Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Moje poštovanje celoj ekipi!
Hoću/moram da radim prozore na terasi (izvorno je zastakljena čamovinom iz koje je curkala smola godinama...), e sad pitanje ili neki savet -
radi se o 4 krila veće površine (1.30x1.10), evo sa google mape sam skinula bukvalan opis.
Da li je moguće raditi PVC ili je neophodno aluminijumski profil, obzirom na staklenu površinu?
Takođe, volela bih na šinu - ne da se otvara kao do sad krilima na unutra.
Imate li bilo kakav smer u kom da krenem, jer iskustva u ovome nemam..

1732542828617.png

Deko, kako resiti sledeci problem:
Treba zameniti stari prozor koji NEMA roletnu, pvc prozorom SA roletnom. Prozor sa klasicnom kutijom za roletnu ne dolazi u obzir, jer ce onda sam prozor biti 20cm nizi i izgledace smesno. Takodje, nemoguce je povecati otvor u zidu zbog nadprozorske betonske grede. Jedno resenje koje nude proizvodjaci stolarije jeste da se kutija roletne montira ispred prozora, to znaci da ce uvek gornji deo prozora biti pokriven roletnom, sto je meni licno jos ruznije nego da se prozor skrati za 20cm. Nekada u vreme drvenih prozora, bilo je moguce naknadno dodati potpuno nezavisan okvir roletne, tako da mi je palo na pamet da se i sada tako uradi, tj da se ceo okvir roletne pricvrsti na fasadu (i bude veci od prozora). Umesto gurtne morao bi da ide elektromotor, ali po sadasnjim cenama to i nije neka bitna mana. Takodje, ne deluje mi strasno to sto ce izmedju prozora i roletne biti 10-tak cm. Problem je u tome sto par proizvodjaca stolarije koje sam kontaktirao ne mogu/nece da urade roletnu onako kako sam ja to zamislio (trazicu i dalje, ali...)
Ima li jos neko resenje ovog problema, nadam se da sam ga dobro opisao.

Poslednja izmena:
Treba zameniti stari prozor koji NEMA roletnu, pvc prozorom SA roletnom. Prozor sa klasicnom kutijom za roletnu ne dolazi u obzir, jer ce onda sam prozor biti 20cm nizi i izgledace smesno. Takodje, nemoguce je povecati otvor u zidu zbog nadprozorske betonske grede. Jedno resenje koje nude proizvodjaci stolarije jeste da se kutija roletne montira ispred prozora, to znaci da ce uvek gornji deo prozora biti pokriven roletnom, sto je meni licno jos ruznije nego da se prozor skrati za 20cm. Nekada u vreme drvenih prozora, bilo je moguce naknadno dodati potpuno nezavisan okvir roletne, tako da mi je palo na pamet da se i sada tako uradi, tj da se ceo okvir roletne pricvrsti na fasadu (i bude veci od prozora). Umesto gurtne morao bi da ide elektromotor, ali po sadasnjim cenama to i nije neka bitna mana. Takodje, ne deluje mi strasno to sto ce izmedju prozora i roletne biti 10-tak cm. Problem je u tome sto par proizvodjaca stolarije koje sam kontaktirao ne mogu/nece da urade roletnu onako kako sam ja to zamislio (trazicu i dalje, ali...)
Postoje i druge vrste roletni. Postoje ove moderne kao spoljasnji venecijaneri. Bas ih cesto vidjam na novim zgradama. Ako vas zanima poslacu vam na sta tacno mislim. Mozda bi vam to resilo situaciju. One imaju cini mi se manju kutiju, a i inace nisu sve kutije 20cm ima i manjih moja je cini mi se 14cm. Pozdrav

U principu, to su ta rešenja.
Ima firmi koji rade to treće rešenje, gde "nalepe" i kutiju i vođice na fasadu.

