Šta je novo?

Pošta br 6, Savska ulica

Ентеријер је, како се може закључити из извора, био неугледан.
Поред тога, постоје приче да је главни проблем било осветљење у објекту, сувише мали прозори. Касније је то решено реконструкцијом ваљда.
 
Да, прежвакавали смо те приче, качили репортаже из предратног "Времена" да је зграда расадник туберкулозе са "прашином која се у ваздуху претвара у лепљиву смесу" итд. Има на претходним странама.

Избећи ћу даљу расправу на тему ове ирационалности, јер некако видим да је она баш по мери Србијице. Добиће народ своје орнаменте, само би било исправно да међу њима буде и шаховница, и да Вучић дође на отварање (Данило, наравно).
 
Enterijer je bio običan, to je bila poslovna zgrada, hodnici, stepeništa, kancelarije.. na višim spratovima su bili stanovi za poštanske činovnike, a nakon posleratne rekonstrukcije-ptt škola sa učeničkim spavaonicama..

Zbog malih prozora i predlažem da se u poštu smesti muzej, jer takvom objektu prozori nisu potrebni, štaviše-suvišni su.
 
Руку на срце, прозори ће бити сувишни и у позоришту.

Свакако, гурање позоришта по сваку цену овде, јер трг мора да има споменик-музеј-позориште је проблем од самог старта.

Још боља је идеа да се ово потпуно руши, а рецимо ложионица реконструише која једва стоји и овако.
 
Koja je ekonomska logika za rušenje sasvim funkcionalne zgrade?
 
Možda ipak u poštu, da premeste muzej Nikole Tesle?
Snaga i Svetlost su ipak udaljeni od turista.
 
Šta bi o Tesli bilo smešteno u zgradi poput pošte, sa 7 spratova, brojnim odeljenjima, i relativno niskim plafonom?

Za Teslu je dorćolska centrala odgovarajući objekat- industrijsko nasleđe, dovoljno visoko, prostrano itd.

Da bi se pronašla prava namena poštanskoj zgradi, treba malo da se razmisli i uzmu u obzir karakteristike objekta? Kao što rekoh, zgrada ima 7 spratova, niske plafone, ako se vrati originalna fasada neće imati mnogo svetla.. Dakle, ako to sve znamo, tu niko realan ne bi smeštao pozorište kojem treba velika dvorana, ili dve, biblioteku kojoj treba mnogo svetlosti itd.

Tu zgradu jedino mogu dati muzeju. I to ne bilo kojem, pošto će ovde odmah da se mašta o železničkom muzeju, Tesli itd.

Ponavljam, uzevši u obzir karakteristike obkekta, fasadu u nacionalnom stilu (ako je rekonstruišu), tu jedino može da se smesti Narodni muzej sa galerijom slika i skulptura, kojima su potrebni mračni prostori, brojna odeljenja i spratovi da se sve to smesti.. tu nema mnogo mudrovanja..
 
Nisam za to. Prvo, objekat namenjen Muzeju grada u Resavskoj je po meni loš izbor. Van pešačkih, turističkih tokova, okružen administrativnim zgradama, skup za rekonstrukciju.

Muzej grada treba prebaciti u sadašnju zgradu Narodnog muzeja, a NM u rekonstruisanu poštu.. Zgradu GŽS neka daju Arapima, mogu tu da smeste neki event centar.. veliki ulazni hol, dve dvorane s leve i desne strane za konferencije, restoran itd.. naravno, da se zgrada lepo sredi iznutra.. Sa takvom namenom objekata mislim da bi trg malo živnuo.
 
Да, прежвакавали смо те приче, качили репортаже из предратног "Времена" да је зграда расадник туберкулозе са "прашином која се у ваздуху претвара у лепљиву смесу" итд. Има на претходним странама.

Избећи ћу даљу расправу на тему ове ирационалности, јер некако видим да је она баш по мери Србијице. Добиће народ своје орнаменте, само би било исправно да међу њима буде и шаховница, и да Вучић дође на отварање (Данило, наравно).
Туберколоза ће иначе бити озбиљна претња у 21. веку, скоро као епилептични напади на реконструисаном Тргу Републике

Дајте људи ако вам се не свиђа неки предлог или епилог реконструкције можете то и да кажете и без квазиинтелектуализма и подругљиве снисходљивости; свакако мора реконструкција било које зграде да поштује адекватне вентилационе и противпожарне стандарде 21. века. Не мора зграда да има идеална и вечна решења сваког проблема да би носила архитектонску вредност и била очувана. У Америци и дан данас чувају аутентичну пословну зграду коју је осмислио Френк Лојд Рајт (S.C. Johnson Wax Headquarters) иако је буквално прокишњавала због лошег крова

Ова најављена "делимична" реконструкција де факто ни није реконструкција већ још један пример "Кад јагањци утихну" архитектуре где ће нова зграда да носи лице старе у покушају да присвоји њен кредибилитет и допадљивост. Али ето, биће испуњена жеља да посетиоци новог старог позоришта немају ризик од туберколозе. Тако ће ваљда и бити финансијски оправданије мада би профит био већи да пренаменимо зграду у супермаркет то је свакако највиши домет наше актуелне струке
 
Ма добићете своју ругобу од Предратнистичке зграде, нема фрке (једино ако којим случајем ја не дођем на власт - онда зацело нећете; али то није изгледно). Рушиће се здрава и права зграда да би се саградила нова зграда са старом фасадом, нормално.

