Šta je novo?

Pošta br 6, Savska ulica

Suprotstavljeni stavovi u vezi grbova su izrečeni, ostatak diskusije se pretvorio u ubeđivanje tako da sam deo postova obrisao.

Као неко ко врло воли Београдску Модерну, ја ћу, ево, признати да се мени ова реконструисана зграда, онако како ју је у томе стилу извео Крат, заправо - допада. И, у ствари, не видим неки уистину оправдан разлог за читав подухват нове реконструкције, сем ако враћање на старо, то јест изворно, није управо - симболички, само себи циљ... Али, онда, зашто не би тако вратили првобитни изглед и згради Народног позоришта, рецимо? Или, Старог двора... итд...

Да, и хотела "Петроград", управо из комшилука, као јединствене архитектонске целине краја. Ако је уопште могућно, због мноштва промена, такву успоставити било где у Београду...

А, ако се већ буде радила реконструкција, нека буде у сваком погледу темељна, и враћање на аутентични изглед зграде да је изведено у потпуности...

Постоји јасна разлика између проширења и унапређења зграде саграђене у време када су наше могућности биле ограничене, и њеног „гуљења” до непрепознатљивости.

Крат је, као што се јасно види из цитата који сам навео, свесно уништио дело свог претходника, зато што га је он лично није сматрао вредним. То је био акт вандалског насиља једног архитекте над делом другог, и управо то је оно што мени лично посебно смета, поред тога што смо изгубили вероватно најзначајнијег представнига српског националног стила.

То само је довољан повод да обновимо зграду, па таман било и с шаховницама (треба имати на уму да мотиви у виду шаховнице немају везе с хрватским грбом, већ спољном декорацијом манастира Каленић).

Čini mi se kao da mu je zgrada BIGZ-a bila vodilja.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747938#p747938:yyauhtf2 je napisao(la):
Igor » 14 Јун 2020 06:28 pm[/url]":yyauhtf2]Čini mi se kao da mu je zgrada BIGZ-a bila vodilja.

Најзад неко и то да примети! Има наде за нас. :pob:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747935#p747935:3vw34i0w je napisao(la):
ZvezdarkaVracaric » 14 Jun 2020 07:21 pm[/url]":3vw34i0w]Као неко ко врло воли Београдску Модерну, ја ћу, ево, признати да се мени ова реконструисана зграда, онако како ју је у томе стилу извео Крат, заправо - допада. И, у ствари, не видим неки уистину оправдан разлог за читав подухват нове реконструкције, сем ако враћање на старо, то јест изворно, није управо - симболички, само себи циљ... Али, онда, зашто не би тако вратили првобитни изглед и згради Народног позоришта, рецимо? Или, Старог двора... итд...

Да, и хотела "Петроград", управо из комшилука, као јединствене архитектонске целине краја. Ако је уопште могућно, због мноштва промена, такву успоставити било где у Београду...

А, ако се већ буде радила реконструкција, нека буде у сваком погледу темељна, и враћање на аутентични изглед зграде да је изведено у потпуности...

Složio bi se da Kratova rekonstrukcija u neku ruku liči na modernu iz 30ih ali ovde se ipak radi o posleratnom modernizmu.

Веома вероватно да му је БИГЗ био узор. Колико сам схватио арх. Брашован му је и био ментор.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747939#p747939:1ipr66dq je napisao(la):
Giorano Angelo » Ned Jun 14, 2020 1:31 pm[/url]":1ipr66dq]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747938#p747938:1ipr66dq je napisao(la):
Igor » 14 Јун 2020 06:28 pm[/url]":1ipr66dq]Čini mi se kao da mu je zgrada BIGZ-a bila vodilja.

