Šta je novo?

Posao i radna prava

Rešenje je jednstavno, ali za to je potrebna klasna, a ne buržoaska i uz to plišana revolucija

1735410942069.png

Možda bi ti @dejanbg88 mogao da mi pomogneš jer si dečko u biznisu i znaš puno toga vezano za poslovanje.

Zanima me ako neko zna oko plaćanja poreza i doprinosa od online zarade. Znam da treba da imam kvalifikovani elektronski sertifikat da bi to uradio online ili da popunim prijavu u samoj porsekoj upravi, taj deo mi je jasan ali evo cele priče...

Krajem prošlog leta sam krenuo da frilensujem (pod tim podrazumevan online primanja od obavljenog rada, koji nisu pasivan prihod ili ulaganje u kripto, akcije i sl) i u prošloj godini (dok se razvijao biznis) sam zarađivao kvartalne iznose od po 200-300$ što je ujedno ispod oporezivog limita pa nije bilo potrebe da to prijavljujem...

Međutim samo u januaru ove godine (bukvalno juče) sam uveliko premašio neoporezivi iznos... Mogao bih da okačim screenshot sa paypala, ali ko misli da baronišem, nek misli... 😎

Šta je moje pitanje, koliko sam u riziku ako ne prijavim porez dok su mi primanja samo na paypalu tj. dok ih ne prebacim na račun u banci?

Verovatno je da po zakonu mora da se prijavi bez obzira što nisam prebacio novac ali ipak koliko sam u realnom riziku, koliko poreska uprava moze da isprati nečija primanja na paypal ili poreska inspekcija da reaguje, kako uopšte imaju uvid u moja primanja dok ja to ne prebacim na bankovni račun?

Eto, prošla godina mi je bila vrlo dinamična i uzbudljiva iz poslovnog aspekta... Prvo dostave na bajsu što sam jako želeo da probam, ali sam brzo uvideo da je jako slabo plaćeno, zatim su došla uspešna srednjeročna iznajmljivanja stana polovinom godine, da bi u drugoj polovini godine, napokon, posle godina bezrezervnog truda, uspeo da iskoristim sve bogom dane prednosti liberalnog kapitalizma i napravim dugo priželjkivani pomak na terenu online zarade od posla (dakle ne ulaganje u kripto, ne pasivan prihod, nego aktivan i vrlo zahtevan rad, ali u vremenskom trajanju smejurija u poređenju sa 8 sati u kancelariji i naravno - sam svoj gazda i radim odakle hoću, budim se kad hoću, kafica u meku gde gledam koliko sam dan pre toga bio dobar i obavim glavninu posla za taj dan 😄) i sve preko najobičnijeg telefona. Telefon je glavni alat. Ne može bolje. To je sve što sam godinama želeo.

Znam da malo zvučim kao Dejan 😄, al baš me briga, dugo sam bio siromašan i nisam to od vas krio, pa neću ni sad kad se malo otvorio put za mene... 🙂 Pa dokle ide - ide, mesec po mesec, sve je otvoreno! Bitno je raditi ono što te ispunjava i paziti da bude legalno, što mi je ustalom i struka, koja dobro dođe u ovoj konrketnoj delatnosti i tu sam posebno obazriv, a zato i želim da se prokonsultujem oko poreza i doprinosa kad sam već izabrao paypal isplate a ne kripto...

Poslednja izmena:
Možda bi ti @dejanbg88 mogao da mi pomogneš jer si dečko u biznisu i znaš puno toga vezano za poslovanje.

Zanima me ako neko zna oko plaćanja poreza i doprinosa od online zarade. Znam da treba da imam kvalifikovani elektronski sertifikat da bi to uradio online ili da popunim prijavu u samoj porsekoj upravi, taj deo mi je jasan ali evo cele priče...

Krajem prošlog leta sam krenuo da frilensujem (pod tim podrazumevan online primanja od obavljenog rada, koji nisu pasivan prihod ili ulaganje u kripto, akcije i sl) i u prošloj godini (dok se razvijao biznis) sam zarađivao kvartalne iznose od po 200-300$ što je ujedno ispod oporezivog limita pa nije bilo potrebe da to prijavljujem...

