Šta je novo?

Prijave gradskim službama

Meni i dalje nije jasno šta to preduzeće radi koja mu je svrha. Jedino možda odbrana od poplava pa onda dovuku ona creva kod Nebojšine kule da ispumpavaju vodu. Naravno, oni su javno preduzeće i ne vrše inspekcijski nadzor. E tu i jeste caka oko podele nadležnosti. Nisam ja , nisam ni ja. Jeste da su Sava i Dunav u Srbiji ali su i u Beogradu pa da se ogovore da li nešto rade Srbijavode a nešto Beogradvode. Zato i jeste tako u priobalju.
Šta mene zanima pravni status voda, upravljanje resursima i dr. Nisu ti odgovorili na konkretnu stvar. Koja institucija izdaje rešenja kojima se nekome naprimer odobrava da zauzme deo rečne obale postavljanjem montažnog objekta, klupa, ostavljanjem čamaca, postavljanjem ograde i dr. I koje su to inspekcije koje kontrolišu i proveravaju ta odobrenja. Da li rešenja u beogradskom priobalju izdaju institucije grada Beograda ili republičke institucije.
Da probaš sa Upravom za vode pri Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove oni kaobajagi rade ovo

Управа за воде је јединица у саставу Секретаријата за комуналне и стамбене послове која обавља послове:
• интегралног управљања водама, заштите вода, заштите од штетног дејства вода и коришћење вода као добра од општег интереса, укључујући и заштиту изворишта; и уређење начина коришћења и управљања изворима, јавним бунарима и чесмама;
• надзор над обављањем комуналних делатности : снабдевање водом за пиће и пречишћавање и одвођење атмосферских и отпадних вода;
• организовање и финансирање водопривредне (водне) делатности које је у надлежности Града (водотоци II реда), надзор над обављањем водне делатности;
• издавање водних аката: водних услова, сагласности и дозвола за објекте; вођење водне књиге;
• инспекцијски надзор над спровођењем одредаба Закона о водама и прописа донетих на основу тог Закона - послови водне инспекције;
• уређења и обезбеђивања услова и начина коришћења места за постављање пловила на делу обале и воденог простора, укључујући издавање одобрења и надзор над коришћењем места за постављање пловила
 
Evo jos jedno mjesto u vojvode bogdana kod broja 7
dsc02809.jpg
 
Stigao je malopre odgovor koji sam uputio kabinetu gradonacelnika(mail-om), pre 2 nedelje npr.
Pitanje koje sam postavio:
Kod:
Postovani,
Nakon Vaseg resenja br. IX-04 бр.351-118/06  nemozemo vise da koristimo trotoar u Kajmakcalanskoj ulici!
Tim resenjem ste omogucili parkiranje vozilima na trotoaru ispred Kajmakcalanske br. 13.
Tamo se vozila nemogu propisno parkirati sto se lako I moze utvrditi, okucnica na koju se parkiraju ima manje od 4m. 
Parkiranje prema GUPU I DUPU na pomenutoj lokacije je odredjeno u podzemnim garazama.
Da bi neko posedovao parking mesto, ono mora da bude u necijem vlasnistvu odnosno uknjizeno te na njega placen porez..
Takvim parkiranjem, za koje Vi tvrdite da je propisno nemoguce je koristiti trotoar, ljudi sa posebnim potrebama nemogu vise da koriste Kajmakcalansku ulicu jer ste im zatvroili trotoar.
Dzaba svi spusteni trotoari.
Posmislio sam da je mozda slucajna greska, jer je nakon moje prijave Sekretarijat za saobracaj pravilno obelezio propisanu lokaciju u Maju ove godine, ali ste vi odmah zatim, novim dopisom  od dana 1.7.2013.  IX-18 број: 351.5-17/2013 trazili da se omoguci parkiranje na trotoaru!
Takodje Vam saljem kopiju plana, gde se jasno vidi da ne postoji parking mesto, ispred broja 13, kao I fotografije vozila kojima ste omogucili da blokiraju trotoar u Kajmakcalanskoj ulcii.
Molim Vas da odmah nesto preduzmete I Kajmakcalansku ulici opet ucinite prohodnom!

