Šta je novo?

Primer Skoplja

JohnyBgood":3kp4519v je napisao(la):
OK, daleko od toga da je neukusno kao ovo u Skoplju ali brate preterase sa spomenicima i spomen-plocama :mrgreen: Uopste mi to velicanje drzave, nacije, istorije, i slicno malo ide na nerve. Ne valja kad uopste nema obelezja toga ali ne valja brate ni kad se pretera. A jos kad se izmislja kao sto rade ovi u Skoplju tek je to tragedija... :roll:

с обзиром да су Македонци нација без идентитета, ово ништа није изненађујуће

Skoplje nekad ogrinalni konjanici
copy-of-skopjestarispome.jpg

Bivis":1iuv1hkx je napisao(la):
Zanimljivo je da podižu spomenike svima osim onima sa kojima su stvarno imali veze u svojoj istoriji.

Skopje_stari_spomenici.jpg

Spomenici kraljevima Petru i Aleksandru u Skoplju.

Da citiram svoj post na prethodnoj strani.

I ne nije fotomontaža ti spomenici su stvarno postojali, čini mi se da su ih bugari srušili za vreme II Svetskog rata.

Nemojte ljudi da preterujete. Zašto bi Makedonci SADA podizali spomenik srpskim kraljevima, koji su Makedoniju nazivali Južna Srbija i pripojili je Kraljevini Srbiji.

Takođe, ne zaboravite ni kako se zove aerodrom i jedan od glavnih bulevara u Nišu.

Pustite bre ljude, to su njihova posla. Ako hoće neka naprave spomenike ljubičastim slonovima i roza eukaliptusima.

Срби Македонију зову јужна Србија;
Грци је зову северна Грчка;
Албанци источна Албанија;
Бугари западна Бугарска......

....то објашњава њихову потребу за форсирањем идентитета којег везују за античку Македонију што је само историјска случајност јер носе исто име.

Македонија је гранична област између тих држава које су и смењивале власт над том територијом. Македонци су као народ јединствена мешавина тих народа, тешко да ти много везе са антиком има, али као то написа Гоје.....њихово двориште, њихова ствар.

"Takođe, ne zaboravite ni kako se zove aerodrom i jedan od glavnih bulevara u Nišu."

Poredjenje nikako ne stoji...

Da, slazem se sa STF... "Cistoca" naroda u danasnje vreme nije ni bitna... Bitno je nacionalno i politicki se opredeljivati u skladu sa svojim interesima...

Makedonske igrarije sa antickom istorijom ce samo da im stete...
Iako ljudi vole da stavljaju paralele izmedju svih drzava koje se granice sa Makedonijom, onom ko malo bolje poznaje istoriju jasne su razlike izmedju Bugara, Srba i Albanaca u odnosu sa Makedonijom...
Ako mene neko pita polticki sta je u interesu Makedonije, to je vezivanje sa Srbijom i raskid sa strip istorijom...
Jednostavno po mnogim stvarima Srbi su im najblizi, a odnosi najmanje optereceni nasiljem u proslosti... Makedonija kao mala drzava bez identiteta (tj sa antickim identitetom) jednostavno ne moze da opstane u agresivnoj asimilaciji istoka od strane Bugara i agresivnom nametanju sa zapada od strane Albanaca...
To je stanovnistvo koje nam je dosta blisko, istorijski, verski, jezicki... i nikako ne treba da likujemo u vezi sa time sto rade...

Mozemo samo da zalimo zbog zabluda i kica koji prave od svoje istorije i glavnog grada...

Feanor, potpisujem. To bi bilo cak i verovatno da smo mi od ove Srbije napravili jednu sredjenu modernu zemlju sa dobrom infrastrukturom i naprednom trzisnom privredom. Da su nam i nezaposlenost i inflacija na 5%, da se od Skoplja do Beograda ne trucka vozom po citav dan, da je zavrsen autoput (a odavno je morao po svim rezonima), da nam je crkva istinski odvojena od drzave (pa neka srpska i makedonska crkva prebijaju svoje racune odvojeno od politickih pitanja), i da nismo jedna primitivna izborna despotija, stvari bi sigurno bile drugacije. Ali ne, ovi nasi reketasi ce i Vojvodinu da nateraju da se odvaja, u fazonu Dinkic hraneci svoju partokratiju i ego proda milion hekatara nekakvim seicima iz Katara, i onda se cudimo sto ima separatizma. Pa cudo je da ga nema vise. Ja bi da se i moja ulica ili opstina odvoje od zemlje u kojoj par reketasa moze sve da nas zaduzi za 100 miliona evra i onda nam kao fol "popularisu nauku".

