Šta je novo?

Pitanja i odgovori u vezi sa gradom

Pa jel znas kako, ovde je pre jedno godinu-dve radjen novi nasip oko stubova (onda kada je bio jako visok vodostaj). Mozda ima veze sa time...
 
Нелегалне грађевине у приобаљу на продају
Власници заузму земљиште без икакве дозволе или га закупе за неколико хиљада динара годишње и препродају вишеструко скупље. – Закон не омогућава да се на водопривредном земљишту поставља ишта сем привремених објеката
Дворац на обали као из бајке (Фото Б. Педовић)

„Откуд вам идеја да је ово моје приватно власништво, у приобаљу га готово нико и нема”, пита човек који продаје сојеницу и плац 10 пута 20 метара на макишкој страни Саве за 15.000 евра. „Парцелу сам узео у закуп али нећете имати проблема да га продужите, то кошта само неколико хиљада динара годишње”. У каквом је стању сојеница, занима наводног купца. „Лошем, да будем искрен, има два са два метра и пропала је. Чак сам мислио да је срушим”, признаје поштени продавац. Значи, размишља купац „заправо бих са 15.000 евра купио твоју вољу да се помериш са плаца како бих ја срушио твоју ћелију на стубовима и могао да са правим власником земљишта – државом – склопим уговор о закупу за пет или шест хиљада динара годишње”.

Нису све понуде за продају парцела у приобаљу исте. Има и оних који оглашавају сасвим добро одржаване сојенице, лепе приземне викендице, па и луксузне виле. Једина мана је што је већина њих на државном поседу. За неколико хиљада динара годишње њихови власници су добили јефтин „грађевински” плац на водопривредном земљишту. Немогућност да се такво власништво икада легализује није довољна да омете сваког купца.

– Немојте се чудити што је неко спреман да купи скупе виле које му никада не могу заиста припадати. Упознао сам спортисту који је био заинтересован за такав пазар. Када сам га питао шта ће да уради ако му инспектори поруше кућу, одговорио је „нема везе, имам пара”. Претпостављам да је слично и са осталим купцима таквих објеката. Нека вас не збуњује ни то што неко гради луксузан објекат за стално становање на плавном подручју. Знам једног човека који је на горњи спрат пренео све вредне ствари а доњи жртвује када вода нарасте – каже Драган Кајго, директор водопривредног предузећа „Сибница”.

Пошто не располажу сви неограниченим резервама новца, нема много купопродајних трансакција. Ни за обичне, много јефтиније сојенице понуда и тражња нису велике. Људи који граде у приобаљу, кажу упућени, углавном желе да ту и остану јер им треба викендица за рекреацију или због здравља. Њихов опоравак угрожава остале, пошто граде на комунално неопремљеном земљишту, па се чврстог и течног ђубрета ослобађају бацајући га у реку.

Много већи проблем је ако се, уместо за сојенице, које су привремени објекти и могу се лако уклонити, одлуче да без дозволе граде приземне викендице, чак и ако нису луксузне као екстремнији примери на које се може наићи шетњом крај река. За сталне објекте су потребни и озбиљнији грађевински захвати, којима се оштећују насипи и канали и угрожава одбрана од поплава. Осим већ чувеног дивљег насеља на делу од Блока 45 до Остружничког моста, надлежни кажу и да се на пет километара обале такозваног Јојкићевог Дунавца, на релацији Борча – Крњача – Црвенка, нанизало око 200 грађевина, што са дозволом, што без ње, и да је међу њима много вила достојних богаташа. И скромнија здања која имају дозволу често прелазе границе које им налажу услови за постављање објекта.

Многи су сојенице решили да продају (Фото Д. Јевремовић)
– Закон не омогућава да се на водопривредном земљишту поставља ишта сем привремених објеката. Сојенице или сплавови долазе у обзир али искључиво ако власник добије сагласност надлежног и поштује услове за постављање. Тиме се наш задатак завршава а почиње проблем јер немамо довољно људи да бисмо контролисали шта закупци заиста граде. Знамо да много закупаца не измирује дугове – каже Никола Марјановић, директор „Србијавода”.

Малобројни чувари „Србија вода” понекад и ухвате онога који гради без дозволе или против издатих услова, али дојаву морају да пошаљу водопривредним инспекторима, који једини могу да пишу пријаве. Како је и њих свега 30 за територију целе државе, једва неколико за београдско подручје, инспектори тешко стижу да јуре противправне градитеље, утолико теже што се они на плацу углавном појављују само викендом. Ако им инспектори ипак уђу у траг, тужилаштво не реагује на пријаве или суд починиоцима одреже смешне казне.

Не зна се ни колико је закупаца водног земљишта. Неколико јавних предузећа газдује земљиштем у приобаљу и има овлашћења да потпише такве уговоре, али централна евиденција података, која би инспекторима сигурно олакшала планирање руте обиласка терена, не постоји. Као што нема ни јединствених критеријума за издавање услова за постављање објеката у приобаљу. Како незванично кажу упућени, свака институција се води својом логиком, једни се више старају да објекти не наштете зеленилу на обали, други брину за заштиту насипа и канала.

И градска управа се, изгледа, управља специфичном логиком – сваки платиша је добар, чак и ако имовина на коју плаћа порез није законита. Власницима објеката у приобаљу управа наплаћује таксу за заузеће земљишта, без обзира на то да ли је здање уопште имало дозволу да заузме земљиште и не осврћући се ако је дозвола прекорачена и заузето више земљишта него што прописују услови за постављање.

