Šta je novo?

Pošta br 6, Savska ulica

Ljudi su u pravu kada posleratni stil nazivaju komunistickim, jer u Srbiji upravo II sv rat i dolazak komunista na vlast ocigledna granica izmedju dva stila. Verovatno bi usled arhitektonskih trendova u svetu i pre rata, moderna arhitektura stigla u Srbiju kao sto je u celom svetu, ali se u Srbiji njen dolazak poklopio sa dolaskom komunista tako da to kod nas jeste komunisticki stil (po partiji na vlasti) ili socijalisticki (po nazivu zemlje). Ne verujem da polemika da li je zgrada lepa ili ruzna postoji. Zgrada je ogromnoj vecini ruzna, pa nema govora da je lepa. Eventualno postoje ljudi koji misle da ona ima neku arhitektonsku vrednost u istorijskom smislu (profe im postavili komunisti da ih uce) ali to bi se moglo onda reci i za Kaludjericu jer i ona odrazava neke drustveno -istorijske okolnosti pa ne znaci da je treba negovati, konzervirati, vec ako se ukaze prilika ruzno prepraviti u lepo. Ljudi svakodnevno zive u gradu, arhitektura vec agresivno napada cuda, pa ako napada nek bar napada ljude vizuelno lepim, da bar sa svoje strane ljude ne cini depresivnim vec zadovoljnim. Ako ne moze zadovolji taj prvi i osnovni uslov arhitektura gubi smisao, moze se slobodno ugasiti kao nauka.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=748183#p748183:1zxj4ujt je napisao(la):
milanche » 15 Jun 2020 01:22 pm[/url]":1zxj4ujt]Vecinski muzicki ukus gradjana je Ceca, jel to znaci da filharmonija treba da izvodi njihove numere ili tamo nekog Baha, Mocarta, Cajkovskog, za koga bre oni sviraju koji..

Naravoucenije: vecinski ukus (ne)obrazovane mase nije nikakav obavezujuci kriterijum prilikom nekog izbora ili odluke. To rade samo politicari.

ps. pri tom funkcija "da bude nesto lepo" moze biti za figuricu na polici, ali za zgradu u koju treba uloziti milione....
Разлог број 1 за све што нам се данас дешава, за ову клику на власти је управо ова отуђеност "елите" од народа и њена потпуна незаинтересованост да се уопште и обрати већинском слоју друштва. То много више говори о тој и таквој елити него о, како ти кажеш. (не)образованој маси.

Е зато су Милошевићи, Вучићи и други и те како били заинтересовани да се обрате народу. А "елита" тера по свом. Уживајте, заслужили сте.

Са друге стране, Његоши, Нушићи, Црњански, Дучићи и Коруновићи као интелектуалне величине у односу на све што имамо данас су смогли снаге да разумеју народ, није им било испод части да се обрате масама, па су и резултати били адекватни а јединство целог друштва по свим кључним питањима неповредиво. До 1918е макар.

Korunovic je predstavljao Srbiju u najboljem svetlu, ne znam dokle ce se komplikovanost nekog dela ili njegova tadasnja aktuelnost uzimati kao plus. To sto je Krat ucinio cudo preoblikujuci fasadu ili sto je to bilo u skladu sa nekim svetskim trendovima (a i nije bas 100%), ne znaci da to ima univerzalnu vrednost.

Korunovic je Kapelu Svete Petke uspeo da uklopi u okruzenje nekoliko stotina godina staro, a Komunjare nisu mogle da se uklope u okruzenje gradjeno 10,20,30 godina pre njih.

I Sveta Petka ima vrednost danas i imace i za sto i hiljadu godina. Vecina zgrada gradjenih posle 1945.godine su vec danas za rusenje i odbojne su mnogim gradjanima.

Srpska sela ili manji gradovi bi trebali da izgledaju ovako:

terzica222.jpg

Sa nekim vecim objektom u okolini, kao sto je Korunovicev sokolski dom u Obrenovcu na primer

sokolski-dom-obrenovac-sokolana-sokolstvo-miroslavtir%C5%A1-arhitektura-srbija-istorija-kultura-obicaji-panslavizam-dompalihheroja-palez-mojabaza.jpg

To je nesto sto sto smo mi, to je nesto gde bi i narod lepo ziveo, a i sto bi ucinilo Srbiju mozda najlepsom na svetu i privlacilo strance.