Odgovor

Ig7ezTn.jpg


Iako sam licno razgovarao sa Nacelnicom urbanizma, (pisao sam ovde) znaci da je upoznata u cemu je problem, odnosno da su formirali parking mespo na parceli koja ne ispunjava minimalne zakonske norme, ona se nakon moje paralelne zalbe upucene preko kabineta gradonacelnika, pravi neupucena i u odgovoru salje samo broj resenja, i konstatuje da je to u redu.
Obziom da sam shvatio da ne zeli problem da resi, po prvi put sam ulozio zalbu na neko resenje. Zalbu sam licno podneo na salteru pre 15 dana. Za sada odgovora na zalbu nema, pokusacu da proverim sta se desava sa zalbom.
Takodje sam kabinetu gradonacelnika odmah uputio odgovor (mozda nedovoljno pravno popunjen , nisam navodio zakone kojima se odredjuje minimalno parking meso, itd), da resenje ne postuje zakon, te da sam im se vec zalio na to resenje. zamolio sam ih da mi odgovore sta ce povodom moje zalbe preduzeti.
 
@hobotnica, da li mislis da onih 5 pitanja koje sam postavio beovodama isto uputim i na adrese:
1. Sekretarijata za imovinsko - pravne poslove, gradjevinsku i urbanisticku inspekciju
2. Sekretarijatu za komunalne i stambene poslove - upravi za vode

ako sam dobro shvatio direktor Beovoda je njih naveo kao i gradsku upravu.
direktor beovoda kaze pod 2. da to preduzece ne izdaje resenja i ne poseduje dokumenta koja sam zahtevao. (provericu to).

Sve ove prijave idu paralelno, jer sam osim licnog predavanja na salteru, odgovor trazio i preko kabineta gradonacelnika, pa bi oni trebali da znaju kome da proslede pitanja koje sam im uputio. Sacekacu jos malo, pa cu poceti intenzivnije da ih smaram (uzas kakvi su zaposleni u gradskoj upravi), da vidim sta su uradili.
 
Beograd vode, kada ih pozovem telefonom i postavim im pitanje Koja institucija izdaje rešenja kojima se nekome na primer odobrava da zauzme deo rečne obale postavljanjem montažnog objekta, klupa, ostavljanjem čamaca, kazu da oni izdaju resenja.
Kazu mi da im posleljem sta zelim i da ce mi oni odgovoriti. Kada sam postavio pitanje zasto mi direktor na to pitanje odgovara da oni ne izdaju resenja, ona kaze da ne zna koja to resenja, te da oni izdju resenja za splavove i tako to, pa mi je dala telefon 0698145756 Dusan Dudina da njega pitam. Ne znam ko je on, nije mi rekla, pozvao sam ga, pitao da li izdaju resenja, kaze da izdaju, onda sam ga pitao zasto mi njegov diretktor odgovara da oni ne izdaju resenja?
Onda me je pitao zasto mene to interesuje, ako vec imam odgovor od direktora.
Nakon kraceg razgovora zamolio me je da mu se javim sutra oko 8-9 da malo porazgovaramo, jer ima sastanak.
Pokusao sam direktora Beovoda da dobijem, na sastanku je, rekli su da ga zovem za 30min.
 
Izvinjavam se na upadu... :)
Elem, kako sam bio na putu, a i u nekim obavezama, nisam imao vremena da se dalje borim. Ali sada krećem opet.... Da podsetim, ovaj šaht JOŠ uvek stoji otvoren, čekajući nekog da upadne. Iako je prijavljen kao HITAN slučaj, iako je inspekcija izašla na teren i izdala rešenje da se zatvori (ne znam kome) i dalje je situacija ista. Jedan šaht su sredili, drugi ne. Juče sam podneo PISANU prijavu u 27. marta.

U nastavku podsećanje....

kiza_BB":ynjqkjaa je napisao(la):
Ja moram da priznam da su na vecinu prijava, elektronskih odgovorili u roku od do mesec dana i cak da je dosta toga do sada uradjeno. Medjutim, ove sahtove ne mogu da izguram, tj jedan jesam. :D
Inspekcija gradska nije odgovorila, ali je odgovorila opstinska u roku od 20tak dana i lepo su mi napisali da je izdato resenje da se sahtovi odrade i zatvore. Jer ne radi se samo da neko spusti poklopac, mora da se uradi okolo. I "neko", neka sluzba komunalna je bila, ja ne znam ko i kada, ali sam video da su jedan obradili i sredili, ali drugi jok. Pisao sam opet za taj drugi iako je on bio obuhvacen prvom prijavom i nista.

