Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Hvala na odgovoru. Ponuda je od Sunce Marinkovic za profil, okov je Siegenia Titan AF sa staklom 4float+16 argon+ 4 C.G. premium i to bi bilo 1.3W\m2K. E sad moje razmisljanje (nestrucno) da li bi bolje bilo da prvo staklo bude Solar a ne Float i da time se priblizim energetski troslojnom ali za manje pare.
Na žalost, ne može tako.
U dvoslojnom paketu ne mogu oba stakla da budu niskoemisiona.
Solar Vam bitno smanjuje svetlost, nema baš nekog uticaja na termo izolaciju, a poprilično je skup.
Bolje da u ovom ponuđenom staklu stave warm-edge ili thermix pvc lajsne između stakala. To može da poboljša oko 10 do 15 % performanse stakla, uz veoma malu doplatu.

Jedno pitanje za @deka u akciji.
Kupili smo novi stan, ali nismo zadovoljni zvucnom izolacijom.
U pitanju je aluminijumska stolarija, nisam siguran za profil. Proizvodjac je Alumil, mislim 11000. Staklo dvoslojno obicno (4+16+4).
Jasno je da je neophodno ugraditi novi staklopaket, pronasao sam varijantu sa antifon folijom i asimetricnom debljinom stakala ali je dosta deblji: 44.2mm za dvoslojni i 55.2 za troslojni staklopaket.
Da li je moguce promeniti samo staklopaket bez promene rama prozora?
Ako ne, da li postoji mogucnost da se promene samo prozori a ram (stok) ostane.

Hvala!
Poštovani, svašta je izvodljivo, samo je pitanje koliko je majstor spreman na izazove.
Prvo, treba majstor da tačno prepozna koji je profil u pitanju. Onda da se vidi po katalogu koliko najdeblje staklo uz najtanju kit lajsnu može da stane u postojeće krilo.
Ako debljina novog staklo paketa odgovara i može, majstor kupuje nove kit lajsne i plastificira ih u istu boju, i seče na meru , a istovremeno se naručuje staklo. Majstor mora da skine bar jednu staru horizontalnu i jednu staru vertikalnu kit lajsnu da bi uzeo tačne mere. Naravno, vraća sve na mesto dok ne donese nova stakla i nove kit lajsne, uz nove šire kajle.
Znači, da ostanu stari štok i krilo, mora se videti koliko maksimalno može troslojno staklo da bude debelo, a onda staklar da kaže šta može najbolje da spakuje u tu meru u smislu zvučne izolacije.
Ako ne može ovako da se reši, mora nov ceo prozor, i štok i krilo.
Mislim da ste pogrešili što se tiče mera, jer oznaka 4.4.2 SR ili 5.5.2 SR označavaju debljinu samo jednog laminiranog stakla sa antifonskom folijom (Sound Reduction), i to je oko 8,5 mm ili 10,5 mm.
Ako Vam je važna zvučna izolacija, idite sa spoljnim staklom 4mm clima guard ili 4 godišnja doba, srednje staklo 6mm float extra clear a unutrašnje ovo 4.4.2 SR. Lajsne između stakala smanjujte da bi staklo stalo u postojeće krilo od Alumil 11000 serije (ako su prozori od te serije). Znači, umesto lajsne od 16mm, slobodno stavite recimo 12mm sa argonom, jer je i 12 mm dovoljno dobro za problem koji rešavate.
Dakle, troslojno staklo 4/12/6/12/8,5 je ukupne debljine 42,5 mm, i mislim, ali ne znam tačno, da je to neka mera koja može da stane u postojeće krilo iz serije M11000 od Alumila.
Ako je 42,5 mm previše, smanjite jednu lajsnu sa 12 na 9 mm, pa će biti debljina 39,5 mm.
Sve ovo oko stakla radite u dogovoru sa staklarom, jer će Vam on reći i pomoći kako je najbolje.
Ovo što sam Vam napisao je najbezbolnija i najjeftinija varijanta za rešavanje buke.
Uvek mogu da se povade kompletno svi ti stari prozori i stave novi, sa boljim staklopaketom i sa boljim karakteristikama u mnogo boljoj seriji od M11000.
Ako imate roletne sa unutrašnjom kutijom, sve ovo je uzaludno raditi, jer Vam je tu kutija najveći problem.

