Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

@Tatjana S
Рехау синего мд + ГУ окови, 3 дихтунга, трпослојно, по 4мм су, једно lowE, Аргон у међупростору, све по Декином савету само негде без солара јер ту нема Сунца добар део дана па сам одлучио да ми није потребан ту.

Ја сам далеко од улице, и у поприлично мирном крају па ми је звучна изолација и на старим полураспалим дрвеним прозорима довољно добра (иако је скоро непостојећа), просто је тихо добар део дана. Због тога сам и прозоре више узео да побољшамо термоизолацију.

У мом граду нико не ради РАЛ уградњу, а једном прозору (окну) мењам величину што је избацило све фирме које би долазило из других градова.
Ma da ali ne znam dal ste skapirali moj slucaj je bio da su drveni imali ok zvucnu izolaciju nego je ispod prozora curilo ne na njima ispod pa zato. Al eto nemam srece sa pvc i zvucnom sada. I ranije sam u stanovima imala drvene i bila sam zadovoljna zvucnom kao i drvo aluminijum a bila je ulica blizu i razne druge buke. A ovo sta je sa pvc om sada ja evo ne znam. Cudno bas.

Staklo se neće pomeriti u krilima ako je prvobitno dobro ustakljeno i ukajlovano.
Naravno, treba proveriti sve prozore, zatvarati i otvarati, ne sme da bude zapinjanja, kačenja, krila ne smeju sama da se otvaraju ili zatvaraju. Uraditi i test dihtovanja sa papirom.
Da što manje oštete zid, da sve postave kako treba, i to je to, otprilike.
Deko a ovo sto se postavljaju stakla dodatno posle instaliranja profila? Jel to znaci da se svako staklo tj staklopaket moze skinuti kad se maknu lajsne?

Staklo se neće pomeriti u krilima ako je prvobitno dobro ustakljeno i ukajlovano.
Naravno, treba proveriti sve prozore, zatvarati i otvarati, ne sme da bude zapinjanja, kačenja, krila ne smeju sama da se otvaraju ili zatvaraju. Uraditi i test dihtovanja sa papirom.
Da što manje oštete zid, da sve postave kako treba, i to je to, otprilike.
adtw znaci Sinego MD? Sta je MD?

Хвала на одговорима

@Tatjana S Синего МД је профил са трећим (средњим) дихтунгом.
У рехау документацији пише да је MD ознака за профиле који подржавају Middle Gasket тј. "средњи" дихтунг.

За цурење испод прозора ме је један другар осигуравао да се неће десити ако се користи подшток при уградњи, а ова фирма га и користи.

@deka u akciji, Ако сам добро разумео нема нечег "посебног" за обратити пажњу, тј. ако изгледа океј и пролази тест са папиром требало би да је то то ?

Pozdrav . Pratim vec neko vreme temu mislim da ima vemo puno korisnih saveta i sam planiram nabavku stolarije. Vasa pomoc i iskustva puno znace

Deko a ovo sto se postavljaju stakla dodatno posle instaliranja profila? Jel to znaci da se svako staklo tj staklopaket moze skinuti kad se maknu lajsne?
Ne postavljaju se stakla dodatno.
Postoji dva načina montaže - prvi je da se iz proizvodnje donese kompletno završen prozor, krila ustakljena , ukajlovana . Na licu mesta se skidaju takva komplet krila, montira se prvo štok, pa se onda stavljaju krila.
Drugi način je da se na montažu donesu odvojeno prozori i stakla. Isto se skinu krila bez stakla, prvo se montira štok, a zatim se ustakle i ukajle krila i stavljaju.
Naravno da su sa unutrašnje strane krila kit lajsne koje drže staklo. Kad se one skinu, može se izvaditi staklo. Kako bi se inače i stavilo?

Vrh