I mi smo prolupali kao Makedonci samo sto je to kod nas vise ispod povrsine. I kod njih su na povrsini vise kao neke groteskne gradjevine a kod nas uglavnom rupe (Slavija, Prokop, Rajiceva...) i rusevine (MSU, NM, NP,...).

GOJE":opr9iaj4 je napisao(la):
Takođe, ne zaboravite ni kako se zove aerodrom i jedan od glavnih bulevara u Nišu.

Pustite bre ljude, to su njihova posla. Ako hoće neka naprave spomenike ljubičastim slonovima i roza eukaliptusima.

Nema to nikakve veze. Mi ne nazivamo sebe potomcima drevnih rimljana, vec je aerodrom nazvan u cast velikom rimskom imperatoru koji je zabranio progon hriscana. Niko nije nikada tvrdio da je zato sto je Konstantin Veliki rodjen na lokalitetu danasnjeg Nisa, srpski narod poreklom od starih rimljana. Pre je u pitanju odavanje pocasti Konstantinu Velikom koji je na neki nacin zasluzan sto su srbi danas hriscani i dele hriscanske vrednosti i sto je uopste u Evropi hrsicanstvo postalo dominantna religija sto je bilo bitno kroz istoriju.

Tzv. makedonci su se pogubili u prostoru i vremenu - najmanje su heleni, a najvise bugari, pa nesto malo srbi. Samim tim njihovo nazivanje aerodroma po Aleksandru Makedonskom je izrugivanje istom tom vladaru i istoriji susedne im drzave.

Malo zalazimo u "geo-politiku" ali ajd da zavrsim...
Problem sa nasim rupama je to sto smo nacionalno definisani davno, a onda smo misleci da evoluiramo presli u internacionalizaciju i zaboravili smo ono sto smo bili i sta treba da budemo... Makedonci nisu definisani nacionalno jer je to jednostavno nemoguce u danasnjim okolnostima... Neizvodljivo je uprkos ovim njihovim budzevinama...

Ovo sto mi imamo danas je samo proizvod tog naseg lutanja u jugoslovenstvo i totalnog moralnog i finansijskog rasula u poslednje 2 decenije... Zivot u Srbiji je postao dzungla a ne posten rad... Zna se ko i kakav napreduje u dzungli, tako da nije ni cudo sto nam je drustvena elita ovakva...

Nije problem u struci i kulturi, problem je sto smo svi zajedno zastranili... Ne znamo sta je drzava, cemu sluzi, do koje granice i zasto se brani... Samo u Srbiji je moguce da premijer i ministar odbrane javno gaze ustav i pricaju da cemo da umremo od gladi ako ne idemo u integracije u neku politicko ekonomsku uniju... Samo u Srbiji moze da se desi da jedna nacionalna manjina koja podrzava teroriste javno ismeje premijera... Da ne sirim temu...

Takodje u poslednje vreme nam je "nacionalnu elitu" stvarao zapadni faktor kroz razne nevladine i vladine organizacije, politicari zaslepljeni i kuplljeni tamo gde treba, mediokriteti se sire, nikome ne pada na pamet da stvara pravu elitu i jos vise time istakne svoju osrednjost i nepoznavanje bilo koje teme...

Sto se tice integracija - ja podrazumevam da prvo moramo da stanemo na noge ako se to ikad desi... Nisam mitoman... Po meni je bolje da Republika Srpska ostane van Srbije ako je ovo jedino sto joj nudimo... Sretan im put, sa nama se niko nece usreciti trenutno...

