Šta je novo?

Pošta br 6, Savska ulica

Ja imam utisak kao da sam neki jeretik u društvu vernika fundamentalista koji ne priznaju ništa drugo osim svog učenja :)
Pa niie ovo crkva, pobogu, ovo je bila poslovna zgrada pošte, pardon, teško oštećena poslovna zgrada. I kako je to Krat završio?

Sve je to u redu, Hauel, samo napiši "po mo mišljenju", a ne da nešto "treba" ili "mora" i nema nikakvih problema.
Jer na kraj ispada da ja koji uvek napišem "po meni" i "po mom mišljenju" ugrožavam vas (množina) koji pišete "mora", "treba" i "jedino ispravno". I po tome ste bliski suštinskom duhu sledbenika te ideologije koju vidite u promeni jedne - fasade zgrade.

Ako su znali strukturalno da je izmene odmah posle rata, i ovi danas će znati strukturalno da je vrate ako to žele.

Ne treba misliti da ono sto je izmenjeno ne može da se vrati kako je bilo.
Sa tehničkog aspekta je apsolutno moguće.

Zbog takvih pobuda - da se, bez oštećenja u ratu ili od zemljotresa, u siromašnoj zemlji zgrada konstruktivno vraća u stanje od pre Drugog svetskog rata (???!!!) - ja bih to lepo prodao, pa nek privatni vlasnik vidi šta mu se isplati.

Panto znamo i ja i ti da su komunisti daleko ostecenije zgrade znali da vrate po projektu npr zgrada kod teraziskog tunela...ima jos primjera u bg
Takodje da postoje zgrade koje jos nidu obnovljene od bombardovanja 1941/44 ne mislim na djelove fasada od gelera vec na komad zgrade zgrada do zgrade B2 sa predratnim ravnim krovom ...
Posta je vlasnik zgrade i ima ne rasporedjenu dobit od mislim 20 mil evrova
Pa moze da odvoji dio sredstava za obnovu svoje zgrade a mogli bi da obnove i svoju zgradu u Uzicu ...

Ima Pošta 20 miliona, da ne kažem čega...

Sad već postaje zanimljivo šta će da ispadne, kakva će to zapravo da bude fasada, kako će biti izvedena na dograđenom delu, šta ćemo sa enterijerom... ko će da 'dokorunizuje' Korunovićevu zgradu (Miljković, Lojanica...?), odnosno, da li će to da bude skopski ili koja druga vrsta kiča i jeftinoće.

Kako bih ja lepo sredio tu poštu..

Vratio fasadu, dozidao moderan aneks i napravio kvadratnu osnovu zgrade.

Zatim napravio jednostavnu komunikaciju u krug, iz prostorije u prostoriju..

Pa uselio Nacionalnu galeriju u zgradu izgrađenu u nacionalnom stilu.. Pa idemo - prizemlje za administraciju. Prvi sprat za slikarstvo 18. veka, drugi za 19. vek, treći za 20. vek, a poslednja dva za inostranu zbirku..

U dograđenom aneksu bih u prizemlju napravio veliku salu za gostujuće izložbe, a na poslednjem spratu restoran/kafić sa staklenim zidovima i pogledom na Vučićev BNV :D
Bilo bi mesta da se u podzemnim nivoima napravi depo, da se lagano reši pristup za kamione koji bi dovozili gostujuće izložbe.

Primedba o malim prozorima i manjku svetla bi bila irelevantna, obzirom na takav sadržaj zgrade.

Dobili bismo Trg sa važnim objektima kulture, a kad bi još od stanice napravili koncertnu dvoranu za filharmoniju/operu, sa dozidanom salom na mestu perona, to bi bila milina.

Vesiću, čitaš li ovo? Neću vam tražiti autorska prava ako ovo realizujete.. :vops:

Bilo bi krajnje nekorektno prema Pošti Srbije prisiliti je da svoju dobit (a to je preostali deo, pošto, verovali ili ne, većinu dobiti uplaćuje u budžet) iskoristi na neposlovnu investiciju kao što je obnova fasade.

Zgradu bi država ili grad trebali da otkupe od Pošte, a onda, u skladu sa novom namenom, treba uraditi totalnu rekonstrukciju, ili državnim parama, ako se odluči da u njoj obitava neki muzej ili slično, ili pronaći zainteresovanog investitora kojem bi zgrada bila ustupljena ukoliko se obaveže na totalnu rekonstrukciju kojom bi se zgrada dovela u stanje koje odgovara unapred dogovorenoj nameni (na primer, hotel...) ali sa spoljnim izgledom koji je približen ili identičan ranijem.

Lično, ne bih se nimalo protivio da se NE VRAĆAJU simboli bivše Kraljevine na fasadu, nego da se pri rekonstrukciji stave isključivo srpski simboli. Zgrade koje su preživele, a sadrže simbole Kraljevine ne treba dirati - to je istorija i treba da ostane kako jeste. Ali, ovo je druga priča. Nema nikakve potrebe vraćati šahovnicu. Toliko odstupanje od originala bih prihvatio bez zamerki.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747240#p747240:1ogbmizw je napisao(la):
relja » Pet Jun 12, 2020 3:17 pm[/url]":1ogbmizw]Ja imam utisak kao da sam neki jeretik u društvu vernika fundamentalista koji ne priznaju ništa drugo osim svog učenja :)

Relja, ili je to, ili si prosto u krivu.
Doduše, lakše je situaciju racionalizovati tako što sebe vidiš kao jeretika, a sve ostale kao vernike fundamentaliste, mada dobro je da se preispituješ... možda ćeš u tom procesu vremenom ipak shvatiti da je drugo ime za jerezu prosto "ne biti u pravu".