Ali onda nastavim dalje od Obrenovca i vidim kako su komunjare gradile te objekte. Ovo je Mesna zajednica u Baljevcu, izgradjena 1950-ih

maxresdefault.jpg

Sa ovakvim kucama okolo, gradjenih za vreme crvenih, 70ih i 80ih, sa ovim odvratnim ogradama, ljigavim garaznim vratima, miljeima na televizorima, salonskim lusterima, kucom koja smrdi na sirce i zaprsku, Draganom Mirkovic koja cepa sa radija i smradom jeftinog aftersejva vlasnika kuce koji je izasao u potkosulji da te pozdravi, sveze obrijan iz kupatila, samo je brke ostavio.

kuca-u-smederevu-na-prodaju-5425635199762-71789619062.jpg

kuca-u-smederevu-na-prodaju-5425635199762-71789619061.jpg

Ljudi nikako da shvate da to nije nasa tradicija, da to nisu Srbi i Srbija, to je komunizam napravio/pokusao da napravi od Srba.

Istrazujuci gde je krenulo lose u arhitekturi, dosao sam do utiska da je to pocelo u 19. veku sa Ajfelovim inzinjerstvom u arhitekturi, celikom, na koji se nadovezuje Cikaska skola visokih solitera, sto bi mi danas nazvali tajkunskih I skorojevickih investitora pohlepnih za profitom viska kvadrata, na koji se zatim nadovezuje Korzbije u 20. veku. Komunisti su po meni nastavak te arhitektonske tradicije. Tako da unistenje estetike u arhitekturi nije doslo sa istoka ni iz Turske, ni od Sovjeta, nego sa zapada. Sto se tice arhitekture, da su kojim slucajem nacisti prevladali, arhitektura bi lepsa, verovatno u tradiciji Bulea I Ledua, tj megalomanske anticke gradjevine sa kupolama, stubovima, novi Partenoni I sl.

Beki, cini mi se da malo mesas babe i zabe. Ne znamo kakva bi arhitektura u manjim mestima bila da nije bilo "komunjara", mozda ne mnogo drugacija od ove iz postojeceg univerzuma.
Mislim da tu ususkanu idilu malog mesta ili sela projektujemo mi koji zivimo u gradovima. Ljudi su na selu odvuek zeleli da se modernizuju i na to imaju pravo.

ja nesto ne verujem da je komunizam uveo tradiciju u srbiji da fasada i ograda na terasi porodicne kuce nisu bitne i da i ne moraju da se urade da bi kuca bila useljena i da se domacin ne bi stideo pred komsijama. nitu su branili da se u dvoristu sadi cvece i neguje travnjak, niti su insistirali da privatna i zajednicka dvorista sluze kao deponije, nisu komunisti izmislili plasticne kese i izdali direktivu o obaveznom odlaganju tih kesa i starih frizidera direktno u reku.. bio komunizam i u sloveniji i u ceskoj i u srbiji i u rusiji pa nije svuda satro osecaj za oku ugodno i sta ne kalja obraz. ne bih ja bas optuzivao kumuniste za nasu aljkavost i sklonost tres estetici, to je cini mi se prirodni talenat koji smo u proteklim vekovima razvili do savrsenstva. zato smo tu gde smo danas, estetika srpske tranzicije, sa kraja 20. i pocetka 21. veka, nije posledica komunisticke ideologije vec neceg mnogo dublje usacenog u nas.

sto se tice poredjenja arhitekture kroz vekove ja sam bas nepozvan da sudim ali imam skromno misljenje da se proslost uvek glorifikuje a sadasnjost potcenjuje. dan danas se sirom sveta grade objekti koji pomeraju granice i donose nesto novo i kojima ce se za 200-300 godina,ako nas bude, ljudi diviti kao sto se mi danas divimo kitnjastism palatama i dvorcima iz 17-18 veka. ne moze me niko ubediti da ne bi bilo na rados i uzivanje nekih buducih beogradjana da za par vekova imaju i dalje mogucnost da vide npr sava centar, dobrovicev generalstab, genex kulu. njih tada nece mnogo zanimati sto je sc imao problema sa grejanjem i prokisnjavanjem, sto je generalstab rusen a genex kula godinama sluzila kao nosac bilborda, njima ce oni biti, ako tih objekata bude, isto ono sto je danas nama npr zgrada kolarca ili hotel moskva, sto bi bila ova nesretna posta.. nesto specificno za period u kome su nastali i nesto vredno cuvanja

