Šta je novo?

Petlja "Petlovo brdo" - Zaštitimo šumski pojas na Petlovom brdu

valter

Онда си направио превид када си куповао стан и досељавао се на Певац. И то огроман превид. Укрштање два магистрална правца значи да ће се кад тад ту направити петља, без обзира што је у тренутку куповине нема, а како сам већ више пута указао, насеље је урбанистички припремљено за петљу распоредом објеката.
 
@Борчанац @poponeb Obojici kolega po jedan grande plus za gornju razmenu mišljenja. Od kada sam na forumu, nisam se ovako osvežio!

Pošto temu pratim iz prikrajka, ali sa velikim zanimanjem, imao bih i neke lične sugestije. Pošto mi obaveze i manjak vremena trenutno ne dopuštaju da se kvalitetno nadovežem na rečeno, ostavljam to za prvu sledeću priliku, preko PP. :gobb:
 
Izvinte, jel bi mogao neko meni pripravniku da objasni kako da posaljem slike uz poruku. :(
Unapred hvala.
PS.
Mislim da ce vam se dopasti :)
 
Za kacenje fotki na forum predlazem da koristis sajt www.dodaj.rs na kome mozes okaciti fotke. Po kacenju fotki dobices linkove. Najbolje je da koristis linkove za forum koje ces direktno kopirati u svoju poruku na forumu
 
Pod oznakom HITNO

Pominjao sam u ranijim postovima nestanak pola hektara šume uz Kružni put i pretvaranje iste u depo autobusa "Transprodukt busprevoza". Pominjao sam i da je Udruženje podnelo krivičnu prijavu protiv odgovornih lica iz opštine Rakovica i vlasnika depoa.
Međutim, nisam vam pominjao "najživopisniji" detalj u vezi s depoom. Depo krasi "najlepši biser" nastao kao proizvod višedecenijskog negovanja primitivizma, bezakonja, korupcije, bahatosti i sl. - a to je cisterna.
Cisterna se nalazi uz severnu ogradu depoa, podno brda na kome je izgrađena četvorospratnica u kojoj stanujem, a nju pak krase spoljne gasne instalacije.
Aprila meseca prošle godine obratio sam se Sektoru za vanredne situacije da utvrdi da li je ova cisterna postavljena po propisu. Već krajem juna inspektor Sektora izvršio je inspekciju, a po završenoj inspekciji i njegovom izveštaju Sektor je po hitnom postupku doneo rešenje o trenutnoj zabrani upotrebe cisterne. Ta zabrana je poštovana nekoliko dana, a potom se nastavilo po starom. Pozvao sam vlasnika i pitao ga, da li je uspeo za tih nekoliko dana da ispuni neophodne uslove za dalji rad. Odgovor je bio odrečan, ali dopunjen rečenicom : "Ma bre znam čoveka u Sektoru!" (Vlasnik depoa je inače bivši pripadnik MUP-a) Sektor više nije vršio kontrolu da li se zabrana poštuje.
S obzirom da ovih dan dopunjavamo krivičnu prijavu, otišao sam do Sektora, gde sam , kao podnosilac prijave, dobio fotokopije prošlogodišnjeg zapisnika o inspekciji i rešenja o zabrani. Iz njih sam saznao da vlasnik depoa od petnaestak uslova ne ispunjava njih oko petnaest. Naime radi se o cisterni skinutoj s kamionske prikolice, postavljenoj nadzemno u metalnoj šupi, bez elementarne "protiveksplozijske zaštite", bez uzemljenja i zaštite od statičkog elektriciteta. Cisterna je zapremine svega 20 000 litara nafte.
(Uzgred, u cisternu se pretače nafta, koju dovoze poznati snabdevači, a u poslednje vreme prisutni zaposleni u Depou, znaju bogami da raspale i roštilj na desetak metara od mesta pretakanja. Po pravilu, kada se toči gorivo iz cisterne u autobuse, vozači ni motore ne gase.)
Na putu od Sektora do kuce, svratih neformalno kod komandira vatrogasne stanice u Košutnjaku, kome sam predao jednu fotokopiju dokumenata iz Sektora kao prijateljski gest, da ga upoznam sa mogućnošću nesreće, pa da se pripreme da nas posle "bliskog susreta" nafte i gasa prebroje. Kad stigoh kuci, okupih sve moje komsije koji stanuju uz depo, da ih obavestim o veselom sadržaju dokumenata. Neki bogami, odoše kod prijatelja i rodbine da prespavaju.
No, pod oznakom HITNO, je vest da se negde oko ponoći, u neouobičajeno vreme, pojavio vlasnik depoa, i što je još manje uobičajeno dugo stajao pored cisterne, a potom, ako me vid ne vara, započelo je ubrzano pretakanje goriva iz cisterne u autobuse. Ukoliko i ubrzano pretakanje budu sprovodili po propisima, kao dosad, ovo može da bude i moj poslednji post, tj. poslednje reči.
Živela Srbija! :pob:
 