Tatjana S
Da li ste mislili mozda na ovakve venecijaneri? Postoje i one kao žaluzine, meni i to deluje okay, moze da bude simpatično.
z-90-spojasnji-venecijaneri.jpg

Zanimljivo posle duže vremena sam poslao upit za Rehau Syengo troslojna stakla. Ponude su poslate Megaplastu i I&B Capital-u i ispostavilo se da je Megaplast dao 430 evra višu cenu.

Zanimljivo posle duže vremena sam poslao upit za Rehau Syengo troslojna stakla. Ponude su poslate Megaplastu i I&B Capital-u i ispostavilo se da je Megaplast dao 430 evra višu cenu.
Sa istim staklima? Postavite ponude da vidimo. Mgouce je svakako.

Isti profil (dubina ugradnje), isto staklo, samo se okovi razlikuju Roto NT kod povoljnije ponude a Maco kod skuplje. PDV, ugradnja i odvoženje stare stolarije su uključeni u cenu.

Isti profil (dubina ugradnje), isto staklo, samo se okovi razlikuju Roto NT kod povoljnije ponude a Maco kod skuplje. PDV, ugradnja i odvoženje stare stolarije su uključeni u cenu.
Maco je možda za nijansu skuplji okov, ali je razlika prevelika, po meni. Pošto je sada vrhunac sezone i posla ima i previše, mislim da je ovo varijanta ako prođe, prođe.

. Nekada u vreme drvenih prozora, bilo je moguce naknadno dodati potpuno nezavisan okvir roletne, tako da mi je palo na pamet da se i sada tako uradi, tj da se ceo okvir roletne pricvrsti na fasadu (i bude veci od prozora). Umesto gurtne morao bi da ide elektromotor, ali po sadasnjim cenama to i nije neka bitna mana.
Što se meni sviđa ova ideja: da mi roletna ne oduzima od svetlosti 😇
Skoro da mi je drago što nisam završila sa roletnama.
Molim @zainteresovan da me obavestiš kada i ukoliko uspeš ovo da završiš, sa kojom firmom si uspeo da se dogovoriš. Unapred hvala.:sesir:

Pisala sam ranije o mom procesu apliciranja za subvencije koji se odvijao u oktobru, pa evo da javim svima koje taj proces zanima, neke prve informacije nakon predaje dokumentacije...
Zvali su me iz opstine juce (extra ljubazna komunikacija) da jave da mi je dokumentacija potpuna i ok i da zakazu dolazak u stan radi fotografisanja i uzimanja podataka. Vec danas su dosla dvojica isto tako veoma ljubaznih momaka u tacno dogovoreno vreme i za 15min zavrsili ceo posao. Pitala sam jednog od njih, da li sam mozda napravila gresku sto sam aplicirala sa troslojnim staklima i objasnila da mi je bitna dobra termoizolacija stakala jer imam grejanje na struju, ali da u smislu investicije to znatno povecava troskove? Ako uracunam jos i dodatne troskove krecenja stana koji moraju da se obave nakon ugradnje PVC stolarije, to ce i pored subvencija da bude znacajan trosak i finansijsko opterecenje. Covek mi je rekao da ne misli da sam pogresila iz sledeceg razloga: ''mozete investirati u krecenje stana i nakon godinu dana, dok u pravilan izbor prozora samo jednom- kada ih menjate, i posle toga ko zna kada ponovo''. Po meni komentar sasvim na mestu, koji mi je ujedno pomogao da se oslobodim bilo kakve dalje dileme u vezi finansija...
Bilo je ovde ranije ne bas tako dobrih iskustava ucesnika foruma na temu subvencija, ali ja (za sada) mogu samo sve najbolje da kazem u smislu informisanja i delovanja moje opstine, zaista sam prijatno iznenadjena, jer iskreno to nisam ocekivala... Verovatno zavisi i koji grad i koja opstina je u pitanju, pa kako vam se zalomi, ali kod mene to za sada ide stvarno ok.
Konacnu potvrdu su mi rekli da cu dobiti u decembru ili pocetkom sledece godine (obavestice me putem telefona) i od tog trenutka ce biti dat odredjeni rok za realizaciju zamenu stolarije (2 meseca ili malo duze). Potpisuje se ugovor izmedju opstine, izvodjaca i klijenta, a placanje je u dve rate (50% avans, 50% nakon uradjenog posla). Pitala sam jos da li firma koja izvodi ima pravo da mi trazi avansno placanje vece od 50% (kao sto su neki pisali u prispeloj ponudi), rekli su mi ni slucajno, nema prostora za tako nesto jer postoje tacno utvrdjena pravila.
Eto toliko, sve to organizaciono ide kako treba ali nije jos nista konacno... Javicu se ponovo kada me budu obavestili o finalnoj odluci; da li po njihovom misljenju spadam u one kojima ce subvencija biti dodeljena ili ne.