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=748508#p748508:240gfmnw je napisao(la):
Earthmoving » Tue Jun 16, 2020 2:53 pm[/url]":240gfmnw]Istrazujuci gde je krenulo lose u arhitekturi, dosao sam do utiska da je to pocelo u 19. veku sa Ajfelovim inzinjerstvom u arhitekturi, celikom, na koji se nadovezuje Cikaska skola visokih solitera, sto bi mi danas nazvali tajkunskih I skorojevickih investitora pohlepnih za profitom viska kvadrata, na koji se zatim nadovezuje Korzbije u 20. veku. Komunisti su po meni nastavak te arhitektonske tradicije. Tako da unistenje estetike u arhitekturi nije doslo sa istoka ni iz Turske, ni od Sovjeta, nego sa zapada. Sto se tice arhitekture, da su kojim slucajem nacisti prevladali, arhitektura bi lepsa, verovatno u tradiciji Bulea I Ledua, tj megalomanske anticke gradjevine sa kupolama, stubovima, novi Partenoni I sl.
Ok je da ekonomista ima svoje mišljenje o arhitekturi i građevini, forum za to i služi, ali brate ti svaku temu ugušiš sa nametanjem svojih stavova o naciji, ideologiji, jeziku, politici, sad si počeo i o istoriji arhitekture...svako ko je ovde koliko toliko redovan skapirao je tvoj pogled na svet. Toliko arogancije, agresivnosti, nadmenosti, nipodaštavanja drugačijih mišljenja ljudi koji su daleko stručniji u oblasti arhitekture i građevine potpuno srozava nivo ovog foruma...

Сам Крат ми је прилично одобојан као личност, али то не значи да је и његово дело ружно. Треба бити реалан: оно изгледа накарадно првенствено зато што је запуштено, а модерни стилови слабо трпе траг времена.

Ипак, што се мене тиче, избор између Коруновићевог дела и Кратове прераде је сасвим јасан. Што из чисто естетских, што моралних и историјских разлога, Коруновићеву фасаду апсолутно треба обновити. Кратово дело није ни приближно толико јединствено и занимљиво колико Коруновићево, и његовим губитком бисмо изгубити далеко мање неко што бисмо добили обновом оригиналне фасаде.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=748533#p748533:3k5qjq59 je napisao(la):
Drakche » 16 Јун 2020 23:02[/url]":3k5qjq59]Beki, cini mi se da malo mesas babe i zabe. Ne znamo kakva bi arhitektura u manjim mestima bila da nije bilo "komunjara", mozda ne mnogo drugacija od ove iz postojeceg univerzuma.
Mislim da tu ususkanu idilu malog mesta ili sela projektujemo mi koji zivimo u gradovima. Ljudi su na selu odvuek zeleli da se modernizuju i na to imaju pravo.
Видим да не знате, а разлог зашто не знате првенствено лежи у Вашем накарадном доживљају „модернизације”. Модернизација је увођење струје, пијаће воде и канализације, отварање школа итд. Модернизација није напуштање свог традицоналног писма, језика, ношње и сличног. Права модернизација села је за комунистичке владавине ишла врло спорим темпом, док је ова накарадна напредовала брзином снежне лавине. Зато „четничка” села нису видела струју ни до дубоко у 70-е и 80-е, али зато су их хорде црвених разбојника посетиле још у 40-има.

Какву су тачно модернизацију видела српска села за време комунизма? Шта су тачно комунисти постигли за српског сељака? Побили су све најугледније сељаке, уништили су соколане, пола села испразнили уз пароле „фабрике радницима!”, или својим договорима с Немачком, Аустријом и сличним земљама. И оно Срба што се вратило у домовину, махом је завршило у градовима, и својом градитељском делатношћу подједнако је унаказило и градове и (све пустија) села.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=748508#p748508:3k5qjq59 je napisao(la):
Earthmoving » 16 Јун 2020 21:53[/url]":3k5qjq59]Istrazujuci gde je krenulo lose u arhitekturi, dosao sam do utiska da je to pocelo u 19. veku sa Ajfelovim inzinjerstvom u arhitekturi, celikom, na koji se nadovezuje Cikaska skola visokih solitera, sto bi mi danas nazvali tajkunskih I skorojevickih investitora pohlepnih za profitom viska kvadrata, na koji se zatim nadovezuje Korzbije u 20. veku. Komunisti su po meni nastavak te arhitektonske tradicije. Tako da unistenje estetike u arhitekturi nije doslo sa istoka ni iz Turske, ni od Sovjeta, nego sa zapada. Sto se tice arhitekture, da su kojim slucajem nacisti prevladali, arhitektura bi lepsa, verovatno u tradiciji Bulea I Ledua, tj megalomanske anticke gradjevine sa kupolama, stubovima, novi Partenoni I sl.
Ле Корбизје је свакако имао луцкасте идеје, али не видим како се Ваш коментар о комунистима може довести у везу с чињеницом да је сам Стаљин био заговорних неокласицизма. Уосталом, титоисти су били практично једини изузетак у целој тој комунистичкој причи, а питање је да ли је то зато што су тако хтели, или зато што је у нашој (а и светској) предратној архитектури већ почео да превладава модернизам - претеча стиловима који су уследили.