Međutim samo u januaru ove godine (bukvalno juče) sam uveliko premašio neoporezivi iznos... Mogao bih da okačim screenshot sa paypala, ali ko misli da baronišem, nek misli... 😎

Šta je moje pitanje, koliko sam u riziku ako ne prijavim porez dok su mi primanja samo na paypalu tj. dok ih ne prebacim na račun u banci?

Verovatno je da po zakonu mora da se prijavi bez obzira što nisam prebacio novac ali ipak koliko sam u realnom riziku, koliko poreska uprava moze da isprati nečija primanja na paypal ili poreska inspekcija da reaguje, kako uopšte imaju uvid u moja primanja dok ja to ne prebacim na bankovni račun?

Eto, prošla godina mi je bila vrlo dinamična i uzbudljiva iz poslovnog aspekta... Prvo dostave na bajsu što sam jako želeo da probam, ali sam brzo uvideo da je jako slabo plaćeno, zatim su došla uspešna srednjeročna iznajmljivanja stana polovinom godine, da bi u drugoj polovini godine, napokon, posle godina bezrezervnog truda, uspeo da iskoristim sve bogom dane prednosti liberalnog kapitalizma i napravim dugo priželjkivani pomak na terenu online zarade od posla (dakle ne ulaganje u kripto, ne pasivan prihod, nego aktivan i vrlo zahtevan rad, ali u vremenskom trajanju smejurija u poređenju sa 8 sati u kancelariji i naravno - sam svoj gazda i radim odakle hoću, budim se kad hoću, kafica u meku gde gledam koliko sam dan pre toga bio dobar i obavim glavninu posla za taj dan 😄) i sve preko najobičnijeg telefona. Telefon je glavni alat. Ne može bolje. To je sve što sam godinama želeo.

Znam da malo zvučim kao Dejan 😄, al baš me briga, dugo sam bio siromašan i nisam to od vas krio, pa neću ni sad kad se malo otvorio put za mene... 🙂 Pa dokle ide - ide, mesec po mesec, sve je otvoreno! Bitno je raditi ono što te ispunjava i paziti da bude legalno, što mi je ustalom i struka, koja dobro dođe u ovoj konrketnoj delatnosti i tu sam posebno obazriv, a zato i želim da se prokonsultujem oko poreza i doprinosa kad sam već izabrao paypal isplate a ne kripto...
Ja bih samo da ti cestitam na uspehu. Drago mi je zbig toga.

@Noki
Otvori novi devizni racun na oca ili majku pa diverzifikuj uplate. Da ne bude sve na jedan racun. I onda pazis na granicu i vodis evidenciju uplata

@Noki pre svega zelim da ti cestitam od sveg srca! Uvek sam srecan kada cujem da je neko odlucio da stvari preuzme u svoje ruke, da batali rad za gazde, preuzme rizik na svoja ledja i da gura napred. Zelim ti da istrajes i da za godinu dve tvoj freelance posao postane pravi biznis, pa da krenes ti da zaposljavas ljude koji ce raditi za tebe, a ti dalje graditi biznis, vise kao strateg, a manje kao operativac.

Sto se tice oporezivanja freelance dohotka, pretpostavljam da si poreske prijave radio preko onog zvanicnog portala (freelanceri srbija ili tako nesto, najbolje izguglaj), tu imas objasnjena oba modela oporezivanja, koja su u biti tvoj licni izbor, samo ubacis kvartalnu cifru i izracunas da li ti je isplativiji jedan ili drugi model. Mislim da ti je to jasno.

