Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

@Tatjana S
Рехау синего мд + ГУ окови, 3 дихтунга, трпослојно, по 4мм су, једно lowE, Аргон у међупростору, све по Декином савету само негде без солара јер ту нема Сунца добар део дана па сам одлучио да ми није потребан ту.

Ја сам далеко од улице, и у поприлично мирном крају па ми је звучна изолација и на старим полураспалим дрвеним прозорима довољно добра (иако је скоро непостојећа), просто је тихо добар део дана. Због тога сам и прозоре више узео да побољшамо термоизолацију.

У мом граду нико не ради РАЛ уградњу, а једном прозору (окну) мењам величину што је избацило све фирме које би долазило из других градова.
Ma da ali ne znam dal ste skapirali moj slucaj je bio da su drveni imali ok zvucnu izolaciju nego je ispod prozora curilo ne na njima ispod pa zato. Al eto nemam srece sa pvc i zvucnom sada. I ranije sam u stanovima imala drvene i bila sam zadovoljna zvucnom kao i drvo aluminijum a bila je ulica blizu i razne druge buke. A ovo sta je sa pvc om sada ja evo ne znam. Cudno bas.

Staklo se neće pomeriti u krilima ako je prvobitno dobro ustakljeno i ukajlovano.
Naravno, treba proveriti sve prozore, zatvarati i otvarati, ne sme da bude zapinjanja, kačenja, krila ne smeju sama da se otvaraju ili zatvaraju. Uraditi i test dihtovanja sa papirom.
Da što manje oštete zid, da sve postave kako treba, i to je to, otprilike.
Deko a ovo sto se postavljaju stakla dodatno posle instaliranja profila? Jel to znaci da se svako staklo tj staklopaket moze skinuti kad se maknu lajsne?

Staklo se neće pomeriti u krilima ako je prvobitno dobro ustakljeno i ukajlovano.
Naravno, treba proveriti sve prozore, zatvarati i otvarati, ne sme da bude zapinjanja, kačenja, krila ne smeju sama da se otvaraju ili zatvaraju. Uraditi i test dihtovanja sa papirom.
Da što manje oštete zid, da sve postave kako treba, i to je to, otprilike.
adtw znaci Sinego MD? Sta je MD?

Хвала на одговорима

@Tatjana S Синего МД је профил са трећим (средњим) дихтунгом.
У рехау документацији пише да је MD ознака за профиле који подржавају Middle Gasket тј. "средњи" дихтунг.

За цурење испод прозора ме је један другар осигуравао да се неће десити ако се користи подшток при уградњи, а ова фирма га и користи.

@deka u akciji, Ако сам добро разумео нема нечег "посебног" за обратити пажњу, тј. ако изгледа океј и пролази тест са папиром требало би да је то то ?

Pozdrav . Pratim vec neko vreme temu mislim da ima vemo puno korisnih saveta i sam planiram nabavku stolarije. Vasa pomoc i iskustva puno znace

Deko a ovo sto se postavljaju stakla dodatno posle instaliranja profila? Jel to znaci da se svako staklo tj staklopaket moze skinuti kad se maknu lajsne?
Ne postavljaju se stakla dodatno.
Postoji dva načina montaže - prvi je da se iz proizvodnje donese kompletno završen prozor, krila ustakljena , ukajlovana . Na licu mesta se skidaju takva komplet krila, montira se prvo štok, pa se onda stavljaju krila.
Drugi način je da se na montažu donesu odvojeno prozori i stakla. Isto se skinu krila bez stakla, prvo se montira štok, a zatim se ustakle i ukajle krila i stavljaju.
Naravno da su sa unutrašnje strane krila kit lajsne koje drže staklo. Kad se one skinu, može se izvaditi staklo. Kako bi se inače i stavilo?

Postoji dva načina montaže - prvi je da se iz proizvodnje donese kompletno završen prozor, krila ustakljena , ukajlovana . Na licu mesta se skidaju takva komplet krila, montira se prvo štok, pa se onda stavljaju krila.
Drugi način je da se na montažu donesu odvojeno prozori i stakla. Isto se skinu krila bez stakla, prvo se montira štok, a zatim se ustakle i ukajle krila i stavljaju.
Naravno da su sa unutrašnje strane krila kit lajsne koje drže staklo. Kad se one skinu, može se izvaditi staklo. Kako bi se inače i stavilo?
Da na to sam i mislila. Jer prvi put je majstor dodatno stavio stakla posle st*** istog dana naravno tj taj staklopaket je decko doneo u medjuvremenu. A drugi put je sve stiglo vec sastavljeno. Nego ovde clanica jedna mi rece kako to da nije sve vec sastavljeno bilo i prvi put.