primećeno je to odavno - ja cam čak i predlozila da se, kao privremeno rešenje, zgrada renovira u tom duhu. to bi očigledno bilo istorijski neautenticno i kontradiktorno, ali vizuelno bi dobro izgledalo, bilo bi u duhu beograda generalno i moglo bi da se brzo i uspešno uradi. a to bi dalje omogucilo da se fokus sa fasade jedne jedine daleko od najtrulije zgrade pomeri na milion puta gore probleme na tom istom trgu (da ne idemo dalje). kuca gori baba pegla zavese - to je otprilike ova polemika kojoj se kraj ne nazire.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747964#p747964:q1jpv1i3 je napisao(la):
bushwick » 14 Jun 2020 08:35 pm[/url]":q1jpv1i3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747939#p747939:q1jpv1i3 je napisao(la):
Giorano Angelo » Ned Jun 14, 2020 1:31 pm[/url]":q1jpv1i3]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747938#p747938:q1jpv1i3 je napisao(la):
Igor » 14 Јун 2020 06:28 pm[/url]":q1jpv1i3]Čini mi se kao da mu je zgrada BIGZ-a bila vodilja.

primećeno je to odavno - ja cam čak i predlozila da se, kao privremeno rešenje, zgrada renovira u tom duhu. to bi očigledno bilo istorijski neautenticno i kontradiktorno, ali vizuelno bi dobro izgledalo, bilo bi u duhu beograda generalno i moglo bi da se brzo i uspešno uradi. a to bi dalje omogucilo da se fokus sa fasade jedne jedine daleko od najtrulije zgrade pomeri na milion puta gore probleme na tom istom trgu (da ne idemo dalje). kuca gori baba pegla zavese - to je otprilike ova polemika kojoj se kraj ne nazire.

Mene jeste u jednom trenutku asocirala na Državnu štampariju/BIGZ, ali priznajem da sam odmah odbacio to poređenje, setivši se one sjajne Zumine reportaže u kojoj je u prepoznao simboliku u detaljima Brašovanovog dela. Ali sličnosti definitivno ima... "BIGZ za siromašne"...

Duže razmišljam o Korunovićevoj zgradi pošte i Kratovoj intervenciji, i jasno mi je da je to komplikovana i slojevita priča, daleko od profane, pojednostavljene verzije koja se servira (na koju sam i ja naseo, pre mnogo godina kada sam prvi put video Korunovićev original).

Inače, pokušavam da nađem neke dobre fotografije pošte u boji, iz 50-tih, 60-ti, 70-tih, ne uspevam. Sećam se da je pok. Srđan Plavša - Runde slikao železničku stanicu i poštu, ne mogu da pronađem te snimke....

Toliko je lepa zgrada da su se svi ubili slikajuci je. Imamo sto puta vise fotografija poste od pre rata, kada je tehnologija bila gora i kada je bio manji broj fotoaparata i ljudi koji umeju da koriste iste.

Ovakve zgrade privlace ljude, povecavaju vrednost imovine okolo, dovode turiste... Skoro sam pricao I sa jednim Kinezom kome takodje nije jasno zasto se gura ruzna moderna arhitektura umesto ovakve koju ljudi sa svih strana sveta vole, sto pokazuje njenu univerzalnu lepotu.
Sto se tice grba, mi kojima su toliko prekrajali istoriju bi valjda iz principa prvi trebali biti protiv prekrajanja istorije. Nek svedoci istina tog vremena, a svako nek je tumaci licno kako zeli. Sahovnica I polumesec. Sto se mene tice ima Srba koji se danas izjasnjavaju kao Hrvati ili Muslimani, ja ih se ne odricem zbog toga, stavise ponosan sam na sirinu Srbije. Treba pomoci drugima da ozdrave

Kakvi sad Muslimani :)

Taj polumesec i zvezde predstavljaju Sloveniju, to je kombinacija grbova ilirskog pokreta i Celjskih grofova.

Da, vidi stvarno, ima smisla to sto kazes :)
Generalno sam protiv simbola, grbova , zastava I sl ali volim ukrase na zgradama.