@poponeb, da li si siguran da si se u startu obratio na pravu adresu, zasto im je trebalo 2 meseca za tako ozbiljnu stvar ? Sta zakon kaze, koliki su rokovi u takvim situacijama? Zasto si se obracao vlasniku te cisterne kada je posle zabrane poceo opet da koristi cisternu, a ne sluzbi koja mu je vec zabranila koriscenje cisterne?
Da li je platio neku kaznu, ako nije, kako je moguce da ne plati kaznu ?
Mnogo pitanja, ne znam mozda sam nesto propustio sto si ranije pisao.
 
Bulevarac
...da li si siguran da si se u startu obratio na pravu adresu, zasto im je trebalo 2 meseca za tako ozbiljnu stvar ? Sta zakon kaze, koliki su rokovi u takvim situacijama? Zasto si se obracao vlasniku te cisterne kada je posle zabrane poceo opet da koristi cisternu, a ne sluzbi koja mu je vec zabranila koriscenje cisterne?

Da, adresa je prava, jer su ti poslovi u nadležnosti Sektora. Dva ipo meseca im je bilo potrebno, jer su u to vreme bili prezauzeti vanrednom kontrolom ugostiteljskih objekata posle požara u novosadskom "Kontrastu". Da je stvar ozbiljna potvrdili su time što su rešenje o zabrani doneli drugi dan po obavljenoj inspekciji, uz napomenu da žalba ne odlaže izvršenje. Vlasnika sam pozvao, da ga pitam da li je uspeo za tih nekoliko dana da ispuni neophodne uslove za dalji rad. S obzirom da mi je odgovrio da nije, ali da "zna čoveka u Sektoru", izgledalo mi je beskorisno da se obraćam istoj službi u kojoj on "zna čoveka", a uostalom zakonska obaveza Sektora je da proveri da li se poštuje njegova zabrana.
Uzgred, ove noći smo pretekli. Ne znam da li je cisterna ispražnjena, ali, od jutros, više ne vidim roštilj na mestu gde je mesecima stajao. Možda u Sektoru više ne radi "čovek koga zna", ili, ako radi, on više ne poznaje vlasnika depoa.
 
Igore HVALA ti za savet u vezi fotki.

Probacu sa par njih (koje su mi trenutno pri ruci) da ilustrujem reci o kvalitetu prostora koji mi lokalci zovemo "borici".
No pre toga hteo bih da sve forumase po ovoj temi pozovem da sutra oko 12h dodju na Pevac. Bila bi to sjajna prilika da se, pre svega, upoznamo a i da steknete bolji uvid u "problematiku". Jedno je kad se to gleda na karti ili Googlu ili pak iz kola sa magistrale a sasvim drugo kad si "na licinom mestu". Oni sumnjicavi moci ce svojim ocima da se uvere kako se "manipulise" decom, kako se "preuvelicavaju stvari" i "ugrozava bezbednost saobracaja zbog tamo nekih par borica".
Ovo nije zvanican poziv u ime udruzenja vec samo dobrosusedski i prijateljski mada mislim da ni udruzenje ne bi imalo nista protiv. Vase prisustvo mi ne bi shvatili kao "apriori podrzavanje" nasih zahteva :)

