
Ovde bih dodao jos i ovo, da je 3 dihtunga bolje od 2, pogotovo sto je veliko zagadjenje vazduha, ne samo u zimskom grejnom periodu vec i u letnjem, do mene dopiru zagadjenja iz fabrike Mei ta iz Barica, i ostalih lokalnih pogona, u blizini je i romska topionica sirovina, hteo bih sto jaci dihtung efekat a to su 3, uzeti onda profil sa 3 dihta i 2 sloj za buku?

Citajuci o efektima stakla protiv buke nasao sam da je neko istrazivanje naslo da je 6mm laminirano bolje od obicnog 6mm, prilazem sliku. Sustinski sve sto je Deka rekao je tacno i tako treba uraditi. /
At the lower frequencies, 12 mm glass is much more effective than 6 mm or 4 mm while there is little difference at the higher frequencies. Where the noise problem is traffic and other low frequency noises, a thicker glass will provide the most benefit. In Figure 3, the graph lines rise and then suddenly dip. This happens when the glass vibrates in unison with the frequency of the sound. This is called the ‘coincidence Laminated glass performs slightly better than monolithic glass of the same thickness, especially at higher frequencies. In Figure 4,
the graph compares 6 mm laminated glass with 6 mm float glass. Note the coincidence dip in the float glass at 2000 Hz compared with a smaller dip for the laminated glass.

Ovo je bilo malo opsirno, analysis paralysis , ali moralo je .
U sledecem postu moj konkretan slucaj, pa da krenem da saljem mejlove :)

Prilozi

• Screenshot 2025-05-24 at 18-53-13 AGWA-TFS-Acoustics-and-Windows.pdf.png
    Screenshot 2025-05-24 at 18-53-13 AGWA-TFS-Acoustics-and-Windows.pdf.png
    42,7 KB · Pregleda: 56
  • Screenshot 2025-05-24 at 19-03-47 AGWA-TFS-Acoustics-and-Windows.pdf.png
    Screenshot 2025-05-24 at 19-03-47 AGWA-TFS-Acoustics-and-Windows.pdf.png
    69,5 KB · Pregleda: 64
Deko, imam ponudu za Veka Softline 70 AD i Veka Swingline 70, dve firme ista cena samo je razlika u dizajnu profila. Sad pitanje, Swingline vidim da više nema na zvaničnom sajtu Veke, i u par firmi mi je rečeno da više ne rade sa tim profilom. Jel pametno uzimati nešto što se više ne proizvodi? Za nijansu viš mi se sviđa dizajn zato sam u dilemi.
Apsolutno je svejedno.
Ako proizvođač kaže da može, i ako vam daje neku garanciju i sigurnost, samo napred.