Postovani,

Puno hvala za iscrpan odgovor, sve je jasno kao dan.
Nazalost, imam roletne sa unutrasnjom kutijom. Zasto je to problem? Zar te kutije ne bi trebalo da su izolovane poliuretanskom penom pa samim tim termicki i zvucno izolovane?
Kod nas je problem sto su prozori ocigledno amaterski postavljani (ovo je u celoj zgradi) pa kutije roletni ne mogu da se otvore bez lupanja maltera. Stolarija je postavljana u sivoj fazi ali su poklopce kutija napravili predugacke, tj. od zida do zida pa kad su zidovi omalterisani ne mogu vise da se otvore. Mogu komotno i da ih zazidam :).
Znaci jedino resenje je da se postave komplet novi prozori sa spoljasnjom kutijom za roletne? Da li moze nesto da se uradi sa kutijom?

Pozdrav

Hvala deki u akciji na pojasnjenju u vezi stakla. Doprineli ste da definitivno se odlucim za troslojno staklo, samo vas molim za kombinaciju stakla. Znam da ste vise puta rekli ali sada tesko mogu da pronadjem, a nemam puno vremena da citam ponovo.
Hvala puno

Hvala deki u akciji na pojasnjenju u vezi stakla. Doprineli ste da definitivno se odlucim za troslojno staklo, samo vas molim za kombinaciju stakla. Znam da ste vise puta rekli ali sada tesko mogu da pronadjem, a nemam puno vremena da citam ponovo.
Hvala puno

Best buy troslojni staklopaket je
4mm clima guard (4 godišnja doba)/16mm argon 90%/4mm float extra clear/16mm argon 90%/ 4mm low-e (niskoemisiono).

Postovani,

Puno hvala za iscrpan odgovor, sve je jasno kao dan.
Nazalost, imam roletne sa unutrasnjom kutijom. Zasto je to problem? Zar te kutije ne bi trebalo da su izolovane poliuretanskom penom pa samim tim termicki i zvucno izolovane?
Kod nas je problem sto su prozori ocigledno amaterski postavljani (ovo je u celoj zgradi) pa kutije roletni ne mogu da se otvore bez lupanja maltera. Stolarija je postavljana u sivoj fazi ali su poklopce kutija napravili predugacke, tj. od zida do zida pa kad su zidovi omalterisani ne mogu vise da se otvore. Mogu komotno i da ih zazidam :).
Znaci jedino resenje je da se postave komplet novi prozori sa spoljasnjom kutijom za roletne? Da li moze nesto da se uradi sa kutijom?

Pozdrav
Kutiju bi morali da nekako možete da otvorite, i to onaj vertikalni deo. Šta ako Vam se roletna zaglavi ili nešto pukne ili već....
Neke kutije bi trebalo da su termoizolovane. Da li ste sigurni da je kod Vas tako? Ako je malterisano preko kutije, kako ćete uopšte proveriti?
Čak iako ima neku termoizolaciju u vidu te izolacije od stiropora, nikad kutija ne može da dostigne ni približno nivo termo i zvučne izolacije kakvu ima prozor. Celom širinom roletne imate lamelice koje samo na vertikalama imaju četkice za dihtovanje. Trebalo bi da imaju i celom širinom kada ulaze u kutiju, ali da li su stavili? To je mnogo prostora, rupa, koje ne mogu da dihtuju kako treba , sa gumama. Četkice su više protiv buba nego zbog izolacije.
Eventualno možete prvo probati sa tim da možda kutiju dodatno izolujete tako što ćete na donju horizontalu i vertikalu (koja bi trebalo da može da se otvara) , znači dve vidne površine unutrašnje kutije sa strane sobe, prelepiti sa specijalnom presovanom plutom za zvučnu izolaciju , pa preko toga zalepiti neku foliju u boji zida ili prebojiti ili nešto već slično. Ako Vam ovo da neke rezultate, a verovatno nećete biti baš zadovoljni, onda je sledeći korak izmena stakla.