Да је промена дошла са Запада, јесте, али погрешно је представљати да је све што је донела било лоше. А од нациста смо могли очекивати само мегаломанију и постепену деградацију естетике, коју већина нас вероватно не би имала могућност да испрати, зато што бисмо били робови - или мртви.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=748535#p748535:9hjweglq je napisao(la):
razgradjevinar » Uto Jun 16, 2020 3:11 pm[/url]":9hjweglq]ja nesto ne verujem da je komunizam uveo tradiciju u srbiji da fasada i ograda na terasi porodicne kuce nisu bitne i da i ne moraju da se urade da bi kuca bila useljena i da se domacin ne bi stideo pred komsijama. nitu su branili da se u dvoristu sadi cvece i neguje travnjak, niti su insistirali da privatna i zajednicka dvorista sluze kao deponije, nisu komunisti izmislili plasticne kese i izdali direktivu o obaveznom odlaganju tih kesa i starih frizidera direktno u reku.. bio komunizam i u sloveniji i u ceskoj i u srbiji i u rusiji pa nije svuda satro osecaj za oku ugodno i sta ne kalja obraz. ne bih ja bas optuzivao kumuniste za nasu aljkavost i sklonost tres estetici, to je cini mi se prirodni talenat koji smo u proteklim vekovima razvili do savrsenstva. zato smo tu gde smo danas, estetika srpske tranzicije, sa kraja 20. i pocetka 21. veka, nije posledica komunisticke ideologije vec neceg mnogo dublje usacenog u nas.

sto se tice poredjenja arhitekture kroz vekove ja sam bas nepozvan da sudim ali imam skromno misljenje da se proslost uvek glorifikuje a sadasnjost potcenjuje. dan danas se sirom sveta grade objekti koji pomeraju granice i donose nesto novo i kojima ce se za 200-300 godina,ako nas bude, ljudi diviti kao sto se mi danas divimo kitnjastism palatama i dvorcima iz 17-18 veka. ne moze me niko ubediti da ne bi bilo na rados i uzivanje nekih buducih beogradjana da za par vekova imaju i dalje mogucnost da vide npr sava centar, dobrovicev generalstab, genex kulu. njih tada nece mnogo zanimati sto je sc imao problema sa grejanjem i prokisnjavanjem, sto je generalstab rusen a genex kula godinama sluzila kao nosac bilborda, njima ce oni biti, ako tih objekata bude, isto ono sto je danas nama npr zgrada kolarca ili hotel moskva, sto bi bila ova nesretna posta.. nesto specificno za period u kome su nastali i nesto vredno cuvanja
Ovakvu ogradu i vrata, kao sa slike kuce iz 70ih, 80ih sto sam postavio, sam video svuda, od Makedonije do Slovenije. Moja porodicna kuca u Hrvatskoj ima ista takva vrata i terasu i ogradu. Nisi bas tada mogao da narucis ogradu sa neta kakvu si hteo, vidis da su svi imali iste. Zasto jedna tako mocna i uredjena drzava, kako je neki predstavljaju, nije mogla da uvede neke standarde kada je gradnja u pitanju? Da kaze, ovo moze u Sumadiji, u Lici mora ovakva ograda, u Hercegovini mora ovakav krov itd. Ne, oni su, kao i sa Beogradom, gradili novo po svojim standardima, ne obaziruci se na tradiciju i okolinu nekog kraja, sela, grada... Kada svi od Vardara do Triglava imaju ista ova ruzna vrata, ocigledno je da su to onda vrata koja je neka drzavna fabrika proizvodila i majstor koga pozoves bi ih ugradjivao. I sad kao smo mi skloni tres estetici? A izbora nemas...

