WTF is "beogradska rasa"? Jeste sve nam je bilo potaman i živeli smo u jednom briljantnom gradu dok nije došao zli konjušar Podreka da nam ga ružiПодрека и његове последице су биле катастрофа за београдску расу
Prva stvar koju treba imati na umu jeste da je Podreka ovde samo etiketa (label) koju vlast na neki način zloupotrebljava. Tj. od njega je dato neko početno idejno rešenje, input koji je dalje potpuno razrađen ovde od lokalnih ljudi. Slično kao Jan Gel i priča oko parka Ušće. Uostalom, tako je bilo i sa Trgom gde se nagrađeni autori s konkursa kasnije nisu ni za šta pitali.
Druga stvar koja je zanimljiva jeste kako se taj odnos prema "odlivenim mozgovima" menja u zavisnosti od njihove prisutnosti u Srbiji. Dok su "preko" cmizdrimo za njima, čim kroče i nožnim prstićem na svetu srbsku zemlju, kreće kukumavčenje kako su nam došli oni odande da nam ovde kroje.
Tako je i sa Podrekom, za kog se godinama, pa i decenijama kukalo kako eto imamo jednog arhitektu, "naše gore list", koji je nešto kao priznat u svetu, a nama nedovoljno dobar. No, nije da se Beograd nije ogrešio o Podreku, kao što se ogrešio i o Marinu Abramović pa su kasnije ti isti građanisti koji su ronili gorke suze za njom pljuvali da je Vučićeva k*čka.
Podreka ima u Beogradu hotel Falkenštajner i jednu nedovršenu crkvu u Jajincima koju je projektovao zajedno sa Branom Mitrovićem. Svojevremeno je uradio zaista lep projekat aneksa Muzeja nauke i tehnike na Dorćolu koji će zauvek ostati da tavori po fiokama nadležnih službi i internet forumima poput ovog. Njegov projekat hotela na lokaciji "Tri lista duvana" je odbačen i sahranjen promenom investitora, rešenje za Topličin venac odbačeno jer su se bunili stanari, a možda je vrhunac beščašća to što je pobedio na konkursu za "K-district" i onda je projekat, bez ikakvog javnog obrazloženja, dodeljen zagrebačkom studiju 3LHD (koji doduše na svom sajtu "kredituju" Podreku kao autora "concept designa" iako njegovo rešenje nema gotovo nikakve veze sa ovim što je dole izgrađeno). Po svemu sudeći će i memorijal na mestu Narodne biblioteke biti jedna davno zaboravljena priča, jer Pištalo gura rekonstrukciju zgrade, a rezultat će verovatno biti "duplo golo" - nit' Podrekin memorijal, nit Pištalova nova/stara zgrada. Đinđću se nudio da "pro bono" radi na rekonstrukciji Narodnog muzeja, ali je to ostala samo još jedna ideja koja je sa ubijenim premijerom otišla u grob.
Njegov rad na širenju pešačkih zona u centru i Zemunu, kao i rekonstrukciji Karađorđeve je pre svega savetodavan, i on te projekte ne navodi među svoje reference. Nevezano za dizajnerska rešenja, uveđen je da je i sam čovek zgrožen izvedbom, jer se živo sećam jednog njegovog intervjua sa ulica Beograda na Studiju B gde besan gazi rasklimanu kocku na pločniku, ističući kako je ta aljkavost ono što ga najviše nervira u našem gradu.
Bilo kako bilo, Sremska će rekonstrukcijom izgledati daleko bolje, naročito što je ona i dosad de fakto bila pešačka ulica i ovim radovima se gotovo ništa ne gubi na funkcionalnosti. Verujem da je kamen "u boji" malo zbunjujuć za većinu Beograđana, ali mislim da će nam biti potrebno i malo vremena da se naviknemo na Sivograd u koloru. Za osvetljenje sam saglasan - dizajn je i više nego skroman, a čini mi se i da su kandelabri loše pozicionirani, tj. nekako me nervira asimetričnost budući da su postavljeni po strani kao da ulica i dalje ima kolovoz.
No, na kraju i Sremska ima svoja ograničenja, ili što bi naš narod rekao - postoje stvari od kojih ne može da se napravi pita