Ne razumeju ljudi znate kako to ide, neki misle da nije normalno da ze stakla mogu tako lako izvaditi iz krila a u stvari ih drze te lasne samo.

Pozdrav . Pratim vec neko vreme temu mislim da ima vemo puno korisnih saveta i sam planiram nabavku stolarije. Vasa pomoc i iskustva puno znace
Da mi smo ovde svi puni saveta i ideja 🤓A opet sve zavisi na kraju od firme koja vam ugradjuje. Al bar da budete u temi i da znate sta da trazite itd.

U principu, tržište stolarije može da se uporedi sa tržištem automobila. Nemački brendovi Mercedes, Audi, BMW, Opel, Volkswagen su uglavnom kvalitetni i dobri, svako na svoj način, nekad mogu da se porede, nekad i ne mogu. Na kraju se svodi na lični ukus i dubinu džepa.
Dobar dan, vidim da ste izuzetno strucni, pa bih Vam postavila neka pitanja. Dobila sam ponudu za Rehau prozore, okov Siegenia. Staklo je dvoslojno 24mm-4Flot+16+4 Climaguard Premium. Da li je znatno smanjena svetlost na Climaguard Solar? Za prva stakla pise 80% svetlosne propustljivosti, a za Solar je 66%. Da li to cini stakla mnogo tamnijim? Da li ce nebo biti zagasito plavo? Izvinjavam se na debilnim potanjima, ali imam lep pogled i ne bih da ga ugusim. Shvatam da smanjuje toplotu, ali imam dilemu zbog tog premaza. Ako bih uzela Solar ne zelim da budu fotogrey stakla, ali sam potpuno na juznoj strani. Jos jedno pitanje...da li su bolje unutrasnje ili spoljne roletne? Unapred mnogo hvala.

Dobar dan, vidim da ste izuzetno strucni, pa bih Vam postavila neka pitanja. Dobila sam ponudu za Rehau prozore, okov Siegenia. Staklo je dvoslojno 24mm-4Flot+16+4 Climaguard Premium. Da li je znatno smanjena svetlost na Climaguard Solar? Za prva stakla pise 80% svetlosne propustljivosti, a za Solar je 66%. Da li to cini stakla mnogo tamnijim? Da li ce nebo biti zagasito plavo? Izvinjavam se na debilnim potanjima, ali imam lep pogled i ne bih da ga ugusim. Shvatam da smanjuje toplotu, ali imam dilemu zbog tog premaza. Ako bih uzela Solar ne zelim da budu fotogrey stakla, ali sam potpuno na juznoj strani. Jos jedno pitanje...da li su bolje unutrasnje ili spoljne roletne? Unapred mnogo hvala.
Ovo staklo što vam nude je skroz u redu, nije zatamnjeno kao što je solar, a dobrih je karakteristika. I neće vam umanjiti lepotu pogleda.
Spoljne roletne su mnogo bolja varijanta od unutrašnjih, ako možete da birate.

1732227071190513865692105807765.jpg

Ovo staklo što vam nude je skroz u redu, nije zatamnjeno kao što je solar, a dobrih je karakteristika. I neće vam umanjiti lepotu pogleda.
Spoljne roletne su mnogo bolja varijanta od unutrašnjih, ako možete da birate.
Hvala neizmerno na brzom odgovoru. Dvoumim se da li da uzmem mozda troslojno staklo i time dodatno smanjim toplotu u letnjim mesecima? Ako nije bas neka razlika u ceni...izvinite sto Vas gnjavim

Pogledajte prilog 220498

Hvala neizmerno na brzom odgovoru. Dvoumim se da li da uzmem mozda troslojno staklo i time dodatno smanjim toplotu u letnjim mesecima? Ako nije bas neka razlika u ceni...izvinite sto Vas gnjavim
Meni se svidja ovo za vodilice, jer meni je u dva slucaja dve razlicite firme ugradile krace vodilice i roletne pritom ne idu do okapnice i ostaje prostor tako da mije totapno zamracenje, niie strasno. Ali kad ne vode racuna o toj sitnici posle toliko rada sta reci. Vidim da imaju i CG premium sto smo vec diskutovali ovde da je problem nacinpo firmama. Dajte neka vam ostave nalepinice na staklima, mada meni se cini da ta firma to radi. Svakako napomenite.

