A
Austin Milbarge
Guest
Rešenje je jednstavno, ali za to je potrebna klasna, a ne buržoaska i uz to plišana revolucija
Ja bih samo da ti cestitam na uspehu. Drago mi je zbig toga.Možda bi ti @dejanbg88 mogao da mi pomogneš jer si dečko u biznisu i znaš puno toga vezano za poslovanje.
Zanima me ako neko zna oko plaćanja poreza i doprinosa od online zarade. Znam da treba da imam kvalifikovani elektronski sertifikat da bi to uradio online ili da popunim prijavu u samoj porsekoj upravi, taj deo mi je jasan ali evo cele priče...
Krajem prošlog leta sam krenuo da frilensujem (pod tim podrazumevan online primanja od obavljenog rada, koji nisu pasivan prihod ili ulaganje u kripto, akcije i sl) i u prošloj godini (dok se razvijao biznis) sam zarađivao kvartalne iznose od po 200-300$ što je ujedno ispod oporezivog limita pa nije bilo potrebe da to prijavljujem...
Međutim samo u januaru ove godine (bukvalno juče) sam uveliko premašio neoporezivi iznos... Mogao bih da okačim screenshot sa paypala, ali ko misli da baronišem, nek misli...
Šta je moje pitanje, koliko sam u riziku ako ne prijavim porez dok su mi primanja samo na paypalu tj. dok ih ne prebacim na račun u banci?
Verovatno je da po zakonu mora da se prijavi bez obzira što nisam prebacio novac ali ipak koliko sam u realnom riziku, koliko poreska uprava moze da isprati nečija primanja na paypal ili poreska inspekcija da reaguje, kako uopšte imaju uvid u moja primanja dok ja to ne prebacim na bankovni račun?
Eto, prošla godina mi je bila vrlo dinamična i uzbudljiva iz poslovnog aspekta... Prvo dostave na bajsu što sam jako želeo da probam, ali sam brzo uvideo da je jako slabo plaćeno, zatim su došla uspešna srednjeročna iznajmljivanja stana polovinom godine, da bi u drugoj polovini godine, napokon, posle godina bezrezervnog truda, uspeo da iskoristim sve bogom dane prednosti liberalnog kapitalizma i napravim dugo priželjkivani pomak na terenu online zarade od posla (dakle ne ulaganje u kripto, ne pasivan prihod, nego aktivan i vrlo zahtevan rad, ali u vremenskom trajanju smejurija u poređenju sa 8 sati u kancelariji i naravno - sam svoj gazda i radim odakle hoću, budim se kad hoću, kafica u meku gde gledam koliko sam dan pre toga bio dobar i obavim glavninu posla za taj dan) i sve preko najobičnijeg telefona. Telefon je glavni alat. Ne može bolje. To je sve što sam godinama želeo.
Znam da malo zvučim kao Dejan, al baš me briga, dugo sam bio siromašan i nisam to od vas krio, pa neću ni sad kad se malo otvorio put za mene...
Pa dokle ide - ide, mesec po mesec, sve je otvoreno! Bitno je raditi ono što te ispunjava i paziti da bude legalno, što mi je ustalom i struka, koja dobro dođe u ovoj konrketnoj delatnosti i tu sam posebno obazriv, a zato i želim da se prokonsultujem oko poreza i doprinosa kad sam već izabrao paypal isplate a ne kripto...
Onda plati porezi paziti da bude legalno,
@Noki
Otvori novi devizni racun na oca ili majku pa diverzifikuj uplate. Da ne bude sve na jedan racun. I onda pazis na granicu i vodis evidenciju uplata
Sto se tice oporezivanja freelance dohotka, pretpostavljam da si poreske prijave radio preko onog zvanicnog portala (freelanceri srbija ili tako nesto, najbolje izguglaj), tu imas objasnjena oba modela oporezivanja, koja su u biti tvoj licni izbor, samo ubacis kvartalnu cifru i izracunas da li ti je isplativiji jedan ili drugi model. Mislim da ti je to jasno.
Uvek mi je drago kada neko odluči da preuzme stvari u svoje ruke!Hvala ti bro na objašnjenima i verujem da ti je iskreno drago kad neko započne nešto svoje!![]()
Iznos koji si povukao na devizni račun, iako je ispod limita.Tako da si me tu malo sad zbunio kad kažeš da i ispod limita treba prijaviti, pasus koji si boldovao.
Moj finansijski direktor kaže ovako:Šta je relevantno povučen iznos na devizni račun fizičkog lica ili uplaćen na PayPal?
Pitanje je da li to poreska radi ili je radi, i da li planira da to radi u budućnosti. Poenta je da imaju mehanizam za to. Pitanje je samo da li će cimati ljude za bilo koji iznosi ili će raditi procenu u zavisnosti od iznosa i prihoda.
ako bi se dešavale provere to bi išlo isto kao i sada što se radi za paušalce, poreska 2x godišnje traži izveštaje poslovnih banaka i pravi presek.Bas tako, može, ali zašto bi me nasumično proveravali...
Ne smem ni da pitam koji je to online posaoNajbolje je uzeti stvar u svoje ruke...
Prolazimo kroz isto kroz šta su prolazili Njemci, Austrijanci, Šviceri, Skandinavosi i ostali zapadnoevropljani 60tih, 70tih i 80tih godina prošlog veka.Statistički podaci Nacionalne službe za zapošljavanje otkrivaju da je prošle godine stranim radnicima izdato više od 52.000 radnih dozvola, što je za 50 odsto više nego u 2022. kada je taj broj iznosio 37.000. Očekuje se da će do kraja ove godine broj izdatih dozvola nadmašiti onaj koji je postignut u 2023. Direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović nedavno je izjavio za Radio-televiziju Srbije da očekuje da će broj stranih radnika u Srbiji premašiti 100.000 tokom 2026. godine.
Mi smo deo kolektivnog zapada, prema tome što je tamo normalno i sve što se dešava mora se pre ili kasnije prelit na nas. Sviđalo se to nama ili neNije to ništa na šta se treba navikavati.
Pa pre 20 godina je bilo sramota reci da si gej ili lezba (znam po ovom mom drugaru sta je sve prosao, jedino majci smeo reci a otac bi ga se odrekao). Sad je malo relaksiranije s obzirom da smo BalkanNije to ništa na šta se treba navikavati.
Samo, na kolektivnom zapadu su sad u trendu reči kao što su reimigracija i repatrijacija...Mi smo deo kolektivnog zapada, prema tome što je tamo normalno i sve što se dešava mora se pre ili kasnije prelit na nas. Sviđalo se to nama ili ne