Šta je novo?

Primer Skoplja

@Stf

Meni podjednako smetaju i kompleksi tih vrsta koji se zalazu za neki finansijski distrikt ili dzunglu betona, celika i stakla na Novom Beogradu kako bi "podsecali" na neke poznate "skyline-ove" ili slicno...

Ja visoku gradnju gledam prvenstveno iz pogleda ustede prostora i oplemenjivanja covekove zivotne sredine...

A mi u Srbiji ili dobijamo niske krmace koje se prostiru preko celog gradjevinskog placa (stravican primer rasipanja kvadrata), ili dobijemo malo vise zgrade izmedju kojih je razmak jedva 15 metara i gde ljudi zvrje jedni drugima u prozore (stravican primer nehumanog postupanja i kvazi ustede prostora...)... A sve to na Novom Beogradu recimo gde ima jos uvek dovoljno prostora koji se moze pametnije i pametnije iskoristiti i za biznis i stanovanje... Ali nece bre niko da se bavi time... Zamisli urbaniste da se bave svojim poslom i donose komplikovanija pravila od zabranje gradnje visokih objekata... Ej, covece, treba upaliti i mozdane vijuge za tako nesto...

gtc_square_005.jpg

Meni je ovo takvo rasipanje prostora iako su pokusali da naprave neki humani deo ispred zgrada... Ali sama povrsina zgrada je mogla da stane na 3 puta manju osnovu, da investitor ustedi pare za zakup parcele, plus bi ostalo vise slobodnog prostora za zelenilo i javne povrsine...

c02.jpg

Pogledaj sta su uradili od jednog praznog bloka koji su mogli da planiraju ispocetka kao ljudi! Pogledaj te zgusnute zgrade koje pokrivaju ceo deo bloka koji se naslanja na Bulevar Mihajla Pupina... Meni je to tuga... A okolni blokovi primeri prostornog planiranja sa zelenilom i javnim povrsinama...

Taj blok je fakat haos, ne znam da li bi bilo šta moglo da ga izvuče da liči na uredno naselje.

Zanemarujemo jos jednu krupnu cinjenicu u vezi oblakodera, a to je visedecenijska neprekinuta epidemija akrofobije koja za rezultat ima veoma nisku cenu stanova na visokim spratovima. Ljudi ne shvataju prednosti ovih stanova, zive u strahu da su ugrozeni od zemljotresa, bombardovanja, pozara i da im u tim slucajevima ne bi bilo spasa, taj problem je manje izrazen na trzistu poslovnih prostora ali je evidentat, niko nece da preuzme rizik da prodaje stanove od kojih svi beze, sad da li su razlozi za to subjektivni ili ne to investitora ne zanima, jednostavno je tako.

tragac":iwg5y9sz je napisao(la):
Zanemarujemo jos jednu krupnu cinjenicu u vezi oblakodera, a to je visedecenijska neprekinuta epidemija akrofobije koja za rezultat ima veoma nisku cenu stanova na visokim spratovima. Ljudi ne shvataju prednosti ovih stanova, zive u strahu da su ugrozeni od zemljotresa, bombardovanja, pozara i da im u tim slucajevima ne bi bilo spasa...

Nisu ti strahovi nimalo iracionalni kao sto navodis. Ja koji zivim u soliteru iako imam predivan pogled, sam se godinama povremeno je*******avao pesice do 13. sprata zbog pokvarenih liftova, jer vecina stanara sa nizih spratova nije htela da placa odrzavanje. Kada je grad pristao da sufinansira remont sa 2/3 troskova trebalo je preko godinu dana da se dogovori zgrada, i na kraju opet neki nisu platili pa su drugi za njih placali troskove. Svaki razuman covek u Srbiji ce se truditi da zivi u zgradi sa sto manje stanara.

Feanor je mislio primarno na poslovne zgrade, a tu već održavanje biva daleko manji problem, jer je jedna firma vlasnik i u isto vreme angažuje održavanje.

Ja sam lično ranije bio veliki protivnik visokih zgrada, jer mi deluju pomalo nehumano. Ili da ne idem predaleko, pomalo i apokaliptično. :p

Međutim, vremenom sam shvatio da su ove "krmače" podjednako nehumane, ali iz drugog razloga - što je zauzeće placa 100% i što se okolo ne napravi ni jedan jedini travnjak ili drvo. E to meni smeta.
U tom smislu, podržavam izgradnju solitera, ali samo u varijanti da zauzetost placa ne bude velika, odnosno da se okolina tog solitera lepo uredi, sa dosta zelenila i drugim sadržajima primerenim ljudima.