Sto se tice sredstava na PayPal-u mi kao D.O.O. firma takodje koristimo PayPal (neke uplate nam lezu direktno na poslovne racune, neke na PayPal pa ih dalje prebacujemo na racun). Upravo se kuckam sa mojim finanijskim direktorom koji mi je dao njegovo misljenje da drzava moze da ima uvid u PayPal sredstva svojih rezidenata, ali da nema nikakvog propisanog vremenskog okvira u kojem bi sredstva sa naloga elektronske platne institucije (sto je PayPal) trebala da budu prebacena na poslovni racun u Srbiji. Mi sredstva prebacujemo u skladu sa nasim internim cash flow potrebama i na kraju sva sredstva budu proknjizena i oporezovana po stopama za D.O.O.

Jos jednu stvar mi je skrenuo vezano za tebe, a to je da cak i ako je iznos koji dobijas na devizni racun kvartalno nizi od neoporezivog iznosa, ti svakako treba da izvrsis poresku prijavu preko freelanceri srbija portala.

Ako planiras da nastavis da radis kao freelancer i da poresku prijavu izvrsis preko freelanceri srbija, moras da izracunas neku maksimalnu cifru koja ce ti se isplatiti da provlacis tako, s'obzirom da posle neke mesecne cifre verovatno bi ti se vise isplatilo da registrujes pausalnog preduzetnika (agencija) i da ti knjigovodja nadje najbolju sifru delatnosti sa najboljim poreskim opterecenjem za tebe. Nekada davno sam i ja imao pausalnog preduzetnika i secam se da je limit za godisnje prihode bio 6 miliona dinara, sto je realno vrhunska prica i sada, bez obzira na inflaciju i jace troskove zivota, jer tako prakticno imas fiksan trosak poreza i doprinosa dokle god ne predjes taj limit.

Ali ako se odlucis za to, ipak bi predlozio da nadjes nekog knjigovodju da ti potvrdi da je i dalje iznos od 6 mil. dinara na godisnjem nivou, i da ti nadje sifru delatnosti sa najnizim poreskim opeterecenjem za tebe.

Cimaj ako treba jos neki savet. Uvek mi je drago kada mogu da pomognem savetom mladim i ambicioznim ljudima!

@Noki
Otvori novi devizni racun na oca ili majku pa diverzifikuj uplate. Da ne bude sve na jedan racun. I onda pazis na granicu i vodis evidenciju uplata

PayPal nalog je vezan za jednu deviznu karticu (i posredno devizni račun) na moje ime. Mogao bih da ukucam PayPal nalog nekog drugog (bilo koga) za uplatu firme koja mi uplaćuje. To nije loše ako bih mogao da podelim tako da budem ispod oporezivog iznosa.

Sto se tice oporezivanja freelance dohotka, pretpostavljam da si poreske prijave radio preko onog zvanicnog portala (freelanceri srbija ili tako nesto, najbolje izguglaj), tu imas objasnjena oba modela oporezivanja, koja su u biti tvoj licni izbor, samo ubacis kvartalnu cifru i izracunas da li ti je isplativiji jedan ili drugi model. Mislim da ti je to jasno.

Hvala ti bro na objašnjenima i verujem da ti je iskreno drago kad neko započne nešto svoje! 🙂

Nisam još radio poreske prijave ali sam upoznat sa oba modela, jedan je bolji za ove manje iznose, a drugi je za veće i to mi je jasno.

Dakle nisam radio prijave jer su iznosi u prošloj godini bili ispod kvartalnog limita od 104.000 dinara, ako se dobro sećam to je bio limit po kvartalu. Ja sam u oba kvartala jer radim od avgusta na ovamo, zaradio ispod toga i već povukao ta sredstva na devizni račun.

Ali sad u januaru sam zaradio novih 1360€ tako da sam već u januaru prešao limit za ovaj kvartal...

Stvar je u tome da meni ne treba odmah na deviznom računu u banci sav taj iznos, ja bih i dalje da povlačim sa PP nekih 200€ mesečno time ne prelazim limit za prijavu poreza i nisam siguran da li išta treba da prijavljujem jer danas svako od neke platforme može zaraditi neke sitne iznose i to ne prijaviti, baš zato neoporezivi limit postoji? Tako da si me tu malo sad zbunio kad kažeš da i ispod limita treba prijaviti, pasus koji si boldovao.

