Сам Крат ми је прилично одобојан као личност, али то не значи да је и његово дело ружно. Треба бити реалан: оно изгледа накарадно првенствено зато што је запуштено, а модерни стилови слабо трпе траг времена.
Ипак, што се мене тиче, избор између Коруновићевог дела и Кратове прераде је сасвим јасан. Што из чисто естетских, што моралних и историјских разлога, Коруновићеву фасаду апсолутно треба обновити. Кратово дело није ни приближно толико јединствено и занимљиво колико Коруновићево, и његовим губитком бисмо изгубити далеко мање неко што бисмо добили обновом оригиналне фасаде.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=748533#p748533:3k5qjq59 je napisao(la):
Drakche » 16 Јун 2020 23:02[/url]":3k5qjq59]Beki, cini mi se da malo mesas babe i zabe. Ne znamo kakva bi arhitektura u manjim mestima bila da nije bilo "komunjara", mozda ne mnogo drugacija od ove iz postojeceg univerzuma.
Mislim da tu ususkanu idilu malog mesta ili sela projektujemo mi koji zivimo u gradovima. Ljudi su na selu odvuek zeleli da se modernizuju i na to imaju pravo.
Видим да не знате, а разлог зашто не знате првенствено лежи у Вашем накарадном доживљају „модернизације”. Модернизација је увођење струје, пијаће воде и канализације, отварање школа итд. Модернизација није напуштање свог традицоналног писма, језика, ношње и сличног. Права модернизација села је за комунистичке владавине ишла врло спорим темпом, док је ова накарадна напредовала брзином снежне лавине. Зато „четничка” села нису видела струју ни до дубоко у 70-е и 80-е, али зато су их хорде црвених разбојника посетиле још у 40-има.
Какву су тачно модернизацију видела српска села за време комунизма? Шта су тачно комунисти постигли за српског сељака? Побили су све најугледније сељаке, уништили су соколане, пола села испразнили уз пароле „фабрике радницима!”, или својим договорима с Немачком, Аустријом и сличним земљама. И оно Срба што се вратило у домовину, махом је завршило у градовима, и својом градитељском делатношћу подједнако је унаказило и градове и (све пустија) села.
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=748508#p748508:3k5qjq59 je napisao(la):
Earthmoving » 16 Јун 2020 21:53[/url]":3k5qjq59]Istrazujuci gde je krenulo lose u arhitekturi, dosao sam do utiska da je to pocelo u 19. veku sa Ajfelovim inzinjerstvom u arhitekturi, celikom, na koji se nadovezuje Cikaska skola visokih solitera, sto bi mi danas nazvali tajkunskih I skorojevickih investitora pohlepnih za profitom viska kvadrata, na koji se zatim nadovezuje Korzbije u 20. veku. Komunisti su po meni nastavak te arhitektonske tradicije. Tako da unistenje estetike u arhitekturi nije doslo sa istoka ni iz Turske, ni od Sovjeta, nego sa zapada. Sto se tice arhitekture, da su kojim slucajem nacisti prevladali, arhitektura bi lepsa, verovatno u tradiciji Bulea I Ledua, tj megalomanske anticke gradjevine sa kupolama, stubovima, novi Partenoni I sl.
Ле Корбизје је свакако имао луцкасте идеје, али не видим како се Ваш коментар о комунистима може довести у везу с чињеницом да је сам Стаљин био заговорних неокласицизма. Уосталом, титоисти су били практично једини изузетак у целој тој комунистичкој причи, а питање је да ли је то зато што су тако хтели, или зато што је у нашој (а и светској) предратној архитектури већ почео да превладава модернизам - претеча стиловима који су уследили.
Да је промена дошла са Запада, јесте, али погрешно је представљати да је све што је донела било лоше. А од нациста смо могли очекивати само мегаломанију и постепену деградацију естетике, коју већина нас вероватно не би имала могућност да испрати, зато што бисмо били робови - или мртви.