– Наши људи само обављају оно што нам је наложила Скупштина града. Она је донела одлуку о локалним комуналним таксама, у чијем примењивању ми помажемо тако што тражимо обвезнике и списак имена достављамо Секретаријату за финансије. Таксе се наплаћују и легалним и нелегалним објектима. Став тумача одлуке је да таксе не утичу на легалност објеката него да о томе брину они који су за то надлежни – рекао је Радован Драшкић, директор „Зеленила”.

Када неко покуша да сазна ко треба да поруши бесправно насеље, надлежни често узајамно пребацују одговорност, али очигледно нема забуна када нешто треба наплатити. Уместо да подаци „Зеленила” буду употребљени да се дивље грађевине сруше, нарочито када угрожавају насипе, дивљи градитељи плаћају само, зависно од зоне у којој су се сместили, од 340 до 648 динара годишње, колико их кошта такса за заузеће земљишта. Ако ипак има уговор о закпу, градитељ ће платити још неколико хиљада динара.
Tuga.
 
Da li neko zna da li je poslovni prostor(lokali) u Fontani(Novi Beograd) privatno vlasnistvo ili to grad iznajmljuje kao poslovni prostor?
 
Dal je izgradnja Avala Tornja zavrsena? Il se jos radi na tome?

Takodje, kako napreduje ovaj Belgrade Bypass? Dal neko moze da napravi mapu za gde treba biti, i koliko je zavrseno gde?
 
Zakon o planiranju i izgradnji je usvojen. Mnogi su odahnuli. :gobb:
Kada je "naša stvar" imala državu, kršila je zakon, i desilo se ubistvo premijera koji nije pristao da joj bude pokriće. Prošle su godine i "naša stvar je shvatila da je lakše da se zakon ne krši već da se prilagodi njihovim potrebama.
:gobb:
Zato je "naša stvar" :gobb: ucestvovala u izradi novog zakona i prilagodila ga njegovim potrebama. Sve ono što su "oni" crveni oteli posle rata nećemo moći da vratimo (bez obzira na sugestije EU u koju se svi zaklinju) i to samo u gradovima gde je građevinsko zemljište na ceni, već ćemo morati, da ispod zgrada firmi koje su kupili, ili im je građevinsko zemljište dodeljeno bez nadoknade, ili su građevinsko zemljište dobili u zakup na XX godina, poklonimo vlasništvo nad istim. :gobb:
:dil: :blah:
 
Drugari, može li neko da mi nađe neki link sa cenama prodaje gradskog građevinskog zemljišta za neke od većih objekata u gradu (Airport city, GTC 19, blok 58 i slično).
 
Probao sam, ali sve neki invalidni linkovi, jer su ugalvnom te vesti bile na .yu domenu, a dosta njih je pogrešno transportovano na .rs

ne odustajem, valjda ću da nađem nešto.
 
Да ли неко зна зашто не ради линк Грађанин инспектор?
http://www.novibeograd.rs/?jez=sc&p=444

Тј. приликом пријаве проблема јави да постоји грешка и да пријава није послата.
 
Pocelo postavljanje bandera u vasinoj iste su kao u knezu jednu je kr**** sa dzipom vec slucajno gurnuo radnici koji su postavljali iste umalo da ga iznabadaju,naisla dva glupa plavca i pocela da brane kretena sa kolima umjesto da mu napisu kaznu :rant: Jedva su radnici objacnili da je to pjesacka zona i da nema tu sta da radi . :notok:
 
@директор

Фалим те, Боже. Чекали су аман годину дана. Полако и мукотрпно читава зона око Кнеза добија господственији сјај. :gobb:
 
sizif":bdb2q2rb je napisao(la):
Полако и мукотрпно читава зона око Кнеза добија господственији сјај. :gobb:
Sve sa gospodstvenim automobilima koji po ceo dan tuda prolaze (ulaze preko Trga) :rant:
 
Pre neki dan je otvoren novi klub u samom centru grada pod nazivom Noir. Prilikom otvaranja je trg, ali baš trg, bio prepun automobila našeg divnog "jet-seta" koji je došao da se ufotka na otvaranju.

Strašno
 
ILi kao u Rusiji tacnije u Moskvi prodju sa auto lakom i ukrase nepropisno parkirane idiote :vops:
 
Noir je i pre bio otvoren nego je to otvorena nova sezona :) Skupi su previše, bio sam na žurci UN-a prošli put tu :D
 
Da li neko ima ili bi mogao da nabavi DRP za tuberkuloznu bolnicu u presevskoj i gradsku bolnicu zvezdara?Radi se o tome da u GUP-u stoje zvanicne informacije dok u DRP-u muljaju nesto a nece da nam daju dokumente nadlezni i samo nas ping-ponguju sa jednog na drugu instituciju. :bash:
 
Vučko, nije DRP već PDR = Plan detaljne regulacije.

Moja preporuka ti je da pročitaš sledeće članove (od 17 do 50 člana) zakona o planiranju i izgradnji (koji je na snazi od 11. septembra 2009. godine) jer će ti onda biti mnogo jasnije koja prava imaš i kako funkcioniše ta stvar oko planova.
 
Moja greska,pobrkah internu salu sa stvarnim nazivom.Hvala shmeksi
 
Za šta je ovaj semafor, na raskrsnici Nemanjine i Kneza Miloša ;) dole stoji 40

p1020117i.jpg
 
Vrh