Срамота што овакво уникатно архитектонско благо није било под заштитом Унеска, никад више нећемо добити ништа сличноOde ovakva lepotica
Takodje muzej sporta pa nista
Za zgradu GŽS Istorijski muzej već radi na postavci, projekat je gotov, ali su spori sa realizacijom. Mrzi ih da guraju, iako ima prostora, ne žuri im se.Можда и најбизарнија ствар у вези ове власти ми је колико су безидејни. ГСЖ су реконструисали годинама уназад и даље нису смислили намену.
Još jedna improvizacija, bolje da uklone taj izdignuti plato i lepo popločaju trg ispred.Ко је спор? Коме се не жури? Да ли су приликом последње реконструкције зграде прилагодили просторије будућој поставци коју спремају? Да ли су обезбеђене паре буџетом владе Републике Србије? Има ли неких рокова? Зна ли се где ће бити улаз у музеј? Када ће направити стаклени мостић од издигнутог подијума до степеништа улаза у бивши станични хол? Сећа ли се ико те најаве?
Za zgradu GŽS Istorijski muzej već radi na postavci, projekat je gotov, ali su spori sa realizacijom. Mrzi ih da guraju, iako ima prostora, ne žuri im se.
Izvor?Samo da se nadovezem na ovo. Istorijski muzej se ne seli u novu zgradu jer im je i ova trenutna prevelika u smislu izlozbenog prostora. Jednostavno nemaju postavku i ne postoji dovoljno artefakata u zbirci koji bi mogli da cine jednu takvu postavku, pogotovo jer je zamisljen akcenat na periodu srednjeg veka iz kog postoji jako malo artefakata (takoreci nista). Selidba u veci prostor kao sto je GZS bi samo ogolila tu situaciju. Ako pogledate njihove drustvene mreze videcete da se u zadnje vreme uglavnom bave izradom replika nekih predmeta koje rade neke domace zanatske radionice i pokusavaju da ulove poneku aukciju u inostranstvu. Napravili su nekoliko rekonstrukcija vladarskih kruna iz srednjeg veka po uzoru na freske (?) i to planiraju da uvrste u stalnu postavku, i jos se time hvale. Generalno kroz godine IMS nije pokazao veliki profesionalizam i doprinos u samom muzeoloskom radu, iako su imali par izlozba koje su bile marketinski uspesne.
Sto se tice ove rekonstrukcije korunovica "igrala se deca" nemam sta pametno da dodam. Na renderu se vidi da je ono sto je zamisljeno neka cudna interpretacija originalne zgrade, tako da je zakljucak sekretarijata na mestu.
Kad bolje razmislim ovaj trg sa umetnicki upitnim spomenikom, novom/starom Korunovicevom zgradom i postavkama sa fejk krunama iz srednjeg veka zaista moze da promeni naziv iz Savski trg u Skopski trg.
S druge strane, u kompaniji Mašinoprojekt kopring, koja je direktno zadužena za rekonstrukciju zgrade Pošte, ranije su nam rekli da su uz pomoć kompanije Beograd na vodi uspeli da dođu do unuka arhitekte Korunovića.
„Preko njega smo došli i do projekcija i originalnih crteža svih osnova objekta, kao i planova fasade zgade Pošte. Sakupljali smo sa raznih strana svu dokumentaciju do koje smo mogli da dođemo, a to je veliki posao. Ceo originalan projekat u zvaničnoj arhivi ne postoji. On je verovatno uništen posle rata”, rekao nam je tada Bratislav Milojević iz Mašinoprojekt kopringa.
Ovo što si napisao apsolutno nije tačno.Samo da se nadovezem na ovo. Istorijski muzej se ne seli u novu zgradu jer im je i ova trenutna prevelika u smislu izlozbenog prostora. Jednostavno nemaju postavku i ne postoji dovoljno artefakata u zbirci koji bi mogli da cine jednu takvu postavku, pogotovo jer je zamisljen akcenat na periodu srednjeg veka iz kog postoji jako malo artefakata (takoreci nista). Selidba u veci prostor kao sto je GZS bi samo ogolila tu situaciju. Ako pogledate njihove drustvene mreze videcete da se u zadnje vreme uglavnom bave izradom replika nekih predmeta koje rade neke domace zanatske radionice i pokusavaju da ulove poneku aukciju u inostranstvu. Napravili su nekoliko rekonstrukcija vladarskih kruna iz srednjeg veka po uzoru na freske (?) i to planiraju da uvrste u stalnu postavku, i jos se time hvale. Generalno kroz godine IMS nije pokazao veliki profesionalizam i doprinos u samom muzeoloskom radu, iako su imali par izlozba koje su bile marketinski uspesne.