Ovo je slika od 6.03.2013.
sahtstraskapindzura60320.jpg


Odgovorili su iz opstinske komunalne inspekcije 25.03.2013. da je uradjen zapisnik i da je izdato resenje da se to odradi. Malo potom su uradili JEDAN (onaj blize drvetu), a drugi nista. Na ponovnu prijavu jos nema odgovora. Prodje eto nekoliko meseci. Tu je nocu potpuni mrak i pravo je cudo da neko nije upao.
 
Slučaj 2:
Trotoar koji nema završni sloj asfalta, već bukvalno nekoliko godina i kuda jedva prolaze, recimo kolica sa detetom. A njih je masovno, jer je preko puta Doma zdravlja na Brdu (Banovom). Podneo prijavu mailom, još negde u decembru prošle godine.... dobio odgovor da su izašli na teren i da je izdato rešenje "da se vrati u prvobitno stanje" još 21.01.2013. Pre mesec dana još dva puta slao e-mailove da ništa nije urađeno. Juce podneo prijavu u 27. marta, pisanu!. Ne znam šta treba još da uradim. Da asfaltiram sam?

Podsećanje:

kiza_BB":wc3y2rx0 je napisao(la):
Slucaj dva, koji sam prijavio, takodje elektronski jeste zavrsi sloj aslfalta na trotoaru, kod Doma zdravlja na Banovom brdu. Troroar je dosta uzak, neka sluzba je radila nesto, asflatirala i nije postavila zavrsni sloj. Trotoarom se jedva prolazi, ako gurate recimo decja kolica, a tuda cesto prolaze roditelji, jer je preki puta Dom zdravlja. Ovo stoji sigurno nekoliko godina. Prijavio sam i nakon 20tak dana dobio odgovro da je izasao inspektor, da je uradio resenje da se dovede u prethodno stanje. Resenje je izdato 21.01.2013. Do danas nije nista uradjeno!? Ponovio sam dopis i nista?

Evo fotki:

petra-mecave-1.jpg


petra-mecave-2.jpg
 
Čuveni parking na Banovom brdu, jedan od retkih gde se može parkirati i završiti posao u Požeškoj ulici izgleda ovako. :bash: Podneo elektronsku prijavu, dobio odgovor koji sam opisao dole... ukratko da Inspekcija nema kome da izda rešenje, jer taj parking nije u programu održavanja JKP "Parking servisa". Juče podneo pismenu prijavu Komunalnoj inspekciji Grada, mada ne znam šta će biti s njom. Navodno opština Čukarica planira da odradi taj parking, kada bude bilo sredstava, ali je to samo bzvz informacija, onako uz put. On je sve gori, rupe sve veće, ide zima, kola se oštećuju. Kroz ovaj parking prođe dnevno na desetine vozila. To nije neki sitan parking bilo gde, već veoma važan za taj deo grada. Nemam baš ideju šta dalje. Kako naterati Opštinu da to asfaltira? Btw, pisao sam Predsedniku Opštine i nema odgovora.

kiza_BB":32k901wg je napisao(la):
Ево следеће приче веома интересантне. Паркинг у Николаја Гогоља у близини Дома здравља, испод Мека и Пожешке улице је максимално пребукиран и у овом крају већ традиционално без паркинг места је један од ретких где се може паркирати, понекад. Међутим, он се буквално распада. Никада није рађен завршним слојем асфалта и рупе су све веће! Написао сам пријаву секретаријату за саобраћај, комуналној и саобраћајној инспекцији (општинској и градској), Београд путу...
- Од Београд пута сам добио одговор да могу радити паркинг ако добију налог од Дирекције ѕа путеве, што сам и знао.
- Од Инспекције добијам одговор да тај паркинг "није у програму одржавања ЈКП "Паркинг сервиса". Тако да нисмо у могућности да донесемо решење да се исти поправи." ???
- Од Секретаријата за саобраћај добијам веома занимљив одговор: "Одржавање улица и путева је у надлежности Дирекције за путеве. Према достављеним фотографијама површина која се користи за паркирање се налази изван јавне саобраћајне површине. Одржавање наведене површине је у надлежности власника односно корисника.
Уједно Вас обавештавамо да смо допис проследили Секретаријату за инспекцијске послове, Саобраћајној инспекцији на даљу надлежност уз молбу да Вас обавесте о исходу. За све даље информације можете се обратити поменутој инспекцији"

