Želeo bih da ispričam doživljaj od pre neki dan i postavim pitanje.
Mojoj ženi se pre par dana na vratima u Ustaničkoj, opština Zvezdara, stvorilo dvoje anketara/aktivista Demokratske stranke koji su sprovodili naučnu anketu koja se sastojala od jednog jedinog pitanja. Anketno pitanje je bilo binarnog tipa, odnosno tražio se odgovor da/ne na pitanje o tome je li anketirana osoba zadovoljna učinkom druga Đilasa na dobrobit društvene zajednice grada Beograda.
U svom moru svečanih otvaranja i rezultata kojima smo zapljusnuti ove sezone, ovakva anketa došla mi je kao vrhunac. Nekoliko dana sam razmišljao šta nagoni jednu gradsku vlast na ovako nezapamćeni, kod nas još neviđeni napor ne samo za postignućem, već i da od najširih slojeva društva bude voljena i prihvaćena?
Moje pitanje je, da li neko kod nas možda teži da uradi istu stvar koju je danas postigao novi premijer Slovenije Zoran Janković?
Ovo nije poziv na političku diskusiju, već na generalno razmišljanje o tome kako politika doprinosi (ili šteti) gradskoj vlasti, da li politička ambicija, finansijski interes i javni interes mogu jedni druge da poguraju napred i kako obezbediti da se ne kreću u suprotnim pravcima?