Šta je novo?

Problem pasa lutalica

И то је мало екстремно јер саме одгајивачнице су често боже сачувај ниво, и маса паса би постала урођена јако брзо. Некако обавезно чиповање би било боље, аутоматска стерилизација сваког нечипованог ако се нађе као луталица
На коју врсту угрожености мислиш?

Svaka sterilisana životinja čini bitnu razliku! Samo jedan par plodnih pasa (mužjak i ženka) i njihovo potomstvo za 6 godina, u optimalnim uslovima mogu dati 67 000 potomaka.
 
Дивљи чопори паса луталица који сакате, а понекад и убијају људе широм Србије је један од највећих безбедоносних проблема тренутно уз бахате возаче, то се потпуно отргло контроли
 
Za ovo je kriva "humanisticka" politicka opcija i politicari koji im se dodvoravaju.
Pricao sam sa jednim lovcem. Nekada bi oni jednostavno pobili sve pse lutalice.
Politicari su obecali sterilizaciju, ali nece da je plate.
Ubijanje pasa je u takvoj situaciji jedino moguce resenje.
Lovci ubijaju pse na human i odgovoran nacin, kao divljac.

Cak i mnogi ljubitelji pasa se slazu sa time.

Kako covek jos moze da se bori protiv copora pasa?
Noz je besmisleno oruzje protiv njih.
 
Проблем је пре свега што је целокупно држање љубимаца у Србији слабо контролисано. 90% одгајивачница није регистровано код надлежног министарства, људи држе псе слободне да лутају изван дворишта, посебно у руралним и семируралним срединама, нико неће да стерилише кује и кастрира керове, штенци се бацају напоље тек тако, ретко ко чипује и још ређе вакцинише псе. Депоније и запуштени плацеви су погодни за формирање чопора (слично ефекту сломљеног стакла). Причао сам са једним шинтером, каже да су ромска насеља велики проблем и да 80% луталица потиче одатле.
 
A zasto mislite da su samo lutalice problem? Vest od 4 Januara 2023:
Tri psa koja su danas izujedala čoveka koji je nakon toga preminuo bili su vlasnički psi sa jasnim dokazima o vlasništvu, rečeno je Tanjugu u Veterini Beograd. Tri psa su nosila ogrlice sa pločicama na kojima su bili ispisani brojevi telefona vlasnika.
Kako je rečeno u Veterini Beograd, tri psa su izašla iz dvorišta kroz otvorenu kapiju u mestu Velika Ivanča, i napala muškarca i ženu koji su tuda prolazili. Muškarac je nakon napada ubrzo iskrvario i preminuo na licu mesta, i njegovo telo je odvezeno na obdukciju, a njegova žena je teže povređena, rečeno je ranije danas Tanjugu iz MUP-a.
Kako je Tanjugu rečeno u Veterini Beograd, jedan od pasa je rase staford, jedan je mešanac staforda i pitbula, a treći mešanac nejasnog porekla. Sva tri psa se nalaze u karantinu Veterine Beograd.
Kako smo već pisali, muškarac koji je nastradao je Vladan Radosavljević (62), novinar i analitičar iz Beograda.
(Tanjug)
 
Неодговорно власништво и јесте узрок луталица. Отворена капија а у дворишту нимало наивни пси. Нема контроле, надлежни реагују тек након што се нешто деси, нема превентивног рада.
Пси који су власнички а слободно излазе су највећи проблем. Територијални су, паре се неконтролисано и често су агресивни. Надлежни углавном пребацују одговорност једни са других пошто је ова област не најјасније дефинисана и слабо контролисана.
 
Pratim na FB grupu vezano za Senjak, i tamo često mogu da pročitam da se traže izgubljeni psi, koji se u velikom broju slučajeva ili izgube tokom šetnje Hajd parkom ili neadekvatnog držanja u dvorištima, a reon kretanja zna da im ide čak do Autokomande. Mislim na situacije kada se izgube.
 
Postoji jednostavno resenje za vlasnicke pse: u Krivicni zakonik dodati clan po kome vlasnik odgovara za sve sto napravi pas kao da je to sam vlasnik ucinio.

Naravno, svaki vlasnik ce primetiti da ovakva striktna odgovornost vlasnika ne bi bila fer. Jer vlasnik moze najsavesnije da vaspita psa i da uradi sve sto se razumno moze od vlasnika ocekivati, a da se ipak desi da pas nekog napadne. Sigurno ce vlasnik reci da ne moze vlasnik odgovarati za psa na isti nacin, jer ipak je pas posebno bice.

Medjutim, ako postoji rizik da pas i pored najbolje obuke nekog ipak napadne, i ako vlasnik sam nije spreman da prihvati odgovornost za taj rizik, zasto bi trebalo ocekivati da drugi ljudi snose taj rizik?
 
