Šta je novo?

PVC i ALU stolarija iskustva i preporuke

Ugradjujem pvc prozore na kuci, pa me zanima neka preporuka. Imam ponudu za inoutic profile, cena je mozda 500 e visa u odnosu na to da kupim gotove mere hramu032. Pa me zanima jer se isplati i da li su bolji ti prozori.

90% prozora si ti stakla. Problem sa gotovom stolarijom je što koriste obično staklo u paketu. I najveće gubitke ćeš upravo imati na tome a ne na razlici temperature na plastici. 5-6 stepeni razlike da li je NiskoEmisiono ili ne.

Bolje štedi na plastici , a na okovima i staklu ne.

Poštovani, kao što sam puno puta pisao na ovoj temi, staklopaket je najveći (90%) i najvažniji deo prozora.
Nemojte gledati razno razne tabele od proizvođača stolarije, jer, odgovorno tvrdim, nisu dobre i tačne.
Daću vam primer na troslojnom staklo paketu, koji je sada već maltene standard, i ujedno najbolji odnos cene i kvaliteta.
Prvo, staklo sa premazom 4 godišnja doba ima ubedljivo najbolja svojstva ako je spoljno, tj. premaz je unutra. Srednje staklo je u velikoj većini extra float clear, što znači ravno i prozračno, bez filmova. Preporučuje se da bude nešto deblje, 6 ili 8 mm, zbog pucanja i razlike u temperaturama u spoljnoj i unutrašnjoj komori.
Unutrašnje staklo 4 mm niskoemisiono ili low-e, i to zato što je premaz sa unutrašnje strane unutrašnjeg stakla. Ne može biti spoljno staklo.
Lajsne između stakala mogu biti od 9 do 25mm. Ako se ta komora puni argonom u količini od 90 %, najbolje karakteristike su sa lajsnom od 16 mm. Tanje a i deblje lajsne daju lošije rezultate.
Te lajsne su uglavnom od tankog čeličnog lima ili aluminijuma, i, kao takve imaju lošije karakteristike u smislu tkzv linijskog gubitka - psi. Za bolje rezultate se koriste tkzv Thermix (sinonim) lajsne, ili warm-edge, i one su od neke vrste plastike. Skuplje su, i samo ozbiljni proizvođači stakla ih imaju na stanju ili ih uopšte nabavljaju.
Recimo, ovaj troslojni staklopaket koji preporučujem, 4mm četiri godišnja doba /16mm lajsna argon 90 %/6mm extra float clear /16mm lajsna argon 90 %/4mm low-e ili niskoemisiono, ima Ug=0,6 W /m2K. I to sa čeličnim ili aluminijumskim lajsnama od 16 mm. Ako se koriste thermix lajsne, Ug je 0,55 W /m2K.
Ne verujte baš previše proizvođačima stolarije, jer će vam pričati priče kako je bolje dvoslojno od troslojnog stakla (jer koriste jeftiniju seriju profila u koji ne može da stane troslojno staklo) ili da vam preporučuju troslojno staklo sa lajsnama od 12 mm iz istog razloga.
Naravno, sve ovo pada u vodu ako je budžet mali ili ograničen. Proizvode se i ugrađuju se i dalje prozori sa dvoslojnim staklom, pa i bez premaza ili argona. I to kad se stavi umesto loših i starih drvenih prozora, velika je razlika.
Ne želim i ne mogu da guram nos u vaše novčanike, ali ako se stavljaju prozori u zidove koji imaju ozbiljnu izolaciju, i treba da traju sledećih 20 do 30 godina, onda ipak treba razmisliti o kvalitetnijim i nešto skupljim prozorima.

