JohnyBgood
Advanced
Commandant Carlos":1la63ta3 je napisao(la):@ vele
moras dati neki realan kontra argument ili brojke, ovako zracenje i mracenje ne pomaze.
ali da malo prestavim i neke brojke
ako podignes kredit sa 100k
gde je ucesce 10%
a godisnja kamatna stopa od 5.5% ( 4.5 +6sme=1 ==5.5% ) sto je trenutno minimalna sa tendencijom rasta
period otplate 30 godina = 360 meseci
za taj kredit rata ti dodje 510 eura mesecno
uzmimo da stan iznjmljujes za 300 eura mesecno, komunalije ne racunam jer njih svejedno placas bio tvoj stan ili ne.
razlika u tom racunu ti dodje mesecno 210 e sto na 30 godina se moze ustedeti 75 600 eura
a ako taj stan iznajmljujes za recimo 400 eura najbolja moguca vaijanta opet si kratak 110 eura mesecno a uzmi u obzir i da popunjenost stana nece biti 100% . A naj vaznija cinjenica je da si se obavezao na 30 godina, sto nije mali period cak bi rekao da je apsurd.
P.S. e da naj vaznije onih 75 600 bi samo orocavanje u periodu stednje lako doslo do 100 000eura
NPV tvojih uplata od 210 evrica na 30 godina, racunajuci razumnu stopu od 5% koju dobijas u banci, je gotovo 40 hiljada evra. Uz ucesce od 10% znaci ti u DANASNJIM parama placas ekvivalent od 50 hiljada evra da bi dobio stan koji danas vredi 100,000 ALI TEK ZA 30 godina, znaci i u prilicno ruiniranom stanju a i te pare bi mogao u medjuvremenu da drzis na banci.
Da svojih 10 hiljada stavis na banku i svaki mesec dodajes 210 bi posle 30 godina one narasle na 216 hiljada. Da ne pricamo o tome da zaj*** sa stanarima i popravke sa druge strane nisu za dzabe i nikome ne padaju s neba.
Na kraju, treba se i zapitati, zasto bi stanar meni otplacivao stan 30 godina da bi na kraju taj stan meni pripao? Zasto ON ne bi uzeo taj kredit umesto mene ako je to vec tako povoljno? Koj cu mu k*** ja kao posrednik izmedju njega i graditelja stanova i banke, zasto me ne izbaci iz igre i direktno diluje sa njima?
No such thing as free lunch. A ne kaze se za dzabe i "if it sounds too good to be true, it probably is". I jos jedna pouka, ne bi se onaj badza/gradjevinar tek tako ubio na Dedinju. Investicije, krediti, stanovi, to su ozbiljne stvari i pare u kojima su i mnoge vece zverke od obicnog coveka koji radi za platu pukle. Poruka je dakle jos jednom: NE ZALETATI SE.
Naravno, ako imas za sto vece ucesce i stabilan posao da s lakocom mozes da placas rate, srediti svoj stambeni problem je svakako pametno i pohvalno. A i da ti dete ide u istu skolu i ne menja drustvo, da se osecas kao "svoj na svome", sve to je super. Ali upustati se u neke mahinacije sa dva kredita i dva stana od kojih ce jedan neko drugi kao da ti otplati, to su nebuloze za naivne.
PS A nije lose ni zapitati se sta rade gazda Misko i Mladjan Dinkic? A i podivljali ortoped. Da je izdavanje stanova dobra ideja ubacili bi se oni u to dok si rek'o keks. I podigli bi hiljadu barijera obicnom coveku da se u to ubaci. A sta oni rade? PRODAJU stanove koje grade a ne izdaju ih. Znaci lova je u prodaji, cene su visoke! Iako bi Duleskuovi "socijalni stanovi" po definiciji trebalo da budu nesto za ljude koji nemaju para da ih plate, beze oni od izdavanja stanova k'o djavo od krsta. Zapitajmo se zasto. Te face su svasta ali budale sigurno nisu.