Hvala jos jednom.
Da, vertikalni poklopac moze da se otvori, ali obicno u jednom ili nekad u oba coska malter prelazi nekoliko milimetara pa mora da se obije. Katastrofa. Taj detalj mi nije padao na pamet da proveram u toku primopredaje, a ni ostalima. Situacija je ista u svim stanovima. Zapravo se meni vec desio problem sa jednom roletnom i morali smo da obijemo malo maltera da bi otvorili kutiju. Ali ja tad nisam bio u stanu pa nemam pojma da li je kutija iznutra izolovana ili ne. A ne bih da lupam zidove samo zbog toga. Dakle u slucaju problema mora se obiti malter i onda otvoriti kutija. Onda mi je jednostavnije obloziti plutom i zatvoriti te kutije. Problem je samo u spavacoj sobi koja je okrenuta ka Bulevaru kralja Aleksandra, ostale prozore necu dirati.
Dakle prvo obloziti kutije plutom, prefarbati itd pa onda zameniti staklo paket. Sa fotografije mi deluje da profil ima dovoljno mesta za 40mm staklopaketa, ali cemo proveriti.
Pozdrav
IMG-20230523-WA0003.jpg

Hvala jos jednom.
Da, vertikalni poklopac moze da se otvori, ali obicno u jednom ili nekad u oba coska malter prelazi nekoliko milimetara pa mora da se obije. Katastrofa. Taj detalj mi nije padao na pamet da proveram u toku primopredaje, a ni ostalima. Situacija je ista u svim stanovima. Zapravo se meni vec desio problem sa jednom roletnom i morali smo da obijemo malo maltera da bi otvorili kutiju. Ali ja tad nisam bio u stanu pa nemam pojma da li je kutija iznutra izolovana ili ne. A ne bih da lupam zidove samo zbog toga. Dakle u slucaju problema mora se obiti malter i onda otvoriti kutija. Onda mi je jednostavnije obloziti plutom i zatvoriti te kutije. Problem je samo u spavacoj sobi koja je okrenuta ka Bulevaru kralja Aleksandra, ostale prozore necu dirati.
Dakle prvo obloziti kutije plutom, prefarbati itd pa onda zameniti staklo paket. Sa fotografije mi deluje da profil ima dovoljno mesta za 40mm staklopaketa, ali cemo proveriti.
PozdravPogledajte prilog 169071
I meni deluje da bi moglo da stane troslojno staklo....

Postovani, trebala bi mi pomoc oko izbora stolarije. Kupili smo stariju kucu u Zrenjaninu koju kompletno renoviramo. Svi nasi poznanici koji su skoro menjali stolariju imaju antipreporuke za firme koje su im radile. Od ostalih sta sam pronasla na internetu dobila sam sledece ponude :

1. Roloplast 6 komora, Fuhr okov, W/m2k 1.2 - 6797e
2. Gealan S9000, 6 komora, MACO/GU/WH okov - 11243e
3. Elit Premium profil 6 komora, Roto okov - 8455e
4. Iskra Deceuninck profil, Siegenia okov - 8167e
5. Kommerling 76ad 6 komora profil, Sigenia okov - 8551e.

Nisam sigurna koja ponuda je najbolji odnos cene i kvaliteta. Ako imate predlog za neku drugu firmu koju mogu da kontaktiram, voljna sam i to da uzmem u obzir 😊.