@ Zvezdarka zgradi hotela petrovgrad bice vracenj izgled uz nadogradnju iste do visine susjednih vec je usvojen plan jos privatnik da isfinansira ...
Sto se tice grbova u skupstini oni jesu sklanjani mjenjani kako su se drzave mjenjale
Crveni su vecinu grbova sa fasada obrijali 70 posto ako ne i vise cesto ostavljajuci prazan prostor
Zavod za zastitu je uradio knjiugu o vracanju grbova vracao bi se aktuelni grb u stilu orginalnog
Npr zgrada ustavnog suda danas
Zgrada narodne banke
Brankov most
itd

Mozemo o tome u posebnoj temi o grbovima ili skros novoj temi
Recimo nzm da li je na zgradi 7 puka sve vrijeme stajlo 4 S ili je naknadno obnovljeno...
Inace u oststku KJ nema skoro ni u tragovima grba bilo gdje da je opstao....

Problem Beograda I jeste u tome sto svaki novi brisu I unistaju ono staro pre njih. Paradox je da jedna od najstarijih naseobina u Evropi mlada arhitekturom ko da je neki skorojevicki grad (izuzev Kališa), skoro cela proslost je izbrisana, unistena. Jasno je da grad mora ziveti, ne treba robovati istoriji, ali po meni bilo idealno da je za svaku epohu sacuvan bar po koji kvart 200x200 metara, a da se novi pored grade, ima tolko prostora, nije mi jasno sto bi se staro uvek rusilo ili mesalo sa novom arhitekturom. Da je tako gradjen, Beograd bi danas bio najlepsi I najposebniji grad na svetu.

Čitajuči tekst koji sam ispod preneo shvatio sam da me brine to slobodno tumčenje u suštini adaptacije Korunovićevog dela koje je dodeljeno arhitekti Branislavu S. Popoviću.

Dok smo diskutovali o detaljima poput grba neko hoće da napravi nešto prbiližno izvornom rešenju. Gde je tu poštovanje autora objekta pošto je moja jedina pretpostavka ove rekonstrukcije upravo više puta pomenuto vraćanje prvobitnog rešenja.

Izvor: Novosti.rs

Sledeće godine rekonstrukcija: Žutoj pošti u Savskoj ulici vraćaju autentičan izgled
bgd-posta-kombo_620x0.jpg

ŽUTA zgrada Pošte u Savskoj ulici ponovo će obući originalnu odoru. Zadatak arhitekata koji će raditi na rekonstrukciji zdanja od iduće godine biće da fasadi vrate autentični izgled iz perioda pre Drugog svetskog rata. Objektu neće u potunosti biti vraćen izvorni izgled, kao što su gradski čelnici više puta najavljivali, pošto je Pošta izgubila originalnu strukturu.

Kako je početkom nedelje naveo glavni gradski urbanista Marko Stojčić, sledeće godine očekuje se dobijanje neophodnih dozvola i početak radova. Prizemni deo rekonstruisane Pošte biće sive boje, a fasada bele sa crvenim dekorativnim elementima. Autor ovog idejnog rešenja je arhitekta Branislav S. Popović. Zgrada će biti iseljena na drugu lokaciju pošto će biti zatvorena tokom radova.

Zgrada Pošte je najpoznatije delo arhitekte Momira Korunovića, koja je građena od 1927. do 1929. godine i pripada srpsko-vizantijskom stilu koji se kod nas javlja nakon oslobođenja Srbije od turske vlasti. U srpskom društvu i među umetnicima javila se potreba za prizivanjem elemenata srednjovekovne srpske kulture koji su bili usaglašeni sa tokovima građanske Evrope.

Delo Momira Korunovića poznato je kao Pošta 2. Obilovala je prozorima, rozetama sa ispupčenim blokovima i konturom stepenastih masa. Korunović je u svom radu koristio kombinaciju modernih materijala tog vremena i elemenata srednjovekovne srpske umetnosti. Pošta 2 smatrana je dobrim primerom umetničkih težnji u domaćoj arhitekturi u prvoj polovini prošlog veka.