A sto se tice Skoplja, oni neke stvari guraju napred koliko god nama izgledalo smesno... Kad god odem tamo vidim nesto novo (ne samo spomenike)... Neka raskrsnica pretvorena u kruzni tok, neka ulica prosirena, gradska tvrdjava skroz sredjena, novi mostovi preko uzanog Vardara, uredjuju setalista, parkove grade kao ludi, i pre svega narod je zivlji od srpskog, nije ubijen u pojam, nema tu tezinu na ledjima...

Koliko ima albanaca u makedoniji ? Kako oni gledaju na sve ovo ?
Da li se broj nealbanaca svake godine smanjuje u procentima, odnosno da li ce i kada albanci postati vecina u makedoniji ?
Da li ce onda menjati spomenike, istoriju ?

Albanci bojkotuju vec dva popisa... Ovaj poslednji totalno, nije uspeo zbog njih... Razlog je sto je vecina po Evropi i Kosovu radi na crno... Zapadna Makedonija je vec vise albanska nego Makedonska, sa izuzetkom Ohrida... Moja procena je da ih ima oko 30-35 %. Makedonci tvrde da ih je manje sto me i ne cudi. Ali na ulazima u zapadne gradove Makedonije vijore se albanske zastave... Preimenuju skole, slave albanske praznike, jezik im je ravnopravan, jednostavno gde su vecina provociraju kao sto su uvek radili...

Na istoku imas drugu situaciju... Siromasno stanovnistvo blisko Bugarima ima laku priliku da uzme bugarsko drzavljanstvo i ode u EU... Trendovi su takvi da ja toj drzavi ne dajem vise od 10-20 godina, a spomenici ce da nestanu bas kao i ta drzava...

Pritom naglasavam da mi je zena Makedonka i da su njeni i dalje dole... Tuga! Oni bas nemaju srece, jer su mesavina raznih uticaja, totalno razlicitih naroda i ambicija, a odlucili su da budu svoji... To ne moze bez velike, homogene i jake drzave... Balkan nazalost ceka jos sukoba...

Mila majko.. videh jednom statuu konjaniku i ovu "trijumfanu" kapiju ali nisam pojma imao da su u Skoplju uradili sve ovo... kuku....
Pa mi smo mala maca sa nasom replikom Terazija na NBG :laugh:

Koji kompleksi.... i ovo su urbanisti i arhitekte dozvolili ???
Ovo je kich koliko i 'lavlje kapije' i korintski stubovi na terasama vila i vikendica gastarbajtera po selima...
samo daleko gore jer se radi o centru grada i o falsifikatima...
Cudo pa nisu podigli i neki hram posvecen Zevsu...
Boze, svega videh, ali ovo... :lool:

Град који има грађевине попут студ. дома "Гоце Делчев" и држава која има "Македонијум"....

Koliko sam upucen, arhitektonski fakultet u Skoplju niko nije pitao i ignorisali su ih... Naravno bune se... Kazem koliko sam upucen jer se secam nekog klipa ali ne znam gde da ga nadjem sada...

Strasno.... Ovo treba da se izucava na arhitektonskim fakultetima sirom planete kao primer kako ne treba graditi grad...

Министерство за надворешни работи
Jeli to ministarstvo nezavrsenih poslova lil jas nisam dobro razumeo mozda bi nama trebalo nesto tako sta ima novo u skoplje

Hvala nedvorisni oni koji nisu u kapiju Gaga hvala+

Lele,od kada su Mekedonci izašli iz ex yu ,sve se srozalo,posebno urbanizam i arhitektura..od Japanskog urbanizma do provincijalizma.Valjda su stekli neku pouk iz svega ovoga..

Na zalost nisu valjda ce to prestati 2014 kad zavrse taj famozni projekat mene tu jedino fascinira organizacija i brza realizacija i kolicina para koju su ulupali u to .Dok nama iste kolicine para ispare .A MOGLI SMO DA ZAVRSIMO KLINICKI CENTAR ,PROKOP,itd

Nisu nista shvatili, vec misle da je sve sto rade jedino ispravno... To je sve povezano sa nacionalnom nesigurnoscu koja ih (nikada nece priznati) muci...