A sad evo i slicica:
preko-trase.jpg


Na prvoj se vidi kako jedna majka vuce sanke sa svojom decicom bas preko trase "majstorski zamisljene" petlje. Inace ova gospodja je rodjena na Pevcu i ovom stazom su i nju svojevremeno pre 30tak godina njeni roditelji vukli na sankanje. Je li ovo bila zadnja sezona?

sankaliste.jpg


A ovde, u borovoj sumici, se vidi jedno od sankalista kojih vise ne bi bili ukoliko pobedi sila a ne razum.

staza.jpg


Ovde mozete videti radost nase "izmanipulisane" dece kojoj ostala deca iz grada mogu samo da zavide jer ona za sankanje, u najboljem slucaju, mogu koristiti samo neku od zatvorenih ulica ili malo vestacki napravljeno brdasce u nekom parku.
Ovu stazu bi nova petlja presekla na pola a nisam siguran da bi novozasadjenim stablima (u ma kom broju) uspeli da vratimo deci radost detinjstva na koju su navikli i na koju imaju pravo!
 
Valter
No pre toga hteo bih da sve forumase po ovoj temi pozovem da sutra oko 12h dodju na Pevac...Ovo nije zvanican poziv u ime udruzenja vec samo dobrosusedski i prijateljski mada mislim da ni udruzenje ne bi imalo nista protiv.
A ja vam upućujem poziv u ime Udruženja. Radi preciznog obaveštavanja, od sutra prelazimo na protestne šetnje koje će se završavati skupom u "Borićima". Sutra "u minut do 12h" krećemo u šetnju sa okretnice autobusa 56 i 59, a odatle šetamo duž ulice Nićifora Ninkovića do park-šume. I da potvrdim Valterov stav : "Vase prisustvo mi ne bi shvatili kao "apriori podrzavanje" nasih zahteva".

"Wer ist Walter?"
 
Du wirst sehen, ihn morgen :p

PS.
Nosicu ovakav transparent :gobb:
 
ПутоКрадитељи и Хвалиоци лудости

Драги Игоре, пријатељи и сви ви који то још нисте постали
(последње се односи на мислиоце под називима: СТФ, СИЗИФ, КАРТОГРАФ и све оне њима сличне)

Поштовани "гласноговорници развоја" позивам вас, који нас учите "реалности и неминовности прогреса" да нас посетите на нашим редовним протестима недељом у 11:59.
Нећемо вас срдити, будите наши гости.
Само ћемо вам показати документа о криминалним пословима на овом подручју чији су концерт-мајстори, власти општина Чукарица и Раковица. Пре екологије за коју се по својим речима баш борите (а ми безначајни људи са Петловог брда вам баш сметамо), могли би да приметите количину, моћ и бахатост организованог криминала везаног за путну привреду каогод кад нагојени домаћи крокодили у малој бари Србији, осете свежу лову из иностранства. Нажалост "путоКрадитељи" су само део леденог брега...

"Технологија" организованог криминала на овом подручју је већ многогде виђена и описана, па ево неколико посебности.
На сателитском снимку уочићете разлог за померање старе трасе ибарског пута даље од гробља Орловача, од запада ближе Железнику - даље на исток према Авали.
Обратите пажњу на југозападну "детелину" петље Орловача. Та детелина није могла да буде постављена ближе Железнику из два разлога.
Први је - неколико стотина гробних места на 20 метара од петље и дугорочни бизнис ("породице Топаловић") који следи из одржавања удобности умрлих на рачун живих. (О како је велика породица Топаловић!)
Други већи бизнис је - ослобађање простора дужине око 1000 метара, ширине 50 до 100 метара на коме је сада депонија соли, стара траса и .... празнина од скоро десетак хектара. Шта мислите колико ће и КОМЕ вредети ова "празнина" када обилазница буде готова и када буде постала можда најважнија раскрсница на Балкану.