Šta je relevantno povučen iznos na devizni račun fizičkog lica ili uplaćen na PayPal?

Mene najviše zanima taj deo, da li dok je na PayPal-u, dok nije na računu banke treba platiti porez... Ne želim da izbegnem porez nego ako se plaća tek kad su sredstva na bankovnom računu onda bih platio tada.

Inače opcija za isplatu na platformama na kojima radim je i kripto, konkretno za ovu jednu platformu je Tether tako verujem da tako možeš sigurno da izbegneš porez sve do trenutka dok se iznos ne vidi na deviznom računu. Mada možda grešim.

Hvala ti bro na objašnjenima i verujem da ti je iskreno drago kad neko započne nešto svoje! 🙂
Uvek mi je drago kada neko odluči da preuzme stvari u svoje ruke! ;)
Tako da si me tu malo sad zbunio kad kažeš da i ispod limita treba prijaviti, pasus koji si boldovao.
Iznos koji si povukao na devizni račun, iako je ispod limita.
Šta je relevantno povučen iznos na devizni račun fizičkog lica ili uplaćen na PayPal?
Moj finansijski direktor kaže ovako:

Poreska uvek može da pošalje zvanični upit PayPalu o prometu po računima za rezidente Srbije, s'obzirom da je PayPal zvanično prisutan u Srbiji i posluje pod pravilima NBS...

Pitanje je da li to poreska radi ili je radi, i da li planira da to radi u budućnosti. Poenta je da imaju mehanizam za to. Pitanje je samo da li će cimati ljude za bilo koji iznosi ili će raditi procenu u zavisnosti od iznosa i prihoda.

Paušal ti je 200-300 eur mesečno, čisto da znaš ako odlučiš da ideš tako (primer 1500 eur - 300 eur = 1200 eur čisto za tebe i potpuno si miran)

Slično tvom finansijskom direktoru kaže i chatGPT 😁

Hvala u svakom slučaju što si se raspitao! Najbolje je uzeti stvar u svoje ruke... Dok ide ide, posle ćemo da menjamo delatnost 🙂 volim ja promene, a ne zabodeš se u jednu kancelariju 40 godina...

Pitanje je da li to poreska radi ili je radi, i da li planira da to radi u budućnosti. Poenta je da imaju mehanizam za to. Pitanje je samo da li će cimati ljude za bilo koji iznosi ili će raditi procenu u zavisnosti od iznosa i prihoda.

Bas tako, može, ali zašto bi me nasumično proveravali... Ipak gledaću da prijavim i uplatim porez najbolje da izvadim onaj kvalifikovani serifikat i radim to od kuće...

A ovo da budem preduzetnik i paušalac, o tom potom 🙂

Bas tako, može, ali zašto bi me nasumično proveravali...
ako bi se dešavale provere to bi išlo isto kao i sada što se radi za paušalce, poreska 2x godišnje traži izveštaje poslovnih banaka i pravi presek.

Tehnički mogu isto tako da traže i izveštaj od PayPala za sve personal naloge koji se vode na rezidente Srbije i da rade unakrsnu proveru sa prometom na deviznim računima i da izvedu računicu da li postoji poreski dug.

Koje bi bile konsekvence ako to urade i ako ustanove to ne znam. Isto kao što ne znam da li to već rade, ili je samo priča da će u nekom trenutku raditi.

@Noki
Na paypal nalogu mozes imati npr. tri kartice. Svoju, majcinu i ocevu. Kada ispunis kvotu na svojoj kartici, prebacis pare s naloga na ocevu karticu (i devizni racun). Onda cale dize kes umesto tebe.

@centarfor

Ali onda sredstva idu na isti PayPal nalog... I ja mogu da rasporedim na 3 kartice šta time dobijam ako se porez obračunava na osnovu iznosa uplaćenog na PayPal?

Moje pitanje je bilo šta je relevantno za obavezu prijave i uplate poreza i doprinosa od onlajn zarade.

1. Uplaćena sredstva na PayPal ili
2. Prebačena sredstva na devizni račun...

Eto nek ostane još otvoreno pitanje, možda će još neko dodatno da razjasni.