dzabe ja hocu tu varijantu stakala tj paket od 44mm 4mm četiri godišnja doba /16mm lajsna argon 90 %/4mm extra float clear /16mm lajsna argon 90 %/4mm low-e ili niskoemisiono kada ovaj proizvodjac pvc stolarije ne ugradjuje u Gealan seriju S8000IQ
https://www.rolomont-vrsac.com/pvc-stol ... c-profila/
u opisu za ovaj profil sto se stakala tice
Staklo paket : termopan 24mm (4-16-4) sa mogućnošću ugradnje troslojnog stakla debljine 36mm.
po tabeli sa http://www.advdoo.com/artikli/ponuda-pr ... takla.html ispada da je Ug 0.7 sa argonom nije idealno ali boljeg paketa stakala u mojoj okolini na zalost nema.
da vam ne pricam da majstori treba da mi jave koliki je Ug za odredjeni termopaket, pa ja da se time bavim znao bi u 2 nocu da me neko probudi.....

Majstori to ne znaju. Dobijaju podatke od proizvođača stakla, koji parametre ubace u specijalan program, pa im program kaže...
Nemojte pogrešno da shvatite, i 0,7 je veoma dobar koeficijent, i sa Gealan profilima će biti odličan prozor.

Hvala deko. Zahvaljujući vama i ostalim članovima foruma saznao sam dosta korisnih informacija o pvc. Ovo je jedina tema na netu koju sam našao koja se bavi ovom tematikom. Hvala vam svima još jednom.

Da li uzimati majstore koji rade kod gazde za platu ili uzeti majstora koji je svoj gazda i koji će nadam se truditi se da ugradnju uraditi kako valja. Nešto se plašim da u prvoj varijanti majstore boli uvo kako će odraditi, nisu motivisani da odrade kako treba jer rade pretpostavljam za fiksnu platu dok će u drugoj varijanti momak se truditi da mušterija bude zadovoljna...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=821852#p821852:2eixy0y7 je napisao(la):
Miksa » Wed Feb 10, 2021 10:26 am[/url]":2eixy0y7]Ugradjujem pvc prozore na kuci, pa me zanima neka preporuka. Imam ponudu za inoutic profile, cena je mozda 500 e visa u odnosu na to da kupim gotove mere hramu032. Pa me zanima jer se isplati i da li su bolji ti prozori.
Prosle godine sam uzeo PVC stolariju od hram032 firme.Mogu se uzimati gotovi prozori ali i prozori po meri. Dodje covek koji uzme mere prozora dolazak i uzimanje mera se naplacuje 1.000 dinara. Ja sam se za dnevnu i spavacu sobu opredelio za dvokrilne prozore,garancija im je 12godina.
https://www.hram032.rs/premium-line-pvc-stolarija.html
Ok su sa cenama,sve je bilo profesionalno odradjeno,sve preporuke :kk:

Sta miskite o kvalitetu tehnomarketa i njegovom alu-drvo profilu lineal w-therm 104? Da li ima boljih proizvoda u ovoj kombinaciji? Da li nekoima iskustva sa alconom iz panceva kao i sa mister dorom?

Meni je alkon dao ponudu za rehau 5 komorni profil 2550e dvoslojno staklo dok je za synego 6 komorni rehau profil 3 slojno staklo 3030e što sto je po meni mnogo za 4 dvokrilna prozora 2 balkonskih vrata i jedan mali prozor u kupatilu sa al roletnama i fiksnim komarnicima.
Za 2300e imam ponudu za Gealan s8000iq petokomorni profil s 2 dihtung gume, 3 slojno staklo s koeficijentom 0.6 ali me nervira što u pvc kutiju za roletne ne stavljaju izolaciju jedino da mi iskroje nešto od stirodura inače neću uzimati. Doplata za alu kutiju 200e mi je mnogo.

Da li je još nekom čudno što Schuco predstavlja 70+% tržišta stolarije i fasadnih sistema novijih projekata. Nisam iz te industrije, ali toliki manjak konkurencije mi je baš zanimljiv. Ili su stvarno najbolji???

