Često idem u Skoplje (poslovno) i pošto je grad jako mali imam često i vremena da ga obidjem (iz Holiday Inn-a je sve na 5min peške).
Koliko god da su sagradili tih antičkih građevina, grad odiše turskim duhom više nego ikada. Albanske i Turske zastave su svuda uz mnoštvo makedonskih na svim mogućim i nemogućim mestima u gradu i duž autoputa.
Na svega 500m od spomenika Aleksandru Makedonskom ili Ratniku na konju, kako ga oni zovu zvanično, nalazi se stari deo grada (mislim da se zove Čair). Tamo je totalno drugi svet: bezbroj zlatara, po koja berbernica i poslastičarnica. Ništa negativno o tome.
Put do Kale tvrđave je totalno zapušten (da ne detaljišem, ali možete pretpostaviti čega sve tu ima...), a tvrđava je zarasla u korov i uopšte izgleda loše. Isto važi i za kej ispod tvrđave pored stadiona (mada stadion izgleda jako dobro); trava od skoro metar je nikla između kamenih ploča oko keja - ne verujem da su potrebna neka velika sredstva da se makar to sredi...
Pošto je poslednjih godinu-dve i u centru gradilište (sva ta antika) kej koji prolazi pored Muzeja je takođe u lošem stanju, ali će to valjda da srede. Behaton ploče preko puta novog Muzeja (sa druge strane reke) su sve razglavljene i kada padne kiša, između njih prska voda kada se nagaze.
Spomenik Aleksandru Makedonskom ima ugrađeno ozvučenje iz koga sviraju bečke simfonije (!?), mada bolje i to nego pesme Toše Proeskog kako je bio predlog. Uvek ima puno ljudi svuda, kao u Beogradu (to je otprilike i jedina sličnost sa našim gradom, na sreću)
Biser su i crveni double-decker autobusi... Ne znam kako se uklapaju u antičko Skoplje, verovatno nikako.
Sve te građevine osim što su smešne izgledaju kao da su pale sa Marsa u nedođiju pošto je oko njih svuda "krš i lom" i užasna infrastruktura. Bolje da su obnovili Kameni most, tvrđavu Kale i kej nego što su izgradili toliko gluposti. Inače iako su dominantne antičke građevine ima jako puno spmenika iz "makedonske" i albanske istorije (Ćirilo i Metodije, Skenderbeg, Toše Proeski, Car Samuilo...). Naravno, nema srpskih spomenika, to je sve uklonjeno - mada imajući u vidu ceo orijentalni ambijent i bolje što je tako.
Infrastruktura je jako loša npr. "auto-put" "Aleksandar Makedonski" koji u jednom smeru ima tri trake (zaustavna se jedva nazire pošto se žuta boja skroz istrošila), a u drugom samo dve?!
Ako je to nekada i bila Srbija ili deo zajedničke države danas izgleda kao neki turski vilajet i bolje što nije deo Srbije. Ljudi su OK, ljubazni, nasmejani i nikada nisam imao problema tamo. Moja preporuka je da odete da vidite sve to, kako god gledali na ceo koncept...