Pogledajte prilog 220498

Ja licno nisam primetila da mi je manja vrucina sa tri stakla letos bila. A ni toploje sada jer je svakako ovaj stan topao dobro greju.Ali ja sam generalno nezadovoljna musterija sto se tice pvc a tako da mozda nije bas rebelvantna. Ali iskreno vise ne bi pvc preporucila ni najgorem neprijatelju. Sad mi zao sto nisam stavila aluminijumsku. Pvc zvucna izolacija uzasna jos pritom tako se “ruzno” cuju ti zvukovi kao u nekom buretu odzavnja, odvratno. Znam dq je i do stakala ali svakako imam dosta pvc a i ima uticaja i ta plastiketina. Plasticni prozori ko ih izmisli 😂 Ja ni pravila samo drvene i alumijumske i kombinaciju pvc bi ostavila za neke ne znam šupe 🤷‍♀️

Pogledajte prilog 220498

Tražite ponudu, pa ćete videti.
Teorija, a i iskustvo, kaže da i najbolje dvoslojno staklo ne može da ima koeficijent termičke provodljivosti ispod 1-1,1 dok dobro troslojno staklo ima 0,6 čak i niže. Skoro duplo bolje.
Nije staklo svemoguće. Da bi osetili bitno razliku između dvoslojnog i troslojnog staklopaketa, trebalo bi i sve ostalo da bude na dosta visokom nivou izolacije - zidovi spoljni i unutrašnji, podovi, plafoni, grejanje tj hlađenje komšija, zajedničkog hodnika, itd,itd,itd.
Nije baš tako da ćete prosto samo troslojnim staklom rešiti sve probleme.
A da ne pričamo o zvučnoj izolaciji, recimo. Postoji cela grana na Elektrotehnici koja se bavi ovom tematikom.
I, naravno, kao i uvek, sto ljudi, sto ćudi.
Ono što je nekom super, drugom ne valja ništa.
Ovakvi forumi su divni, jer mogu da se dobiju neke bitne informacije, mogu da se napišu ili razmene mišljenja bez ikakvih posledica. Ljudi sa tri četvrtka ličnog iskustva dele savete i preporučuju šta je dobro, a šta nije. Uz nebrojeno gramatičkih i pravopisnih grešaka.
Živeli forumi.

Da se nadovežem na ovo o čemu piše @deka u akciji : u mom slučaju je već postojala unutrašnja izolacija ali nakon ugradnje nove pvc stolarije T u tim prostorijama je u zimskom periodu bila viša za 2 do 3 °C, leti je bilo prijatnije ali zbog rada klima uređaja i južno orjentisanog stana ne mogu da kažem koliko. Kod nas takođe nisu ugrađena solar stakla jer obožavamo svetlost i Sunce, ali stakla koja smo ugradili su svakako nekako tamnija, tj.ako se bavite fotografijom utisak je kao da uključite filter koji daje toplije, življe boje, dok tamo gde nismo menjali su ostala "bela". Gledano spolja, takođe se mogu (ko se malo udubljivao u ovu tematiku već se izverzirao da ume da razazna razliku) primetiti blago tamnija stakla (ta kvalitetnija su mi sad vidljiva i uočljivija gde god da prođem) tako da pruža malo veći stepen intime nego pređašnja (nisu kao na Hyatt-u, ne bojte se).
I ono što mi je najprijatnije iznenađenje, budući da imam izrazito svetlu put i osetljivu kožu, na koje me niko nije "upozorio" je da kod novih stakala u letnjem periodu ne možete izgoreti (kao što je moguće kod običnih), bar mi nismo; ukoliko bismo ostavili limenku sa npr.maslinovim uljem ona nam se nijednom ne bi ugrejala a stajala je direktno sa Suncu dok je to ranije bilo izvesno da će se desiti.

