Ne siri dezinformacije Johny, ja se ne palim na Opru, vec sam samo zadovoljna klopom u restoranu kojeg je ona vlasnik u Chicagu.
Ne da ja branim izgled i funkcionalnost Slavije ili Z. Stanice, ali mi kad pricamo o Beogradu moramo da razgranicimo neke pojmove, tj. s' koje tacke gledista vi dajete svoje impresije. Muka mi je od kuknjave na taj grad (a tu podrazumevam i kulturne i nekulturne ljude i gradsku vladu…) kad se uporedjuje sa drugim prometnim gradovima u "razvijenom" svetu. Skupili ste mrvice iz svakog grada pojedinacno, da bi dokazali kako mi kaskamo. Ako tezimo perfekciji onda ima puno toga da mu se zameri. Ali ako uzmemo stanje u svetu i nase mogucnosti, Beograd pozitivno zadivljuje. Em ima predispozicije zbog lokacije, em ima predispozicije i za staro i za novo, a ima i zelju da se dalje razvija. Naravno da treba konstruktivno kritikovati da bude jos bolji, ali vi kriticari u tome niti ste nezni, niti strpljivi. Place mi se, kako se ponasate prema "nasem" Beogradu.
Kako to Johny da nam se svima svidja NYC, a moze da mu se zameri sve ono sto vi Beogradu zamerate:
- NYC nema niti jedan gradski trg (osim ako ce neko pod time podrazumevati Times Square).
- Jesi li video kako su im nakaradne Penn Station ili Port Authority glavana bus stanica (nemoj samo da me teras da kacim slike - moze nekome srcka da stane)?
- Jesi li ikada video fontanu ili wc u parku? Video si samo ako ima Starbucks u okolini, pa moras da kupis flasu vode da bi ti dali kljuc da udjes u wc. Evo i po parkicima u Montrealu gledam da nadjem fontanu za pice. Jos ni jednu, jedinu nisam uspela da vidim. Tek ponegde ima mali malecki parkic za decu, ali za fizioloske potrebe ponovo pravac Starbucks.
- Tek neki nisu videli socijalisticki, masivni, nacickani, kicasti izgled zgrada u centru Montreala, Toronta, NYCa… Neke od najruznijih zgrada na svetu necete naci u Beogradu vec ovde:
http://www.telegraph.co.uk/property...these-the-ugliest-buildings-in-the-world.html
(Pristina nije imala srecu kao Skoplje, jer je lista pravljenja pre nego sto su ovo u Skoplju zavrsili.)
Po vasim zahtevima bi covek pomislio da svaki veci grad ima Z. Stanicu gde se prodaju francuski sirevi i bageti, gde su ulice bez rupa, gde su busevi snabdeveni sa AC, gde se ljudi ne parkiraju na nedozvoljenim mestima, gde nema saobracajnog kolapsa i problematicnih cvorova…
Beograd je bre jedan zivahan grad, ostecivan vekovima, obnavljan, pun neocekivanih dogadjaja, temperamentan, prilagodljiv, a sada ste i onakve lepe ceste dobili, tramvaje, Most, Olimp, biciklisticke staze... i jos dodjete da ga uporedjujete sa Skopljem i Pristinom. Gde ce vam dusa? Nadjite mi i jedno jedino mesto na svetu koje ima sve sto vi zamerate Beogradu, a ja cu vama zauzvrat ukazati na neke stvari koje Beograd ima da se njeme dici, a da gotovo niko drugi tako nema.
Ja se samo pitam, na kojoj planeti neki ljudi zive? Oni koji ne putuju po svetu ne bi smeli negativno da komentarisu.
Kazem, nije perfektan, ali ga i sada sa ponosom dozivljavam, a ako bude jos dodao neke stvari poput Oblaka, uredjenije i sistematicnije Slavije, metroa… svi cemo jos vise uzivati.
P.S. Pa Johny uporzorila sam te na samom pocetku da su principi tu da se krse, ako padnes u iskusenje. Ja se osecam slobodnom osobom. Ne bi da sam u tvojoj kozi pa da moram da merim sve sto kazem, a da pri tom ne izgubim sustinu.