Ali da su za neke pare dosta uradili to stoji... Kod nas te pare nestanu u vidu magle na neka ubrzanja radova, replike Terazija, centre za promociju...

Балкан је постао један велики виц и спрдачина.

Није ни чудо кад је словенски простор на силу састављен у утопистичку Југославију и вештачки наметано јединство. Најлицемерније је што је у послератној Југославији као на силу гушен назионализам, а са друге стране у старту држава је унутар ње саме исцепкана по нациналним основама (реалним или измишљеним).

Чини ми се да је предратна административна подела државе на бановине са јако разуђеним границама имала можда и далеко већу шансу да сачува ту државу.

Данас имамо туце полународа без националног идентитета који би ваљало што пре створити, а ако га нема у реалности, онда га измисли.

Тако имамо народ измешан од Бугарског, Српског, Албанског и Грчког који се само задесио да живи у дна територији коју је Тито назвао по покрајини која има много шири контекст. И тај народ постаде Антички Македонски.

Па имамо Албанце који покушавају да полажу право на пола Балкана тиме што ће наметати идеју да су они Илири који су некада живели на целом овом подручју, а притом бројчану и територијалну експанзију су природно остварили тек у последњих 100 година.

Па имамо Црногорце који сада покушавају да докажу да су они Дукљани, и то само зато што се потрефило да је на простору данашње Црне Горе некада давно била нека држава која се звала Дукља...

Па имамо Бошњаке који су у делиријуму од када је доказано да је најстарији ген у Европи са подручја Херцеговине, па је потпуно небитно што на истом простору живе и Хрвати, Срби и Црногорци (Дукљани), јер је то крунски доказ да су Бошњаци најстарији светски народ, старији и од Адаме и Еве, па и самог великог праска...

А тек Хрвати који се упињу да докажу да нису Словени, већ Авари само зато што су Авари једном живели баш ту, а пре свега јер су толико жељни да нису сродни са Србима, као што јесу.

А Срби, који су "најстарији народ" па чак је и Исус Христ био Србин, а сви око нас су Срби само то не знају, а ми знамо....

Једно колективно лудило.....

Similarities with Serbs

FYROM 96%
Greece 66%
Hungary 65%
Ukraine 62%
Romania 61%
Lithuania 57%
Bulgaria 53%
Poland 52%
Italy 51%
Morocco 48%
Tunisia 43%
Turkey 42%
Russia 32%

Ово би требало да је из истог истраживања, које доказује да је најстарији тај херцеговина ген. Динарски.

Ствари су много компликованије, у старој Србији ће се то тек схватити, али шта је са нама овде. Зашто ми одбијамо да истражимо ко смо и шта смо?
Те полу нације... један ми је " Бошњак" рекао да нације настају и нестају, има право, јер овако ми управо нестајемо, а као други неко после настајемо.
Овде водимо причу о црквама, као да их је две у том подручју...
Тврдимо да су измешани...
Кад се већ позивамо и на словене, ко су словени били пре него је у 6-7 веку настао тај назив?
Поредимо Александра и Константина који су одрасли у данашњој централној Србији са чудном идејом дела тамошње популације да их велича. Уопште нећу о тврдњама да су се презивали Карановић и Зеленовић...
Годинама сам слушао на б92 како на Космету живи 3 000 000 Албанаца, њихов монтирани попис каже 1 750 000. Лично сам видео да им се број дуплирао, што их доводи у контекст од 600-800 000 пре агресије и окупације. Исто се дешава и доле и код нас на југу сада. Проблем Бујановац/Прешево/Медвеђа.
Tako, na primer, u selu Zarbunce, živi samo jedan Albanac, a na albanskoj izbornoj listi ih ima čak 1.400. Albanske stranke prave glasačke liste tih "nevidljivih ljudi" obezbeđujući lažnu većinu u Bujanovcu.

Прочитати ово ако већ причамо на тему
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... u-Albaniju

Oвако сажето, да не ширим, није место. Морао сам, јер поједина поређења нас поистовећују са њиховим не знањем, можемо после да преименујемо тему и у пример Београда са све Југословенским, Карпатским, Турским... на жалост у њему заблудама.

Феанор, имаш пар похвала

Vrh