Zar ne postoji odluka grada da građevinski objekat ne sme da zauzima parcelu više od 70% ????
Takođe, grad bi trebao da obezbedi zelene i parkovske površine, a ne da paradoksalno, očekuje od investitora da pravi "zelenu oazu" na zemljištu za koje je dao novac , a dao ga je da bi investiranjem i izgradnjom nepokretnosti profitirao.
Mislim da bi povećanjem dozvoljene spratnosti na određenim lokacijama (protiv koje nisam), samo dobili "visoke krmače" jer je interes svakog investitora da sa što manjom sumom novca dobije veći broj kvadrata, jer to povlači veći profit po uloženom EUR-u.
Još jedna stvar. Posmatrajući privrednu aktivnost u našoj zemlji ne očekujem nikakvu ekspanziju poslovnih kula. Bojim se da u narednih nekoliko, pa i deset godina od toga nema ništa.
Ostaje na m da za to vreme sanjarimo, ali i da pozitivnom regulativom uredimo da buduća izgradnja bude u skladu sa našim očekivanjima.

Kada bude odredjeno da popunjenost parcele bude maks 30% tada cemo i dobiti humane kule i humane javne zelene povrsine... Pogledajte Kampus 41 i blok 8 projekte...

Ali zbog do sada izgradjenih krmaca smo onemoguceni za sledecih bar 10 godina... :bash:

vranac":3rzhpny9 je napisao(la):
tragac":3rzhpny9 je napisao(la):
Zanemarujemo jos jednu krupnu cinjenicu u vezi oblakodera, a to je visedecenijska neprekinuta epidemija akrofobije koja za rezultat ima veoma nisku cenu stanova na visokim spratovima. Ljudi ne shvataju prednosti ovih stanova, zive u strahu da su ugrozeni od zemljotresa, bombardovanja, pozara i da im u tim slucajevima ne bi bilo spasa...

Nisu ti strahovi nimalo iracionalni kao sto navodis. Ja koji zivim u soliteru iako imam predivan pogled, sam se godinama povremeno je*******avao pesice do 13. sprata zbog pokvarenih liftova, jer vecina stanara sa nizih spratova nije htela da placa odrzavanje. Kada je grad pristao da sufinansira remont sa 2/3 troskova trebalo je preko godinu dana da se dogovori zgrada, i na kraju opet neki nisu platili pa su drugi za njih placali troskove. Svaki razuman covek u Srbiji ce se truditi da zivi u zgradi sa sto manje stanara.

Kad sam pomenuo prednosti, mislio sam na prednosti stanovanja na visokim spratovima sui generis, bez uticaja (ne)kulture lokalnog naroda. U Americi cena stanova raste sa spratnoscu, ali u vecini slucajeva to su Condominiumi gde se stanovi ne prodaju vec izdaju, a u kiriju je uracunat i trosak adekvatnog odrzavanja instalacija pa se niko ne moze "izvuci" neplacanjem troskova odrzavanja kao ovde.

Baš tako, kao što sam i pisao,
soliter sa održavanjem >>>>>> soliter bez održavanja.

A kod nas samo firme pristojno održavaju prostor, pa stoga i mislim da je za sada bolje graditi samo poslovne kule. Ali i to kad bude potrebe, znači za min 3-5 godina.

@ laki72

Пракса је у Њујорку (барем је била) да инвеститор има обавезу да уреди јавни простор на својој парцели и тиме се одужи грађанима за површину коју његов објекат заузима. Пракса је у свету такође да приземље практично не постоји, већ је оно јавни простор, покривени трг...

Наравно, у Њујорку постоји урбанистичка обавеза о заузетости парцеле, колико ме сећање служи, 30%.

@ Feanor

Пословни блокови другачије функционишу од стамбених. Код стамбених блокова је наравно потребно што више зеленила, али не и код пословних.

Рецимо, ова два блока која си поставио по мени нису спорна, има ту довољно места за јавни простор. Таман онолико колико је послоном блоку потребно. Уосталом, ни куле не смеју да се праве превише витке, њихове основе морају бити поприлично велике, те не би биле много уже од тренутних зграда (пример 1). Уколико је основа превише мала, кула је неисплатива, јер је градња у висину скупа, а квадратура по етажи недовољна.

Због тога сматрам да је нејвећи промашај за сада Белвил убедљиво. На толику количину становника, нема ни приближно довољно зеленила и јавног простора.

Gde ti u bloku 11a vidis javni prostor i zelenilo? I sta sad ako su to poslovne zgrade onda ne moraju da budu humane? Ne kapiram tu logiku njujorskih klastera gde se na to gleda kao na vrhunac napretka au stvari je urbicid.

Poenta je i da ti poslovni blokovi treba da se uklapaju u neku humanu celinu i lepo uredjene javne prostore sa dovoljno zelenila... Takvo tracenje prostora je meni zlocin... Dao sam primere u bloku 8 i kampusu... Zanima me jel to po tebi preterivanje ako u zelenilu moze da se preteruje?