Дакле, бизнис са рецимо 1000 места за мртве и рецимо десетак хектара новоствореног простора - помериће тричаву трасу старог ибарског пута и вештачки формирати кривину која ће се "логично", "неизбежно" и "на добробит грађана целе Србије који пролазе овим путем" исправити уништавањем заштитне шуме на најосетљивијем делу за насеље Петлово брдо. Овде свака тврдња о штедњи пара постављањем петље у шуму Петлово брдо постаје чисто лицемерје оних који бране мишљење неког од "велике браће из путне привреде". Праве паре би се штеделе када би надлежни радили оно за шта су плаћени и када би на пример министар "путни" мање времена проводио по кафанама организујући естрадне концерте, а његов кадровик и директор јавног предузећа за путеве, мање учествовао у штетним уговорима (нпр. о постављању оптичких каблова)...

Тврдња о петљи Петлово брдо као најсигурнијем саобраћајном решењу је само изговор и делић опште анализе безбедности која је изостала. Право разматрање сигурности и безбедности требало је да укључи и чињенице у прилог томе да би шуму требало очувати. Наиме то што ће петља Петлово брдо и везни пут од Раковице ка Жаркову прићи на петнаестак метара од кућа са темељима од посног бетона без арматуре, и прећи преко цевуљаге од читава три метра у пречнику (део магистралног водовода према Младеновцу) вешто се изоставља и злонамерно прећуткује од свих надлежних планера и институција путне привреде, државних служби за контролу... О повећању протока саобраћаја, буке, загађења, клизиштима, уништавању природе и јавног добра - да не говоримо.

Глава моје деце и породице (и не само наша) је на пању.
Наизглед све је по закону и једини који ту нешто муте су грађани који штите шуму. Баш добар пример "партикуларног егоизма".
Међутим ако у батину гледате очима жртве чињенице су сасвим друкчије. Не заборавите да су Бањица, Јасеновац и Аушвиц радили по закону.
Тамо су страдале жртве - јер су по закону - биле криве.

Претње су нам упутили локални наркомани дилери и председник општине Раковица лично.
Први су (нама тројици) претили да ће нас закопати багером. (Спреман сам да вам покажем прилог 1 - пријаву МУП-у о претњама смрћу које смо добили.)

Општински "бос" који је неколико хектара друштвене земље под шумом "уступио" приватницима је (на састанку пред нас десеторо) рекао следећу "питалицу": "Шта ради милион евра кад наиђе на проблем? Дода још стохиљада и реши проблем". То је била порука шта се дешава када се неко супротстави "развоју" (а свако разуме да је то "законита појава", "шири друштвени интерес" и баш "добра ствар").
Онда ме је неколико месеци касније комшија "добронамерно" позвао да ми "гарантује безбедност" и организује сусрет са "главним грађевинцем" како би се "договорили шта ја то хоћу". Тај договор би спречио да нас на улици "неко од надуваних наркомана случајно не убоде ножем".
Шлаг на торту је одговор тужиоца да нема основа да се поведе службени поступак због претњи убиством, већ да то можемо да урадимо само приватно. (Ако вас буде занимало питајте ме за прилог број 2 - одговор тужиоца на полицијски записник - службену пријаву претњи.)

Док још увек имам мало више избора од старца Вукашина који је свом крвнику у Јасеновцу рекао: "Само ти дијете ради свој посао", ја постављам свима вама који бујицом речи, разлога, објашњења, техника и технологија злостављате здрав разум док вешто изостављате своју часну реч - како ће поступати држава када судије и тужиоци буду добили претње смрћу - да ли ће и они морати да покрећу приватне тужбе?

Сизифе, СТФ, Картографе! Дођите на Петлово брдо али молим вас претходно потрошите два минута да обновите предшколску лектиру. Прочитајте песму Патак и жабе - Чика Јове Змаја. Посебну пажњу обратите на последња два стиха.

Онда дођите да стварност и искреност (коју тако слабо препознајете) поново откријете међу децом и породичним људима Петловог брда. Нема потребе да тражите сигурност кријући своја имена и занимања - ми ћемо вас угостити. Нећемо вас угрозити. Желимо само да вас боље разумемо.

Ако се не појавите уважићемо и то, јер ћемо разумети да то не одговара онима који вам плаћају да хвалите њихове лудости. Ми схватамо да и људи као ви од нечег морају да нахране своју децу уместо да их злоупотребљавају "као што ми грађани Петловог брда непоћудно злорабимо своје наследнике".

Овде прекидам јер сам се управо сетио максиме: "Штеди речи, јер свака ти може бити последња!"