Hvala unapred

Mislim da su ponude tačno onako koliko i koštaju. Ipak mislim da je druga ponuda sa Gealan profilom previše procenjena, i da bi trebala da bude bitno niža.
Nekad davno sam naučio da se u sličnim situacijama odbacivale najjeftinija i najskuplja ponuda, i da se biralo između preostalih.
Ponude 3,4 i 5 su korektne po onome šta nude. U pitanju su nijanse.

A molim Vas WERU plast profil?
Licno nikad nisam cula za njih...

Da li neko ima preporuku za pedantnu ekipu koja nakon ugradnje prozora (po mogućstvu bez oštećenja fasade i pločica u kupatilu) vraća stvari u prvobitno stanje? Odlažem već duže vreme zamenu stolarije. Pomisao da moram da jurim molera da mi sredi špaletne i da ga čekam nedeljama nakon zamene prozora mi stvara teskobu i skroz odbija od poduhvata.

Deko, najveći jednokrilni prozori su VxŠ 175x117 i terasna vrata 210x280, sve ostalo je manje. Da li ovo može da se odradi u PVC-u? I koje profile i okove u toj situaciji preporučuješ?

Imam i jedan trokrilni 170x233 umesto koga bih stavio dvokrilni. Ili je možda bolje da ne diram?

Takođe bih stolariju u boji, pomenuo si da jedna jedina firma to radi kako treba. Može li preporuka? :).

Sve u svemu previše varijabli, sreća pa mi postojeća stolarija nije loša :D

Hvala unapred!

Da li neko ima preporuku za pedantnu ekipu koja nakon ugradnje prozora (po mogućstvu bez oštećenja fasade i pločica u kupatilu) vraća stvari u prvobitno stanje? Odlažem već duže vreme zamenu stolarije. Pomisao da moram da jurim molera da mi sredi špaletne i da ga čekam nedeljama nakon zamene prozora mi stvara teskobu i skroz odbija od poduhvata.

Deko, najveći jednokrilni prozori su VxŠ 175x117 i terasna vrata 210x280, sve ostalo je manje. Da li ovo može da se odradi u PVC-u? I koje profile i okove u toj situaciji preporučuješ?

Imam i jedan trokrilni 170x233 umesto koga bih stavio dvokrilni. Ili je možda bolje da ne diram?

Takođe bih stolariju u boji, pomenuo si da jedna jedina firma to radi kako treba. Može li preporuka? :).

Sve u svemu previše varijabli, sreća pa mi postojeća stolarija nije loša :D

Hvala unapred!
Poštovani, na žalost, retko koja bravarska firma nudi uslugu moleraja i popravke špaletni. Ne žele probleme i odgovornost.
Možda imaju nekog molera ili preduzimača koga znaju, pa daju kontakt.
Nikad se ne zna koliko štete će nastati prilikom vađenja starih prozora. To je u domenu Marfija. I nema toliko veze sa stručnošću majstora.
Sve firme koje prave prozore mogu da ih naprave sa profilima u boji. Tu je osnovna stvar ko takve profile ima na stanju.
Mislim da je najbolje da krenete sa traženjem ponuda, što podrazumeva da će neko da dođe da snimi situaciju, da uzme tačne mere, da sasluša želje i zahteve, da ponudi rešenja i mogućnosti.
Da, ima varijabli, ali ništa posebno. Krenite na vreme, dosta su opterećeni svi.

@deka u akciji citao sam vise Vasih sugestija, komentara. Mogu reci svaka cast u zelji da pomognete nama nesnadjenima na ovu temu! :D Pala prica na dve ponude, imate li kakvih saveta, cena prakticno ista uz neke pogodnosti mozda jedne strane (daske, okapnice za par pozicija). S druge strane odnos nije u ceni. Specifikacija ide jasno na Veka stranu, ali isto tako koliko sam video Janjic hvale ovde a o Termoplastu nisam cuo mnogo. Hvala, svaki komentar i ostalih clanova dobrodosao ne bih li pre prelomio.
Puno hvala!

