Srpsko-hrvatski je jedan jezik, tako kaže nauka lingvistika.
Nego, kad kolega Pantograf spomenu kreolski engleski, ja bih ga nazvao kretenski. Strancizmi i kovanice iz novih medija prodiru i ustaljuju se, to je nažalost neizbežno. Ali ovo: jedan novopečeni kolega na forumu, krene tako u svakom postu da piše reč
supresovati! Nije da on nema šta da kaže, ali pošto sam pet puta uganuo mozak, (nešto kao odnos udarne rupe i bubrega), morao sam da ga zamračim. Eto, to je moja reakcija na ovakve fanatizme.
Nije da nisam tolerantan, tj. trpeljiv. Mnogo kolega rastavlja rečcu
ne od prideva i priloga, to mi dođe kao hodanje po trotoaru s rupčagama, ali ide nekako, kada gotivim šta osoba piše.
Ako ljudima nije stalo da isprave tako jednostavne propuste, tu se ništa ne može...
Jedna dobra tekovina socijalističke epohe, beše u tome što je opismenjavao ljude. Trebalo je svu onu posleratnu siročad i novonastajući seljački proletarijat osposobiti za funkcionisanje u modernom društvu. Nije smelo, dakle, o svemu da se govori, ali je zato itekako moralo da se pazi na gramatiku i kvalitet izražavanja!
U današnjem tehno-potrošačkom svetu, jezik i njegova upotreba se drugačije tretiraju, tako da zadovoljavaju specijalizovane potrebe komunikacije, da ne širim priču. Javna mesta jezika kakva smo poznavali - mesta susreta budnih ljudi radi razgovora bez posrednika - nestaju u tom smislu, jer ne ide to s mobilnim u rukama i pred očima.
Jezik nam je postao kao kanta za smeće, u koju svako ubacuje šta mu se dopadne.