Pa kakav interes ima BW da to gradi za džabe?
Pa, npr. tako stoji u ugovoru o "Beogradu na vodi". Izgubio sam svoju kopiju sa kompa, ali ovo je iz teksta sa sajta Insajdera:
"Beograd na vodi" može da upravlja hotelom Bristol ili zgradom Pošta
Prema ugovoru o Beogradu na vodi, moguće je da kompanija Beograd na vodi nakon renoviranja dobije pravo upravljanja hiljadama kvadrata na ekskluzivnim lokacijama, bez ikakve naknade.
Objekti kojima će nakon renoviranja moći da upravlja Beograd na vodi su, između ostalih, hotel Bristol, zgrada Pošta Srbije u Savskoj ulici, glavna zgrada Železničke stanice i veliki broj objekata u četvrti Savamala. Po ugovoru ovi objekti ostaju u državnom vlasništvu, a najveći broj njih bi i u budućnosti trebalo da se koristi u iste namene kao i do sada.
Međutim, i tu ima odstupanja. BW jeste renovirao Geozavod (za sopstvene kancelarije) i Bristol (da mlati pare na njemu, logično), ali je fasadu Železničke stanice obnovila Republika, koja će, kako sam razumeo, finansirati i rekonstrukciju Ložionice preko Ministarstva za inovacije i tehnološki razvoj.
Iako "Pošta" sa pozorištem "Boško Buha" i dečijim muzejom na prvu ruku ne izgleda kao nešto što bi BW-u moglo da se isplati, postoji dobit koja je nematerijalna. Novi sadržaji privlače kupce i održavaju relativno skupu cenu stanova. Vidite i sami da se cela kampanja za "Taliju" zasniva na školi, vrtiću i obnovi "Pošte".
Zatim, ukoliko taj dečiji muzej bude nešto kao npr. Muzej iluzija u Nušićevoj koji ima ne tako jeftine karte, a konstatno privlači ljude, onda se ipak ne može reći da tu nema neke zarade - bilo da BW direktno upravlja Muzejom ili taj prostor izda nekom trećem licu da se time bavi.
Kako god, nadam se da će uskoro ta dilema - ko finansira ove radove - biti razrešena.
Po meni bi bilo fer da BW plati i školu i vrtić, iako bi oba objekta trebalo da budu državna.
Ta ulaganja, uostalom, su daleko manje vredna od davanja kojih su oslobođeni.