Pisala sam ranije o mom procesu apliciranja za subvencije koji se odvijao u oktobru, pa evo da javim svima koje taj proces zanima, neke prve informacije nakon predaje dokumentacije...
Zvali su me iz opstine juce (extra ljubazna komunikacija) da jave da mi je dokumentacija potpuna i ok i da zakazu dolazak u stan radi fotografisanja i uzimanja podataka. Vec danas su dosla dvojica isto tako veoma ljubaznih momaka u tacno dogovoreno vreme i za 15min zavrsili ceo posao. Pitala sam jednog od njih, da li sam mozda napravila gresku sto sam aplicirala sa troslojnim staklima i objasnila da mi je bitna dobra termoizolacija stakala jer imam grejanje na struju, ali da u smislu investicije to znatno povecava troskove? Ako uracunam jos i dodatne troskove krecenja stana koji moraju da se obave nakon ugradnje PVC stolarije, to ce i pored subvencija da bude znacajan trosak i finansijsko opterecenje. Covek mi je rekao da ne misli da sam pogresila iz sledeceg razloga: ''mozete investirati u krecenje stana i nakon godinu dana, dok u pravilan izbor prozora samo jednom- kada ih menjate, i posle toga ko zna kada ponovo''. Po meni komentar sasvim na mestu, koji mi je ujedno pomogao da se oslobodim bilo kakve dalje dileme u vezi finansija...
Bilo je ovde ranije ne bas tako dobrih iskustava ucesnika foruma na temu subvencija, ali ja (za sada) mogu samo sve najbolje da kazem u smislu informisanja i delovanja moje opstine, zaista sam prijatno iznenadjena, jer iskreno to nisam ocekivala... Verovatno zavisi i koji grad i koja opstina je u pitanju, pa kako vam se zalomi, ali kod mene to za sada ide stvarno ok.
Konacnu potvrdu su mi rekli da cu dobiti u decembru ili pocetkom sledece godine (obavestice me putem telefona) i od tog trenutka ce biti dat odredjeni rok za realizaciju zamenu stolarije (2 meseca ili malo duze). Potpisuje se ugovor izmedju opstine, izvodjaca i klijenta, a placanje je u dve rate (50% avans, 50% nakon uradjenog posla). Pitala sam jos da li firma koja izvodi ima pravo da mi trazi avansno placanje vece od 50% (kao sto su neki pisali u prispeloj ponudi), rekli su mi ni slucajno, nema prostora za tako nesto jer postoje tacno utvrdjena pravila.
Eto toliko, sve to organizaciono ide kako treba ali nije jos nista konacno... Javicu se ponovo kada me budu obavestili o finalnoj odluci; da li po njihovom misljenju spadam u one kojima ce subvencija biti dodeljena ili ne.