Драге технократе широких видика
Поздравља вас ваш будући пријатељ
Влада Марковић
 
Danke Valter,

Ja ću biti na čelu kolone sa kapom dvorske lude. Razlog za ovaj "modni detalj" jeste ponovljeni poziv predsedniku opštine Rakovica da poseti naše proteste. Uzgred, u oktobru prošle godine Udruženje je predsedniku opštine uputilo zvaničan dopis u kojem je predložilo susret. S obzirom da je uočeno da predsednik preferira prisustvovanje izvođenju eksplozija gasovoda i karnevalima, a kako nismo nadležni za izvođenje eksplozija gasovoda (nadležnost i režija JP "Putevi Srbije"), daćemo današnjoj šetnji neka karnevalska obeležja.
 
POJAŠNJENJE

Vladimir Marković
Општински "бос" који је неколико хектара друштвене земље под шумом "уступио" приватницима је (на састанку пред нас десеторо) рекао следећу "питалицу": "Шта ради милион евра кад наиђе на проблем? Дода још стохиљада и реши проблем".

Tek da pojasnim, reč je o prethodnom predsedniku opštine Rakovica Bojanu Miliću i sastanku održanom 12. aprila prošle godine. Za razliku od ovog aktuelnog sa slike iz mog prethodnog posta, prethodni nas je makar pozvao na sastanak dan posle osnivanja našeg Udruženja.
 
pored resenja koje sam vec pre nekoliko strana predlozio i obrazlozio
:grand:

petlja2.jpg



Pade mi na pamet i ovakva varijanta kompromisa:
Znaci kruzni tok na kruznom putu ispod Ibarske magistrale

petljakruznitok1.jpg


kruzni tok na kruznom putu ispod Ibarske magistrale
Nesto slicno kao kod arene, samo sto je sad kruzni tok ispod glavnog pravca

Mislim da bi neko ovakvo resenje bilo prihvatljivo svima. Cenim da bi ova petlja mozda eventualno mogla ici jos malo zapadnije. Centar ktuznog toka sam pomerio blago ka jugu, da bi se njegov sto manji deo nalazio ka P. brdu.
Fakticki, ukljucenje od Kruznog puta ka Zarkovu bi islo po sadasnjoj travnatoj povrsini izmedju `Borica` i sadasnje trase ibarske. Uz zahtev da se na toj deonici odmah postave bukobrani od drvenih panela i posumljavanje ivicnog dela, park ne bi izgubio nista, a saobracaj bi bio trajno regulisan na prihvatljiv nacin.
 
Laki,svidja mi se predlog ovako kao laiku.A slicnu izvedbu imamo upravo na mostu preko Ade,sa sve kruznim tokom ispod glavnog nivoa ulice.
 
Hteo bih da pohvalim sve forumase koji su slanjem svojih konkretnih predloga uzeli konstruktivno ucesce po ovoj temi.
Posebno zanimljive predloge (bar meni) poslao je Laki i ja mu se zahvaljujem na ulozenom trudu :kk: . Svojim resenjima on pokazuje da uvek postoji vise nacina da se dodje do cilja a ne samo jedan. Pogledajmo jos jednom i uporedimo njegov prvi predlog sa trenutno aktuelnim.
poredjenje.jpg


Laki sam priznaje da njegov predlog ima jednu "zutu tacku".
Laki:"..Naime deo koji sam zaokruzio je kljucno mesto gde se pravi kompromis gde bi se od Cacka ka Zelezniku i od Kijeva ka Zarkovu morale presecati trake postojeceg kruznog puta"
Medjutim, aktuelni predlog Puteva Srbije, ima dve takve zute tacke!!!
Samo to, automatski znaci da je 50% losiji i da kao takav treba da "ispadne iz daljeg takmicenja".
O stupidnoj ideji da trasa slaboopterecenog prikljucnog puta presece park-sumu :bash: da ne govorim.