Zgrada izgradjena 90te, beton i fasadna cigla, debljine 29cm, 5 sprat, centralno bez podesavanja potrosnje, jugozapad i zapad, jaki naleti vetra, soba na uglu zgrade hladnija zimi nego ostale, tu je fasadna ispucala sigurno. Stolarija drvena, 2 jednokrilna prozora 134x87cm u 1 sobi, dvokrilna terasna balkonska 230x140 na francuskom balkonu i balkonska dupla terasna vrata sa fiksnim delom, sveukupno 230*194, terasa je oko 420x150. Drvene zaluzine sve otpale, postavljene neke rucne spoljne roletne plasticne, izbuseni profili za kanap pa i tu dodatno produvava. Nedoumice:
1) Kako da resim skidanje ograde i stavljanje novih vrata na fr balkonu, ostacu bez ograde, pa moram naknadno da porucim ogradu? Ograda je pripojena drvenom stoku- slike u prilogu.
Sta da uradim, jel treba istovremeno da dodju majstori i za ogradu i prozor pa da sve ugrade odjednom zajedno. Ostaje pitanje i kako preko ograde posle da ugradim npr spoljnu vertikalnu tendu ili venecijaner, trebace valjda i da se srafi dole, bocne vodjice, zaluzinu sam isto mislio jel je tako bilo osnovno ali sad je tu klima na desnoj strani i to otpada.
2) Deko , samo jos 1 za staklopaket, za ovakvo stanje zgrade i stana, za buku prvenstveno, 2sloj sa 2 ili 3 dihtunga, il 3sloj, sve sa ili bez premiuma, pamplex obavezno.
3) zastita od sunca- ne bih sad nista, ali za prozore ALU zaluzine tj grilje-kapci, da li je to ok i ima li nekih dodatnih saveta kakav model, unutar st***, poseban okvir il da srafe u zid sarke? i ko radi kvalitetne u beogradu? vertikalna tenda je isto ok za letnji period, videcu, zavese imam za unutra. Na terasna balkonska cu postaviti garnisnu na plafon terase, jedno pola metra ispred vrata i staviti tenda platno kao zavesu u sirini vrata, a mozda neki sistem tende za kasnije. I ostaje francuski balkon sa ogradom, sta i kako tu uklopiti...
4) za komarnike cu videti, par godina unazad zaprasivanje radi posao, sve ostalo sto je receno na ovoj temi stoji, odmah alu okapnice, podprozorske kasnije, ral ako moze ako ne nista, profile necu najjeftinije, vec nesto za 20+god trajnosti
5) boju hocu braon , sta je jeftinije trenutno. spoljna alu obloga u boji ili akrikolor, drvo dekor folije necu.

Prilozi

• bv3.jpg
    bv3.jpg
    101,7 KB · Pregleda: 64
  • bv2.jpg
    bv2.jpg
    127,1 KB · Pregleda: 61
  • bv1.jpg
    bv1.jpg
    85,7 KB · Pregleda: 60
Apsolutno je svejedno.
Ako proizvođač kaže da može, i ako vam daje neku garanciju i sigurnost, samo napred.

Moram da pitam još samo kako funkcioniše račun, jel se po isplati pune cene dobija fiskalni račun, i garancija odvojeno ili kako?

@Vlada_BB

Vi bi za početak trebali da imate skelu ispred tog balkonca pre bilo kakvih radova. Da li ste svesni koliki je rizik to raditi bez skele, šta sve može da pođe po zlu, a da ne pričam da ni zakon o zaštiti na radu ne dozvoljava rad na visini bez osiguranih uslova za siguran rad radnika i prolaznika.

Ogradu bi bilo najbolje pričvrstiti na spoljnji zid ako je dozvoljeno. U vezi staklo paketa, uvek je preporuka da se ide sa troslojnim ako je moguće. On će Vam dati i više opcija za buku, a i koliko znam najavljeno je da grejanje prelazi na obračun po potrošnji, to jest meriće se koliko isporučeno u podstanicama, tako da za par godina situacija će biti sasvim drugačija, a prozori se i ne menjaju baš svakih nekoliko godina.

Moram da pitam još samo kako funkcioniše račun, jel se po isplati pune cene dobija fiskalni račun, i garancija odvojeno ili kako?
To morate da vidite sa firmom koja će vam raditi i montirati prozore. Mislim da je normalno da račun/fiskalni račun bude istovremeno i garancija.

