Šta je novo?

Po kome su neke ulice dobile ime?

Inicijativa građana = lokalni SNS poslušnik kojem su javili da sakupi potpise od ostalih poslušnika koji su dobili kilo brašna, šećera, ulja i rolnu toalet papira da glasaju za SNS.
 
Од свих срања које су предлагали, ову једино подржавам.
Док Загорје односно Загорска може да буде било где (може и Далматиснко рецимо тј Српска Крајина) као и друге географске одреднице су сасвим ок.

хрват, хрватска је дефинитивно нешто што треба брисати
 
Хрватизација, словенизација, и совјетизација назива београдских улица

Након одласка немачког окупатора из Београда 1944. године, град су заузели, уз велику помоћ Црвене армије, партизани. Идеолошки острашћени, бесни што три године нису могли да привире у Србију, партизани су одмах почели да спроводе своје једноумље. Поред најтежих случајева терора, спровођене су и друге мере у циљу промене свести грађана Србије, па и Београда. Једна од мера у преобликовању српске свести јесте била и промена свести о сопственој историји. У ту сврху кренуло се са променама назива улица. У Београду улице су углавном носиле имена знаменитих људи српске историје и културе, као и имена српских географских топонима. Међутим, то није комунистима било прихватљиво, па је велики број улица добио нове називе. Велики број улица у Београду је добио називе по Хрватима, Словенцима, по географским називима са територије Хрватске, Словеније, Босне...Ту су затим и небројени партизански народни хероји. Такође су уважени и партизански савезници тј. Совјети комунисти, којима је учињена част именовањем улица по совјетским генералима или именима њихових градова.
Ево неколико примера :

Улица храброг четника из Јужне Србије Војводе Довезенског је постала улица хрватског Кнеза Трпимира. Од улице Лукијана Мушицког је постала Кордунашка. Петроградска је постала Лењинградска. Улица Кнеза Арсена Карађорђевића је постала Ливањска. Улица великог добротвора из Првог светског рата - Фронтигама је постала Ловранска (место у Хрватској) . Улица четника из Јужне Србије - Војводе Анђелка је постала улица хрватског комунисте Марка Орешковића, Хоповска ( манастир Хопово) је постала Мажуранићева ( хрватски песник и политичар 19.век). Улица Милана Милићевића историчара и етнографа је постала Мосорска ( планина у Далмацији). Деспота Оливера је постала улица Тонета Томшича (комуниста Словенац). Од улице Вука Мандушића је настала Опатијска. Сврљишка је добила назив по хрватском писцу Отокару Кершованију. Улица српског генерала Срећковића је постала Пазинска (Пазин у Истри) . Улица српског добротвора Владимира Матијевића је постала Птујска (град у Словенији). Чајетинска је постала Франца Розмана (Словенац). Метохијска је постала Јанка Лисјака ( комуниста Словак). Младеновачка је названа по Фрањи Рачком (хрватски историчар 19.век). Венчачка је названа по Стјепану Радићу, хрватском политичару који баш и није волео Србе. Улица Жупана Завиде ( отац Стефана Немање) је постала Супилова ( хрватски политичар) . Од улице Др. Рајса је постала Владимира Гортана ( Хрват из Истре). Савамалска је постала Загребачка. Војвођанска је постала Жарка Зрењанина. Кнез Богосава је постала Бакарска (лука у Хрватској). Деспотовачка је постала Аугуста Цесарца (хрватски књижевник), итд... Примера је много. Интересантно да су неки од ових Хрвата и Словенаца имали и по две улице. Отокар Кершовани и Франц Розман, по једну у Београду и Земуну. Такође и поменути Јанко Лисјак је добио улицу приде у Земуну, која се пре звала Живојина Мишића. У Земуну је улица Караматина ( стара земунска породица) постала улица Матије Гупца.
Прави куриозитет је што су важне улице добијале називе по тада живим и здравим комунистичким главешинама. Дечанска је нпр. постала Кардељева (словеначки комуниста) . Улица Јована Ристића је постала Ђиласова ( црногорски комуниста), док је Јужни булевар постао Булевар Александра Ранковића. Можете замислити, били сте до пре неку годину анонимни и неважни, а онда добијете улицу у престоници, и ако сте још живи. При томе ви сами мислите да је то сасвим у реду. Заиста, далеко, далеко од здравог разума.