Та иста инспекција је рекла да нема коме да изда решење, јер су власници-корисици надлежни за одржавање.
Шта ово заправо значи? Ко је власник/корисник датог паркинга? Станари оклоних зграда и/или грађани који долазе да завршавају своје обавезе у Пожешкој улици или Дому здравља? Да ли станари околних зграда, треба да скупе новац и санирају паркинг и поставе рампу, стубиће, јер су према овим одговорима, корисници - власници тога, што наравно није тачно? Или то треба да ураде грађани који ту свраћају свакодневно? Пре извесног времена је неко поставио стубиће и убрзо су уклоњени од стране Инспекције, што је сасвим у реду! Међутим, када је коришћење паркинга у питању сви га користе, а када је одржавање у питању - нико није надлежан, односно имагинарни власници - корисници?

20130130155222.jpg


20130131163211.jpg


Btw, писао сам и Председнику општине, али одговора нема.
 
@kiza_bb pohvala za trud, i nemoj da se opterecujes vremenom, kada imas volje i vremena prijavis. Predlazem da i ti pokusas da probleme prijavis preko Beokom servis, telefonski. Prilikom pijave trazi da ti odmah urade upit za tu prijavu/predmet.
 
Za taj parking kod zgrada, ne znam ko je nadlezan, to verovatno zavisi cije je vlasnistvo, da li pripada nekoj zgradi, ili je javni plac.
Verujem da se u katastru moze saznati kome to pripada, ali nisam siguran da li je to merodavno.
Mozda pitanje za nekoga ko se bolje razume sta se tacno vidi u katastru, odnosno kako utvrditi cije je to parce zemljista?
 
Pokusao sam da dobijem direktora Beogradvoda, ali nisam uspeo, jer je u medjuvremenu otisao, ali sam razgovarao sa pravnikom koji je ako sam dobro shvatio napisao odgovor koji mi je poslat.
Na moje pitanje zasto mi zaposleni u Beogradvodama na postavljeno pitanje: Da li izdaju resenja kojim se odobrava zauzeca dela obala, odgovaraju da izdaju takva resenja, sto je u suprotnosti sa odgovorom koji su mi uputili, dobijam odgovor da je jedino tacno ono sto mi je odgovoreno u pisanoj formi, a da ti sto si mi odgovorili preko telefona nisu dobro shvatili pitanje. Takodje mi je saopsteno da ce sutra pozvati Dusana Dudinu, i porazgovarati sa njim, jer mi je i on rekao da izdaju resenja.
Takodje sam u tom razgovoru saznao da oni ne izdaju resenja, ali da izdaju racune za naknadu koriscenja zemljista, ili vec nesto tako. Znaci nije dozvola, nije resenje, nego neki racun.
Kada sam postavio pitanje da li mogu da saznam da li su izdavali te racune na potezu od okretnice u Bloku 45 - do Ostruznickog mosta, dobio sam odgovor da ni to nije tako jednostavno te da na kraju ne bi ni mogli da mi proslede odgovor jer po zakonu nesmeju da mi dostave inforacije kojim osoba (Ime i prezime) su te racune izdavali.
Interesantno.
Mene sada interesuje odgovor gradjevinske inspekcije, iste one koja moze da srusi i iseli Rome sa te iste opstine, koje sada razloge navodi, odnosno zasto sa te iste opstine ne srusi ili iseli ove u skuplim kucama? Da li su ti racuni Beogradvoda ono sto im omogicava legalnost ili nesto drugo, videcemo.
 
Obrati se rodoljubu sabicu ako nesto nece da ti odgovbore oni su javno preduzece
 
Bulevarac":6wiud4d5 je napisao(la):
@kiza_bb pohvala za trud, i nemoj da se opterecujes vremenom, kada imas volje i vremena prijavis. Predlazem da i ti pokusas da probleme prijavis preko Beokom servis, telefonski. Prilikom pijave trazi da ti odmah urade upit za tu prijavu/predmet.