Ovim (Lakijevim) predlogom ne samo da se moze koristiti dobar deo vec pipremljenog terena vec se i ne zalazi u "tajkunska imanja" cime se (po Igorovim recima i strahovima) ne dize cena projekta u nebesa.
Imao bih samo jedan mali "amandman" na Lakijev predlog ali cu ga uputiti cim "navatam" nekog strucnijeg da mi to i graficki prikaze :D
 
danas u blicu je bio tekst o transproduktovoj cisterni. vlasnik kaže da cisternu ne koristi od kad je dobio zabranu inspekcije....

u inspekciji kažu da transprodukt ima zabranu i da ako transprodkt i pored zabrane koristi cisternu da građani to treba da prijave i onda će dobiti (samo) prekršajnu prijavu.


zato je bilo ubrzano čišćenje lokacije da ga neko ne bi prijavio......
 
Milisav

u inspekciji kažu da transprodukt ima zabranu i da ako transprodkt i pored zabrane koristi cisternu da građani to treba da prijave i onda će dobiti (samo) prekršajnu prijavu.



O problemu cisterne, ko je zainteresovan, može pročitati u tekstu "Saopštenje za medije.." na našem blogu. Uz napomenu da se to odnosi na jučerašnje stanje stvari
http://zelenonaselje-petlovobrdo.blogspot.com/
S obzirom da sam se upravo vratio sa (konačno održanog) sastanka Udruženja i predsednika opštine Rakovica, na sastanku smo obavešteni da je Sektor u nedelju 21. aprila o.g. izvrsio ponovni vanredni inspekcijski pregled depoa, tj. cisterne i utvrdio, ono što i mi sa svojih prozora vidimo, da se cisterna i dalje koristi. Sektor je potvrdio svoje rešenje o zabrani i podneo prekršajnu prijavu protiv vlasnika.
Večeras će biti i prilog na "Beogradskoj hronici".
 
tako nešto zaslužuje krivičnu prijavu.... dovođenje u opasnost ko zna koliko ljudi.

naš zakon kao da je pravljen da štiti prevarante....
 
Milisav

tako nešto zaslužuje krivičnu prijavu

Milisave, evo reči utehe.
Slažemo se da je prekršajna prijava smejurija za ovakvo delo.
Međutim, u jednom od ranijih postova pomenuo sam da je protiv "Transprodukt busprevoza", Udruženje podnelo krivičnu prijavu zbog protivzakonitog otimanja državne "zaštitne šume" i "divlje gradnje". U dogovoru sa Tužilaštvom, ovih dana, upravo radimo na proširenju krivične prijave i za krivično delo izazivanja opšte opasnosti zbog korišćenja ove cisterne.
 
Glava dvadeset peta
KRIVIČNA DELA PROTIV OPŠTE SIGURNOSTI LJUDI I IMOVINE
Izazivanje opšte opasnosti

Član 278

(1) Ko požarom, poplavom, eksplozijom, otrovom ili otrovnim gasom, radioaktivnim ili drugim jonizujućim zračenjem, električnom energijom, motornom silom ili kakvom drugom opšteopasnom radnjom ili opšteopasnim sredstvom izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima,
kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina i novčanom kaznom.

(2) Kaznom iz stava 1. ovog člana kazniće se službeno ili odgovorno lice koje ne postavi propisane uređaje za zaštitu od požara, poplave, eksplozije, otrova ili otrovnog gasa, radio-aktivnih ili drugih jonizujućih zračenja, električne energije ili drugih opasnih sredstava ili ove uređaje ne održava u ispravnom stanju ili ih u slučaju potrebe ne stavi u dejstvo ili uopšte ne postupa po propisima ili tehničkim pravilima o merama zaštite i time izazove opasnost za život ili telo ljudi ili za imovinu većeg obima.

(3) Ako su dela iz st. 1. i 2. ovog člana učinjena na mestu gde je okupljen veći broj ljudi,
učinilac će se kazniti zatvorom od jedne do osam godina i novčanom kaznom.

(4) Ako je delo iz stava 1. ovog člana učinjeno upotrebom vatrenog oružja,
učinilac će se kazniti zatvorom od dve do deset godina.

(5) Ako je delo iz st. 1, 3. i 4. ovog člana učinjeno iz nehata,
učinilac će se kazniti zatvorom do tri godine.
     