Odgovor firme koja se bavi pvc stolarijom koja mi je dala ponudu bez izolacije u pvc kutiji
Poštovani Aleksandre,stirodur u pvc kutiju ponekad može da se ubaci,a ponekad ne,zavisi od obima al zastora koji se u kutiju pakuje.Najčešće u prozorsku roletnu može da stane 2cm stirodura,a u balkonska vrata ne može.Ako vam je dihtovanje na prvom mestu,onda svakako razmislite o roletni sa spoljnom kutijom.Takođe možemo da se posavetujemo i prilikom uzimanja mera,kad steknemo uvid u sve detalje.
Inače spoljnu roletnu bi dali bez razlike u ceni. E sad ako bi uzeo prozore koji su u visini otvora znači plus 30 cm cena sigurno ne bi bila ista bila bi veća.
naravno da mi je dihtovanje važno, uzimam troslojne prozore s koeficijentom 0.6 stakla a pvc kutija bez izolacije pa ko je tu lud.
Više mi je muka od majstora može ovo ne može ono, pa nemaju pojma koji je koeficijent toplotne provodljivosti stakla pa čekaj par dana za odgovor. Taman se ponadaš sve se poklopilo oni useru stvar s pvc kutijom i izolacijom.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=823066#p823066:3tsrcg2q je napisao(la):
Milan7725 » Sub Feb 13, 2021 6:30 pm[/url]":3tsrcg2q]Sta miskite o kvalitetu tehnomarketa i njegovom alu-drvo profilu lineal w-therm 104? Da li ima boljih proizvoda u ovoj kombinaciji? Da li nekoima iskustva sa alconom iz panceva kao i sa mister dorom?
Tehnomarket aluminijum +drvo sistem baš i nije dobro rangiran u branši. Tanki zidovi aluminijuma, okov u euro žlebu što samo jedna firma proizvodi u ne baš sjajnom kvalitetu, ima nekih loših tehničkih detalja. Bolji su Feal, Elvial, a trenutno najbolji Thermoplus 98 od Profilati-ja.
Alkon je stara i dobra firma.
Za Mister door ne znam.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=823376#p823376:3d3jra2o je napisao(la):
moonkey » Ned Feb 14, 2021 7:16 pm[/url]":3d3jra2o]Da li je još nekom čudno što Schuco predstavlja 70+% tržišta stolarije i fasadnih sistema novijih projekata. Nisam iz te industrije, ali toliki manjak konkurencije mi je baš zanimljiv. Ili su stvarno najbolji???
Schuco je inženjerska firma, ne proizvode ništa. Imaju rešenja za sve. Skupi su, nisu najbolji. Kao i drugi nemački brendovi, precenjeni za jedno 40-50 %. Naše arhitekte i projektanti misle da ako je nešto nemačko, skupo i zvučno, da je i najbolje. Kod velikih objekata za fasadne sisteme imaju oko 50% tržišta, ali preko politike.

Pitanje za Deku:

Kod mene u stanu su PVC prozori, ne znam nista o njima (tip profila i sl), tako sam ih zatekao kada sam kupio stan. Imam utisak da je ocajna zvucna izolacija i da buka dolazi kroz staklo, pa bih hteo da probam da zamenim staklene panele. Ono sto me interesuje, mogu li umesto dvoslojnog ici na troslojna stakla, ako bi se zamenile one lajsne koje drze staklo (stavile uze) Da li su te lajsne specificne za profil ili su univerzalne, i kako bih uopste mogao da saznam koji su profili korisceni ( prozori su od pre 8-9 godina, mozda sami profili nisu neki bofl jer npr unutrasnja kutija za roletnu ima ugradjenu izolaciju, komarnici su ugradjeni u profil itd). Jedan komsija misli da su profili KBE ali to nije pouzdano. Jedino sto mogu da izmerim jeste da je prozor debljine 70mm, lajsne koje drze staklo su oko 25-26mm, znaci staklo je debljine 18-20mm u najboljem slucaju.

Zar ne piše na krilu prozora koji je profil i okov? Tu bi trebalo da piše...