Poslednja izmena:
S obzirom da čovek nije naoružan noževima u zubima kao pas, kao i da nikada nisam video da na ulici čovek ujede psa ili ga napadne sa namerom da ga ujede, a više puta sam bio svedok da psi na ulici napadaju nedužne ljude, ljudima se za samoodbranu treba dozvoliti nošenje oružja. Trenutni zakon stavlja Srbe u niži neravnopravniji položaj od životinje.
 
S obzirom da čovek nije naoružan noževima u zubima kao pas, kao i da nikada nisam video da na ulici čovek ujede psa ili ga napadne sa namerom da ga ujede, a više puta sam bio svedok da psi na ulici napadaju nedužne ljude, ljudima se za samoodbranu treba dozvoliti nošenje oružja. Trenutni zakon stavlja Srbe u niži neravnopravniji položaj od životinje.
Jeste, to je rešenje, da nosimo puške i po ulici ubijamo pse lutalice. Bravo!
 
Кажу, власник у затвору. Пси-оружје ишетали кроз отворену капију. Комшиница са Космаја се "бринула" о њима. И ко је сад одговоран? Комшиница? Систем који је оружје препустио комшиници?

Јадан човек.
 
Da li ovo može da pomogne u borbi sa agresivnim psima i da li je zakonski odobreno?

 
Ova Velika Ivanaca resila da postane poznata u svetu po mentalno obolelim, sto na dve, sto na cetiri noge.

Velika Ivanca, Alabama Srbije...
 
Кажу, власник у затвору. Пси-оружје ишетали кроз отворену капију. Комшиница са Космаја се "бринула" о њима. И ко је сад одговоран? Комшиница? Систем који је оружје препустио комшиници?

Јадан човек.
Кривично власник одговара за своје псе. Пуна је Србија тих викендица и имања где бабе и деде хране комшијама и деци/унуцима псе, пошто се то сматра под чувањем.
 
Zanimalo me je pa sam sinoć pogledao, dosta zemalja je jednostavno zabranilo odredjene opasne vrste pasa. A zemlje koje nisu zabranile, kao na primer Austrija, su uvele obavezne časove i polaganje ispita za držanje tih opasnih vrsta.

Svaki put kad neko nastrada u pitanju bude neki opasan pas, uopšte nije slučajnost.
 
Није проблем у раси колико у томе да неки власници нису дорасли истима. Мало ко од власника паса је информисан и о основним стварима као што је нпр. заштита од паразита, а камоли да се разумеју у дресуру или да су радили са псима.
 
Ja nisam rekao da idemo s puškama i ubijamo pse. To se suštinski razlikuje od onoga što sam ja rekao, a to je oružje za samoodbranu od napada pasa. Ogromna je razlika siledžije koji ide i ubija nedužne pse, i onoga ko u samoodbrani ubije psa koji ga je prvi napao. Ili, ako se svim ljudima brani oružje za samoodbranu, nek se svi psima izvade oni zubi koji bi im mogli služiti kao hladno oružje
 
Mi imamo problem pasa lutalica i pasa koji iskacu iz dvorista.

Ajde da ne resimo taj problem nego da naoruzamo ljude.

Pa uz iskakanje agresivnih pasa iz dvorista i napade pasa lutalica, da imamo i naoruzane ljude na ulicama koji ce jos i pucati u takvim situacijama.

Narocito sto je covek u punoj kontroli kad se zaleti pas na njega pa ce smireno u njega gadjati i nema sanse da taj metak zaluta i pogodi neko dete na primer.

Sad imamo pse lutalice i agresivne pse koji nisu vezani i dresirani kako treba, ajmo sad sve to plus puskaranje na ulicama.
 
Aha, sad se vidi kolko si mislio da je ideja odlična 🙄
Vezano za eventualne posledice, to nije prioritet napadnutog već mu je prioriter da odbrani svoj život. Ako neko kojim nesrernim slučajem strada u njegovoj borbi sa zveri koja ga je napala, to nije njegova krivica već za tu žrtvu treba odgovara Država čiji su zakoni i inspekcija trebali spreče uzrok, tj početni napad. Ako su njihove službe bile lenje i nisu uklonile opasne lutalice, držanje opasnih pasa, nekaznili nedovoljnu visinu ograde itd, onda oni čiji je to posao odgovorni, a ne napadnuti nesretnik koji sad treba da pusti da mu zver prereže vratnu venu dok se brine dal će gađati precizno. Očigledno da nemaš iskustva sa situacijama kad ti je život ugrožen
 
Lovacka drustva mogu da rese veoma efikasno taj problem.
 
Vrh