Pisala sam ranije o mom procesu apliciranja za subvencije koji se odvijao u oktobru, pa evo da javim svima koje taj proces zanima, neke prve informacije nakon predaje dokumentacije...
Zvali su me iz opstine juce (extra ljubazna komunikacija) da jave da mi je dokumentacija potpuna i ok i da zakazu dolazak u stan radi fotografisanja i uzimanja podataka. Vec danas su dosla dvojica isto tako veoma ljubaznih momaka u tacno dogovoreno vreme i za 15min zavrsili ceo posao. Pitala sam jednog od njih, da li sam mozda napravila gresku sto sam aplicirala sa troslojnim staklima i objasnila da mi je bitna dobra termoizolacija stakala jer imam grejanje na struju, ali da u smislu investicije to znatno povecava troskove? Ako uracunam jos i dodatne troskove krecenja stana koji moraju da se obave nakon ugradnje PVC stolarije, to ce i pored subvencija da bude znacajan trosak i finansijsko opterecenje. Covek mi je rekao da ne misli da sam pogresila iz sledeceg razloga: ''mozete investirati u krecenje stana i nakon godinu dana, dok u pravilan izbor prozora samo jednom- kada ih menjate, i posle toga ko zna kada ponovo''. Po meni komentar sasvim na mestu, koji mi je ujedno pomogao da se oslobodim bilo kakve dalje dileme u vezi finansija...
Bilo je ovde ranije ne bas tako dobrih iskustava ucesnika foruma na temu subvencija, ali ja (za sada) mogu samo sve najbolje da kazem u smislu informisanja i delovanja moje opstine, zaista sam prijatno iznenadjena, jer iskreno to nisam ocekivala... Verovatno zavisi i koji grad i koja opstina je u pitanju, pa kako vam se zalomi, ali kod mene to za sada ide stvarno ok.
Konacnu potvrdu su mi rekli da cu dobiti u decembru ili pocetkom sledece godine (obavestice me putem telefona) i od tog trenutka ce biti dat odredjeni rok za realizaciju zamenu stolarije (2 meseca ili malo duze). Potpisuje se ugovor izmedju opstine, izvodjaca i klijenta, a placanje je u dve rate (50% avans, 50% nakon uradjenog posla). Pitala sam jos da li firma koja izvodi ima pravo da mi trazi avansno placanje vece od 50% (kao sto su neki pisali u prispeloj ponudi), rekli su mi ni slucajno, nema prostora za tako nesto jer postoje tacno utvrdjena pravila.
Eto toliko, sve to organizaciono ide kako treba ali nije jos nista konacno... Javicu se ponovo kada me budu obavestili o finalnoj odluci; da li po njihovom misljenju spadam u one kojima ce subvencija biti dodeljena ili ne.
Super vesti, drzimo vam fige.

Zdravo svima, nov sam na forumu i potreban mi je savet oko izbora PVC stolarije. Imam otvor 3.1m sirine i 2.2m visine, mislio sam da narucim 2.20m fiksni deo i oko 80cm vrata. Misljenja majstora su podeljena, neki kazu moze staklo 4mm, neki kazu mora 6mm, jedan kaze nije bezbedno da bude toliki fiksni deo.