Sto se tice ove rekonstrukcije korunovica "igrala se deca" nemam sta pametno da dodam. Na renderu se vidi da je ono sto je zamisljeno neka cudna interpretacija originalne zgrade, tako da je zakljucak sekretarijata na mestu.
Kad bolje razmislim ovaj trg sa umetnicki upitnim spomenikom, novom/starom Korunovicevom zgradom i postavkama sa fejk krunama iz srednjeg veka zaista moze da promeni naziv iz Savski trg u Skopski trg.
Срамота што овакво уникатно архитектонско благо није било под заштитом Унеска, никад више нећемо добити ништа слично
@Vox91
Jasno je da muzej radi na svom PR-u, i apsolutno treba da radi na tome, ali treba biti realan i reći da koncept muzeja srpskog srednjeg veka koji je predložen 2017 kada je najavljen i spomenik je odbačen iz razloga koje sam naveo gore. Sada se ide u pokrivanje ove priče i traženje novog rešenja za tu zgradu, jer se neko zaleteo sa neopreznim izjavama od zvaničnika koji nisu znali stvarno stanje zbirke istorijskog muzeja (čini mi se Vesić, koji sada pravi cirkus sa direktorkom muzeja grada Beograda koja je pre svoje funkcije bila direktorka srednje škole). Nažalost ja bih voleo da si ti u pravu ali nisi, muzej ima jako skromnu zbirku kada se radi o bitnim predmetima. Arheološka zbirka im broji svega 50ak predmeta koliko se sećam, ali ni ona nema ništa vrednije. Od bitnih stvari za našu istoriju imaju nekoliko Karađorđevih ličnih predmeta i jednu zastavu iz 1811, neke predmete iz lične zaostavštine Miloša Obrenovića, skiptar Petra I i nešto numizmatike i arhivske građe... Pišem napamet ali mislim da nisam ništa propustio. Lepe stvari ali nedovoljne za jednu ozbiljnu stalnu postavku. Ovaj muzej jeste mlad kao institucija, postoji oko 50 godina, ali za ovo vreme bi napravili koncept stalne postavke da je tako nešto bilo moguće. Ovo sad sve što se radi je rezultat političkog pritiska i inicijative, koja nema puno veze sa muzejskim radom. Mislim da im je jedini bitan predmet iz srednjeg veka pečatni prsten kneza Strojimira koji je nabavljen 2000ih godina iz nepoznatog izvora za 15.000eur gde se dovodi u pitanje iz kog je tačno perioda i koliko je autentičan. Čak i da je autentičan, što je verovatno, ne može se praviti zbirka oko jednog prstena. Verujem da imaju dosta nameštaja i fotografija ali to je obično ono što popunjava prostor i samo daje kontekst predmetima koji imaju težinu, a koji hronično fale istorijskom muzeju. Ovo za repliku kruna na osnovu freski necu da komentarisem... U redu je da postoji kao inicijativa jednog zanatlije koji je to uradio i da te krune malo idu po Srbiji i da se izlažu u kontekstu zanatskog rada, ali staviti to u stalnu postavku jednog ozbiljnog istorijskog muzeja je neozbiljno sa naučnog stanovišta.
@DzonTravolta ovo sve što sam pisao sigurno možeš pronaći na zvaničnim stranicama muzeja, vikipediji itd. Između redova je sve potvrđeno i u ovoj emisiji koju je okačio Vox91, gde direktorka kaže da ne mogu da popune prostor od 3500 kvadrata i da nemaju originale iz srednjeg veka. Ja se malo bavim ovime pa imam dosta ovih informacija iz prve ruke, ako te konkretno zanima nešto piši mi u DM da ne zatrpavamo temu o pošti.