Vukša pronalazi i one žalbe koje inspektori izgube
Autor: M. Beljan 18.11.2013. - 00:50 Komentara (3)
Vredni beogradski aktivista Filip Vukša, rekorder po broju poslatih prijava gradskim službama, postao je “pridruženi član” inspekcije. Naime, „inspektor” Filip, osim rada na terenu, imao je priliku i da zaposedne jednu od kancelarija gradske uprave i dobije računar kako bi našao svojih 55 mejlova sa raznim prijavama koje su inspektori izgubili.
ENTUZIJAZAM - Nakon što je obavešten da su prijave koje je poslao mejlom „nestale” i da niko ne ume da ih pronađe, kao i obično, Vukša je stvar uzeo u svoje ruke.
- Bacili su mojih 55 prijava verovatno misleći da ću da odustanem od njih. Kada sam se požalio, pitali su me kako mogu da dokažem da sam ih poslao. Pokazao sam rukom na računar i bez mnogo rasprave seo i pokazao sekretaru šta sam i kad poslao. Celo leto sam odvajao vreme da popišem gomilu problema, radio sam onako kako bi to morali da čine inspektori, ali to nije bilo dovoljno pa sam morao da preuzmem i kancelarijski posao - priča Filip.
Iako ga svi inspektori lično poznaju i po službenoj dužnosti prate njegov terenski rad, neki su se neprijatno iznenadili kada su ga zatekli za njihovim stolom.
- Kada me je jedna od inspektorki ugledala, uzviknula je: „Otkud on ovde, ko ga je pustio?” bez svesti o tome da ja u stvari ispravljam njihove greške. A sedeti u kancelariji i nije baš neko posebno zadovoljstvo - uz osmeh priča Filip.
Ipak, sa nekim „kolegama” Filip ima dobru saradnju.
- Postoje ljudi koji hoće da rade svoj posao, ne libe se da idu na teren i razumeju ili bar pokušavaju da shvate moj entuzijazam. Dobar primer je komunalna inspektorka Jadranka Gligorić, koja je bez problema poslala GSP na prekršajni sud, što je obaveza u postupanju koju mnogi izbegavaju - kaže Filip.
Vukša kaže da mu nije teško da uradi i više nego što je kao građanin dužan ako će to zaista rešiti problem.
- Jeste neobično da ja sedim za njihovim stolom, ali to je ipak znak da stvari mogu da se pokrenu i da problem može da se reši. Neću odustati jer ono što neki smatraju sitnicama samo oslikava stanje našeg društva. Ako uprava ne može da reši naizgled banalne probleme poput zapušenog slivnika, kako onda može da se smatra sposobnom da rešava i krupnija pitanja - pita se Filip.
Inspekcija: Problem rešen
EVIDENCIJA “Određen broj prijava koje je krajem jula i početkom avgusta podneo gospodin Vukša nije evidentiran. Razlog tome je bio problem u korišćenju računara, odnosno priloga uz elektronsku poštu, tj. nesnalaženje radnika. Odmah po saznanju problem je otklonjen”, kaže sekretar za inspekcijske poslove Miodrag Stojanović i dodaje da građani mogu da pošalju prijave telefonom, mejlom, usmeno ili na pisarnici.
Šta prijavljuje „inspektor” Vukša
- Neispravna javna rasveta
- Zapušeni slivnici oko kojih se stvaraju bare
- Šahtovi bez poklopca
- Nedostatak sadnica
- Problemi u gradskom prevozu: red vožnje, rad vozača, obeleženost vozila...
- Rupe na trotoarima, ulicama i biciklističkim stazama
http://www.24sata.rs/vesti/beograd/vest ... 4159.phtml