Zgrada izgradjena 90te, beton i fasadna cigla, debljine 29cm, 5 sprat, centralno bez podesavanja potrosnje, jugozapad i zapad, jaki naleti vetra, soba na uglu zgrade hladnija zimi nego ostale, tu je fasadna ispucala sigurno. Stolarija drvena, 2 jednokrilna prozora 134x87cm u 1 sobi, dvokrilna terasna balkonska 230x140 na francuskom balkonu i balkonska dupla terasna vrata sa fiksnim delom, sveukupno 230*194, terasa je oko 420x150. Drvene zaluzine sve otpale, postavljene neke rucne spoljne roletne plasticne, izbuseni profili za kanap pa i tu dodatno produvava. Nedoumice:
1) Kako da resim skidanje ograde i stavljanje novih vrata na fr balkonu, ostacu bez ograde, pa moram naknadno da porucim ogradu? Ograda je pripojena drvenom stoku- slike u prilogu.
Sta da uradim, jel treba istovremeno da dodju majstori i za ogradu i prozor pa da sve ugrade odjednom zajedno. Ostaje pitanje i kako preko ograde posle da ugradim npr spoljnu vertikalnu tendu ili venecijaner, trebace valjda i da se srafi dole, bocne vodjice, zaluzinu sam isto mislio jel je tako bilo osnovno ali sad je tu klima na desnoj strani i to otpada.
2) Deko , samo jos 1 za staklopaket, za ovakvo stanje zgrade i stana, za buku prvenstveno, 2sloj sa 2 ili 3 dihtunga, il 3sloj, sve sa ili bez premiuma, pamplex obavezno.
3) zastita od sunca- ne bih sad nista, ali za prozore ALU zaluzine tj grilje-kapci, da li je to ok i ima li nekih dodatnih saveta kakav model, unutar st***, poseban okvir il da srafe u zid sarke? i ko radi kvalitetne u beogradu? vertikalna tenda je isto ok za letnji period, videcu, zavese imam za unutra. Na terasna balkonska cu postaviti garnisnu na plafon terase, jedno pola metra ispred vrata i staviti tenda platno kao zavesu u sirini vrata, a mozda neki sistem tende za kasnije. I ostaje francuski balkon sa ogradom, sta i kako tu uklopiti...
4) za komarnike cu videti, par godina unazad zaprasivanje radi posao, sve ostalo sto je receno na ovoj temi stoji, odmah alu okapnice, podprozorske kasnije, ral ako moze ako ne nista, profile necu najjeftinije, vec nesto za 20+god trajnosti
5) boju hocu braon , sta je jeftinije trenutno. spoljna alu obloga u boji ili akrikolor, drvo dekor folije necu.
Poštovani,
sve ovo što pišete i što imate pitanja i nedoumice je normalno.
Veliku većinu odgovora, predloga, sugestija ćete dobiti od proizvođača koji dođu na lice mesta da uzmu mere i snime situaciju.
Videćete i sami šta će vam reći, pa onda odlučite šta ćete i sa kim ćete.
Ako vam je buka najveći problem, i sami ste napisali varijante za dvoslojno i troslojno staklo. Treba videti ko će šta da vam ponudi.
Isto važi i za ograde, žaluzine, komarnike i sve ostalo.
Koliko razumem, dosta dobro znate šta hoćete, a šta nećete.
Tražite ponude.

Imam pitanje vezano za montažu, majstor koji je uzimao mere mi je rekao da kad postave prozore sa spoljne strane obradimo pur penu (kaže da će biti svega par mm) i da taj deo pod pur penom premažemo nekom sikom za spolja, i da bi onda oni sutradan postavili spoljne roletne. Jel to ok? Nisam ga pitala na koju Siku je mislio, dal je to silikon ili nešto drugo, pitaću ga naravno.
Druga firma mi to nije spominjala, oni bi sve odjednom ugradili isti dan. Koja varijanta je bolja?

Imam pitanje vezano za montažu, majstor koji je uzimao mere mi je rekao da kad postave prozore sa spoljne strane obradimo pur penu (kaže da će biti svega par mm) i da taj deo pod pur penom premažemo nekom sikom za spolja, i da bi onda oni sutradan postavili spoljne roletne. Jel to ok? Nisam ga pitala na koju Siku je mislio, dal je to silikon ili nešto drugo, pitaću ga naravno.
Druga firma mi to nije spominjala, oni bi sve odjednom ugradili isti dan. Koja varijanta je bolja?
Poštovana, u principu, majstori koji ugrađuju prozore bi trebalo da urade i obradu pur pene, mazanje te specijalne Sike, montažu spoljne roletne.
Pur pena se na ovoj trenutnoj temperaturi i na ovoj vlažnosti osuši skroz za oko 24 sata.
Ako hoće da urade sve i kako treba, moraju iz dva puta.

Vrh