Било би интересантно истражити у којој мери су тада улице у Хрватској, Словенији, БиХ, Македонији, Црној Гори добијале нове називе по српским историјским личностима и географским појмовима. У којој је мери тога било, тј да ли је тога било уопште.

(Подаци преузети из,, Адресар Београд - Земун - Панчево" из 1952.)

извор
 
Велика лаж, у БГ је било доста улица са топонимима по Хрватској и Словенији и пре 1. светског рата. Погледајте само имена улица по старим мапама. Са друге стране, зашто нису вратили имена овим побројаним улицама у оригинале? Већ је бивша Савмалска па Загребачка сада Коче Поповића.
 
Дакле, географски топоним, у том смислу имане градова по мени нису толико спорни.
Хрватштина, тј тај политчки концепт издвајања у посебан народ оних који су исповедали римокатолицизам је појам који није потребно памтити, и глорификовати, без обзира што на данашњи дан постоји независна држава са тим именом.
Друго, имена разних комуниста који су били непријатељи српском народу и држави Србији (на пример Гоце Делчев) такође не требају да имају улице
Треће, имена људи за које се везује одређена епоха, а да са Србијом нису били везани, или нису оставили никакав позитиван траг такође треба мењати (на пример Џорџ Вашингтон)
 
Гоце Делчев није комуниста већ бугараш али свакако није заслужио име улице у Београду.
 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da će Skupština grada Beograda na sednici koja se održava 30. novembra doneti odluku da neki od najvećih srpskih novinara dobiju ulice.

Prihvatili smo predlog Udruženja novinara Srbije da Miroslav Miro Radojčić, Predrag Milojević, Bogdan Tirnanić i Aleksanar Tijanić dobiju ulice u našem gradu”, rekao je Vesić gostujući u jutarnjem programu TV Hepi.

On je ukazao da je cilj da se pošalje poruku da je novinarstvo važan deo društva i da veliki novinari zaslužuju trajno sećanje.

“Pored toga, ulicu će dobiti Milutin Čolić, osnivač FEST-a, i Dinko Tucaković na predlog Jugoslovenske kinoteke kao i Dragan Sakan, začetnik marketinga u Srbiji i regionu. Na sednici će se naći i moj predlog da Milan Vukos, potpredsednik Skupštine grada u vreme Branka Pešića dobija ulicu”, rekao je Vesić.

On je dodao da je Milan Vukos, kao potpredsednik grada, učestvovao u osnivanju kulturnih manifestacija BITEF, BEMUS, FEST i “Radost Evrope” koji su danas simboli grada Beograda.

Aktivno se zalagao za poboljšanje statusa umetnika i stvaralaca, te su u njegovo vreme mnogim književnicima, glumcima i slikarima dodeljeni stanovi i ateljei.

“Milan Vukos je svestrano bio posvećen stvaralaštvu i kulturi, godine tokom kojih je obavljao funkciju direktora Radio Televizije Beograd ostale su upamćene kao zlatno doba televizije”, rekao je Vesić.

Vesić je dodao da će Beograd u ponedeljak dobiti i Briselsku ulicu na predlog zamenice potpredsednika Skupštine grada Beograda Andree Radulović. “Brisel decenijama ima Beogradsku ulicu, a čim prilike zbog epidemije korona virusa budu dozvolile potpisaćemo Povelju o brtamiljenju dve prestonice”, istakao je Vesić, saopštio je Sekretarijat za informisanje.

Vesić je dodao da će uskoro ulice u Beogradu dobiti i Beč i Varšava jer su to gradovi koji imaju ulice koje nose ime Beograda i poštuju nas kao prijatelje.

izvor: Nova S
 
Usvojen predlog da ulica Kneza Trpimira na Zvezdari bude preimenovana u Milutina Čolića, osnivača FEST - a.
 
