tragac":2q89ki0m je napisao(la):
Milanche, to što ti potenciraš gradnju po pravilima, to je zapravo gradnja na sopstvenu odgovornost. Čak i ako neko gradi po propisima, odn tek posle izdavanja dozvole ne znači da će ispoštovati projekat do kraja i da neće zakinuti na nečemu (debljina stiropora, kvalitet stolarije, debljina armature, veličina radijatora, kvalitet instalacija - sve redovni primeri u našoj građevinskoj praksi), nije nikakva alarmantna stvar ako sam ja recimo napravio kuću na klizištu, sutra kad proces legalizacije bude gotov doći će procenitelj iz osiguranja i razrezaće mi astronomsku premiju, i to je moja stvar, problem su komercijalni stanovi i poslovni prostori koji i u sred recesije niču kao pečurke, a kako se konttrolišu ti radovi bolje da ne znamo, sve se izvodi kako ko stigne, i gleda da ućari gde god se ukaže prilika, a stanove prodaje kao da imaju svi parket od čileanskog bambusa, alustolariju sa hrastovom oblogom i zidno grejanje. Uz to kupovinom takvog stana rizikujete ogromne pravne probleme, pa znam bar 5-6 ljudi koji su kupili stan a nikad se nisu uselili u isti - zgrada nije gotova a investitor zapalio negde ili još gore - duplo prodat. Pa naravno da ću onda da idem u divlju gradnju, neću da čekam da me neko odere i ukrade ono što je sticano generacijama samo da bih ispoštovao neki suvi legalistički princip.
Nemam ja nista protiv sopstvene
odgovornosti. Jednostavno, zelim da se usppostavi sistem odgovornsoti, gde ce svako odgovarati za ono sto uradi, ili ne uradi i na koji nacin. Ako je neko lud, da plati da mu se uradi projekat koji sadrzi sve detalje i proracune vezane za gradnju kuce, a onda gradi suprotno tome, onda on preuzima odgovornost na sebe. U Crnoj Gori ima zakonska
obaveza "nadzor projektanta" znaci onaj ko ti je projektovao kucu ima zakonsku obavezu nadzora izvodjenja i niko ne sme da promeni projekat bez dozvole projektanta. Kod nas je to opcija, i zavisi od licne volje i mogucnosti investitora.
Osiguranje privatne imovine je stvar
licnog izbora, pa ti ne stoji poredjenje. Ja govorim o tome da svi koji grade nelegalno, posle plavljenja, zemljotresa, klizista.... traze da im drzava/grad sagradi novu kucu. To nije uredu prema onima koji su legalno sve sagradili, jer su prvo platili sve takse koja opstina propisuje, a drugo, obesmisljava se svrha dozvola. Zasto se onda ne bi sve zgrade gradile bez projekta i dozvola? Koga briga za seizmiku, koga briga gde je kliziste i kako se ono sanira,..? Populisticki potezi koje povlaci ova drzava, "legalizacija besplatna" umesto da se uklone uzroci nelegalne gradnje i postaviti pitanje licne odgovornosti za svakog koji je tako izgradio ili gradi, sve vise potvrdjuje da se radi o banana drzavi i sa takvim resornim ministrom.
Ono sto me jos zacudjuje, nevezano za Tragaca, je da je obicaj da se izgradi kuca 200-250kvm a da se izolacija spolja ne stavi. To je isto kao kad bi kupio nov auto sa izbusenim gumama. Gradnja kuce ili bilo cega, se podrazumeva pod
odredjenim tehnickim i normativnim uslovima, ne moze svako da gradi sta hoce i kako hoce. Imam i ja u porodici iskustvo da su gradili vikedicu bez dozvole, i nemam opravdanja za tako nesto, nevezano dal je u pitanju moja porodica ili neko drugi.
stf":2q89ki0m je napisao(la):
Ogroman procenat Beogradske teritorije nije pokriven urbanističkim planovima i DUP-ovima, i ono što postoji je iz perioda Kneza Miloša (katastar koji su imali za vikendicu je iz tog perioda). Znači da je najveća površina BG-a i dalje poljoprivredno zemljište na kome ne sme a se gradi. Pa gde onda da se gradi?!?! Kako čovek da legalno reši stambeno pitanje ako para za stan nema a kuću ne sme da zida na njivi?!?!?
Tu postoji problem sto nije odredjeno gde moze a gde ne moze da se gradi (naselja, vikend kuce...), odnosno koja je povrsina predvidjenja za poljoprivredno zemljiste. To je definisano samo za centralne gradske opstine GUP-om, dok za ostale nije, bar koliko ja znam, nisam siguran. I meni je ta podela ok, da postoji i poljoprivredno zemljiste, za one koji zele da se time bave i privredjuju. Takve parcele bi trebalo da budu daleko vece od ostalih, >1ha. Za naselja gde nije predvidjen DUP ili gde nije uradjen i ne ocekuje se izrada, moze se izdaviti dozvola na osnovu "opstih pravila gradjenja i regulacije". Okacio sam link.
stf":2q89ki0m je napisao(la):
Ono što sam se oduvek pitao je, gde je narod, tj. u kom momentu izgubio prirodni osećaj za urbanizam? I nekada su se kuće gradile nelegalno, ali na ispravnoj poziciji na placu i nije se mogla razlikovati od legalnih. Zanima me u kom momentu je počelo zidanje na sred ulice, na trotoaru, ko gde i kako stigne. Zašto se to desilo? To je zanimljivo za sociološko istraživanje.
Da slazem se. Moje misljenje da se to desilo zato sto je postalo vaznije l
icno od opsteg i kolektivnog, ustvari jedino je postalo vazno
licno. Zato sam pobornik gradnje po pravilima, jer na individuelnu svest pojedinca se ne moze osloniti.