Moj odgovor je: 2. Prebacena sredstva na dev.racun
To je jedino vidljivo poreskim organima ovog provizorijuma od drzave

P.s. Paypal koristim od 2007., tako da nemoj brinuti kad su moje info u pitanju

@centarfor e pa ako je tako onda ću vrememom lagano da gomilam sredstva pa uplata odjednom, tad ću da platim celokupni porez koliko treba i da se ne mlatim svaki kvartal! Hvala na odgovoru. 😉

Zini da ti kažem, poslodavac. 🤣

Nije OnlyFans to smo već zaključili. 😉 A i diverzifikovao sam ja to. Razne neke stranice vodim. Najskuplja je danas informacija o nekom korisniku. Prikupljanje, obrada i sasvim legalno korišćenje da bi izvukao finansijski maksimum. Bez za*ebancije. To najviše radim.

Zanimalo me koliko je stranaca radnika u Srbiji, pa sam na netu našao ovaj tekst sa 021 iz oktobra prošle godine:

Statistički podaci Nacionalne službe za zapošljavanje otkrivaju da je prošle godine stranim radnicima izdato više od 52.000 radnih dozvola, što je za 50 odsto više nego u 2022. kada je taj broj iznosio 37.000. Očekuje se da će do kraja ove godine broj izdatih dozvola nadmašiti onaj koji je postignut u 2023. Direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović nedavno je izjavio za Radio-televiziju Srbije da očekuje da će broj stranih radnika u Srbiji premašiti 100.000 tokom 2026. godine.

Statistički podaci Nacionalne službe za zapošljavanje otkrivaju da je prošle godine stranim radnicima izdato više od 52.000 radnih dozvola, što je za 50 odsto više nego u 2022. kada je taj broj iznosio 37.000. Očekuje se da će do kraja ove godine broj izdatih dozvola nadmašiti onaj koji je postignut u 2023. Direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović nedavno je izjavio za Radio-televiziju Srbije da očekuje da će broj stranih radnika u Srbiji premašiti 100.000 tokom 2026. godine.
Prolazimo kroz isto kroz šta su prolazili Njemci, Austrijanci, Šviceri, Skandinavosi i ostali zapadnoevropljani 60tih, 70tih i 80tih godina prošlog veka.

Za par godina ćemo se navići da odemo kod doktora stranca, da nam stranci rade po prodavnicama, da su nam kućne pomoćnice/dadilje strankinje, a takođe će se ljudi navići da i ovako i random firmama imaju strance u svom okruženju, mada u IT i korpo svetu u Srbiji je to prisutno već više od 10g, naroĉito kod multinacionalki.

Isto prolazimo kao i zapadnjaci pre 30-50g, zato nam je sada sve to čudno, ali navići ćemo se, ili što bi moj đed rekao "treba da se naviknjavamo" ;)

Тра ла, ла…
Твоја ноншалатност о веома озбиљном проблему освежава.
Није ни тамо нормално, већ наметнуто. У то се уверавамо свакодневно. Културни, верски, цивилизацијски профил тих усељеника је дијаметрално супротан нашем, европском цивилизацијском кругу. И прича о интеграцији је обичнa демагошка шарена лажа. И ако на то пристанемо, а очигледно да нас нико ни о томе ништа не пита, а глобалистичка агресијс увелико траје, чекају нас ОГРОМНИ проблеми. Проблеми кроз који пролазе тренутно СВЕ западне земље. Али пошто ми ну у чему нисмо способни да учимо на туђим искуствима, а под притисцима споља најбоље је забити главу у песак. Укључујући и тебе.

Svrca +1 😃
Iznenadjujuce zdravo rezonovanje.
Dodao bih da oni još i ,, ne vole,, decu
tj. kod nas postoji tolerancija prema zaposlenim majkama sa decom mladjeg uzrasta. Za takvu toleranciju kod zapadnih companija nisam upoznat,
mada možda još Skandinavci samo i imaji. Ostali jok .

Vrh