[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=747207#p747207:3h77372f je napisao(la):
Хаеул » 12 Jun 2020 12:50 pm[/url]":3h77372f]...
И како то промена фасаде, која оставља могућност било каквом распореда унутрашњег простора, може нарушити функионалност зграде? Првобитна зграда је управо грађена за потребе поште, мање од две деценије пре окончања рата. Хоћете да ми кажете да су се потребе запослених у међувремену драстично промениле, или да су анонимуси, који су након рата склепали ово данашње Франкенштајново чудовиште на развалинама првобитног здања, водили више рачуна о потребама радника поште од архитекте Момира Коруновића?
Krat je spojio prozore na zgradi, dozvolio je da dnevna svetlost uđe u dubinu prostorija. Još ako su menjali unutrašnji raspored prostorija, a jesu, logično je da prozore i zbog svetlosti i zbog provetravanja prilagode novom raposredu.
Jeste, projektni zadatak je bio - zgrada za poštu, jesu su se promenile potrebe rada pošto se i poštanska služba modernizovala i povećao se obim posla, ali i je pitanje koliko je originalni projekat odgovorio prvobitnom zahtevu i korisniku zgrade?
Eto, ja sam mašinac, ne radim u svojoj struci, pa sam u jednoj firmi za koju sam radio upravo ja prepravljao raspored zidova i prostorija u novom poslovnom prostoru koji je radio dipl. arhitekta - zato što prvobitni plan nije odgovarao našim potrebama, dotle da su i neostajale neke prostorije i kancelarije (na kraju sam zezuo samo položaj jednih vrata od kancelarije
nije loše za prvi i jedini put? ).
Raspored prostorija utiče na komunikacije, transport, iskorišćenje prostora, utrošene radne sate, opterećenje radnika...a to direktno utiče na efikasnost, visinu troškova i na uštede. To nisu naivne stvari. A koliko ja vidim, Korunović je baš poklonio pažnju fasadi, i prva zamerka na koju nailazim kada čitam i slušam o njemu je da više pažnje posvećivao spoljnom izgledu, a manje funkcionalnosti. Projektovao je mnogo lepe crkve, ali da li je te elemente trebalo da u tolikoj meri preslikava na višespratnu poslovnu zgradu? Naravno da je imao pravo, ali... nekako to nije to.