Sto se tice objekata poput Genex-a, ruzan bio kada je napravljen, ruzan je sad, ruzan ce tek biti buducim generacijama. E, sad ce neki arhitekta da napise Rat i mir o tome koliko je Genex vredan, koliko tu detalja ima, koliko je genijalno bilo i koliko je veliki poduhvat bilo podici takav objekat u ono vreme u Srbiji... Koga briga? Nema univerzalnu lepotu i privlaci samo ljubitelje tog brutalkomunistickog stila koji svejedno dodju to posprdno da vide, a ne da se nesto dive. Ja sam kao klinac mislio da je zgrada takva jer je propala u medjuvremenu i niko je nije odrzavao, a ona je u stvari ruzna otkad je napravljena. Jos je zavrsena 1980.godine, nije kao da je napravljena 1948. pa da kazemo je bila cudo za to vreme.

Dobro, jasno je ko se najvise palio na taj stil i iz kojih razloga.

Opet ponavljam to sto nesto nije nacickano i kitnjasto do besveti ne znaci da je ruzno niti bi neko smeo sebi da da za pravo da na ovaj nacin pljuje po celom jednom pravcu samo jer ga ne razume. U umetnosti, sto je arhitektura najvecim delom, laik obicno ne vidi siru sliku pa misljenje formira iskljucivo na osnovu ličnih afiniteta prema odredjenom pravcu. Ja ne bih da namecem nikome misljenje, ali definitivno ce se kvalitet modernih pravaca videti tek kasnije (naravno ne sve zgrade i ne na svakom mestu).

Sent from my iPhone using Tapatalk

Meni samo nije jasno zašto ova tema i rasprava mora da bude klackalica, u smislu da svi smatraju da samo jedno rešenje može da bude ispravno, a da drugo (koje se njima ne dopada) ne može? Zašto je toliko nemoguće pomisliti da obe varijante imaju svoje vrednosti, pa i mane? Odnosno da oba ''ishoda'' mogu da imaju svoje lepote i nedostatke? Pogotovu imajući u vidu kompleksnost situacije, da stara zgrada, premda lepša, je imala istorijske simbole države koja više ne postoji i koja se raspala u krvi...

Ne vidim što sve mora da se podeli na: 1) ispravno i 2) neispravno.

Miki, izbegavam to licno etiketiranje forumasa, to je nizi nivo diskusije od diskusije o idejama, za mene je to tema, a ne dal si ti ovakav ili onakav. Samo ogranicen covek bi za sebe reko da je ekonomista, pravnik, arhitekta... kao da je operisan od ostalog iI nezainteresovan za ostale aspekte zivota. Ja sam za razliku od mnogih studenara arhitekture koji su vidim u Istoriji Arhitekture na faxu ucili samo zadnji deo Moderne arhitekture, detaljno izucio celu Traktenbergovu Istoriju Arhitekture, povezano sa mnogim drugim istorijskim delima matematike, fizike, religije, filozofije itd. Takodje sam I Vitruvisa izucavao (sto me podseti na renesansnog pisca Alberti Batistu I ruskog matemarticara Fomenka koji je tvrdio da je ustvari on u renesansi napisao 10 Vitruvisovih knjiga o arhitekturi koja je iz crkveno-politickih razloga posle smedtena u "rimsko doba"). Medjutim to nista nije promenilo moj ukus koji sam imao I kao dete, jedino sto ta "strucnost" cini je da malo bolje artikulises I razumes zasto ti se nesto svidja. Zestoko se borim protiv fasizma da obican covek "nije strucan" da komentarise estetiku, da ce mu licencirani studenti sistema odrediti sta je lepo, a sta ne. Ja ne znam, nisam tad bio ziv, ali kazu da su zapravo sva najlepsa I najznacajnija dela do pre 2 veka nisu gradili diplomirane arhitekte, pa ako je tako glupo prisvajaju I kite se tudjim perjem. Ova zgrada mi je kec na jedanaest da se napadne I rusi oreol moderne arhitekture, jer postoje obe slike iste zgrade (sto je retka prilika), gde svako moze videti razliku I shvatiti sta mu je lepo, a sta ne. Takodje, studente driluju na faxu, pa je potrebno naknadno zestoko prodrmati usvojena uverenja, I na taj nacin napasti profesore I osujetiti njihovu ideju u kom smeru formiraju arhitekte (kao sto rekoh, drugarica sa Arhitektonskog koja mi dade knjigu Istoriju Arhitekture je imala beleske samo od Moderne arh, tj svega 20% knjige, odakle mi je jasno sta profesori forsiraju; takodje onaj ko izuci samo 20% istorije arhitekture po meni nije strucan, da bi bio strucan, morao bi izuciti celu, plus poznavati istoriju simbolike ukrasa, zlatni presek I druge elemente, o cemu sam ubedjen da nasi svrseni studenti nemaju tri čuke).