Bila je oštećena četrdesetih godina, kada su se u prestonici odigravale velike borbe za oslobođenje Beograda od nacističkih snaga. Posle ratnih zbivanja na ovim prostorima obnova porušene zemlje donela je i nove tendencije u umetnosti. Tako je jedna od najlepših zgrada u Beogradu nakon rekonstrukcije izgubila svoju dekorativnost i lepotu u ogoljenoj formi.

Korunovićev projekat nije bio "podoban" u vreme nove vlasti, pa je tako na konkursu pobedio projekat sa elementima socrealizma. Posle čega je građevina srpsko-vizantijskog stila nakon obnove postala neprepoznatljiva.

U srpsko-vizantijskom stilu obilovale su forme i elementi koji su vukli direktne korene iz naše nacionalne prošlosti, malo toga je preuzimano iz Evrope i zbog toga je obnova Pošte 2 važna za kulturno nasleđe.

BOGATA BIOGRAFIJA

KORUNOVIĆ je završio studije u Beogradu, a potom se usavršavao u Pragu, Rimu i Parizu. Radio je kao inspektor Arhitektonskog odeljenja pri Ministarstvu građevine u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Bio je istaknuti član i starešina beogradskog Sokolskog društva "Matica", pa je uradio i više desetina sokolskih domova u Srbiji. Projektovao je i drveni stadion (Sokolsko sletište) u Beogradu koji je bio na mestu današnjeg Mašinskog fakulteta.

Novosti su clanak nadrobile da popune prostor glavno pitanje su usput obradili umjesto detaljno ...
sta se pod nece u potpunosti biti vracen izvorni izgled podrazumjeva sta uradice 2 fasade ka trgu 2 zadnje ne
A vamo pominju vracanje autenticnog izgleda ...
Novosti nula bodova ...

Nisam nigde video kako je izgledao enterijer zgrade.

Srpsko-vizantijski stil? Ko bi rekao. Mozda samo te kaskade na vrhu. Inace, taj stil bi se trebao zvati srbski jer je Justinijan iz Leskovca sagradio Aju Sofiju. U gradu koji je pre njega sagradio Konstantin iz Nisa (koji je uz to sagradio I Vatikan, tj prvu crkvu Sv Petra).

@Drakče - Pojaviće se i fotografije prvobitnog enterijera, ali i članci u tadašnjoj štampi povodom nezadovoljavajućih uslova rada u toj zgradi. NBS je morala da skine sa sajta stare brojeve Politike, tako da će to potrajati.

Ovo je situacija slična obeležavanju Stambol kapije i grobnice crvenoarmejaca: samo na osnovu prvog utiska prvi put viđene fotografije ili crteža, bez ikakvog prethodnog znanja, razumevanja i teme i problematike, naređuju se neki projekti i radovi, bez da se zna zašto, zbog čega, kako, sve navrat nanos i preko reda...

Ау, какво ће ово њесра да буде.

Предлажем да се уместо шаховнице ставе северномакедонска обележја - следимо њихова савремена градитељска стремљења, а и код њих су осамдесетих нови трендови почели појачаном ложњавом на "Византију", као одговор на Ноје Словенише Кунст.

Loženje naroda pred izbore.. pojma oni nemaju šta će i kako će, sve je to improvizacija..

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=748048#p748048:112uyf5v je napisao(la):
Igor » Ned Jun 14, 2020 7:57 pm[/url]":112uyf5v]Čitajuči tekst koji sam ispod preneo shvatio sam da me brine to slobodno tumčenje u suštini adaptacije Korunovićevog dela koje je dodeljeno arhitekti Branislavu S. Popoviću.

Dok smo diskutovali o detaljima poput grba neko hoće da napravi nešto prbiližno izvornom rešenju. Gde je tu poštovanje autora objekta pošto je moja jedina pretpostavka ove rekonstrukcije upravo više puta pomenuto vraćanje prvobitnog rešenja.

surprise!

Vrh