Unutrašnjost Nacionalne galerije u Pragu, naša Pošta bi mogla da ima ovakvu unutrašnjost, atrijum, sa dograđenim aneksom:
trade-fair-palace.jpg
Praha_Veletržní_palác_hala3.jpg
unnamed.jpg

Onda bi u zgradi Narodnog muzeja na Trgu republike mogla da ostane samo arheološko-istorijska zbirka, tj. da se tu preseli i Istorijski muzej, čime bi se napravila jedna logična postavka kakvu sada nemamo, usled rascepkanosti zbirki.

Meni sve nešto "miriše" da će ova zgrada postati hotel, i da će na kraju nekako sve to biti povezano sa BGH20. Ne poznajem unutrašnjost zgrade, ali tom slučaju bi sličan atrium možda mogao i da se realizuje.

Bolje da bude muzej i to da se preseli istoriski muzej a trga nikole pasica
U zgradu GZS i lozionicu muzej ZS
Kad se iseli bolnica i na parceli pored da se useli prirodnjacki muzej ...

@direktor, plus za ideju!
Savski trg postao bi Trg muzeja!

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747322#p747322:w8md2edh je napisao(la):
Perkan » 12 Јун 2020 05:57 pm[/url]":w8md2edh]Ok, ovo više nije osećaj, ovo je definitivna potvrda da Beobuild čitaju.
I izgleda diskusije uzimaju za ozbiljno....

https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.ph ... id=1694411

Стојчић ме прати на инстаграму. А видим да је детаљно читао моје постове, нарочито онај где сам говорио/писао око недовољности самог пројекта, ако би се приступило озбиљно реконструкцији. Треба дефинитивно да престанем да пишем. :lol:

Zašto da prestaneš?
Neka se šlepaju, bitno je da dobre ideje postanu stvarnost.
Lično me uvo boli hoće li se kasnije za Pink slikati ova ili ona njuška, kad sve ideja realizuje.
Oni su tu privremeno, dela će ostati trajna. Valjda je to bitnije od frustracije ovim ili onim likom, zaboga!

Naravno kada se radi kako treba ali kritika se ne može sporiti frustracijama.

Instagram kao izvor informacija za rekonstrukciju :)
Mislim da to dosta govori....

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747342#p747342:1fe1ayu2 je napisao(la):
relja » Pet Jun 12, 2020 8:50 pm[/url]":1fe1ayu2]Instagram kao izvor informacija za rekonstrukciju :)
Mislim da to dosta govori....

Ili je instagram kao izvor informacija o raspoloženju stručne javnosti...
Verovatno kolega sa foruma ima neki "pedigre" da ga postovi na instagramu kvalifikuju da se njegovo mišljenje oslušne od strane nadležnih...
Ne verujem da baš čitaju postove Ceca, Meca i Maca na ovu ili onu temu.

Samim time, tvoj komentar ima prizvuk zajedljivosti...

Zanimljiva mi je fetišizacija ovog objekta. Ne sećam se da je ijedan objekat u Beogradu toliko priželjkivan verovatno jer objekat i dalje postoji i nije srušen.

Covek skida fotke sa instagrama i foruma i kaci ih kao njihovo resenje i plan... Toliko o tome da ce se ovo uskoro napraviti i da imaju plan... Nista drugo nego izborna zezancija. To je kao kad su uzeli moj render sa tramvajem koji prolaze kroz Kralja Milana i predstavili ga kao njihov idejni plan. Znamo sta se desilo sa tom pricom danas, nekoliko godina posle.

Mogao je bar da da nekom da u fotosopu skine sahovnice, mozda neko od njihovih glasaca primeti taj detalj, ali tesko da oni imaju takvo oko za detalje.

Gradski urbanista mi deluje veoma nekompetentno. Loše se izražava, a prve izjave ,,kako će gledati da do septembra završe rekonstrukciju pošte" samo potvrđuju koliko se on u svoj posao ne meša, niti se razume.

Onda je verovatno izriban u centrali, pa je sad počeo da cvrkuće kako su eto nedavno počeli da proučavaju projekat zgrade, bla, bla, kako će oni da je srede itd.

Biografija objavljena u medijima kada je postavljen na funkciju deluje suviše dobro za jednu takvu facu i izvaljivanje ovolikih budalaština.

Poznaje li neko iz struke neko njegovo delo? Ili je tata arhitekta nakitio biografiju svoga sina, kako se priča?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747336#p747336:1zaidgvg je napisao(la):
Perkan » 12 Јун 2020 06:34 pm[/url]":1zaidgvg]Zašto da prestaneš?
Neka se šlepaju, bitno je da dobre ideje postanu stvarnost.
Lično me uvo boli hoće li se kasnije za Pink slikati ova ili ona njuška, kad sve ideja realizuje.
Oni su tu privremeno, dela će ostati trajna. Valjda je to bitnije od frustracije ovim ili onim likom, zaboga!

Био сам ироничан. :lol:

Немам ја никакву фрустрацију. Поготово не од Стојчића. Ал' морам да приметим да је полагање камена темељца за Пошту 2 било 25. октобра 1928. године (није ми јасно како је зграда била 1927. године на ондашњем Вилсоновом тргу, ал' океј - погреши чо'ек!). Имају рок од осам година да ураде то како ваља и да на стогодишњицу од полагања камена темељца, 25.10.2028. године, отворе објекат. Мислим да је сасвим довољан рок. :lol:

Vrh