Screenshot 2023-08-07 215422.png

@deka u akciji citao sam vise Vasih sugestija, komentara. Mogu reci svaka cast u zelji da pomognete nama nesnadjenima na ovu temu! :D Pala prica na dve ponude, imate li kakvih saveta, cena prakticno ista uz neke pogodnosti mozda jedne strane (daske, okapnice za par pozicija). S druge strane odnos nije u ceni. Specifikacija ide jasno na Veka stranu, ali isto tako koliko sam video Janjic hvale ovde a o Termoplastu nisam cuo mnogo. Hvala, svaki komentar i ostalih clanova dobrodosao ne bih li pre prelomio.
Puno hvala!

Pogledajte prilog 169304
Da, definitivno Termoplast.
Bolja je ponuda. Gledajte da izvučete demontažu i okapnice za iste pare, probajte. Recite da kod drugog imate sve u ceni.

moj izbor se isto sveo na te dve firme, obe profesionalno deluju, s tim da mi janjic nudi spoljnu kutiju za roletne po ceni unutrasnje kod termoplasta. termoplast kaze 15-20% skuplje da racunam u odnosu na ponudu sa unutrasnjom.
ali, opet, dali su mi ponudu za obradu spaletni, kod janjica je to po dogovoru.
dosta zeznut posao za ograniceni budzet, da vam ja kazem.

@mmilos @deka u akciji ili bilo ko, može li ukratko prednosti-mane nadgradne vs spoljne kutije roletni? Sem što sužava prostor i veličinu samih stakala za onoliko koliko je nadgradna veća od spoljne kutije ako sam dobro razumeo. Hvala puno.

koliko sam shvatio, upravo je to prednost. mislim da sam od deke pokupio to na ovom mestu.
greota da se smanji staklo (ja sam to tako shvatio), narocito kod troslojnog ako budes izabrao.

Pozdrav svima, potrebna mi je konslutacija u vezi pvc stolarije, naime preko preporuke imam jednog majstora koji se bavi sa ugradnjom stolarije i kažu za njega da je jako dobar u svom poslu. Ponuda mi glasi ovako: balkonac 2100*180, prozori 160*90 (4kom), 140*140 (1kom), komarnici, alu roletne sa spoljašnjom kutijom, profil Inoutic i okov Siegenia, dvoslojno folt staklo. 4100 eur. Deluje da je puno, ali opet ne znam šta mi je činiti. Hvala svakome ko izdvoji vreme da napiše nešto.

Unutrašnja ( ili nadgradna, kako neko reče) kutija za roletne je mnogo lošiji deo otvora od prozora u smislu zvučne i toplotne izolacije, kao i na propusnost vetra i vode.
Ubismo se pričajući ovde kakav profil, koliko dihtung guma, koliko komora, kakvo ojačanje, koji okov, staklo dvoslojno i troslojno, montaža, okapnice, a onda na neki stvarno dobar prozor se zakači unutrašnja kutija za roletne. Ne zna se gde tu više duva, skoro je nemoguće zašuškati kutiju uz "ravne" površine špaletne, roletne same po sebi nemaju nikakvo dihtovanje, tu su samo četkice. Ako i ima neke izolacije u vidu stiropora, to ni najmanje ne može da ozbiljno poboljša kvalitet kutije.
Spoljašnja kutija je druga priča. Prozor ostaje ceo i zaseban , veća je površina stakla, kutija je napolju, vođice i roletne su zasebne, sa spoljne strane. Neki bi rekli da je ružnija varijanta od unutrašnje kutije, ali se većina Evropljana ne bi složilo.
Takođe, odavno u svetu je tendencija da se od sunca štitimo na neke druge, lepše, efikasnije, jeftinije načine. Roletne nisu mala stavka u ponudi, iako bi trebala da bude ista cena za obe varijante.

Vrh