Takodje, kazu da argon posle nekog vremena izadje tako da nema smisla da placam skuplje, dok drugi kaze da ce mi staviti 4season neki gas koji kako kaze nece izaci. Dobio sam ponudu Profilink 750e, 4season gas i 4mm staklo, druga ponuda je Weiss 6mm staklo oko 650e, imam ponudu od Sunca Rehau sistem Sinegenia okov 6mm staklo 960e. U cene su uracunata i balkonska vrata.

Koji profil i okov biste mi preporucili i da li je bezbedno da mi fiksni deo bude tako veliki(preko 4m2)i koju debljinu stakla da stavim? Takodje sta biste mi preporucili za ulazna vrata? Za dva manja prozora uzeo bih ovaj Weiss najjeftinije je sto sam nasao

Поздрав

Пишем по трећи пут у нади да ће неко прочитати моју поруку и одговорити.

Покушавам да дођем до информација о прозорима Алу Дрво конкретно Thermoplus 98

Њих је Дека у акцији хвалио као најбоље решење, па рачунам да га је неко послушао 👀🤷🏻‍♀️

Да ли је ико у овој групи уграђивао алу-дрво, зна ли неко неке фирме на чија врата могу да закуцам?! Може ли неко нешто да ми каже?!

Унапред хвала

Поздрав

Пишем по трећи пут у нади да ће неко прочитати моју поруку и одговорити.

Покушавам да дођем до информација о прозорима Алу Дрво конкретно Thermoplus 98

Њих је Дека у акцији хвалио као најбоље решење, па рачунам да га је неко послушао 👀🤷🏻‍♀️

Да ли је ико у овој групи уграђивао алу-дрво, зна ли неко неке фирме на чија врата могу да закуцам?! Може ли неко нешто да ми каже?!

Унапред хвала
Poštovana, možda je najbolje da kontaktirate firmu DND PRO iz Beograda, jer su oni ekskluzivni prodavci sistema THERMOPLUS 98. Tamo imaju i izložbeni salon, a i uputiće vas na neke od svojih kupaca od kojih ćete dobiti ponudu za konkretan slučaj, posle odlaska na teren i snimanja situacije.

Postovani ljud, citajuci sve ovo sto ste ispisali, zakljucuje se da covek treba da bude naucnik da bi kupio prozore, a ja to nisam, vrti mi se u glavi...
Mozete li molim vas da mi za pocetak odgovorite na par jednostavnih pitanja:

1. Kolika je visina praga za balkonska vrata gledano spolja ( sa terase) i iznutra (iz sobE) za pvc i za alu stolariju?
Da li je to stepenik visine 7cm sa obe strane?
Konkretno: DA li se u tom slucaju preporucuje da se prvo postave vrata, pa tek onda keramika na terasi ili prvo plocice pa onda balkonska vrata?

2. Da li na pvc balkonskim vratima ciji je otvor 100x260- ne znam koliko odlazi konkretno na staklo i vrata, mora da se stavlja precka po sredini ili ne? Ponudjaci, pa i merac tvrde da mora, inace ce vrata da se iskrive? Slicno tvrdi i za jednokrilni prozor 140x140 pvc sa troslojnim staklom da ne sme da se cesto otvara sirom, jer ce da se iskrivi, posto je tezak?

3. Da li se pri vrhu postavlja neka tabla ili nesto slicno, ili okvir/vrata idu do samog plafona?

4. Trenutno su drveni prozori koji gledaju ka terasi osloljeni na drvenu dasku, a ne na zid, kako je u vecini normalnih stanova/terasa, a , na koju je s unutrasnje strane fiksiran i radijator ( fiksiran je i za pod).
Da li se prilikom montaze prozora, zadrzava ta daska ili se menja necim i cime se preporucuje da se menja? Kako u tom slucaju ponovo fiksirati radijator?
Da li taj donji deo obezbedjuje isporucilac pvc stolarije ili to moram da pripremim ja pre nego sto oni dodju??

5. Sta se stavlja u uglu zida, staklo ili neka pvc ploca ili...., ako zelim da pomerim balkonska vrata da ne idu od samog zida (kako idu sad) vec 20 tak cm dalje.

Unapred hvala!!!

Vrh