Можда успеју да смисле и намену, не кажем, судбина прве суседне зграде обећава.
 
Ma nema od ove rekonstrukcije ništa, džaba loženje..
 
  • Sviđa mi se
Reagovanja: h2o
Ма добићете своју ругобу од Предратнистичке зграде, нема фрке (једино ако којим случајем ја не дођем на власт - онда зацело нећете; али то није изгледно). Рушиће се здрава и права зграда да би се саградила нова зграда са старом фасадом, нормално.

Можда успеју да смисле и намену, не кажем, судбина прве суседне зграде обећава.
Aли ја не желим нову зграду са старом фасадом, ја желим реконструкцију старе зграде са старом фасадом

Некад ми је јако драго што нормалне европске земље немају утицајне интелектуалне струје у архитектури као ми иначе би се обистинили ужаси предлога попут реконструкције Нотр Дама

Courtesy%20of%20Kiss%20The%20Architect.jpg


У ствари шта ја причам, не би ни било реконструкције онда јер је стари Нотр Дам био кич, вероватно би се свели облици зграде на пар сивих квадара

pošta.png


Све је кич и ружно осим рђе и сивила
 
Oтукуд сад мишљење да је Савски трг нека добра локација на пешачким рутама кад је реалност скроз супротна? Дорћол је боља локација, ту је већ музеј науке и технике, а биће и линијски парк.
 
Koliko je prošlo od najave izgradnje novog SSM? Ima jedno 5-6 godina, nije urađeno ništa... Tunel do Despota Stefana isto tako.. Na Slaviji pre rekonstrukcije planirali podzemne prolaze, nisu uradili ništa.. Najavljivali rekonstrukciju Kneza Miloša sa podzemnom garažom pre 5 godina, nisu uradili ništa..Ova vlast je toliko nesposobna da nisu u stanju ništa da urade kako treba (setimo se prevrtanja kocki na Trgu i kriminala u Dušanovoj-Kraljice Marije).. Teslin muzej na Dorćolu isto najavljuju nekoliko godina, ništa pipnuli nisu.. iako bi taj muzej bio najznačajniji i najposećeniji u Bg-u, uz naučni centar koji bi bio svetsko mesto podigao bi Bg na turističkoj lestvici mnogo, tu bi se zarađivale lepe pare.. da ima mozga kod vladajućih, taj muzej i centar bi radio već par godina.. ne, naša vlast ima preča posla da se kolje sa Hrvatima oko toga čiji je Tesla.. Pa budale uradite taj muzej i centar u roku od odmah, da ceo svet dolazi ovde, pa se lepo ispriča priča o tom čoveku i ljudima objasne neke stvari..

Rekonstrikciju zgrade u Resavskoj isto najavljuju 5 godina, nisu ništa uradili. Pričom o ovoj pošti samo zaluđuju narod jer su videli da bi većina htela staru fasadu, pa da ispadne da oni brinu o željama građana i da vraćaju stare tradicije koje su zli komunisti uklonili.

Tako su na sva zvona objavili vraćanje onih orlova i krune iznad glavnog ulaza u GŽS, a to što nema više vozova nije bitno.. Tako bi bilo i sa poštom.. Nema, bre, ovde para za mnogo važnije projekte koje sam gore nabrojao, a oni će da kao ruše i grade novu zgradu sa starom fasadom.. Dižemo kredit da isplatimo penzije, ma o čemu mi da pričamo..
 
Poznato je da Britance nije zanimalo da obnavljaju u izvornom obliku zgrade porušene u Londonu tokom rata. Tipično anglosaksonski pragmatično, muški: što je otišlo - otišlo je, ima prečih stvari. Sa druge strane, upravo je komunistička Poljska obnovila celo staro jezgro Varšave, a posle je 40 godina imala redove za hranu...

U našem slučaju je očajna poštanska zgrada prepravljena u dobro poštansku zgradu. I to meni deluje da je imalo smisla. E sad ćemo mi da gradimo treću zgradu. Petsto metara iznad, cvilimo za Kanjonom Sutjeske, i to ćemo da obnavljamo. Samo napred, mi tako pametno inače i radimo.
 
Vrh