Naslonite dlan na stakleni deo i procenite kakva je temperatura u odnosu na unutrasnji vazduh. Postoji mogucnost da niste dobili pravilna izopan stakla, pa zato osecate hladnocu.
Postovani,
stakla su mi od pocetka hladna, mnogo hladnija od unutrasnje temerature, pa sam prvi dan posumnjala na njih i reklamirala. Dobila sam odgovor da su prava i kao po specifikaciji Float + Ne, i da je to sigurno tako. Medjutim, ako je verovati onom testu sa upaljacem i odrazom u staklu, boja plamena se nimalo nije promenila. Za to su mi rekli da nije validan test.
Poštovana, razloga može da bude nekoliko.
Prvo, slikali ste krilo prozora, gde moraju da budu dve integrisane gume - jedna je spoljna, pa se staklo naslanja na nju, i unutrašnja integrisana na kit lajsni koja pritiska staklo sa unutrašnje strane. Obe gume postoje i moraju da postoje, integrisane su i uvek u toj sivoj boji. Tu ne bi trebalo da duva.
Drugo, test sa papirom je apsolutno validan, i pokazuje gde krilo ne dihtuje na štok. Na štoku postoji jedna guma na peru spolja, a na krilu isto na peru krila unutra. Isto su integrisane, sive.
Još jedan test za produvavanje je da upalite upaljač i polako sa otvorenim plamenom idete u krug oko krila. Gde duva, plamen će da igra, gde ne duva, plamen je stabilan. Ovaj test se radi ili kad duva vetar napolju ili bar ako može da se napravi promaja kroz kuću. I ovaj test je apsolutno validan.
Po svim podacima, čini mi se da je nedovoljno tački bravljenja.
Treće, koliko vidim, špaletne su u redu, manje više.
Ako nema rupa, ako je sve dobro i ravno, ne bi moglo da duva tu. Druga stvar je to šta je koristio moler kada je popunjavao rupe i "pravio" špaletnu.
Četvrto, može da bude da su ugradili nekvalitetno staklo. Šta su trebali da ugrade?
Peto, nisam razumeo šta je tačno sa roletnama?
Roletne se ne stavljaju naknadno. Ne može da se ostavi mesta za roletnu, a da se završi sve.
Postovani Deko,
1) I ja mislim da
moraju biti dve, ali ovu drugu golim okom ne vidim, kao sto se ni na fotografiji ne vidi. Da li to znaci da ona postoji, ali da je skrivena dublje unutra i da se mozda zato ne vidi?
2) Ove
integrisane sive gume na peru st*** i krila postoje, ne bih rekla da je i njima problem osim sto su nekako krute. Papir se posle intervencije izvodjaca od nekoliko prihvatnika (ili kako se to vec zove), skoro i ne izvlaci. Takodje, test sa upaljacem nisam radila kad je vetrovito ali uradicu (trenutno je mirno vreme), ali test sa stapicem ili cigaretom tj. dimom nije dobar to sam testirala vise puta, na bocnim stranama prozora dim ida ka unutra i nadole se rasprsuje vrlo brzo, sto ukazuje na duvanje odnekud spolja, zato sam na kraju pomislila da je mozda i do spaletni, mada sam stavila i silikon za svaki slucaj na spojevima ali kao laik ne znam da li je to i dovoljno.
3) Ne znam tacno na sta mislite kad kazete "
tacke bravljenja", ali ako su to one sarke koje spajaju krilo sa stokom pri otvaranju, u pocetku ih je bilo 2 na spoljnoj bocnoj ivici gore i dole, i jedna na unutrasnjoj na sredini, tamo gde je rucica prozora. Posle toga su na spoljnoj bocnoj strani stavili i prihvatnike jer je duvalo. I to na svim krilima.
4)
Moleri su popunjavali rupe stiroporom, lepkom i mrezicom, medjutim, imali su primedbu sto je sada ivica zida uz samu ivicu st*** prozora a ne preko nje bar delom, smatrali su da bi bilo toplije da je vise ka prozoru (krilu) uradjena spaletna, a ja nisam htela zbog saveta vlasnika radnje koja je postavljala prozore da to menjam jer je rekao da treba da sa strane st*** ostane siri deo zbog naknadnog postavljanja
roletni (spoljnih).
5) Na
staklo sam i sama odmah posumnjala, ali posle njihovog uveravanja da je "pravo" nista mi drugo nije preostalo nego da verujem. Trebali su da ugrade 4+16+1 Ne+Arg, i kazu da je tako i odradjeno (mada je bilo problema sa rokom za izradu stakla od "pravog" dobavljaca kako su rekli jer imaju i "rezervnog" koji nije bas toliko dobar po njihovim recima, ali su onda odjednom stigla ta stakla umesto za meces dana, za 5 dana, istina, posle moje molbe da ubrzaju, ali me je to kasnije ipak malo navelo na sumnju).
Inace ne znam koliko je tacan onaj test sa odrazom boje plamena u staklu ukoliko je ono niskoemisiono, ali nimalo ne menja boju u staklu i to sam im rekla, ali su odbili i tu primedbu kao izmisljotinu sa interneta.
Poenta je da je jako hladno i da se oseca neko duvanje, kao promaja, i da se zato ni pec ne zagreva koliko treba pa je jos i hladnije. Drveni prozori ma kako bili dotrajali su bar davali vecu toplinu a od ovakvog duvanja ni traga nije bilo, mozda bas kad jako duva vetar pa i to manje nego sada.
Mozda jedino da pozovem nezavisnog majstora za dihtovanje da vidim sta ce on da kaze i predlozi, mada su se i tu hvalili kako sve te radnje za dihtovaje drze njihovi radnici u slobodno vreme, pa cu dzaba da zovem.
Pozdrav.