Dobar savet. Nisam znao da to može. Hvala Bulevarac! :kk:

Što se samog parkinga tiče, on se nalazi između zgrada, u blizini Doma zdravlja. Koriste ga svi i ne verujem da pripada bilo kome, tj. to je javno zemljište. Kada je komšija stavio stubić i zauzeo jedno mesto na parkingu, ekspresno je stigla inspekcija i uklonila ga, mislim stubić, ne komšiju :D .
Ja se potpuno slažem sa tim, iako bi mi baš odgovaralo da imam parking meto. :? Bez obzira što stanujemo tu, to nije naše. Uostalom problem sa parkiranjem je toliki da kada bismo mi nekako zauzeli taj prostor bukvalno ne bi imalo gde da se parkira. OK je to da svi koriste, ali onda neko mora da sredi taj parking!!! Predspostavljam opština. Od koje ni traga ni glasa.
Da li uopšte inspekcija može da šalje dopis, naredbu ili nešto slično da opština to sredi? Nisu to bog zna kakva sredstva.
 
@bulevarac koji je mail kabineta gradonacelnika? Jbg znam da je offtopic
 
Bulevarac, oba sekretarijata pripadaju gradskoj upravi. Ista pitanja pošalji Upravi za vode, a što se tiče Sekretarijata za za imovinsko - pravne poslove, gradjevinsku i urbanisticku inspekciju oni koliko znam vrše nadzor samo za za građevinske objekte preko 800 m2 a sve manje radi opštinska građevinska inspekcija kojoj je koliko sam razumela na osnovu odgovora opštine Novi Beograd navodno već prosleđena tvoja prijava koja se odnosi na one zidane kuće pored vode. A meni su te Beogradvode i ti njihovi računi, zapisnici kojima nešto premere pa to nazovu zauzećem i to onda pošalju upravi prihoda da bi ista obračunala taksu, još uvek enigma. Naprimer zna se kao to ide za drugu vrtu zauzeća. Npr. tezga, frižider ili letnja bašta na javnoj površini. Prema mojim informacijama dodje komunalni inspektor ividi baštu sa 5 stolica, 5 stolova i suncobranom na 15 m1 napravi zapisnik i onda pita gazdu imate li odobrenje odnosno rešenje opštinskog organa kojim vam odobravaju da postavite tu i tu vašu baštu ili tezgu, frižider, klupe i sl.. A on kaže imam i pokaže papir ili kaže nemam pa ako nema onda mu se naredi da istu skloni. A ko u konkretnom slučaju vrši kontrolu na prioballju i ko izdaje takva rešenja tj. odobrenja e to se znači još uvek ne zna.
 
@blokovi, nije offtopic traziti adresu gde mozes nesto da prijavis, ili se zalis u vezi grada :dil:
kiza ti je vec prosledio adresu :)

@hobotnica Ne izdaju oni ni resenja ni odobrenja, mada kada ih pozoves i postavis im to pitanje oni kazu da izdaju, ali u pisanom odgovoru koji sam dobio pise da ne izdaju, za sta mi je receno da je to jedino tacno. Ali u pravu si da nesto izdaju, mada ne znam kako se to zove racun ili sta..
Ne znam samo sta sprecava onda Gradjevinsku inspekciju da napravi zapisnik i nesto preduzme ?
Od njih do sada nikakav odgovor nisam dobio.
Interesuje me sta ce oni odgovoriti, na osnovu cega su takvi objekti tamo.
Takodje nisam dobio odgovor sta su uradili sa saobracajnim znakovima koji nedostaju, ali i sa rampama koje su otvorene, a trebale bi da budu pod kljucem.
Ni Eelektrodistribucija, Beogradski vodovod, Komunalna inspekcija nista za sada nisu rekli.
Postavio sam jos neka pitanja u tom dugackom telefonskom razgovoru sa pravnikom Beogradvoda, cak je i dosao ovde na forum, pogledao poruke i fotografije, mozda nam se i pridruzi, ja sam ga zamolio da to uradi i objasni nam bolje kako njihova sluzba funkcionise.
Tacno je da sam pitanja uputio i preko kabineta gradonacelnika, koji ih je onda prosledio kome treba (oni valjda znaju koje sluzbe su odgovorne za ono na sta se zalim), ali sam i paralelno sa time kada sam mogao podnosio prijave i na salterima.
 
