[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=746871#p746871:206mit1o je napisao(la):
Пантограф » 11 Jun 2020 11:32 am[/url]":206mit1o]
I, ne, istorijski London, u kraljevini a ne u komunizmu, nije obnovljen. Varšava, pod komunistima, jeste. Itd.
Ооо да! "Историјски Лондон", све оно највредније од њега и те како данас стоји. Да су им којим случајем највећи неокласични симболи њихове културе попут Британског музеја ил Националне Галерије били оштећени сигурно би их обновили до последњег камена а што се иначе и десило управо са зградом "бритиш мјузеум-а" која је била девастрана наци бомбардовањем. Тако да тзе опет молим да са манеш прејефтине демагогије. Не пролази.
А као што знамо, зграда поште није била колиба на Косанчићевом Венцу већ један од неколико симбола града и највећи пример српког архитектонског стила. Поред тога, дочекивала је буквално сваког посетиоца југословенске престонице, што ме доводи до очигледног идеолошког и злочиначког мотива за њено рушење.
Та зграда, позиционирана на главном градском тргу на који крочи сваки човек који се запути у Београд, изграђена у српском стилу са чак и предимензионисаним грбовима три братска народа, три религије, три културе на сваком растеру зграде симболизовала је идеологију интегралног југословенства, слободу различитих народа и религија у тој држави и њихове културе а опет обједињивајући их на темељима српске али и заједничке жртве за заједничку слободу. Ја не знам ни за један споменик у Југославији који на тако недвосмислен начин симболизује племените идеје тог друштва. И баш зато, по окончању рата та и таква зграда је била тако јасан средњи прст новом режиму и посебно идеологији тог режима чија је основа и позив на "револуцију" била само једна потпуно контрадикторна мисао: Великосрпка хегемонија и слобода народима а заправо рапсарчавање, тј федерализација Југославије по националистичком кључу.
Дакле, дође титов пионир у Бг, тада возом, разуме се, нафилован тим лажним и бесмисленим причама а на тргу оп-трг-гавезн-зајн:
Архитектонски приказ слободе и једнакости југословенских народа из времена мрске монархије.