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=823453#p823453:3mwl43gr je napisao(la):
zainteresovan » Pon Feb 15, 2021 12:50 am[/url]":3mwl43gr]Pitanje za Deku:

Kod mene u stanu su PVC prozori, ne znam nista o njima (tip profila i sl), tako sam ih zatekao kada sam kupio stan. Imam utisak da je ocajna zvucna izolacija i da buka dolazi kroz staklo, pa bih hteo da probam da zamenim staklene panele. Ono sto me interesuje, mogu li umesto dvoslojnog ici na troslojna stakla, ako bi se zamenile one lajsne koje drze staklo (stavile uze) Da li su te lajsne specificne za profil ili su univerzalne, i kako bih uopste mogao da saznam koji su profili korisceni ( prozori su od pre 8-9 godina, mozda sami profili nisu neki bofl jer npr unutrasnja kutija za roletnu ima ugradjenu izolaciju, komarnici su ugradjeni u profil itd). Jedan komsija misli da su profili KBE ali to nije pouzdano. Jedino sto mogu da izmerim jeste da je prozor debljine 70mm, lajsne koje drze staklo su oko 25-26mm, znaci staklo je debljine 18-20mm u najboljem slucaju.
Poštovani, moglo bi umesto dvoslojnog staklo paketa da se stavi troslojni. Probajte prvo da saznate od prethodnih vlasnika ko je ugrađivao stolariju. To bi bilo najbolje.
Verovatno na vertikali krila možete da pročitate negde koji je profil u pitanju.
U svakom slučaju, kada se sazna koji je profil, mora se videti koja je bela pvc lajsna koja drži staklo sa unutrašnje strane krila. Zatim se proverava kakve tanje lajsne ima taj proizvođač profila, i na osnovu toga definisati debljinu troslojnog staklopaketa koji bi mogao da se stavi. Iskusnom i kvalitetnom majstoru treba malo vremena da zameni stakla.

Oko izolacije roletni: mi imamo troslojne prozore, računao sam na dobru izolaciju, više od zagađenog vazuha nego od bega toplote.
Ali vazduh nam ulazi kroz roletne, tj kroz one otvore za traku kojom se podižu i spuštaju. NIsam mogao da poverujem da je to moguće.
To smo videli tek sada kada su hladnoće jake, garancija je istekla, tako da nema šta da radimo nego da se nerviramo. Tako da ako vam je izolacija važna, obavezno da i roletne budu izolovane

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=823535#p823535:28xhnlkh je napisao(la):
salevs » Pon Feb 15, 2021 8:18 am[/url]":28xhnlkh]Zar ne piše na krilu prozora koji je profil i okov? Tu bi trebalo da piše...
Ne pise, jedino sto mogu da vidim su gomile ugravirani brojevi, verovatno neki serijski broj, ali nisam uspeo pretragom na netu da bilo sta dodatno otkrijem. Okovi su Vorne, ali misli da za ovaj moj "problem" to nije bitno.

Pogledajte bolje tu gde su ugravirani brojevi, trebalo bi i slovima nešto da piše, u okviru tih brojeva....

Deko,
Molim te za misljenje za prozore tipa elvial e8500,alumil s77,alumil s91, elvial 4600? Nisam video da neko prodaje u Srbiji alumil s91.
Cuo sam da se svi profili prave ovde u Srbiji ili u Bugarskoj? Zapravo da nema njjedan profil alumila i elviala iz Grcke?

Redosled je S91, pa elvial e8500, pa Alumil S77, a elvial 4600 je zastareo i najlošiji.
Alumil proizvodi profile u Grčkoj, ovde u Novoj Pazovi i u Vlasenici, Bosna.
Elvial samo u Grčkoj.

Ko ovde radi prodaje prozore od alumila s91? Nisam video da neko u Srbiji nudi.

Ima ih. Pitajte u Alumil prodaji i izložbenom salonu, Milutina Milankovića, Novi Beograd.

Vrh