Teorija, a i iskustvo, kaže da i najbolje dvoslojno staklo ne može da ima koeficijent termičke provodljivosti ispod 1-1,1 dok dobro troslojno staklo ima 0,6 čak i niže. Skoro duplo bolje.
Nije staklo svemoguće. Da bi osetili bitno razliku između dvoslojnog i troslojnog staklopaketa, trebalo bi i sve ostalo da bude na dosta visokom nivou izolacije - zidovi spoljni i unutrašnji, podovi, plafoni, grejanje tj hlađenje komšija, zajedničkog hodnika, itd,itd,itd.
A da ne pričamo o zvučnoj izolaciji, recimo. Postoji cela grana na Elektrotehnici koja se bavi ovom tematikom.
Ovakvi forumi su divni, jer mogu da se dobiju neke bitne informacije, mogu da se napišu ili razmene mišljenja bez ikakvih posledica. Ljudi sa tri četvrtka ličnog iskustva dele savete i preporučuju šta je dobro, a šta nije. Uz nebrojeno gramatičkih i pravopisnih grešaka.
Živeli forumi.
Deko nadam se da ne mislite na mene sa ovom zadnjom recenicom 😂 Ali da forumi su opustena mesta gde ljudi razmenjuju misljenja. Licno iskustvo je jako bitno jer jedino je revelvantno. Eto ja u dva stana imamo totalno drugacija iskustva sa pvc u jednom je sjajno ali je zgrada nova a u obom lose. Izvinjavam se na greskama u kucanju ne smatram da je ovaj forum pismeni zadatak, brzo pisem imam posao u kom se takve greske ne prastaju a ovde nadam se da da 😉

Da se nadovežem na ovo o čemu piše @deka u akciji : u mom slučaju je već postojala unutrašnja izolacija ali nakon ugradnje nove pvc stolarije T u tim prostorijama je u zimskom periodu bila viša za 2 do 3 °C, leti je bilo prijatnije ali zbog rada klima uređaja i južno orjentisanog stana ne mogu da kažem koliko. Kod nas takođe nisu ugrađena solar stakla jer obožavamo svetlost i Sunce, ali stakla koja smo ugradili su svakako nekako tamnija, tj.ako se bavite fotografijom utisak je kao da uključite filter koji daje toplije, življe boje, dok tamo gde nismo menjali su ostala "bela". Gledano spolja, takođe se mogu (ko se malo udubljivao u ovu tematiku već se izverzirao da ume da razazna razliku) primetiti blago tamnija stakla (ta kvalitetnija su mi sad vidljiva i uočljivija gde god da prođem) tako da pruža malo veći stepen intime nego pređašnja (nisu kao na Hyatt-u, ne bojte se).
I ono što mi je najprijatnije iznenađenje, budući da imam izrazito svetlu put i osetljivu kožu, na koje me niko nije "upozorio" je da kod novih stakala u letnjem periodu ne možete izgoreti (kao što je moguće kod običnih), bar mi nismo; ukoliko bismo ostavili limenku sa npr.maslinovim uljem ona nam se nijednom ne bi ugrejala a stajala je direktno sa Suncu dok je to ranije bilo izvesno da će se desiti.
Drago mi mi je da imate pozitivno iskustvo. Meni i dalje bolji drveni 😂 Sa dozom nostalgije pisem o njima 🥲 Meni nista nije bolje u ovom stanu jedino sto ne curi ispod a ne bi curilo da sam popunila taj prostor gde je curilo i sa starima. Meni su stari odlicno izolovali i od buke i od hladnoce i toplote. Mi smo stavljali dihtung gume eto ako neko ima stare moze to sam da uradi imate u Uradi sam.

Živeli forumi.
Opet hvala puno. Mnogo ste mi pomogli. Imate vise strpljenja nego prodavci. Veliki pozdrav!

Hvala Vam Tatjana mnogo na deljenju Vašeg iskustva i mišljenja.
Deko nadam se da ne mislite na mene sa ovom zadnjom recenicom 😂 Ali da forumi su opustena mesta gde ljudi razmenjuju misljenja. Licno iskustvo je jako bitno jer jedino je revelvantno. Eto ja u dva stana imamo totalno drugacija iskustva sa pvc u jednom je sjajno ali je zgrada nova a u obom lose. Izvinjavam se na greskama u kucanju ne smatram da je ovaj forum pismeni zadatak, brzo pisem imam posao u kom se takve greske ne prastaju a ovde nadam se da da 😉

Vrh