Šta je novo?

Pitanja i odgovori u vezi sa gradom

Za brzinu kojom bi trebao da ideš da bi uhvatio zelenji talas.. bar sam ga ja za to do sada koristio...

Da, s tim što najviše zavisi koliko kola se nalazi na semaforu sa Narodnog fronta, ako ih nema (i ako nema trole ispred tebe), možeš da gaziš +10 više i stižeš taman - naročito jer se brzina u okviru jednog zelenog talasa povećava. Ako si prvi, pisaće ti 25, a ako si međ poslednjima biće 40. Inače, meni jedna od zabavnijih spravica u Beogradu, nisam je nigde drugde video

Pitanje?

Kako od Glavne autobuske do Borhesove ulice u naselju Altina. Hvala.

vidim da će se u kluzu u masarikovoj održati deo festivala nauke. šta je sa tom zgradom - lepa i na lepom mestu a trune onako?

Bila je neka prica sa hotel sa nekim staklenim cudom u sredini,znace neko od aktivnijih clanova detalje,bio je i render postavljen ako se secam.

Koliko mi se čini, to je Zepter nešto planirao. Super je za Festival nauke, tamo je bio i Belgrade Design Week, ili tako nešto. Prostor razvaljuje koliko je dobar.

Da trebao je cepter da gradi kulu u dvoristu ali mu nisu dali kao kvari vizuru zaklanja Beogradjanku zemljiste lose itd .Sad je pustio zgradu da propada sto je velika steta

imam ja opet pitanje :) zašto je ograđena zgrada rektorata?

fasada ne bih rekao.. možda ima neke veze sa studentskim protestima. inače i ona i zgrada filološkog pored su pune grafita, neki od njih stoje tu već koju godinu

Zgrada rektorata se renovira sanira fasada prvo u dvoristu a ispred je ogradjena zbog narusene statike balkona i njegovog moguceg pada istrulile celicne grede koje ga drze tako mi kaze drug sa gradjavine

Drugari,trebam sutra da se nacrtam u firmi MESSER koja se nalazi na Banjickom Putu 62.Ne znam taj kraj a znam da je posle trosarine,evo mape a ovo plavom obelezno je Banjicki put.Zna li neko koliko stanica posle trosarine treba sici,idem 48icom iz pravca grada???

Pa sad zavisi šta računaš pod Trošarinom, ali ajde da probam ovako (komplikovano) da objasnim. Kada autobus skrene iz Bulevara oslobođenja u Crnotravsku, prva stanica ti je kod bazena sportskog centra Banjica, druga stanica ti je kod 5 solitera (5 idiota), a ti silaziš na trećoj stanici na dnu Borske i onda se vraćaš malo pešaka i ulaziš u tu ulicu i to je to.

Koji je plan sa ovim blokom?Samo je zelenilo,nema nicega,mislim na ovaj koji je zapadno od Delta City-a???

Pozdrav svima :)

Vec neko vreme pratim domace oglase i forume i resio sam Vama da se obratim za savet i pomoc oko kupovine placa.
Skupilo se nesto sitno parica pa bih zeleo da investiram u neki plac koji ce za 3-5 godina (nadam se) doneti veci profit nego da pare stoje u banci.
Po mom laickom posmatranju Borca zvuci najzanimljivije sto se tice isplativosti tj. rasta cena u narednih par godina. Gledao sam mape Urbanistickog zavoda Beograda i deo Borce koji me interesuje se granici sa gradjevinskim zemljistem. Da ne bih mnogo pricao i objasnjavao gde i sta, evo na mapi uokvireno crvenim deo koji me zanima.
Da li je po Vasem misljenju ovo potencijalno dobra lokacija i da li postoje izgledi da grad u neko dogledno vreme taj reon pretvori u gradjevinsko zemljiste?

Bicu Vam zahvalan na bilo kakvim savetima oko te lokacije ili ako imate neke bolje predloge gde investirati u plac.

placborca.jpg

placborca1.jpg

Dobro došao na forum, Gizmo!

Ti si označio rejon (po pravopisu se ovako piše pravilno) na kome bi kupio plac ili je sve ovo jedna parcela?!
Kako god, ja ti preporučujem da ga kupiš što pre jer je ova lokacija veliki potencijal!

Što se tiče pretvaranja zemljišta u građevinsko, znaj da je to prioritet svake gradske opštine i da bi čak trebali oni sami da urade to samoinicijativno jer je to i njima u korist, a ako konkretno ova parcela nije ušla u tu proceduru, ti kao vlasnik možeš da pokreneš postupak koji nije komplikovan i ne košta mnogo...

Preporučujem ti da pre kupovine angažuješ advokata po preporuci i uglednu agenciju za nekretnine!
Budi obazriv i nemoj žuriti! Ponuda placeva je mala, a cene su previsoke. Ako si kibicirao ovu i još ti odgovara suma – po meni treba da je uzmeš! :kk:

Zar se nece po novom Zakonu o Izgradnji za prenamenu zemljista placati trzisna cena? Mislim da je to najbitniji aspekt u celoj situaciji, jer, ako se zemljiste kupi kao poljoprivredno, prenamena moze da ispadne prilicno skupa. To je onda prava cena koju treba imati na umu ako se ulazi u takav deal.

