Jedno pitanje za
@deka u akciji.
Kupili smo novi stan, ali nismo zadovoljni zvucnom izolacijom.
U pitanju je aluminijumska stolarija, nisam siguran za profil. Proizvodjac je Alumil, mislim 11000. Staklo dvoslojno obicno (4+16+4).
Jasno je da je neophodno ugraditi novi staklopaket, pronasao sam varijantu sa antifon folijom i asimetricnom debljinom stakala ali je dosta deblji: 44.2mm za dvoslojni i 55.2 za troslojni staklopaket.
Da li je moguce promeniti samo staklopaket bez promene rama prozora?
Ako ne, da li postoji mogucnost da se promene samo prozori a ram (stok) ostane.
Hvala!
Poštovani, svašta je izvodljivo, samo je pitanje koliko je majstor spreman na izazove.
Prvo, treba majstor da tačno prepozna koji je profil u pitanju. Onda da se vidi po katalogu koliko najdeblje staklo uz najtanju kit lajsnu može da stane u postojeće krilo.
Ako debljina novog staklo paketa odgovara i može, majstor kupuje nove kit lajsne i plastificira ih u istu boju, i seče na meru , a istovremeno se naručuje staklo. Majstor mora da skine bar jednu staru horizontalnu i jednu staru vertikalnu kit lajsnu da bi uzeo tačne mere. Naravno, vraća sve na mesto dok ne donese nova stakla i nove kit lajsne, uz nove šire kajle.
Znači, da ostanu stari štok i krilo, mora se videti koliko maksimalno može troslojno staklo da bude debelo, a onda staklar da kaže šta može najbolje da spakuje u tu meru u smislu zvučne izolacije.
Ako ne može ovako da se reši, mora nov ceo prozor, i štok i krilo.
Mislim da ste pogrešili što se tiče mera, jer oznaka 4.4.2 SR ili 5.5.2 SR označavaju debljinu samo jednog laminiranog stakla sa antifonskom folijom (Sound Reduction), i to je oko 8,5 mm ili 10,5 mm.
Ako Vam je važna zvučna izolacija, idite sa spoljnim staklom 4mm clima guard ili 4 godišnja doba, srednje staklo 6mm float extra clear a unutrašnje ovo 4.4.2 SR. Lajsne između stakala smanjujte da bi staklo stalo u postojeće krilo od Alumil 11000 serije (ako su prozori od te serije). Znači, umesto lajsne od 16mm, slobodno stavite recimo 12mm sa argonom, jer je i 12 mm dovoljno dobro za problem koji rešavate.
Dakle, troslojno staklo 4/12/6/12/8,5 je ukupne debljine 42,5 mm, i mislim, ali ne znam tačno, da je to neka mera koja može da stane u postojeće krilo iz serije M11000 od Alumila.
Ako je 42,5 mm previše, smanjite jednu lajsnu sa 12 na 9 mm, pa će biti debljina 39,5 mm.
Sve ovo oko stakla radite u dogovoru sa staklarom, jer će Vam on reći i pomoći kako je najbolje.
Ovo što sam Vam napisao je najbezbolnija i najjeftinija varijanta za rešavanje buke.
Uvek mogu da se povade kompletno svi ti stari prozori i stave novi, sa boljim staklopaketom i sa boljim karakteristikama u mnogo boljoj seriji od M11000.
Ako imate roletne sa unutrašnjom kutijom, sve ovo je uzaludno raditi, jer Vam je tu kutija najveći problem.