Što se tiče zgrade pošte, ovo je tipičan primer kako mediji utiču na mozgove ljudi - BIGZ je lep i biser arhitekture, a Kratova Pošta je ruglo. Obe su bile ruglo nažalost i obe bi zasijale kada bi bile održavane na pravi način. I obe imaju svoju arhitektonsku vrednost. Korunovićeva zgrada je možda po nečijem ukusu ili ne, ali činjenica je da više ne postoji i praviti dizni rivajval nekog tobože čuvenog stila nema previše smisla, ali eto odlučeno je (čini mi se opet Vesić da je glavni u tome)... Plašim se onoga što će se napraviti na mestu pošte.
Istorijski mizej u zbirkama ima preko 34. 000 predmeta, ne znam o čemu uopšte pričaš.
Nastao je 50-ih godina, kada je njegov fond izdvojen iz zbirki Narodnog muzeja i gurnut u zapećak, u zgradu bez prostora za stalnu postavku, ne bi li njegova bogata zbirka koja se odnosi na srpsku istoriju ostala skrivena od javnosti.
U Narodnom muzeju ostala je samo arheologija, srednji vek i umetnička zbirka. Sve drugo, a vezano za srpsku istoriju, je sklonjeno iz stalne postavke i izdvojeno u novoosnovani Istorijski muzej, koji do danas nema adekvatan prostor da ispriča i predstavi zaokruženu priču o našoj istoriji.
Jeste imaju 34.000 predmeta, a od toga je preko 32.000 arhivska gradja i fotografije, numizmatika itd
Molim te mi navedi neke predmete koje ja nisam naveo a da su bitni... Narodni muzej ih naravno ima u dobrom broju (od preko 200.000 artefakata ukupno). Nije Istorijski Muzej nastao 50ih godina nego 63-e, a formiran je da bi se čuvala zaostavština Karađorđevića i Obrenovića koja koncepcijski nije išla uz Narodni muzej i nisu znali šta da rade sa njom... Isto kao što je osnovan MSU u sličnom periodu, i deo zbirke Narodnog Muzeja prebačen tamo. Za period moderne srpske državnosti bi iz IMS mogli da naprave solidnu postavku, za ostalo teško ili nikako, to hoću da objasnim.
Ne kažem da ne postoje u državi srednjevekovni artefakti, ima ih u crkvenim riznicama i u narodnom i drugim muzejima, ali činjenica je da istorijski muzej nema kapacitet da SMISLENO popuni zgradu GŽS jer je prevelika za njihove potrebe. Ako će da ih popunjava maketama manastira, kopijama freski i fejk krunama, onda može, ali to nije muzeološki rad i nauka nego nešto sasvim drugo...
@Zuma tema jeste važna ali IMS kao institucija nije na nivou da je obrađuje. Zgrada u ovom slučaju nema veze sa tim, niti sa tim što nemaju stalnu postavku.