Pozdrav svima.
Posle učestalih zahteva i molbi komšija i građana sa Petlovog brda ovom prilikom se uključujem u već započetu temu. S obzirom na moguće katastrofalne posledice svega negativnog, a što se dešava u poslednjih nekoliko meseci, komšije su tražile da se oglasimo i da svim zainteresovanima pružimo sve potrebne informacije.
Moje ime je Dejan Jovanović i ja sam osnivač UG "Petlovo brdo" i nešto kasnije UG "Zeleno naselje - Petlovo brdo" (ne "jedan od osnivača" već sam ga ja osnovao). O ovome ako baš bude moralo da se piše, a nadam se da neće morati jer bi onda tema mogla da završi u blatu. Ono što je glavno je to da postoji otvoren tzv. "case" - predistražni postupak (predmet u daljem tekstu) i pregovaračkog procesa između našeg udruženja i EIB-a (Evropske Investicione Banke). Taj "predmet" je aktivan i u toku je tek početak velike borbe uprkos namerama EIB-a da isti stavi u drugi plan. Dokaz za to je:
http://www.eib.org/about/accountability ... o-brdo.htm
Za razliku od našeg postupka, onaj za koji ste verovatno do sada mislili da je jedini je - okončan. U to se možete uveriti ovde:
http://www.eib.org/about/accountability ... o-brdo.htm
Razlog zbog koga je naš predmet i dalje "živ" je taj što ni EIB a ni JP Putevi Srbije ne mogu da reše svinjariju za koju su sami odgovorni. Ne može nikako da se izgradi "pomoćna saobraćajnica" a bez nje ne može da se ostvari zacrtani pravac ulaska u Beograd. Osim ako se želi nova "lakat krivina" kao kod "Galenike" u Zemunu. Dakle, ovaj projekat je nemoguće dovršiti jer projektanti nisu izašli na teren i nisu konstatovali nove okolnosti na terenu. A to je bespravna gradnja. Da ne bi neko slučajno pomislio da mi štitimo bespravne graditelje, upravo je obrnuto. Još pre viiše od tri godine smo uputili zahtev da se pre nastavka radova prvo reši sudbina nekoliko velikih stambenih zgrada čija je vrednost već tada bila više od 10 miliona evra. Takođe smo (preventivno), upravo da ne bi neko pomislio da mi štitimo bespravnu gradnju uputili zahtev za rušenje ključnog od tih nekoliko objekata. Umesto da "slepljena zgrada" od 2 x 800 kvm bude porušena ista je momentalno legalizovana. Tako da, dok se ne reši pitanje pomoćne saobraćajnice nema nastavka gradnje. Jer mi, stanovnici legalno izgrađenog naselja nećemo dozvoliti da se sav taj dodatni saobraćaj vrati nama u naselje. Neka se sami dogovore opštinari (koji još uvek nisu uhapšeni) i JP Putevi Srbije kako i na koji način. Pošto takvog rešenja nema, to jedino znači da saobraćajnica NE MOŽE da se izgradi.
Takođe je važno da napomenem da mi imamo ne jedno, već dva rešenja o kojima se poslednjih nekoliko meseci već pregovara.
I najvažnije od svega, poslednjih skoro šest godina koliko traje naša borba koja je započela sa zaštitom parka "Borići" naš cilj je isti - ne može niti jedan metar parka da bude posečen. Tako je od prvog dana i oko toga nema kompromisa. A kompromisa nema jer se u međuvremenu tema toliko iskomplikovala da je park zanemarljiv koliko su druge i važnije stvari isplivale na površinu. Jedna od njih je da, ukoliko "padnu Borići" - padaju čitava naselja u dužini od 8 km, sve do Čukaričke padine. Ukoliko "autoput" (po PGDS-u 32,000 vozila prosečno dbevno, vikendom i mnogo više) uđe na planiranom (pogrešnom) mestu, u tom slučaju ranije zamišljene dve linije LRT-a, tramvaja ili pravog metroa nikada neće moći da budu izgrađene po prvobitnom planu do depoa "Orlovača". Već sada je zbog greške u projektu ta trasa skraćena do okretnice 23 i 53 na Vidikovcu. I na taj način bi zauvek bio odsečen ceo jug beograda od šinskog sistema. Samim tim što ne dozvoljavamo da se poseku "Borići" mi u stvari štitimo nešto mnogo vrednije i važnije od samog parka. Delegacija EIB-a koja je videla planove koje smo im pokazali su bili vidno uznemireni i na tom prvom sastanku su nam iskreno rekli da smo apsolutno u pravu a naročito su ONI insistirali na tom podatku da bi nezavisni gradski šinski sistem bio trajno ugrožen nastavkom realizacije petlje "Petlovo brdo". Svima nam je tada bilo jasno da smo pobedili. Međutim, tokom sutrašnjeg dana, nakon što su se predstavnici EIB-a videli sa JP Putevi Srbije, predstavnicima "grada" Beograda i drugim institucijama - promenili su ploču. I tada je počelo spletkarenje i na svakom koraku muljanje nezamislivih razmera. Meni do sada nikada u životu nije moglo da padne na pamet da iz EU može nešto ovako negativno da se događa i to u kontinuitetu već više od dve godine. O tome možda više marednih dana. Ali ono što je bitno a vezano je za ovaj predmet je to da smo upravo zbog drskosti i bezobrazluka EIB-a bili prinuđeni da "odmznemo" do sada primiren, (na njihovu molbu) novi predmet - "Orlovača" a koji je uzrok svih problema. Pored toga smo započeli proceduru povrede pregovaračkog procesa delegacije EIB-a i zloupotrebe njihovih ovlašćenja tokom procesa medijacije. Te stvari razmatraju mnogo ozbiljnije institucije od onih za koje mi znamo. Jedan od razloga za to je što je EIB ukrao/prisvojio zakonom utemeljen legitimaan proces referenduma koji je naše udruženje u zvaničnoj proceduri započelo pre dve godine. Na njihovu molbu smo isti takođe "stavili na led", na njihovu molbu jer, kako su nas lepo zamolili "sve će se dogovorimo". A onda, iznenada EIB preuzima NAŠ referendum i pokušava da ga u jednoj prevari predstavi kao legitiman. Uz to još pružaju svu medijsku pomoć u novinama i štampi. Građani su bili opravdano ljuti i za manje od jednog dana smo pristupili realizaciji jedinog zvaničnog i legitimnog referenduma tj. preciznije, predstavnici građana po raznim delovima naselja su bili pitani da li žele da budu pitani za svoje mišljenje na zvaničnom referendumu. I tako su se i izjasnili za 2 sata plus još 1 sat tokom samo jednog dana se pojavilo više od 400 građana a koji su i narednih dana nastavili da dolaze. Na drugoj strani se pojavilo samo 17 građana. Toliko o legitimnosti tog drugog "referenduma". Ono što je važno da se napomene je to da je opština Rakovica morala da prihvati činjenicu da je taj proces u toku i isti je prihvatila. Referendum će se održati na dan parlamentarnih izbora tj. 24. Aprila. Prethodno će opština morati formalno da omogući realizaciju istog.
Za sada toliko, ako vas bude interesovalo narednih dana možete dobiti mnogo više informacija. A biće jako puno zanimljivih stvari
Više informacija:
www.petlovobrdo.rs
ili
www.ustanak.rs
puno pozdrava svima, Dejan Jovanovic - UG "Petlovo brdo"