Ма немам шта ја да се расправљам са форумским стручњацима који не праве разлику између ванредних околности / полазака са регуларном легалном ситуацијом. Никада није постојао легалан и регуларан полазак зглоба на линијама које држи Космај. Геометрија путне инфраструктуре је једноставно таква да не дозбољава зглоб, зато је Космај у старту пројектован као погон за искључиво соло возила и као погон добијао је да вози искључиво линије на којима зглоб не може да саобраћа безбедно.
То што је Космај као погон у једном моменту своје историје био у тако јадном стању да је добио расходоване зглобове од других погона и да је некако морао да их одржава у погону који за то није пројектован и да их користи на инфраструктури где је то опасно не значи да то тако може у редовним околностима.
Лакат кривина и јако неповољан нагиб раскрснице Браће Јерковић и Кружног пута вождовачког је изузетно неповољна и опасна за зглобну конструкцију возила. Сам Кружни пут је исувише узак и за соло возила и аутобус често у мимоилажењу најаши преко ивичњака да не би дошло до чукања са аутобусом из другог смера. Буразер је доживео удес између 50-ице и багера на тој деоници где је аутобус поцепан кашиком багера. Даље, раскрсница Црнотравске и Бахтијара Вагабзаде је до пре реконструкције имала идентичан проблем. Плус готово немогућа ситуација да се зглоб искључи са стајалишта Паунова и престроји крајње десно да би скренуо, јер и соло возила су имала велики проблем. Затим, лакат кривина из Борске у Мишка Крањца, а онда скретање из Пилота Михајла Петровића у Кнеза Вишеслава .... неку тачку сам врв. и прескочио.
302 ... Ајде што у Бегаљици једва соло бус може да окрене у преподневним сатима, него што је сам улаз у Гроцку и искључење са СД пута у Булевар Ослобођења опасан. На том месту често соло аутобус качи ивичњак и прелази у супротну траку, камоли зглоб. О Устаничкој да не говоримо.
Свуда зглоб "може да прође" једва и кроз иглене уши, али по цену безбедности и путника, и возача, и осталих учесника у саобраћају. Али шта причати са "стручњацима" који би провукли соло бус кроз Забранску .... аспект безбедности саобраћаја је вама изгледа потпуно небитна и непојмљива ставка.