Devastacija nasipa, priobalja, otimanje zemljista u zoni nasipa u Bloku 45 na Novom Beogradu je zapoceto nakon 2008 godine, do tada toga nije bilo, odsnosno mozda je bio neki pojedinacni slucaj.
Odlukom Skupštine grada Beograda od 29. februara 2008. organizovano je kao Javno vodoprivredno preduzeće „Beogradvode”, čiji je osnivač Grad Beograd.
Da li je to slucajno da je onog trenutka kada su Beogradvode postale javno preduzece nastala i otimacina nasipa, vrlo indikativno.

snimak iz 22.2.2008 (7 dana, nakon ove fotografije Beogradvode postaje javno preduzece)
ylLpgNZ.jpg


snimak iz 28.7.2009
4YgviVA.jpg
 
Како је приватизована новобеоградска обала Саве
Нетакнута природа на савској обали – приватизована
Лева обала Саве, на простору од Блока 45 до Остружничког моста, некада је била ненастањена заједничка површина, а данас је прекривена ограђеним викендицама.
sava-vikendica-foto-D-JEVREMOVICH-300x184.jpg

Пред раскошним бетонираним двориштем паркирана су три луксузна аутомобила и један џип. Иза капије пространу викендицу чувају два повећа пса, а на путићу који води до овог приватног, добро заштићеног раја постављена је рампа са натписом „приватни посед”. Одмах иза ових плацева, кроз које би сем власника смели да прођу само најхрабрији авантуристи, назире се река – лева обала Саве узводно од новобеоградског Блока 45 до Остружничког моста одавно је постала доступна само онима који су овде стигли да ограде парче земље. За остале посетиоце пролаз до реке не постоји.

Потез који је некада важио за заједничко царство нетакнуте природе у непосредној близини солитера претворен је у приватни градић. Овде су обједињене монтажне сојенице, скромније бетонске куће, сплавови и ресторани на води, али и различите архитектонске „егзибиције”, попут копије средњовековног замка или авангардне застакљене собе на високим стубовима. Власници грађевина кажу да их многи посетиоци овог дела престонице без основа оптужују да су нелегално запосели заједничке површине.

– Док нисмо дошли и уредили прилазе, овде је владала „џунгла” од које нико није могао да се приближи реци. До места на којима су сада викендице било је могуће доћи само чамцем. Сада нас оптужују да смо бесправно запосели земљиште, а када смо стигли овде, „Зеленилу” смо плаћали таксу за коришћење зелене површине – каже један од домаћина, не желећи да се представи.

Као и његови суседи, вешто избегава да каже на основу којих је дозвола подигао своју кућицу у близини канала „Галовица” и да ли је на легалан начин дошао до овог поседа. Како год да се то догодило, он и његове комшије воду црпе из оближњих рени-бунара, а дивље су се прикључили и на струју, мада ни за једно ни за друго немају никакву документацију.

Да убедљива већина викендица на овом простору није легална потврђују и у ЈВП „Београдводе”, које је надлежно за прописивање услова за постављање привремених објеката у приобаљу. Како наглашава Милош Миловановић, директор те установе, на већем делу обале, од Блока 45 до Остружничког моста, не би требало да буде било каквих сојеница. Он каже да постоје и локације на којима је постављање могуће.

– Тренутно процењујемо који објекти би смели да остану, а са којих површина је неопходно да буду трајно уклоњени. Власницима не наплаћујемо никакве таксе, како сутра не би могли да се позову на то да су платили, а да њихову имовину третирамо као незакониту. Када је реч о одбрани Београда од поплава ови објекти не представљају велику опасност. Они ипак не би смели да се налазе у форланду – између реке и бедема, пре свега, због безбедности оних који у њима бораве – објашњава Миловановић.

Пошто нелегалне викендице на левој обали Саве нису приоритет, надлежни ће на њих послати багере тек када преуреде приобаље у ужем делу престонице и уклоне незаконито постављене сплавове у централним градским зонама.