       
  


 
  

    
 

 
I današnja Politika "obrađuje" temu cisterne "Transprodukt busprevoza" u okviru teme eksplozije gasovoda na istom području

explozija.jpg

Nažalost, moj nizak nivo informatičke kulture, onemogućuje me da vam prezentujem "čitljivu" sliku. Ko je zainteresovan - čitljiva je na blogu Udruženja
http://zelenonaselje-petlovobrdo.blogspot.com/
 
ВладаМарковић je napisao(la):
ПутоКрадитељи и Хвалиоци лудости

Драги Игоре, пријатељи и сви ви који то још нисте постали
(последње се односи на мислиоце под називима: СТФ, СИЗИФ, КАРТОГРАФ и све оне њима сличне)

...бла-бла-трућ...бла...трућ...шмрц...4000 карактера...бла...види Боже сузе...цела страна у Политици...бла...

Овде прекидам јер сам се управо сетио максиме: "Штеди речи, јер свака ти може бити последња!"

Куку, Владо, па да се ниси сетио максиме, ти би написао читав роман. Штета што прекиде. Баш те кренуло. Мада би твој таленат за прављење "профила" оних који напишу понешто што ти не одговара сугерисао да ти ниси романописац, већ хонорарни сарадник "Плавог зеке". Можда и волонтер.

А ја сам само твој несрећни суграђанин-возач који два пута месечно изађе туда на Ибарску магистралу и због катастрофално лоше кривине буде свестан да је реч о месту на коме се губе животи. Ја нисам рекао да је постојећи предлог за решење петље најбољи могући, већ сам вас питао шта предлажете као алтернативу. И успут предложио да постојећу ситуацију искористите како бисте добили још три пута толико зеленила. Међутим, ви то упорно игноришете. Те "нисам ја саобраћајни стручњак", те "нек иде преко депоније", те "није мој предлог, већ дош'о до мене"... И лијете крокодилске сузе над "санкалиштем" (интересантно, оно по Валтеровим сликама не иде кроз бориће, већ дивље растиње) и "три хектара посечене шуме" :bash: , а боли вас полни орган да ли ће нечије туђе дете (можда и моје) због црне тачке на том месту настрадати. Ви бисте да очувате стопостотни статус-кво, ма колико он био нелогичан, нерационалан и опасан. Е, то не може.

Знаш зашто мислим да нећете успети ни да заштитите постојеће бориће, ни да издејствујете садњу нових и култивацију читавог простора? Јер нисте способни да увидите ни елементарну ствар да сте дошли на форум где су људи по природи ствари заинтересовани за екологију, очување постојећег и садњу новог зеленила (што бих ја ишао да пошумљавам Ада Хују и први устајао против сече платана у Булевару, да је другачије). Дакле, ваши савезници по природи ствари. Међутим, овде се људи труде да пронађу решење које би било оптимално, а ви сваки предлог који се стопостотно не поклапа са статусом-кво у старту проглашавате непријатељским. Петловачки талибани. Зато ми не пада на памет да долазим на ваше додоле.

Оно у чему ћу покушати свакако да вас подржим, а жао ми је што раније нисам знао за то, јесте борба против овог зликовца што је посекао шуму да би направио гаражу и његових пајтоса из прошле, а можда и садашње општинске власти. Имате на овом форуму одличног адвоката за питања грађевинског земљишта Белку. Много зна, сав је у материји и можда би могао да вам помогне.

:vops:
 
А ја баш мислим да ће сачувати, јер су организовани!
Ако нису кадри да дају предлоге, јесу да се обрате вама ( по природи савезницима ) а нормално је да грађани насеља неће постати урбанисти, архитекте и саобраћајни инжињери само зато што им смета нешто у крају.

Блокираће и физички изградњу, борићи ће остати, а петља патити. Видим да су спремни на то, ангажовани...

Овакво стање не одговара никоме и неће престати зато што их кудиш и имаш нереална очекивања од њих. Ако нађу саобраћајно решење, шта ћеш следеће тражити. Да склопе финансијску конструкцију петље?

Схватите, они ту живе, знају шта хоће. Одлично је ако праве искорак у предлозима али пре свега су решени да сачувају нешто њима битно.
 
Vrh