Pita li ko sta stanare tih ulica koje se primenjuju...
 
Naravno da ih pita. Država misli i na njih. Pošalje im čestitku od Poreske uprave 4 puta godišnje.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=798371#p798371:3jj7bs1v je napisao(la):
direktor » 01 Dec 2020 00:41[/url]":3jj7bs1v]Pita li ko sta stanare tih ulica koje se primenjuju...
Pa da pitaju stanare, nikada se ne bi ni menjali nazivi ulica, jer čak i tamo gde je to potpuno logično i opravdano, građani bi se bunili, pošto čak i sada kada je to besplatno, koliko god to zvučalo neverovatno, velik broj građana i dalje veruje da se plaća, plus što ne mali broj njih misli da se namerno iživljavaju nad građanima sa ovim promenama naziva.
 
A da ne pričamo koliko je prosečnom stanovniku, ne samo Beograda, nego bilo kog grada na planeti, presudno da li se jedna ulica takvog ranga i lokacije zove Ulica Mike Mikića ili Ulica Pere Perića...

Ali eto. u Srbistanu gde onaj onaj patrljak od ulice u Sremčici menja naziv 7 puta za 10 godina, očigledno ima dovoljno kompleksaša i karijerista u partijama kojima su takve stvari od presudnog značaja.
 
Daj nekoj ulici u Beogradu naziv Hitlerova, ili recimo Draže Mihajlovića, kad im je toliko bitno. :D
 
:mrgreen: Dobro mislim, nikome ne bi bilo svejedno u takvim slučajevima. Niti bi bilo svejedno da se npr Kneza Miloša preimenuje u... bmliga... Čerčilovu... Ali mislim ovo da li je Kneza Trpimira ili Milutina Čolića, Resavska ili General Ždanova, Maršala Tolbuhina ili Goce Delčeva, 27. marta ili Ruzveltova... To me pogađa i dotiče taman i da li je trafika na ćošku ''Štampa'' ili ''MojKiosk''. :D
 
Eto vidiš, ipak je ljudima bitmo kako će se zvati ulica. :D
 
Sad se setih i onog slučaja sa EX YU toponimima. Da li bi bilo svejedno da se jedna ulica ranga poput pomenutog Trpimira, primera radi, zove Sarajevska i da je jedina u gradu, a da menja ime? Pošto se vidim digla prašina oko promene naziva Hrvatske ulice u Kotežu, a ona je u rangu Resavske. I zašto je bitnija Kneza Miloša od Resavske?
 
Jel može neko da mi objasni ovo, pošto se ovde toliko majmuniše sa imenima ulica, da ne stižem više da ispratim...
NBG.jpg
 
Од како сам овде разговарао са корисником stalker314 у вези улице МихаИла Пупина (уместо МихаЈла) где ми је он објаснио да је грешка у неписменим властодршцима, ја за све спорне називе улица користим Оупен Стрит Мап. Једноставно очигледно је да (и овде међу нама) постоје ентузијасти који жртвују своје време да би сви ми имали користи, што је нешто о чему Гугл може само да сања.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=807809#p807809:2r929qcj je napisao(la):
Bender Rodriguez » 27 Dec 2020 23:00[/url]":2r929qcj]Jel može neko da mi objasni ovo, pošto se ovde toliko majmuniše sa imenima ulica, da ne stižem više da ispratim...
Plan plus je postao daleko ažurniji po tom pitanju. A i po unosu promena saobraćajnica.
 
Hvala svoj trojici na odgovorima i savetima.


Strašno je, sramotno i jadno da se u jednoj metropoli imena ulica toliko često i jako koriste za politička majmunisanja da njeni sopstveni građani ne znaju više kako se koja zove nego moraju da se konsultuju sa drugim ljudima. I to ni manje ni više nego za neke vrlo velike i važne (prometne) ulice.

A sve to dok po gradu i dalje ima 52306239 drugih ulica koja čekaju svoja imena i 20523652 glupih duplikata koje treba promeniti i dati im nova imena.


Nacionalni park Srbija... :roll:
 
Vrh