Полулегално 20 од најмање 250 објеката
Највећи део викендица узводно од Новог Београда постављен је пре него што је ова локација припојена ЈВП „Београдводе”, у време када је овде било надлежно ЈВП „Србијаводе”.

До половине 2009, на подручју од блока 45 до Остружничког моста издали смо око 20 дозвола за постављање привремених објеката – каже Никола Марјановић, директор „Србијавода”.

Према овим дозволама, подносиоци захтева могли су да поставе монтажне објекте попут марина, али не постоји пропис по којем у ову категорију спадају сојенице на обали, још мање бетонска здања. Чак и са овом документацијом власници су били дужни да прођу кроз сложену процедуру и набаве још хрпу папира у лучкој капетанији.

Упркос томе, према незваничним проценама, на некада нетакнутом природном терену, од блока 45 до Остружничког моста, данас се налази најмање 250 викендица.

Зидане куће без темеља у закону
Док је по постојећим прописима на левој обали Саве узводно од Новог Београда могуће добити само потврде којима се легализује постављање привремених монтажних објеката, ни по једној законској одредби не постоји могућност да се овде подигну зидане, трајне куће. Упркос томе, овакве грађевине нису реткост, нарочито у делу форланда од канала Галовица до Остружничког моста.

(preuzeto sa sajta http://srbin.info/2012/08/ - nemogu da linkujem zbog cirilice)

Sa fotografija koje sam posavio jasno se vidi da vecina objekata nisu postojali 22.2.2008, Beograd vode su postale javno preduzece 7 dana kasnije. Srbija vode kaze do su do 2009 izdali oko dvadesetak dozvola.
Ne znam koliko su dzvola izdali posle 2009, te sta de dozvole omogucavaju i ko kontrolise da su dozvole ispostovane kako zakon nalaze ?
 
Па видиш да можеш да линкујеш због ћирилице :wink: :kk:

Да, да, баш је интересантан овај део чланка који се зацрнио, ту је скоро све речено !
 
^ne mogu da linkujem na clanak, jer je ostatak linka cirilcni.
Ali to sto je receno ne odgovara bas odgovoru koji sam ja dobio, ista osoba je direktor tada i sada.
Odnosno to odredjivanje uslova po njima nije resenje izgleda.

Pitanje koje je postavljeno Beogradvodama je glasilo:
2. Da li izdajete rešenja kojim se odobrava zauzeće vodnog zemljišta i ukoliko jeste koliko ste rešenja izdali vlasnicima objekata na potezu od okretnice u Bloku 45 do Galovice.

Odgovor je glasio da preduzece ne izdaje resenja.

Mozda bi odgovor bio drugaciji da se umesto reci resenje koristila rec uslovi.
Da li bi odgovor bio drugaciji da je ovako postavljeno pitanje ?
2. Da li propisujete uslove za zauzeće vodnog zemljišta i ukoliko jeste koliko ste uslova propisali na potezu od okretnice u Bloku 45 do Galovice ?

Da li bi onda odgovor Beogradvoda bio drugaciji ? Kakvi su to uslovi, i ko kontrolise te njihove uslove na osnovu kojih uzimaju neke pare ?

Pitanja(prijave/pitanja/zahteve) sam upravo zato osim direktno javnim preduzecima uputio Beokomu i kabinetu gradonacelnika, jer smatram da obicni gradjani ne moraju da budu eksperti da bi neki problem prijavili.
 
Bilo bi mozda dobro napraviti novu listu pitanja, koje bi se uputile Beokomu, ali i kabinetu gradonacelnika.
Ukoliko imate predloge, bilo bi odlicno :gobb: , pa da formiramo listu pitanja :dil: nakon dosadasnje spanske serije. :bash:
Pitanja koja mi za sada padaju napamet su:
(sva pitanja se odnose na potez Blok 45 - Ostruznicki most)

1. Ko propisujete uslove za zauzeće vodnog zemljišta ?
2. Ko kontrolise da li zauzece vodnog zemljista odgovara propisanim uslovima ?
3. Ukoliko zauzece vodnog zemljista ne odgovara propisanim uslovima, primer sazidan objekat od cvrste gradje, ko
je duzan da objekat ukloni ?
 
Probaj poslati vodoprivrednoj inspekciji oni su nadlezni za ocuvanje kanala vodnih tokova nasipa
 
Vrh