Потпуно се слажем са тобом да је Њујорк нехумано планиран град. Само сам поменуо да су у једном моменту имали то правило које сам навео а које је итекако хумано и исправно. То како је он планиран и грађен пре тих урбанистичких правилника је непоправљива штета.

Наравно да у зеленилу не може да се претера, ја подржавам такве концепте такође. Оно што ја покушавам да кажем је да није тако страшно како се представља.

Блок 11 је један, није цео НБГ такав. Рецимо код првог твог примера, могле су обе зграде да стану на основу једне. И то би опет била крмача. Не би могла бити ужа уснова, јер као што сам напоменуо, основе кула не смеју бити превише мале квадратуре јер су нефункционалне и неисплативе.

njujork nehuman ali ceo svet želi tamo da živi......

pa neće valjda u oklahomu.......

MilisaV":11cjmdzb je napisao(la):
njujork nehuman ali ceo svet želi tamo da živi......

pa neće valjda u oklahomu.......

Stvarno ceo svet zeli da zivi tamo ??? ;)

ceo beli svet. kinezi i japanci možda više gotive singapur i tokijo, ali opet gradove slične njujorku.

prosečna cena stana na menhetnu 1.500.000 dolara....

a koliko je prosečna cena u ostatku amerike..........

pa ti pričaj o tome kako je njujork nehuman, a ljudi grebu da se tamo skuće...

@MilisaV

Milisave, ja nisam ništa pričao. To što neko grebe ili ne grebe ima svoje razloge.
Ja imam svoje mišljenje gde bih i kako voleo da živim i nisam ga iznosio.
Ako bih već mogao da biram, voleo bih da živim u gradu do milion stanovnika, koji je na obali mora sa blagim zimama...

Njujork... Nije moj izbor ;)

Њујорк је нехуман, али то је надокнадио парком у срцу Менхетна површине 3.4 km²..

Milisave, to što veliki broj ljudi hrli i žei tamo da živi, kao i podaci o cenama nekretnina nemaju apsolutno nikakve veze sa humanošću tog mesta.

Upravo Stf...
Ako neko smatra humanim Menhetn sa onim klasterom i zgradom do zgrade i smatra da je Central Park to nadoknadio, to je njegovo pravo...

Central Park je odlican ali to nikako ne humanizuje ostatak Menhetna...
A tek argumenti svi hoce da zive na zapadu su tek smesni... Kao kada bi rekli da zapad nije los dok bombarduje i gazi desetine zemalja sveta jer svi hoce da zive tamo... Klasicna zamena teza...

Stf taj blok GTC je mogao da bude drugaciji tako sto bi se napravile dve vise zgrade na manjem placu sa vise zelenila... Veruj mi to je itekako moguce... Cak je moglo da kosta gazdu isto kao sto sad kosta... Cenu gradjenja u visinu bi nadoknadio sa manjim zakupom placa...

Blok 11 jeste trenutno usamljen slucaj, ali problem je sto grad i drzava ne daju okvire i pravila kako bi u buducnosti imali uredjen, human, i isplativ grad...

Slazem se da treba da odemo na drugu temu sa ovom diskusijom...
Sto se tice Skoplja, tamo sam svakih mesec dana (ozenjen sam Skopljankom :D) smatram da je skandalozno ono sto rade sa spomenicima i tome se svaki put smejem i zalim bacene pare...

Ali sto se tice ovih solitera, smatram da investitor vrlo dobro zna zasto ih gradi i da ce imati koristi od toga... Mi smo samo u minusu sto nemamo tu slobodu da planiramo takve stvari makar ih niko ne gradio jer nije finansijski isplativo...

Somi303":jdfl0snx je napisao(la):
Њујорк је нехуман, али то је надокнадио парком у срцу Менхетна површине 3.4 km²..

Mislim da nazalost ne moze jedan park od 3.4 km² da nadoknadi ulice koje nemaju nikad sunca...

Али ево и ти Азери имају толико пара да су унајмили Заху Хадид да се мало игра.

1340300199_319734_388220764568694_1536687093_n.jpg

1340300139_538212_388220694568701_545345720_n.jpg

1340300145_538500_388220901235347_1319638713_n.jpg

2429732.jpg

2430834.jpg

_DSC1465-boyuk.jpg

b3a323df253b.jpg

3cff641be233.jpg

То су слике од јуче а дан након отварања:

Heyder_Eliyev_Merkezinde_yangin_200712.jpg

Није све у парама.

ПС: Погледајте само околину овог здања и схватићете колико је ово неприродан и исфорсиран процес који се тамо дешава.

Vrh