Verovatno u narednim decenijama diploma Arhitektonskog nece vredeti nista, kao sto danas u IT sektoru samouki su pocistili ove sa drzavnih fakulteta.

Vec ih u nekim sektorima samouki ili sa par kurseva razbijaju, kao sto je 3D dizajn itd.

Da razbijemo prepisku pp vjezba 1940 i zima iste godine
posta601-2020-06-16-22-43-09.jpg

posta602-2020-06-16-22-43-09.jpg

Slazem se sa vecinom stvari iz poslednjih par postova, i kao sto sam rekao, mislim da ovde ne treba da se vodi diskusija o tome koji pravac u arhitekturi je najbolji ili najlepsi jer se tu necemo nikad sloziti... uostalom oni i jesu rezultat ukusa i rada arhitekata... jedino, ponavljam ne volim sto neko da za pravo sebi da blati rad nekog arhitekte samo jer mu se licno ne svidja.

A ponovio bih za slucaj poste ovo: obe zgrade (stara i nova) imaju neku vrednost (opet da ne raspravljamo koju i koliku), jedna zgrada je stajala manje od 20 godina, jedna stoji vec 70 i nesto, ali recimo da to nije od sustinske vaznosti (jer ova nova nije prirasla srcu vecini Beogradjana).

Iako i licno podeljenog misljenja, mislim da cemo se svi sloziti oko jednog: za srpsku nacionalni arhitekturu je mnogo vaznija Korunoviceva zgrada nego Kratova. (Sto se tice svetske arhitekture to i nije vazno... jedna zgrada vise manje, a takvih je bilo puno).

Sent from my iPhone using Tapatalk

Бесмислено је водити дискусију о спони између архитектонских трендова и идеологије, ако не направимо разлику између „наших” комуниста, и оних у СССР-у, Кини и другде. Међу њима постоје велике разлике.

Титоистичка идеологија је била антисрпска на унутрашњем плану, а прозападна и антируска на спољном. Све јој се, мање више, вртело око тога, и опстанка самог режима.

Титоисти се, за разлику од неких других комуниста, нису озбиљније бавили питањем уметиничког стила с аспекта идеологије, и зато сматрам да се у послератном периоду грађевинарство на нашим просторима првенствено развијало под утицајем токова у светској архитектури, а затим и могућности, личног укуса, и тек непосредним утицајем идеологије у виду вредности које је режим пропагирао кроз просвету, културу и медије.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=748660#p748660:yigseygu je napisao(la):
Captain » 17 Јун 2020 06:07[/url]":yigseygu]Iako i licno podeljenog misljenja, mislim da cemo se svi sloziti oko jednog: za srpsku nacionalni arhitekturu je mnogo vaznija Korunoviceva zgrada nego Kratova. (Sto se tice svetske arhitekture to i nije vazno... jedna zgrada vise manje, a takvih je bilo puno).
И за српску и за светску. Коруновићева зграда је била најважнији представник једног правца у архитектури. Кратова зграда је само бледа копија БИГЗ-а, и потпуно небитна чак и у нашем контексту, а камоли светском.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=748646#p748646:1mkwelh0 je napisao(la):
Beki » 16 Jun 2020 09:45 pm[/url]":1mkwelh0]Verovatno u narednim decenijama diploma Arhitektonskog nece vredeti nista, kao sto danas u IT sektoru samouki su pocistili ove sa drzavnih fakulteta.

Vec ih u nekim sektorima samouki ili sa par kurseva razbijaju, kao sto je 3D dizajn itd.

Ti mora da se salis?

Има мало истине око ИТ сектора. Код мене у фирми је најбољи програмер средњошколац веровали или не.
Додуше скренусмо са теме.

Pa velika većina ETFovaca softveraša ode preko za daleko veće pare, otvara se prostor za "samouke" koji samo ovde mogu da se prodaju (za naravno manje para nego napolju), i još pride da uživaju glumeći genijalce dok zadivljuju svoje informatički polupismeno okruženje....

Ovih par zadnjih postova je u stilu:

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=k0OZ0HbIip4[/youtube]

Zakucalo nam vreme raznih "Viljuški"...

Vrh