Gizmo, sve zavisi od toga koliko si spreman da čekaš da ti se investicija isplati i šta planiraš da radiš sa tom zemljom tj. koja delatnost će biti dozvoljena na njoj i u kom procentu. Nije isto da li će se graditi stambeni objekti 100% ili komercijalni ili nešto kombinovano. Kao mali problem uokvirene lokacije vidim problem mikrosaobraćaja, glavni put je udaljen više od kilometar a put koji će ko zna kada proći sa severne strane je na dugačkom štapu. Kao što ti je Urbanista rekao, najbolje je da se dobro posavetuješ sa advokatom koji se bavi tom tematikom, a isto tako obrati pažnju i na momenat o kom Nenad priča, mada ta oblast još uvek nije uređena tj. tek treba da se ustanovi koja će to tela i po kojoj tačno proceduri da određuju visinu naknade za takve akcije prenamene.

Za B92 je pomoćnica ministra Aleksandra Damnjanović-Petrović rekla da će celu akciju u velikoj meri olakšati to što neće biti neophodno da se izvrši prenamena poljoprivrednog u građevinsko zemljište, tako da neće biti troška po tom osnovu.

Opširnije

Poenta Zakona o poljoprivrednom zemljištu je, kao što i treba da bude, zaštita fonda poljoprivrednog zemljišta.

ZPI-2003 nije propisivao obavezu plaćanja naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta. Opštine, prilikom izdavanja odobrenja nisu isto uslovljavale ovom prenamenom. Sekretarijat za urbanizam Grada Beograda jeste iako nije bilo propisano.

ZPI-2009 propisuje obavezu plaćanja naknade za promenu namene poljoprivrednog zemljišta, kao uslov za dobijanje lokacijske dozvole ali prethodno propisujući da će se to odnositi na zemljište kojem novim planovima bude promenjena namena.

Urbanistički plan je Akt državnog organa zakonske snage. Propisivati obavezu vlasnika zemljišta da plaća naknadu za promenu namene koja se dešava na osnovu državnog akta zakonske snage je materija u kojoj se država nije snašla. Ušlo se u sferu protivustavne materije. Samo je moglo biti propisano da ako vlasnik zemljišta, podnese zahtev za donošenje pojedinačnog planskog akta na svom zemljištu koje spada u neki zaštićeni poljoprivredni fond, gde država nije svojim aktom zakonske snage odredila da će zemljište biti građevinsko, tom prilikom i plaća naknadu za promenu namene.

Poljoprivredno zemljište je čak i u skladu sa Zakonom o polj. zemlj. ono koje se može privesti poljoprivrednoj nameni. Poljoprivrednoj nameni se ne može privesti zemljište tamo gde nema poljoprivrednih zadruga, gde se ne mogu dovoziti traktori i držati životinje u skladu sa propisima. Prema tome nije važno šta piše u neažurnim knjigama, njiva, voćnjak i sl., jer je država bila dužna da preko svojih organa sprovede akte zakonske snage i briše te opise u zoni grada i naselja gradskog karaktera već je važno ispravno tumačenje zakonskih odredbi. Sistem ako prođe prođe, šta da kažem? Ako prođe prođe.

Interesuje gdje moze da se vidi urbanisticki plan za Mirjevo? Ima li to negdje na netu? :gobb:

Od 2003. godine ne postoji nijedan plan bilo kakve vrste regulacije za Mirijevo, ali je 2002. godine donet neki plan koji se uopšteno bavi Mirijevom, ali nažalost na internetu ne može da se pronađe, ali je broj službenog glasnika u kojem je objavljen 20/02. Nadam se da je pomoglo

Urbanista":2qhsu1jp je napisao(la):
Dobro došao na forum, Gizmo!
Ti si označio rejon (po pravopisu se ovako piše pravilno) na kome bi kupio plac ili je sve ovo jedna parcela?!
Kako god, ja ti preporučujem da ga kupiš što pre jer je ova lokacija veliki potencijal!
Hvala na dobro doslici i nesebicnim odgovorima :)
Oznacio sam deo Borce gde sam nasao jedan plac, a povrsina koju bih kupio je mnogo mnogo manja tj. nekih 5-10 ari.

shmeksi":2qhsu1jp je napisao(la):
Gizmo, sve zavisi od toga koliko si spreman da čekaš da ti se investicija isplati i šta planiraš da radiš sa tom zemljom tj. koja delatnost će biti dozvoljena na njoj i u kom procentu. Nije isto da li će se graditi stambeni objekti 100% ili komercijalni ili nešto kombinovano.
Ne bih nista pravio na tom placu. Zelja mi je da taj ulog donese neku finu zaradu u periodu od 3-5 godina. Iskreno se nadam da ce se Borca siriti na tu stranu prema Ovci, posebno sto je druga strana te ulice vec naseljena i izgradjena.

Kao mali problem uokvirene lokacije vidim problem mikrosaobraćaja, glavni put je udaljen više od kilometar a put koji će ko zna kada proći sa severne strane je na dugačkom štapu.
Zrenjaninski put kao glavni jeste vise od kilometar odatle, ali manje ulice koje prolaze u blizini su asfaltirane.

Kao što ti je Urbanista rekao, najbolje je da se dobro posavetuješ sa advokatom koji se bavi tom tematikom, a isto tako obrati pažnju i na momenat o kom Nenad priča, mada ta oblast još uvek nije uređena tj. tek treba da se ustanovi koja će to tela i po kojoj tačno proceduri da određuju visinu naknade za takve akcije prenamene.
Da, svakako ne bih ulazio u finalnu pricu kupovine bez detaljnog pregleda papira, vlasnistva, provera u opstini i pomoci advokata.
Sto se tice naknade za promenu namene zemljista ja sam mislio da se to placa u slucaju da pojedinac zahteva promenu za svoju parcelu, a nema mi rezona da vlast pri opstoj promeni namene zahteva od vlasnika da placaju ko zna koje cifre.

Nisam napomenuo da je cena placa koji sam nasao oko 1700-1800€/аr. Ne znam da li je to mnogo ili povoljno za tu lokaciju?

Vrh